Rozhovor k dvaceti letům labelu Alfa Matrix: německý trh nás často viděl jako konkurenty

Temně elektronické vydavatelství Alfa Matrix se na scéně zjevilo v roce 2001. V letošním roce slavilo dvacet let fungování a při této příležitosti jsme poprosili jejího šéfa, Sebu Dolimonta, jestli by se s námi neohlédl za dvěma dekádami fungování vydavatelství a na závěr neprozradil, co label chystá do budoucna. 

JAK A PROČ BYLO VYDAVATELSTVÍ ALFA MATRIX ZALOŽENO? TY UŽ JSI OD ROKU 1989 VEDL ČASOPIS SIDE-LINE, PROČ LABEL VZNIKL AŽ O VÍCE NEŽ DEKÁDU POZDĚJI?

Kromě svých aktivit jako šéfredaktor tištěného časopisu Side-Line jsem také pracoval pro několik německých labelů v oddělení pro mezinárodní propagace nebo A&R (šlo o vydavatelství Celtic Circle Prod, Trisol nebo Zoth Ommog). Když jsme s Benoit Blanchartem dokončili třetí studiové album naší kapely Aïboforcen, měli jsme na stole několik návrhů smlouvy. Ale nebyli jsme spokojeni s žádnou spoluprací s labely pro naše minulá vydání, včetně mého bočního projektu [In]ternal. Tak jsme přišli s nápadem, že si desku vydáme sami a založíme k němu i vlastní label. Díky svým zkušenostem z minulosti jsem měl všechny potřebné kontakty na distributory, promotéry a také kapely. Rychle jsme pochopili, že distributoři nás dostanou do stavu, kdy nás donutí vydat více alb. Tak se tedy zrodilo vydavatelství Alfa Matrix. Od začátku do tohoto dobrodružství s námi šel ještě náš drahý přítel a kolega ze Side-Line, Bernard Van Isacker. Zbytek je historie (smích). Takže na začátku se jednalo spíše o vedlejší aktivitu k časopisu Side-Line, která se věnovala stejné hudební scéně. Osobně jsem se rozhodl přestat pracovat pro tištěný časopis Side-Line a věnoval se pouze vydavatelství.

 

 

TEMNÁ ELEKTRONICKÁ SCÉNA PROŠLA NA PŘELOMU TISÍCILETÍ BOUŘLIVÝM OBDOBÍM. MNOHO VÝZNAMNÝCH LABELŮ JAKO CELTIC CIRCLE PRODUCTIONS, ZOTH-OMMOG A OFF BEAT UKONČILO ČINNOST. MĚLI JSTE POCIT, ŽE - ŘEČENO OBCHODNÍM ŽARGONEM - „VZNIKLA DÍRA NA TRHU“?

No, bylo smutné vidět tyhle labely umírat. Většinou šly ke dnu kvůli špatným ekonomickým rozhodnutím. Provozování labelu neznamená jen vášeň pro hudbu. Znamená to také řídit společnost a pracovat se správnými lidmi a shromáždit důvěryhodný motivovaný tým. Konec těchto labelů dal příležitost jiným nováčkům na scéně. Některá vydavatelství těžké období rozdýchala.

JAK DŮLEŽITÁ JE EXISTENCE ČASOPISU/PORTÁLU SIDE-LINE PRO FUNGOVÁNÍ LABELU?

Po letech, kdy jsem byl primárně vydavatelem tištěného časopisu Side-Line, jsem se rozhodl ze zdravotních důvodů s vydáváním v papírové podobě skončit, abych veškerý svůj čas a energii soustředil na Alfa Matrix. Stephane Froidcoeur alias Deranged Psyche a Bernard se rozhodli pokračovat v dobrodružství jménem Side-Line v online podobě. Jako label jsme hned poznali, že portál má úžasný mezinárodní dosah. Takže jsme s portálem podepsali speciální smlouvu o spolupráci na propagaci našich releasů. A to v dobách, kdy si většina vydavatelství ještě nebyla vědoma síly internetu a vznikajících sociálních médií. Řekněme tedy, že Side-Line byla a stále je klíčovou pákou v naší komunikační strategii. Přidejte k tomu, že spolupráce s lidmi s tak obrovskými znalostmi naší scény je také velmi motivující.

 

 

BRZY PO ZALOŽENÍ LABELU JSTE ZAČALI VYDÁVAT NEJEN BĚŽNÁ ALBA, ALE I JEJICH LIMITOVANÉ, ROZŠÍŘENÉ EDICE. JAK JSTE NA TENTO NÁPAD PŘIŠLI?

