Siva Six: Jedinou správnou cestou ke spokojenosti je láska

O duchovní proměně, vnitřním strachu, historii souboru nebo o zkušenostech z koncertních pódií jsme si popovídali s ústřední postavou řecké temně elektronické mašiny Siva Six, zpěvákem, který si říká Z. 

 

SANCTUARY.CZ: SIVA SIX VZNIKLI V ATÉNÁCH. CO BYLO PRVOTNÍM IMPULZEM PRO ZALOŽENÍ KAPELY?

Z: Hrál jsem v různých kapelách už od dětství, vždycky jsem se chtěl muzice věnovat naplno. Koncem 90. let jsme objevili temnou elektronickou muziku, tenkrát jsme se ale jmenovali Wintermute, na Siva Six jsme se přejmenovali až někdy v polovině prvního desetiletí nového milénia. Potom se nám povedlo získat smlouvu s nahrávací společností a vydali jsme debut “Rise New Flesh”.

SANCTUARY.CZ: JAKÁ BYLA ŘECKÁ SCÉNA V DOBĚ, KDY JSTE ZAČALI FUNGOVAT JAKO SIVA SIX? A JAK JE NA TOM ŘECKO TEĎ?

Z: Řecká scéna byla vždy silná, pořád je. Máme tady spoustu úžasných kapel vlastně všech možných subžánrů extrémní a undergroundové muziky.

SANCTUARY.CZ: EXISTUJE NĚJAKÝ KONCEPT, PODLE KTERÉHO FUNGUJE SIVA SIX?

Z: Snažíme se zkoumat, rozšiřovat vědomí, analyzovat a jdeme docela do hloubky. Chápeme muziku jako takovou misi, podle které tady nejsme proto, abychom lidi jen bavili a dali jim lehce stravitelnou hudbu, například naše poslední album “Dawn Of Days” je celé o apokalypse.

 

Siva Six - Apocalypsis (Αποκάλυψις)

 

SANCTUARY.CZ: NAPŘED JSTE VYDALI DVĚ DESKY BĚHEM DVOU LET, ALE MEZI TŘETÍ, ČTVRTOU A PÁTOU NAHRÁVKOU JSTE MĚLI PĚTILETOU PAUZU. PROČ?

Z: Vždycky jsme tvořili a vydávali nějakou muziku, například mezi třetí a čtvrtou deskou jsme vydali EP “Superstition”. Tvoříme vlastně pořád, tady je naše kompletní diskografie:

NYX -2018 (ALFA MATRIX), DAWN OF DAYS – 2016 (ALFA  MATRIX), SUPERSTITION EP - 2013 (ALFA MATRIX), THE TWIN MOONS - 2011 (ALFA MATRIX /DEATHWATCH ASIA), RISE NEW FLESH / FLESH AND WILL RESURRECTED -2008 (DECADANCE/ DEATHWATCH ASIA), BLACK WILL -2006 (DECADANCE RECORDS), RISE NEW FLESH -2005 (DECADANCE RECORDS )

SANCTUARY.CZ: Z JAKÉHO DŮVODU JSTE SE PŘED PÁR LETY PŘESUNULI Z ŘECKA DO LIPSKA?

Z: Atény mě začaly nějak nudit. Dostal jsem se do životní fáze, kdy jsem potřeboval změnu, a když jsme v roce 2014 hráli na Wave Gotik Treffen, zamiloval jsem si Lipsko natolik, že jsem se tam před dvěma lety přestěhoval. Samozřejmě se do Atén někdy vrátím, narodil jsem se tam a to město současně miluju I nenávidím. Už teď mi strašně chybí.

SANCTUARY.CZ: JAK LIPSKO A VŮBEC NĚMECKO OVLIVNILO VAŠI HUDBU?

Z: Nemyslím, že nás to nějak ovlivní. Ale možná ano, to teprve uvidíme, až bude hotové nové album, na kterém zrovna pracujeme.

SANCTUARY.CZ: ZATÍM NA VŠECH NAHRÁVKÁCH JSTE NA ORCHESTRÁLNÍCH PARTECH SPOLUPRACOVALI SE ZNÁMÝM ŘECKÝM AVANTGARDNÍM SKLADATELEM CHRISEM ANTONIOUEM (SEPTIC FLESH/CHAOSTAR). JAK JSTE SE POTKALI A DALI DOHROMADY?

Z: Potkal jsem ho ještě jako dítě. Když mi bylo tak 15 nebo 16, vystupovali jsme spolu, každý jsme ale hráli v jiné kapele, od 2000 do 2002 jsem hrál na klávesy v Septic Flesh. Když jsem tedy založil Siva Six, požádal jsem ho, jestli by nezkusil zkomponovat nějaké orchestrální pasáže do naší hudby. Nemusím snad zmiňovat, že je skutečně velmi dobrý ve všem, co dělá, jeho tvorba je unikátní a posouvá naše desky zase o kousek dál.

