Únorové strašání

Na začátku roku musí člověk ten horor trochu hledat. Ale má cenu se stěžovat v době, kdy se prolínají dva filmové festivaly, v telce běhají seriály od velkého i malého Kinga a zároveň vychází nový román jednomu z nejlepších tuzemských hororových spisovatelů?
 

V únoru není po hororu v kinosálech ani vidu ani slechu. Zmínit můžeme maximálně tak "Fantasy Island" režiséra Jeffa Wadlowa (pár epizod "Batesova motelu" nebo snímky jako "Cry Wolf"či nejnovější "Vadí nevadí"). Ten nám hodlá ukázat, že plnit si sny nemusí být vždy nejzdravější.

"Ve filmu studia Blumhouse nazvaném Fantasy Island mění charismatický pan Roarke v luxusním, leč odlehlém tropickém rezortu tajné sny svých šťastných hostů ve skutečnost. Když se však fantazie stanou noční můrou, musí hosté záhadu ostrova vyřešit, aby si útěkem zachránili život." 


 

Fantasy Island - trailer


Když už nás neuspokojí nabídka běžných kin, určitě vezmeme zavděk nabídkou filmových festivalů. Nadále totiž pokračuje Future Gate. Po Praze a Brně tak 15,2. můžete zajít do šumperského kina Oko třeba na cyberjízdu "Blood Machines", kterou stylově doplnil hudební složkou populární Carpenter Brut.

"V roce 2016 natočili dva francouzští režiséři vystupující pod alias Seth Ickerman epický čtyřminutový videoklip ke skladbě Turbo Killer od synthwavového mága Carpenter Brut. Úspěch krátké šílenosti protknuté tím správným osmdesátkovým duchem a kampaně na Kickstarteru dal o tři roky později vzniknout padesátiminutovému sequelu s názvem Blood Machines. V hudebním filmovém bizáru se dva kosmičtí desperáti střetnou se zákeřným strojem, který má vlastní duši. Ta na sebe bere podobu krásné ženy a uniká v touze po svobodě. Konsternovaní lovci ale touží pochopit podstatu záhadné entity, a tak se pouští do jejího pronásledování vesmírem."


 


Blood Machines - trailer

 

Navíc nezapomeňte, že hned na začátku března začíná v Praze vesmírnými dálavami vonící ročník Festivalu Otrlého diváka, takže nezapomeňte vybírat z bohaté nabídky, ať na vás zbydou nějaké lupeny. Kompletní program hledejte ZDE.

Nenecháme se odradit ignorací kin a podíváme se trochu na zoubek seriálům. Televizního zpracování se dočkal interesantní komiksový projekt Joea Hilla "Zámek a klíč". Uvidíme nakolik se tvůrcům podaří vybalancovat poměr hororu a fantasy, ale trailer nevypadá vůbec zle.

Po vraždě svého otce se tři sourozenci nastěhují do domu, který je plný magických klíčů. Co může na oko vypadat jako vzrušující zábava, to se může snadno stát noční můrou...

 


Zámek a klíč - trailer
 
Seriálového zpracování se dočkala ještě teplá novinka Stephena Kinga "Outsider". V deseti epizodách zatím vypadá také docela schopně.
 
"Desetidílný seriál Outsider, inspirovaný stejnojmenným bestselerovým románem Stephena Kinga, sleduje policejního detektiva Ralpha Andersona (Ben Mendelsohn), který se pustí do vyšetřování vraždy jedenáctiletého Frankieho Petersona, jehož zohyzděné tělo bylo nalezeno v lesích Georgie. Tajemné okolnosti obklopující tento děsivý zločin přimějí Ralpha, stále truchlícího nad nedávnou smrtí vlastního syna, aby do případu zapojil netradiční soukromou vyšetřovatelku Holly Gibneyovou (Cynthia Erivová). Doufá, že její nadpřirozené schopnosti pomohou vysvětlit nevysvětlitelné."
 
 
Outsider - trailer
 

Notně rozpolcené reakce zatím sklízí nejnovější seriálové zpracování klasiky nejklasičtější. "Dracula" od Netflixu samozřejmě jde s dobou a nakolik mu to bude svědčit, to zůstává otázkou.

"Legenda o hraběti Drákulovi ožívá v novém vyprávění, které detailně rozvádí upírovy krvavé zločiny – a prozrazuje jeho zranitelná místa."

 


Dracula - trailer


Máte rádi košaté příběhy, do kterých se ponoříte na dlouhé večery? Nečetli jste ještě "Nezbytné věci" Stephena Kinga? Pak se můžete těšit na pořádně zlomyslnou jíízdu, jakou umí ropoutat snad jenom člověk. Reedici má na starosti Dobrovský.