Máš pravdu! Od prvního vydání na Alfa Matrix jsme přišli s nápadem vydat každé album jako limitovanou edici, která byla zpočátku dostupná pouze přes náš vlastní e-shop. Přímý prodej byl vždy klíčový pro naší vydavatelskou strategii. Být v přímém kontaktu s naší fanouškovskou základnou, diskutovat s nimi, slyšet jejich zpětnou vazbu atd. To nás také vždy stavělo do silnější finanční pozice, s menší závislostí na distributorech našich CD. Tato strategie pomohla Alfa Matrix přežít řadu bankrotů velkých distributorů naší scény, jako byla EFA nebo KGD Distribution. Náš koncept limitovaných edic o pár let později rychle převzaly i další labely ;).

ALFA MATRIX JE TAKÉ ZNÁMÁ TÍM, ŽE VYDÁVÁ ŘADU KOMPILACÍ. JAK DŮLEŽITÉ PRO VÁS BYLY/JSOU KOMPILACE?

Víš, Pavle, moje úplně první práce pro labely jako Discordia nebo Machinery Records bylo vydávání jejich výběrovek. Bavilo mě objevovat nové kapely a představovat je širšímu publiku. Měl jsem tu velkou čest vydat rané písně od kapel jako VNV Nation, Covenant, Mesh, Suicide Commando a mnoha dalších. Bylo přirozené, že jsem v této činnosti pokračoval i v rámci běhu Alfa Matrix. Máme několik tématických koncepčních kompilačních sérií, kde rád shromažďuji větší jména a nadějné nováčky. Bohužel jako vydavatelství nemůžeme vydat všechnu dobrou hudbu, kterou objevíme, ale rád pomáhám talentovaným umělcům, když můžu. Kompilační řady „Endzeit Bunkertracks“, „Electronic Body Matrix“ nebo nově „Absolute Girrrls Manifesto“ to umožňují. Kromě toho také vydáváme několik vydavatelských výběrů, jejichž hlavním cílem přilákat nové páry uší k hudbě našich milovaných umělců. Z toho důvodu existuje výběrová série „Sounds From The Matrix“, kterou přikládáme k řadě jiných našich důležitých vydání, posíláme je do klubů, na koncerty nebo k předplatitelům časopisů. A pak tu máme naši free download digitální řadu „Digital Matrix“. Zatímco série „Matrix Reb00ted“ staví jednu z našich kapel do centra pozornosti jako remixéra… na oslavu našeho 20. výročí jsme připravili jinou, velmi speciální kompilaci. Brzy se o ní dozvíte více!

 

 

MARTIN Z PROPHECY PRODUCTIONS, S NÍMŽ JSEM DĚLAL ROZHOVOR PŘED PÁR MĚSÍCI, MI ŘEKL, ŽE ÚSPĚCH JEHO VYDAVATELSTVÍ JE POSTAVEN NA FAKTU, ŽE NAUČIL SVÉ ZÁKAZNÍKY PREFEROVAT PEČLIVĚ VYPRAVENÉ FYZICKÉ NOSIČE SVÝCH UMĚLCŮ. ALFA MATRIX SE ROZHODL JÍT VÍCE ELEKTRONICKY. PROČ?

Většinu našich alb stále vydáváme jako limitované edice, které si naše fanouškovská základna ráda a často kupuje přímo z našeho e-shopu nebo z našeho německého oficiálního obchodu www.deejaydead.de – ale s rostoucím zájmem naší fanouškovské základny o streamování a digitální formáty také základní alba doplňujeme o speciální digitální vydání, většinou EP a singly… prostě uspokojujeme poptávku naší fanouškovské základny a předjímáme vývoj hudebního trhu a neustále se vyvíjející jeho potřeby.

ŘADA VYDAVATELSTVÍ, PŮVODNĚ ZAMĚŘENÝCH NA TVRDOU ELEKTRONIKU, ZAČALA V POSLEDNÍ DOBĚ PŘIBÍRAT DO SVÉ RODINY MUZIKANTY A KAPELY JINÝCH ŽÁNRŮ. OUT OF LINE PŘIBÍRÁ METALOVÉ UMĚLCE, ARTOFFACT RECORDS SE ROZKROČIL DO JEŠTĚ ŠIRŠÍHO ŽÁNROVÉHO ZÁBĚRU. ALFA MATRIX SI STÁLE ZACHOVÁVÁ SVÉ PŮVODNÍ ELEKTRONICKÉ SMĚROVÁNÍ (S VÝJIMKOU TYPU STAR INDUSTRY). PROČ?

