Rozhovor se Specimen

Olli WisdomJen málo osobností bychom mohli označit slovy jako "živoucí legenda", nebo "jedna z vůbec nejdůležitějších postav gotické scény", a Olli Wisdom mezi ně určitě patří. Jako zpěvák formace Specimen a spoluzřizovatel doslova kultovního klubu Batcave se Olli nesmazatelným písmem vepsal do historie goths, a tak nám bylo velikou ctí si s tímto pánem telefonicky pohovořit. Exkluzivní přepis snad vůbec prvního rozhovoru s Ollim v ČR, vám na CZ Sanctuary přinášíme jako dárek k blížícímu se Halloweenu. Mluvili jsme nejen o znovuobnovených Specimen a Batcave parties, ale i o vztazích mezi gotickou a psytrance scénou, odlišnostech desky "Electric Ballroom", Olliho postoji k dohadům o udržení "ryzosti" scény a dalších a dalších zajímavostech.

CZ Sanctuary: Ahoj Olli, jak se daří?

Olli Wisdom:
Ahoj, mám se skvěle!

CZ Sanctuary: To rád slyším, copak děláš v těchto dnech?

Olli Wisdom:
Jsem právě v Londýně, zrovna jsem se přistěhoval z Austrálie

CZ Sanctuary: Vážně? Co Tě přivedlo do Austrálie?

Olli Wisdom:
No…život (smích). Žil jsem posledních 15 let v takovém malém ráji v Byron Bay se svou malou dcerkou.

CZ Sanctuary: A už Ti lezli krkem klokani, tak ses rozhodl se přestěhovat zpět do Londýna...

Olli Wisdom:
(smích) znáš to…jiný kraj, jiný mrav…

CZ Sanctuary: Už sis našel čas naplánovat další Batcave party, nebo zatím ne?

Olli Wisdom: Zatím se soustředíme nejvíc na dva nejbližší Haloweenové koncerty v Německu, pak je ve hře ještě jedna novoroční show v Mexiku, takže Batcave party asi až příští rok, řekl bych.

CZ Sanctuary: Jaký je to vůbec pocit, oživit ducha Batcave po 25 letech?

Olli Wisdom: Abych byl upřímný, byli jsme všichni hodně překvapení, předčilo to všechna naše očekávání. Mít zase pohromadě původní kapelu, hrát spolu, a zároveň cítit stále tu samou chemii, kterou jsme měli vždycky, to bylo něco fantastického. Navíc, když jsme zjistili, že přitom máme úplně nové, mladé fanoušky, kterým je většinou pod třicet, ale znají každé slovo všech našich songů. To je ohromně povzbudivé a nějak se zdá, jako by mezi námi a lidmi pod pódiem neexistovala ani žádná časová propast.

CZ Sanctuary: Myslíš tedy, že není zásadnější rozdíl mezi těmi, kteří navštěvovali Batcave v osmdesátých letech a těmi novými?

Olli Wisdom: Já myslím, že je to ve skutečnosti pořád ten samý klan, jenom nová generace, nebo alespoň mně se to tak jeví. Z nějakého důvodu náš odkaz opravdu pokračuje, což je naprosto neskutečné. Teprve teď můžeme doopravdy zhodnotit, jak velký dopad jsme na tuhle planetu vážně měli.

CZ Sanctuary: A nemáš dojem, že by tedy byla možná vhodná doba založit nový klub Batcave?

Olli Wisdom:
Myslím, že ne, alespoň co se týče opravdového klubu s pravidelným programem. Jednou za rok Batcave party - ano, nevidím důvod, proč ne.

CZ Sanctuary: Myslíš, že by klub s pravidelnými koncerty a parties nepřežil?

Olli Wisdom: To je ve skutečnosti dost komplikovaná otázka. Především by to znamenalo ohromné množství práce, provozovat klub, o kterém mluvíš, a já osobně chci dělat hudbu a ne se starat o klub. Je to o tom, jak si rozdělíš svůj čas, a jak jsem řekl, jednou za rok je to bez problémů, ale dělat to pravidelně, to ne. Radši budu hrát a jezdit po šňůrách, než trávit život starostmi kolem klubu.

Klikněte pro zvětšení

CZ Sanctuary: Dobře, tak se přesuneme k hudbě, je skvělé slyšet, že máte s ostatníma klukama v kapele pořád tu správnou jiskru, takže, co nějaký nový materiál?

Olli Wisdom:
Vlastně už na něm pracujeme spolu s Youthem (Killing Joke, Paul McCartney a tak dále - pozn. CZ Sanctuary), a několik nových příspěvků jsme zařadili do našich živých koncertů, takže ano, s novým materiálem to vypadá dobře.