 

 

SANCTUARY.CZ: VAŠE TŘETÍ ALBUM BYLO SILNĚ OVLIVNĚNO BLADE RUNNEREM, JAK JE TO S VAŠÍ POSLEDNÍ DESKOU “DAWN OF DAYS”? V ROZHOVORECH PRO ALFA MATRIX JSEM VIDĚL, ŽE JSTE SI PROŠLI NĚJAKOU EXTRÉMNÍ DUCHOVNÍ PROMĚNOU, KTERÁ INSPIROVALA KONCEPT CELÉ DESKY…

Z: Naše třetí album „The Twin Moons“ je koncepční sci-fi příběh se spoustou skutečných reálií. „Dawn Of Days“ je zase o apokalypse, jak už jsem řekl. Nahlížíme na ni z různých úhlů a perspektiv. Duchovní proměnou jsem si skutečně prošel a tato zkušenost mě jako člověka změnila, proto jsem se taky rozhodl zaměřit se na toto téma.

SANCTUARY.CZ: CO VŠECHNO NAHRÁVKU OVLIVNILO? NAHLÍŽELI JSTE NA TÉMA APOKALYPSY Z POLITICKÉHO HLEDISKA, ENVIROMENTÁLNÍHO NEBO ZA VŠÍM STOJÍ NĚCO ÚPLNĚ JINÉHO?

Z: Vlastně každý úhel pohledu, jaký si jen dovedeš představit, je na tom albu obsažen. Hlavním tématem je však osobní apokalypsa. Představ si, že se jednoho dne ráno vzbudíš a najednou víš pravdu o všem. Pamatoval by sis takový den už po zbytek života? Den, kdy se upřímně ohlédneš za svým životem, za chybami, které jsi kdy udělal, den, kdy přestaneš ostatní obviňovat ze svých trápení, den, během kterého si uvědomíš, že pokud se ty sám nezměníš, nezmění se vůbec nic. Uvědomíš si, že pomsta ve stylu “oko za oko” nás všechny vlastně jen oslepuje, ale hlavně si uvědomíš, že jedinou správnou cestou ke spokojenosti je láska.

SANCTUARY.CZ: NA ALBU JSTE PŘEPRACOVALI SKLADBU “28 DAYS LATER” ZE STEJNOJMENNÉHO HOROROVÉHO FILMU. MÁTE RÁDI TENTO ŽÁNR, NEBO FILM CELKOVĚ? JE NĚJAKÝ SOUNDTRACK, ZE KTERÉHO BYSTE CHTĚLI ČERPAT V BUDOUCNU?

Z: Ano, udělali jsme cover na ten úžasný hlavní hudební motiv z filmu “28 days later”, protože já osobně miluju horory a sci-fi. Za dobu naší existence jsme udělali jen dva covery a oba byly ze soundtracků, ten první čerpal z hlavního motivu “Blade Runnera”. Ale nemyslím, že bychom v tomto měli pokračovat, takže na novém albu pravděpodobně další cover nebude. Ale vlastně, kdo ví?

SANCTUARY.CZ: SIVA SIX MÁ VELMI DOBROU REPUTACI CO SE TÝČE KONCERTŮ. JAK DŮLEŽITÉ JSOU PRO VÁS ŽIVÁ VYSTOUPENÍ?

Z: Taky mi to už někdo kdysi řekl, asi máme opravdu zvláštní spojení s fanoušky a s publikem, kdykoliv se objevíme na stagi. Koncerty jsou pro každou kapelu důležité, milujeme je a nemůžeme bez nich existovat. Na pódiu vždy rozpoutáme peklo, tak se na nás přijďte podívat a zařádit!

 

Siva Six - Twenty Eight

 

SANCTUARY.CZ: JAK SE CÍTÍTE PO KONCERTECH? A ZŮSTÁVÁTE RADĚJI NĚKDE V ÚSTRANÍ, KDE ODPOČÍVÁTE, NEBO PREFERUJETE SPÍŠE SETKÁNÍ S FANOUŠKY?

Z: Po koncertě vždycky potřebujeme tak hodinu, než se dame zase do normálu, potom nejradši zamíříme nejkratší cestou k alkoholu a přitom si rádi popovídáme s kýmkoliv, kdo o to má zájem. A taky si rádi zajdeme zakouřit, to je pro nás důležité.

SANCTUARY.CZ: KDO PŘIŠEL S NÁPADEM NA REMIXOVÉ ALBUM “NYX”? KDO SESTAVIL SEZNAM AUTORŮ REMIXŮ?