Každý si musí být vědom toho, že naše undergroundová temná scéna prochází velmi těžkými chvílemi. Pro labely, jako jsme my, začíná být velmi obtížné uvádět na scénu úplné nováčky. V Alfa Matrix se držíme našeho původního konceptu labelu, to znamená, že vydáváme to, co nás tři, co stojíme za vydavatelstvím, baví. A musím říct, že máme docela eklektický vkus. Vezměte si temně popové Psy’aviah, gothic rockery Star Industry, industrialisty Acylum, EBM klasiky Front 242, něžné synthwave autory Lights A.M., glam elektroniky Helalyn Flowers nebo retro jezdce Metroland… . Ale máš pravdu, že jsem si všiml, jak se některé labely zoufale snaží testovat nové hudební styly v naději, že dosáhnou lepších prodejních čísel než na temné elektro scéně. Přeji jim vše nejlepší. Ale nejsem si jistý, že to jejich fanouškovská základna pochopí a bude je následovat. Klíčovou zprávou ovšem je, že se všichni snažíme přežít a jakákoli podpora, kterou dostaneme od lidí, jako jste vy, a fanoušci, kteří si stále kupují hudbu, je zásadní pro naše přežití z dlouhodobého hlediska. Pokud jde o nás, Alfa Matrix se nadále snaží hledat nové talenty, i když víme, že v dnešní době je velmi těžké se s nimi na scéně uchytit. Na druhou stranu ale, scéna potřebuje novou krev!

 

IMJUDAS - Ritual

 

JAK JE MOŽNÉ PŘEŽÍT JAKO VYDAVATEL V DOBĚ, KDY SE PRODÁVÁ STÁLE MÉNĚ FYZICKÝCH NOSIČŮ A TRŽBY KLESAJÍ I KVŮLI NIŽŠÍM PŘÍJMŮM ZE STREAMOVÁNÍ?

Máš pravdu, že provozování undergroundového labelu je v dnešní době ošemetné dobrodružství. Vše je otázkou obchodní strategie. Přísné řízení rozpočtu s využitím naší dlouhodobé strategie. A stále odvážné testování nových věcí a vkládat své peníze do správných investic. A také síla podpory naší pevné fanouškovské základny. Ale jinak máš pravdu, fyzický prodej je stále obtížnější a obávám se, že brzy již nebude možné všechny releasy nabízet i na CD. Na druhou stranu s tebou nesouhlasím ohledně poklesu příjmů ze streamování. Digitální prodej je v naší strategii klíčový a naše digitální prodeje rok od roku neustále zvyšujeme.

VYPLATÍ SE DNES DÁT ALFA MATRIX PROSTOR MLADÝM, ZAČÍNAJÍCÍM JMÉNŮM? NENÍ PUBLIKOVÁNÍ PŘÍLIŠ VELKÉ RIZIKO?

Jak jsem řekl, je pro nás důležité držet se našeho původního konceptu labelu. Takže ano, dnes jsme jedním z mála labelů, který si stále troufá podepsat neznámé nováčky, protože naším cílem bylo vždy hledat a podporovat nové talenty. A toho se držíme! Po dvaceti letech je to samozřejmě stále obtížnější, protože každý nový objev musí přinést do stabilizované scény něco nového, což není jednoduché. Ale podívejte se na naše nejnovější přírůstky, všechno jsou velmi nadějní umělci, kteří si zaslouží vaši podporu: jmenujme Cubic, Elektrostaub, Reichsfeind, Circumpolar nebo ještě Matthew Creeda! A máme pro vás pár dalších báječných umělců, které už nějakou dobu sledujeme… ale v tuto chvíli jim dáváme čas, aby na sobě zapracovali ;)

 

 

NA DRUHÉ STRANĚ JE ALFA MATRIX ZNÁMÝ JAKO DOMOV SLAVNÝCH FRONT 242 A JEJICH VEDLEJŠÍCH PROJEKTŮ. JAK DOŠLO K ZAHÁJENÍ SPOLUPRÁCE A KDY SE DOČKÁME NOVÉHO MATERIÁLU FRONT 242?