"Městečko Castle Rock má nového obyvatele, sympatického cizince, který si na hlavní ulici otevře nevšední obchod s názvem Nezbytné věci. Co nabízí? Přesně to, po čem celý život toužíte. A co víc, pan Gaunt má i rozumné ceny. Zaplatíte směšně málo, ovšem musíte přihodit malou protislužbu, nic velkého, „nevinný žertík“ jinému obyvateli městečka.

Není to zrovna fér, ale co, dotyčného vlastně ani moc neznáte a malý žert přece nikomu neublíží… S plynoucím časem však stoupá hladina vášní a nenávisti. Nakonec stačí už jen drobný impulz, aby byl uveden do chodu nebezpečný mechanismus vzájemného vyřizování účtů… doslova na nože. Geniálně jednoduché."

 

 

Připomene se nám taky ruský klasik Sergej Lukjaněnko, který u nás před dvěma lety představil zombácký kousek "Kvazi". Na pořadí dne je totiž druhé pokračování, které se jmenuje "Kenozoikum". Vychází u Arga.

"Od událostí z románu Kvazi uplynulo půl roku. Denis Simonov přijíždí do Petrohradu, hlavního města mrtvých, aby pomohl bývalému parťákovi Michailovi s vyšetřováním podivných, ničím nevyprovokovaných útoků kvazi na lidi. Křehká rovnováha, panující mezi živou a mrtvou částí lidstva, dostává trhliny a příměří, jehož se podařilo dosáhnout, je v ohrožení. Denis si uvědomuje, že musí viníka podivných událostí rychle najít.

Tajemství, která během svého pátrání odhaluje, jsou však natolik temná, že ani veškeré jeho síly a schopnosti dost možná nebudou k vyřešení případu stačit...

Sergej Lukjaněnko se vrací do světa románu Kvazi a znovu směle míchá literární žánry, proplétá časové linie a překvapuje své čtenáře novými, nečekanými zvraty." 

 


Western, zombíci a Lovecraft. Další divoký koktejl namíchali bráchové Joe R. Lansdale a John L. Lansdale a pod jménem "Odměna z pekla" jej našim nenasytným čtenářům servíruje Fantom Print.

"Bratři Joe a John Lansdaleovi mají za sebou každý bohatou sólovou dráhu v žánrové literatuře od detektivek po fantasy a horor, společných projektů ale do konce dotáhli jen několik. Jedním z nich je Odměna z pekla, kde oba popustili uzdu své lásce k westernu a zombíkům. Výsledkem je drsný a Lovecraftem inspirovaný příběh o lovci odměn Smithovi, který se po smrti octne v pekle a vůbec se mu nelíbí, co tam vidí. A tak radši vezme zakázku od Satana, za jejíž úspěšné vyřízení by si mohl vysloužit možná i vykoupení.

Jenže pod prašnými ulicemi ospalého městečka Falling Rock kypí magie a na místního kápa Smithovi nebudou stačit obyčejné kolty ani jeho oblíbený dynamit. Ještě že ďábel má vždycky po ruce nějaké ty užitečné dárky na cestu do místa, ze kterého se nedá odejít, dokud někdo neumře – nebo skrz něj na náš svět nevtrhnou Prastaří."

 


"Americká modlitební příručka" se o horor pouze otírá, ale naladatelství Gnóm má dobrý čich na zajímavé kousky, takže určitě bude dobré si na knihu Luciuse Sheparda posvítit.

"Wardlin Stuart objeví, jak se modlit tak, aby se vám plnila drobná přání a váš byznys prosperoval. Proto se stane celonárodní americkou celebritou. Je však sláva požehnáním, anebo prokletím? A nevstoupil s Wardlinovými modlitbami do světa i poněkud sarkastický bůh, který jej pronásleduje?

Žánrové zařazení knihy: někam k dark fantasy/urban fantasy, trochu i k hororu, a zároveň k tradici textů satiricky komentujících americký způsob života, svět celebrit a organizované náboženství. (Kromě toho obsahuje tato eklektická knížka i poezii, maskovanou jako modlitby. Aneb, slovy jedné z postav: „Americkou modlitební příručku lze nahlížet jako instruktážní text, který učí lidi, jak psát špatnou poezii, a tím dosáhnout naplnění jejich soukromých cílů.“)"


 


Závěr Strašání tradičně patři tuzemský autorům, ale novinka "Dítě tmy" Miroslava Pecha určitě nefiguruje na posledním místě, co se očekávání týče. Navázat na skvělý "Mainstream" nebude jednoduché, ale i tak je první letošní počin nakladatelství Golden Dog sázkou na jistotu.

"Měla to být jen opuštěná továrna, která bude chátrat tak dlouho, až se rozpadne. A ten mladík, co se potuloval kolem, se nezdál nebezpečný. Jako kdyby na něm nebylo nic zvláštního, jen člověk beze jména. Ale právě kvůli němu ulicemi města poteče krev. Právě kvůli němu parta dětí brzy pozná peklo na zemi."

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.