CZ Sanctuary: To jsou skvělé zprávy, a máme očekávat spíše „oldschool Specimen“, nebo jste se vydali cestou „Electric Ballroom“?

Olli Wisdom: Budou to naprostí Specimen…vlastně ani moc nevím, jak to myslíš s tou „Electric Ballroom“ cestou, protože to byla spíš taková sbírka písní, zatímco teď je to o kapele jako celku a jejích původních členech. Díky tomu bude mít nová deska toho původního ducha, jen produkce a zvuk budou z roku 2009 a ne 1981.

CZ Sanctuary: To je dobře. S  „Electric Ballroom“ jsem narážel na to, že se na internetu zpětně dá najít množství rozčarovaných reakcí fanoušků Specimen na tuhle desku, kteří si stěžují, že to vlastně skoro vůbec nezní jako Specimen…

Olli Wisdom: Ona je tahle deska především dílem našeho kytaristy Jona Kleina s novými členy, který měl dovoleno album udělat pod naším názvem -  v tu dobu nikoho ani nenapadlo, že bychom se dali zase dohromady a hráli. Na druhou stranu byla v mnoha ohledech právě „Electric Ballroom“ jakousi předzvěstí znovuobnovení kapely, protože jsem na ní přispěl já i Johny Slut. Přesto tohle album není typickým zástupcem Specimen, a ani nikdy být nemělo, na rozdíl od věcí, psaných celou kapelou, které děláme teď.

CZ Sanctuary: Díky za vysvětlení, určitě to spoustě vašich fanoušků odpoví na dohady kolem zvuku „Electric Ballroom“.

Olli Wisdom: Chápu, že je to mohlo zmást, protože album vyšlo pod hlavičkou „Specimen“, ale víš jak, lidi můžou být zmatení, jak chtějí - to je všechno, co k tomu můžu říct (smích). Nakonec na tom nezáleží, důležité jsou naše nové písně, které jsou podle mého soudu velmi podařené. Tím ovšem neříkám, že bych měl něco proti „Electric Ballroom“ - některé Jonovy písně se mi ve skutečnosti dost líbí, i když nemají charakteristický zvuk Specimen.

CZ Sanctuary: V tom případě je sympatické, že některé tyhle songy hrajete i teď živě jako Specimen…nebo aspoň na letošním WGT jsem je od vás slyšel…

Olli Wisdom:
Ano, ano, hrajeme jednu, někdy dvě  písně z „Electric Ballroom“, a mezi ostatními fungují velmi dobře.


Specimen - Death Drive (live at WGT 09)

CZ Sanctuary: Takže asi nemáš problém s mícháním starého a nového, že? Ani co se týče hudebních inspirací…

Olli Wisdom:
Kdepak, posledních dvacet let hraju i psychedelic trance s projektem „Space Tribe“ - cestujeme po světě a hrajeme na velkých parties i s kytaristou Jonem, a celkem se nám daří. Celkem přirozeně tedy přechází inspirace ze Space Tribe do Specimen a ze Specimen zase do Space Tribe.

CZ Sanctuary: To je ve skutečnosti i moje další otázka, jestli fanoušci Space Tribe chodí na Specimen a obráceně.

Olli Wisdom: Ano, určitě bys takové našel. Ve skutečnosti jsem zjistil, že jsou to sice dvě úplně odlišné subkultury, ale i když je uniforma a soundtrack k životům jejich příznivců jiný, kromě toho mezi nimi doopravdy není velký rozdíl.

CZ Sanctuary: A jak tedy vnímáš internetové potyčky mezi „pravověrnými" a "umírněnými" goths“?

Olli Wisdom:
Upřímně řečeno vůbec nevím, o čem je řeč (smích).

CZ Sanctuary: V podstatě jde o to, že "pravověrní" neuznávají temnou elektroniku jako součást gotické subkultury, a tudíž že se tahle hudba a její příznivci nemají označovat jako „gothic“.

Olli Wisdom: (smích) tak to mne fakt rozesmálo...takovým věcem se totiž nedá, než smát (smích)

CZ Sanctuary: O tom jsi nevěděl? Na internetu se to poměrně řeší…

Olli Wisdom: Jo? Aha, nikdy předtím jsem o tom neslyšel (smích).

CZ Sanctuary: Okay, tak se přesuneme k něčemu zajímavějšímu. Říkal jsi, že jsi strávil posledních 15 let v Austrálii - objevil jsi tam nějaké zajímavé žánrové kapely?