Alfa Matrix má skutečně šanci pracovat vedle mladých talentů i s významnými umělci temně elektronické scény. Příchod chlapců Front 242 do rodiny hned v prvním roce našeho fungování byl dar z nebes. Byl jsem v přátelském kontaktu s Danielem B po mnoho let a v určitém okamžiku mě právě Daniel s Patrickem Codenysem požádali o pomoc při hledání správného labelu pro jejich nový projekt Male Or Female. Přinesl jsem jim spoustu nabídek na smlouvy od zavedených vydavatelství na scéně. Byli potěšeni, ale také zklamáni, že jim Alfa Matrix nepředložila žádnou nabídku. My si ale s pouhými čtyřmi vydanými nosiči ani neodvážili podat takový návrh! Zbytek je ovšem historie. Trilogie Male Or Female byla začátkem velmi dlouhého, plodného, ​​respektujícího a důvěryhodného dobrodružství v průběhu celých dvaceti let fungování Alfa Matrix. Pánové nám navíc k našemu výročí dvacetin přinesli velmi speciální dárek, který oznámíme kolem prosince… Sledujte a očekávejte neočekávané!! Nyní k novému materiálu Front 242… No, ti, kteří měli možnost navštívit některý z jejich nedávných koncertů, si všimli, že pánové hrají na pódiu několik nových písní. Doufám, že je to dobré znamení pro naši společnou budoucnost! ;)

KDYŽ MLUVÍME O FRONT 242, JAK DŮLEŽITÁ JE SKUTEČNOST, ŽE JSTE LABEL Z BELGIE, DOMOVU HUDBY EBM?

Samozřejmě vidíme Belgii jako kolébku EBM a to je fajn pocit. Vždyť to byly právě naše vlastní kapely, které zasadily hluboké hudební kořeny, kterými jsme se napájeli po celé naše dospívání! Podobně jsem si užil už v přímém přenosu i vlny druhé generace tvrdě elektronických kapel z Německa a Skandinávie. Nejvýhodnější věc, která plynula z naší belgické podstaty je, že od prvního dne jsme měli velmi otevřený přístup k trhu. Doslova do celého světa. Většina německých labelů se příliš často zaměřovala na německý trh a pouze licencovala své věci do USA. Tato skutečnost nám dala silnější pozici a možnost oslovit řadu trhů silněji, a také jsme měli větší prostor zaujmout barevnější, eklektičtější publikum. Naopak, německý trh nás často viděl jako konkurenty a útočníky na jejich uzavřeném trhu…

 

Front 242 - Catch The Men (trailer)

 

ALFA MATRIX LETOS SLAVÍ 20 LET FUNGOVÁNÍ. PŘIPRAVILI JSTE K TOMUTO VÝROČÍ NĚCO SPECIÁLNÍHO NEBO COVID POSLAL VŠECHNY TYTO PLÁNY DO HÁJE?

Rok jsme zahájili desátým vydáním naší free download kompilace „Matrix Downloaded“, kterou můžete najít na našem Bandcamp profilu a na všech digitálních platformách. Mnoho našich kapel na ní s předstihem představilo svůj nový materiál. Měli jsme v ruce také úžasné koncertní album Front 242 z jejich turné Tyranny v roce 1991. To vyšlo také hned zkraje roku s dalšími záznamy koncertů Front 242 z různých období jejich fungování. Vydali jsme další alba kultovních EBM projektů jako Digital Factor nebo Neuroactive. Přinesli jsme comebackové nahrávky důležitých kapel labelu jako Implant, Helalyn Flowers, Acylum nebo Llumen, abych jmenoval alespoň některé. Takže to všechno jsou opravdu pěkné narozeninové dárky. Ale máte pravdu, stále máme několik velmi speciálních akcí, o které se brzy podělíme s našimi fanoušky. Nejprve vyjde velmi speciální kompilace ke XX. výročí a pak ano, COVID trochu narušil naše plány, ale přesto oznámíme do konce roku předprodej čtyř výjimečných vinylových vydání… těšte se, kluci a holky!

A JAKÉ JSOU VYDAVATELSKÉ PLÁNY DO BUDOUCNA?

Hudebníci z naší Alfa Matrix rodiny byli během lockdownu docela aktivní, takže jsme představili celou řadu exkluzivních digitálních vydání. Ale můžete očekávat nový materiál od Suicidal Romance, Psy’aviah, Rector Scanner, Armageddon Dildos, Entrzelle, Die Robo Sapiens, Neikka RPM, Metroland, Alien Vampires, Imjudas a dalších.

DÍKY ZA VAŠE ODPOVĚDI A HUDBU, KTEROU JAKO LABEL VYDÁVÁTE!

DěkujI vám za podporu zvukově temné stránky undergroundu!

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Že by opravdu byla na obzoru nová placka F242?

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.