Z: Label se na nás obrátil s tím, že by bylo fajn mít remixy na songy z našeho posledního alba a my jsme s tím hned souhlasili. Některé projekty navrhli samotní lidé z labelu, některé jsme oslovili sami, protože to jsou naši přátelé, taky jsme oslovili případné projekty přes sociální sítě. A takhle to dopadlo, na remixovém albu “Nyx” je rovnou 17 skvělých kousků!

SANCTUARY.CZ: KTERÉ REMIXY NA “NYX” SE TI LÍBÍ NEJVÍC? STALO SE NĚKDY, ŽE BY SE TI ZAMLOUVAL VÍC REMIX NEŽ ORIGINÁLNÍ PÍSEŇ?

Z: Technolorgy udělali úplně skvělý remix na song “Forever”, Cyborgdrive si úžasně podali píseň “Twenty Eight”, moc se mi líbí verze Freakangel na “Trancendense”, je tam spousta kytar a opravdových bicích. Taky se mi líbí techno styl Christiana Cambase, který oživil track “Forever”. Oslovili jsme i Jimmyho Totta, který je kytarovým technikem kytaristy Ozzyho Osbourne Guse G, ten pro nás připravil analogový remix pro “Until Death Reunites us”, jež ve mně vyvolal protichůdné emoce, na jednu stranu jsem byl šťastný, když jsem tu verzi slyšel, na druhou jsem pociťoval ohromný smutek. Vlastně zbožňuju každý remix, který na desce máme, jinak by tam ani nebyl.

SANCTUARY.CZ: SKLADBY VÁM REMIXUJÍ I KOLEGOVÉ Z LABELU ALFA MATRIX. TO JE DOCELA TYPICKÉ PRO TOTO VYDAVATELSTVÍ, ZNÁME UŽ SPOUSTU RŮZNÝCH KOLABORACÍ NEBO REMIXOVÝCH ALB NAPŘÍČ STÁJOVÝMI KOLEGY. JAK NAHLÍŽÍŠ NA TAKOVOU KOLEGIALITU? BAVÍ TĚ REMIXOVAT SKLADBY PRO JINÉ PROJEKTY?

Z: Nás upřímně moc kapel z Alfa Matrix neremixuje. Na “Nyx” jsou to myslím jenom dvě, Metroland a Venal Flesh. A ne, nemám rád dělání remixů, nebaví mě to a myslím, že mi to ani moc nejde. A hlavně mi to bere hodně času. Proto jsme za třináctiletou kariéru udělali asi jenom deset remixů.

 

Siva Six - Forever (Remixed by Technolorgy)

 

SANCTUARY.CZ: MÁTE TAKY DOCELA EXTRÉMNÍ IMAGE, JAK DŮLEŽITÁ JE PRO SIVA SIX VIZÁŽ? JAK DŮLEŽITÁ JE PRO VÁS ATMOSFÉRA, KTEROU VYTVÁŘÍTE NA PÓDIU?

Z: No, dá se říct, že jsem se tak narodil. Já si žádnou image nevytvářím a nesnažím se ostatní šokovat nebo tak, a už vůbec to není záměr jen proto, že mám kapelu. Já bych vypadal stejně, i kdybych v kapele nebyl, vždycky jsem byl tak trochu extrémní, tak se mi to líbí a taky se mi to tak líbí na druhých. Na pódiu tak můžeš vidět to, jací ve skutečnosti jsme, co leží hluboko v nás. Kdo naše koncerty vidí, nám lépe porozumí. Nijak se to nesnažíme analyzovat (ani nechceme), takže zkrátka jen přijďte do kotle a popožeňte nás, abychom ze sebe vydali  to nejlepší.

SANCTUARY.CZ: CO ČEKÁ SIVA SIX V PŘÍŠTÍCH MĚSÍCÍCH?

Z: Pracujeme na novém albu, budeme hodně koncertovat. Zatím máme domluveno asi 13 koncertů na tento rok.

SANCTUARY.CZ: UŽ JSTE NĚKDY BYLI V ČR NEBO V PRAZE?

Z: Nene, bude to poprvé, co vaši zemi navštívíme. Moc se na show těšíme, nejradši hrajeme v místech, kde jsme předtím nebyli.

SANCTUARY.CZ: VYSTOUPÍTE JAKO SUPPORT PŘED SUICIDE COMMANDO. CO PRO VÁS TATO KAPELA ZNAMENÁ?

Z: Poslouchám je vlastně od začátků, “Necrophilia” je jeden z mých nejoblíbenějších tracků vůbec. Je to pro nás pocta si s nimi zahrát, bereme to ale taky jako velkou zodpovědnost. Mám dojem, že 5. května si budeme dlouho pamatovat, proto přijďte a buďte toho součástí!

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.