Srpnové strašání

Kina tentokrát příliš hororových snímků nenabízejí. Máme tu jednu novinku a jedno znovuzrození. Nabídka knih je tentokrát přecijen mnohem pestřejší. Mrkněte se sami.

Novinka nevypadá vůbec špatně. Režisér David Bruckner dosud sbíral zkušenosti třeba prostřednictvím found footage bubárny "V/H/S", povídkové antologie "Southbound" či vcelku povedeným zpracováním románu Adama Nevilla "The Ritual". Aktuálně tasí údajně znepokojivý kus "Temný dům" ("The Night House"), tak uvidíme, jestli má jeho kariéra vzestupnou tendenci.

"Beth (Rebecca Hall), která se vzpamatovává z nečekané smrti svého manžela, zůstává sama v domě u jezera, který pro ni postavil. Začíná však odhalovat jeho znepokojující tajemství a je odhodlaná je rozluštit." 

 


Temný dům - trailer


Zpět na scénu se po více než dvaceti letech vrací taky ten, jehož jméno nesmíte vyslovit pětkrát za sebou. "Candyman" se vrací bez jakékoliv číslovky a pod taktovkou ne příliš ostřílené režisérky, kterou je Nia DaCosta. Nechme se překvapit, jak se jí dílo zdařilo.

"Jeho jméno znají všichni, ale vyslovit si ho netroufne nikdo. Kultovní hrdina všech strašidelných historek, jehož poznávacím znakem je zlověstný hák natřený medem a roj včel. Stačí ho pětkrát vyvolat před zrcadlem a on se objeví - tentokrát v galerii moderního umění. Mladý výtvarník Anthony má pocit, že jeho kariéra stagnuje a on potřebuje nový impuls, aby mohl pokračovat v tvorbě. Jednoho dne mu kamarád povypráví tragický příběh o tom, jak se zrodil muž s hákem a proč začal vraždit. Anthony je tou legendou zcela fascinován a začne pátrat po dalších okolnostech. Jeho obrazy najednou získávají temný nádech a postupně se na nich začíná objevovat jediná tvář..."

 


Candyman - trailer

 

Pokračujeme ke knížkám a jedeme naprosto stylově a klasicky. Tedy startujeme, jako každý měsíc, přímo u Stephena Kinga, jehož "Christina" znovu vyjíždí naleštěná z garáže v pevné vazbě, aby zválcovala další oběti díky dvornímu vydavateli, kterým jsou Knihy Dobrovský.

"Ďábelské auto v klasickém hororovém thrilleru. Středoškolák Arnie zahlédne stařičké auto Plymouth a okamžitě zatouží ho mít a pro radost si ho opravit. Jeho rodiče však mají naprosto odlišné představy o tom, jak by měl syn trávit čas a utrácet peníze. Příběh, založený na typických reáliích amerického způsobu života, k němuž automobil nerozlučně patří, pojednává o zdánlivě banální roztržce mezi dospívajícím chlapcem Arniem a jeho rodiči. Jenomže to by autorem nesměl být Stephen King..."

 

 

Další klasika je ještě klasičtější. "Frankenstein aneb novodobý Prometheus" Mary W. Shelley absolutně není třeba představovat, protože jde o jeden ze základních stavebních kamenů zatuchlé hororové hrobky. Jeho nové české vydání si vzali na triko CooBoo (patří pod Albatros).

"Viktor Frankenstein, posedlý touhou stvořit život, plení hřbitovy, aby získal materiál k vytvoření nové bytosti. Tu pak pomocí elektřiny probudí k životu. Ale tvor, zbavený lidské společnosti a odvržený i samotným Frankensteinem, se rozhodne zničit svého stvořitele i vše, co je mu drahé. Mrazivý gotický příběh Mary Shelleyové se brzy po svém vzniku stal nejslavnějším dílem hororové literatury na světě a dodnes je zdrcujícím popisem zkoumání hranic lidské tvořivosti."


 

 

Druhého pokračování se dočkala série "Útěk z výhně" Alexandera Gordona Smithe. Po "Lockdownu" je na řadě "Samotka" a i tu, stejně jako díl první, vydává Fobos.

"Pod nebem je peklo. Pod peklem je Výheň. Káznice jménem Výheň… Představa smrti je tu vaší nejmenší starostí. Útěk je pouhý začátek… Mysleli jsme, že se nám podařilo vyváznout, že jsme volní. Mělo nás napadnout, že z Výhně nevede cesta ven. Ocitli jsme se ještě hlouběji v útrobách vězení: zavření na samotce v místech, kde žijí skutečné noční můry: správce, sípáči a něco ještě mnohem, mnohem horšího... Čas neúprosně běží. Jestli brzy neutečeme, udělají z nás stvůry – jako z nich. Navždycky. V temnotě díry ožívají nejhorší přízraky."

