Recenze: Honza Vojtíšek / Miroslav Pech - S Meluzínou sůl lízat / Milenci ze snů

Pokud by mne někdo požádal, abych mu poradil titul, který by mu nabídl to nejepší ze současného domácího hororu, jednoznačně bych sáhl po téhle neobyčejné útlé knížečce. Takže radím - nepřehlédněte a kupujte!

 

 

Honza Vojtíšek / Miroslav Pech - S Meluzínou sůl lízat / Milenci ze snů
Vydal:  Milk & Honey, (124 stran)
E-shop: Golden dog

 

 

Dámy a pánové, milé hororové obecenstvo, tohle je tedy něco! Jakési knižní „splitko“ dvou tuzemských autorů Honzy Vojtíška a Miroslava Pecha je čistokrevným fetišem pro všechny podobně postižené pacienty, kteří se se svými knihami rádi mazlí. Každá z novel začíná z opačné strany knihy, takže si ji na další kousek budete muset obrátit vzhůru nohama.

Kniha je zaplavená ilustracemi Lucie Kacrové, které jsou naprosto dokonalé a i díky nim děj doslova ožívá. Krom černé pracují i se zelenou a červenou barvou, přičemž každá patří k jednomu z děl a vypadá to skvěle. Navíc si můžete povedenou obálku nasměrovat jak se vám to hodí a tituly jednotlivých příběhů posléze doplnit přiloženou samolepkou. Tleskám i nohama, něco tak krásného a nápaditého jsem neviděl pěkně dlouho!

 

 

Na rovinu přiznávám, že i když jsou oba autoři už léty prověření, trochu jsem se obával, aby onen efekt dokonalého balení nebyl natolik vysoko posazenou laťkou, že za ní bude psaný obsah tak trochu pokulhávat. Jako první jsem se netrpělivě pustil do kousku „S Meluzínou sůl lízat“ Honzy Vojtíška a jakkoliv mi ne vždy sedí jeho poněkud archaičtější jazyk, tady to všechno sedlo jako prdel na hrnec. Meluzína je poetická, vzdává hold příběhům o tajemných sídlech, která žijí vlastním životem a styl vyprávění absolutně ladí s atmosférou, která z vyprávění leze.

Jeho děj začíná na luxusním parníku, na jehož palubě se seznámí dva muži. Pan Haupt se chová poněkud neklidně a po vyzvání začne novému známému vyprávět o svých pohnutých osudech, o štěstí, které mu padlo do klína s nabytím sídla Větrná i o děsivých událostech, které následovaly a my se spolu s ním přeneseme do minulosti. Sídlo s ním začíná komunikovat a není to zrovna přátelská rozprava. Jeho obyvatelka si totiž umí prosadit svou a nejedná s novými majiteli nemovitosti v rukavičkách. Nebyl by to Honza, kdyby občas pořádně nepřibrousil a třeba komínová scéna je naprosto parádní.

 

 

Miroslav Pech mě odpálil se svým děsivým románem „Mainstream“. Novější „Dítě tmy“ mne baví také, ale svým odlehčeným tónem přeci jen neťalo tak hluboko a spíš příjemně pohladilo. Byl jsem tedy logicky zvědavý, kudy se bude ubírat novela „Milenci ze snů“. Jak už titul napovídá, dá se říct, že minimálně v úvodu svou poetikou pomrkává po díle kolegy Vojtíška. Jeho styl je však naprosto odlišný. Kde se Honza rád rozmáchne a rozepíše, tam Mirek šetří slovy a sází strohé dialogy, myšlenky a věty, které ovšem dokážou zasáhnout o to intenzivněji. Je samozřejmě jenom dobře, že oba autoři nabízejí absolutně odlišný styl vyprávění a přitom baví po svém.
 
Honzovi, hlavnímu hrdinovi Milenců, je téměř třiatřicet, žije s rodiči, touží po děvčeti a evidentně není nejostřejší tužkou v penále. Místy vám možná dokonce poleze na nervy svou uťáplou povahou, strachem ze tmy a čarodějnic. Už už jsem začínal pozvedávat obočí v krátkých chvílích fantasy záblesků, když Miroslav proťal Honzovu životní cestu s Medou. Od té chvíle jsem knížku nezavřel a můžu prozradit snad jen to, že se posmutněle poetické barvy příběhu zalily krvavě rudým děsem a hrůzou černou jako noc. Ano prosím, tohle je Pech, který se mnou zametl stejně jako s „Mainstreamem“.

 

 

Nerad kolem sebe házím superlativy. Sám vím, že člověka v jistých letech a s nějakým množstvím načtených knih už málo co omráčí. V tomhle případě jsem však nekriticky nadšen a před oběma pány smekám skalp, protože dali dohromady knihu, na které lze jen těžko najít nějaký nedostatek. Je skvělá zleva i zprava a ještě vám ozdobí knihovničku. Smekám tudíž i před vydavatelem, kterým je magazín Milk & Honey a před všemi, kdo takovou uměleckou parádu dotáhli k dokonalosti, která mi lahodí i takovými detaily, jako je třeba netradičně a stylově zvolený font. K dostání je kniha na e-shopu Golden Dog a ručím vám za to, že budete nadšeni jako já!

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.