Olli Wisdom: Abych byl upřímný, tak ani neznám žádné australské kapely, a ani jsem se v Austrálii vůbec nezajímal o gotickou scénu.

CZ Sanctuary: Tak změníme téma od hudby. Ty jsi velmi známý pro svou extravagantní image a založením společnosti Space Tribe Clothing v roce 1991, takže moje otázka zní – máš nějaké vzdělání spojené s módou, pracoval jsi třeba jako návrhář, nebo tak něco?

Olli Wisdom: Podle mého je to hlavně o tom mít dobrou představivost. Já osobně jsem nikdy neměl v tomhle směru jakékoliv vzdělání, nebo praxi. Když jsme na Bali založili Space Tribe Clothing, učili jsme se všechno za pochodu tím, že jsme to dělali. Space Tribe pořád sídlí v Indonésii, a aktuálně spouštíme i větev s názvem „Batcave“, která bude fungovat zároveň se Space Tribe. To by mohlo být zajímavé, pracuje se na tom velmi aktivně, tak třeba se dočkáme prvních vlaštovek už příští rok.

CZ Sanctuary: No paráda. A za tím vším není žádné vzdělání, prostě jen získávání zkušeností za pochodu a odhodlání dělat oblečení?

Olli Wisdom: Přesně tak.

Klikněte pro zvětšení

CZ Sanctuary: Úctyhodné. Nicméně teď bych zvolna přešel ke dvěma otázkám, které Ti chtěli položit naši čtenáři z Čech. Jeden z nich by chtěl vědět, jestli Tvou image inspirovala postava sladkého transvestity z Rocky Horror Picture Show?

Olli Wisdom: Tak na tuhle otázku už jsem musel odpovídat asi tak milionkrát. Pravda je taková, že jsem ten film neviděl ještě dlouhá, dlouhá léta potom, co jsme dali dohromady Specimen (smích). Takže ne, moje image odtamtud nepochází, akorát to, že mám kudrnaté vlasy zřejmě nutí všechny spojit si mne s Rocky Horror, ale ne, nikdy to tak nebylo.

Dobře, a druhá otázka – jaké máte vztahy s Andi Sex Gangem a Sex Gang Children?

Olli Wisdom: Řekl bych, že dobré - minulý rok s námi hráli na Batcave, a pak jsme se viděli letos na italském festivalu Fano Moonlight Festival. Jo, Andi je chlapík, se kterým je zábava si vyrazit.

CZ Sanctuary: A myslíš si, že pojem „gothic“ má na svědomí Ian Astbury popisující právě Andiho, nebo máš jinou teorii?

Olli Wisdom:
Klidně to tak může být. Vše, co vím, je, že když jsme začínali s Batcave, tak pojem „goth“ vůbec neexistoval. Věřím, že to byli hlavně novináři, kteří tenhle název rozšířili a zpopularizovali. Dost možná se objevil tak, jak říkáš, a Mick Mercer, nebo podobný žurnalista ho prostě zaznamenal a začal ho používat, a tak se scéně začalo říkat „goths“.

CZ Sanctuary: Díky za názor, už Tě nebudu déle zdržovat, jenom se chci ještě zeptat, jestli Tě v poslední době oslovily nějaké kapely…?

Olli Wisdom:
Hm…Juno Reactor, Growling Mad Scientists a Atomizer.

CZ Sanctuary: Dobře, tak předposlední otázka, byl jsi někdy v České republice?

Olli Wisdom:
Ano, před nějakými čtyřmi lety se Space Tribe. Bylo to super.

CZ Sanctuary: Tak to jsme rádi, máš tedy nějaká slova pro čtenáře CZ Sanctuary?

Olli Wisdom:
Ano:  Když je všechno prozářené sluncem a všechno vychází, pokuste si vzpomenout a udělat si pořádně hnusný den (výraz "a truly vile day" byl mottem prvního turné Specimen v Americe na počátku osmdesátých let - pozn. Cz Sanctuary).

CZ Sanctuary: Děkujeme moc za rozhovor a přejeme Specimen hodně úspěchů s novou deskou.

Olli Wisdom:
Rádo se stalo, mějte se.


Specimen - Kiss Kiss bang Bang, The Beauty of Posion (Batcave Alive)

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Boze, to je sympatak - ta reakce 'smich, smich, nic jineho nez smich' na ten problem otazek o tom kdo je a kdo neni pravoverny clen sceny mi tedy vazne [i]proslunila den[/i] :D :silly: :D . Lidi s takovym nadhledem by na scene melo byt vic... :-) .<br /><br />Kazdopadne...moc zajimavy a ctivy darek k Halloweenu - dekujeme pekne, pani redaktori x].

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.