Recenze Geometric Vision - Fire! Fire! Fire!

Trojice Italů stála před pěti lety se svým debutem u zrodu labelu Swiss Dark Nights a momentálně dokončila svou třetí desku. Kam se za tu dobu chlapci posunuli? 

Geometric Vision - Fire! Fire! Fire!
Vydal: Swiss Dark Nights, (35 min)

Geometric Vision se nám pěkně vybarvují. Jestliže jejich prvotina „Dream“ přetavila ozvěny raných The Cure do křehkého minimal soundu, druhá deska „Virtual Analog Tears“ ukázala také zatěžkanější a temnější tvář trojice. Bylo tedy otázkou, kam se cesty party z Neapole budou ubírat. Nápovědou se mohl stát pilotní singl „Apocalypse Queen“, který desku předcházel jako klip, ale atypicky snivá a pomalá věc posluchače spíš zmátla.

 


Geometric Vision - Apocalypse Queen



Album „Fire! Fire! Fire!“ je však venku a lehkou inovací jsou i barvy na obale, kterých sice není nadbytečně mnoho, přesto však mnohem víc, než kdy dřív. A podobně barevnější je i finální sound desky. Pryč jsou špinavé a nervní kytary z minulé nahrávky, titulní song má všechny atributy moderních part, které udávají tón na soudobých dark wave večírcích. Důrazné a svižné bicí, návrat zvuku a nálady The Cure, uvolněnější a zpěvná kostra skladby s výrazným refrénem - jako by si Geometric Vision osahali terén a vybrali ty nejžhavější prvky dnešní temné scény.

Nedělají to však nějakým laciným a zištným způsobem. Když mluvím o prvcích The Cure, tuhle je zaslechnete v hlase Aga Giordana (jako v „79 D.C.“), tuhle v náladě kytary, ale vždycky je to tak nějak mimoděk a celkový sound se kapele podařilo namíchat dostatečně svojsky. Taková „The Head“ zase nadchne milovníky zvuku bicích jako ze zlaté éry Dalibora Jandy. Pomyslné údery paliček se vškutku valí jako příslovečný hurikán a věřte, že sebou budete v mlze na parketu pěkně mrskat, protože rytmika téhle pecky je vskutku strhující. Jestli bylo dřív něco příliš umírněné a nesmělé, dnes je to energické a suverénní.

 


Geometric Vision - The Head



Výjimkou potvrzující pravidlo je už zmíněná truchlohra „Apocalypse Queen“, které člověk musí dát čas a prostor, ale i když se to nezdá, i ona se postupem času odmění za trpělivost a má sílu a kvalitu. Na desce má navíc užitečnou roli také v tom, že umete a vyklidní atmosféru před příchodem hitovky „Jelly Dream“, kterou si s triem střihl Volcan Caner z She Past Away. Je trochu nezvyk slyšet ho broukat jinak než turecky, ale výsledkem je hit desky, kterému netradiční duet přidal ještě roztomilý bod navíc. 

„Desert Rain“, „Tombs Are Seeds“ a „Made of Stone“ vnášejí v poslední třetině alba trochu dream wave pohody, která je jako stvořená pro momentální slunečné dny a tempo trochu zvolňuje. Temnota jde stranou a uměl bych si představit bazén, koktejlík a osmdesátkovou taneční náladu. Ničemu to však nevadí, ono to z těch kluků italských jde natolik přirozeně a uvolněně, že mě to zkrátka baví. Geometric Vision nezaspali dobu. Dobře vědí, co dělají a dělají to tuze šikovně.  

Hodnocení 80 %


 


Tracklist:

01 Fire! Fire! Fire!
02 The Head
03 79 D.C.
04 Kimera
05 Apocalypse Queen
06 Jelly Dream
07 Desert Rain
08 Tombs Are Seeds
09 Made Of Stone

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.