 


Parádní hororový zážitek slibuje klasické dílo americké hororové literatury "Elementálové" z pera Michaela McDowella, kerým by si našinec zase jednou mohl doplnit ve vzdělání.

"Po bizarním a znepokojivém incidentu na pohřbu matriarchy Marian Savageové se McCrayovi i Savageovi těší na poklidné, odpočinkové léto v alabamském Beldamu při pobřeží Zálivu, kde se na pláži z třpytivě bílého písku tyčí tři viktoriánské domy. Dva z nich jsou obyvatelné, ale třetí leží pohřbený pod obrovskou písečnou dunou. Ačkoliv v něm celá desetiletí nikdo nepřebýval, nelze říci, že by dům byl prázdný.
 
V jeho útrobách číhá něco smrtícího. Něco, co děsí Dauphina Savage i Lukera McCraye od doby, kdy byli děti, a stále je to pronásleduje ve snech. Jde o něco strašlivého, co má dost možná na svědomí nevysvětlitelná úmrtí, k nimž v Beldamu došlo v minulých letech – a nyní je to připraveno znovu udeřit.
 
Román Elementálové (1981) Michaela McDowella, unikátní duchařský příběh o strašidelném domě, je jednou z nejlepších knih vydaných během zlatého věku hororů v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století. McDowell, známý především pro své scénáře k filmům Tima Burtona, Beetlejuice a Ukradené Vánoce (také pod názvem Noční můra před Vánocemi), je v současné době doceňován jako jeden z nejlepších autorů moderního hororu a mistr jižanské gotické literatury."


 


Fobos odpálil taky novou sérii obíbené autorky Darcy Coates, jejíž fandové si momentálně na nedostatek čtiva rozhodně stěžovat nemohou. "Hlasy v bouři" jsou prvním kouskem série "Černá zima".

"Clare si vybavila zimu. A opuštěná auta u krajnice, hračky poházené na silnici. Vybavila si nekonečnou vánici a hrůzu, kterou nedokázala vysvětlit. A pak už nic…

Když se probudila, ležela celá rozbolavělá a vyděšená v prastarém, ponurém domě, připomínajícím spíše starodávné šlechtické sídlo. U postele seděl neznámý mladý muž a tvrdil, že měla ve vánici autonehodu. Našel ji a přinesl do svého domu. Clare by ze všeho nejraději utekla, ale je až příliš slabá a vánice za okny stále nepolevuje. Uvěznila je v domě a Clare nezbývá než čekat.

Mladík se k ní chová mile, ale Clare si není jistá, nakolik mu může důvěřovat? On tvrdí, že jsou v domě sami, ale ona má pocit, že vidí a slyší věci, které naznačují, že kolem někdo slídí a čeká na příležitost. Napětí stále stoupá a s ním i pocit, že se z nich stala lovná zvěř. Clare dochází k závěru, že její nehoda nebyla náhodná. Venku za dveřmi na ni něco číhá, něco čeká, až opustí bezpečí kamenných zdí… něco strašného, nelidského a krutého."

 


Česká scéna je tentokrát zastoupena lahůdkou, kterou si pro čtenáře příchystalo nakladatelství Carcosa. Jde o dílo Ladislava Klímy "Slavná Nemesis", které se stalo druhým svazkem edice Temnosti a jehož první vydání vyšlo v roce 1932.

"V romanetu Slavná Nemesis a dalších dvanácti povídkách sledujeme osudy výstředních – a pro nás zcela blízkých – postav, bloudících v prostředí, kde je obtížné rozlišit, co je sen a co skutečnost. Typický hrdina těchto vyprávění prahne po nedosažitelném přízraku, fantomu, kvůli němuž se neohroženě vydává na vrcholky hor, do hlubokých hvozdů či léčeben pro choromyslné, střetává se s umrlci, blouzní, s vypětím vůle chce překonat hranice možného a dosáhnout kýžené vyšší skutečnosti, neboť svět vezdejší jej nikdy a za žádných okolností nemůže uspokojit.

Ladislava Klímu (1878–1928), tohoto originálního myslitele a spisovatele, na konci knihy blíže představuje i jeho Vlastní životopis, v němž se upřímně vyznává ze všeho, co utvářelo jeho charakter, pohled na svět a životní filozofii."


 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.