Rozhovor s Merciful Nuns

artaud_sGothic rockové mraky se již za jedenáct dní stáhnou nad Prahou. Proto jsme vyzpovídali ústřední postavu hlavní hvězdy večera – tedy Artauda Setha z Merciful Nuns. Bavili jsme se o rozpadu Garden of Delight a vzniku Merciful Nuns, podobnosti názvu se Sisters of Mercy, obrodě gothic rocku a hraní s Fields of the Nephilim, ale i o  názvu desky "Hypogeum", vztahu k okultismu, Svobodnému zednářství, Joy Division, vývoji scény a mnoha dalších zajímavostech, které se dočtete na následujících řádcích.


CZ SANCTUARY: AHOJ ARTAUDE, JAK SE VEDE, CO ZROVNA DĚLÁŠ?

Artaud Seth: Fajn, díky. Dělám na propagaci k albu a samozřejmě také na propagaci nového EP "Ancient Astronauts".

CZ SANCTUARY: PAMATUJEŠ SI SVOU POSLEDNÍ NÁVŠTĚVU PRAHY? BYL JSI TADY SE SVOU BÝVALOU KAPELOU GARDEN OF DELIGHT. UŽILI JSTE SI TEN KONCERT?

Artaud Seth: Já jsem v Praze celkem často a znám každý kout tohoto nádherného historického města. Co se týče toho koncertu, mám pouze mlhavé vzpomínky na příjemnou, ale trochu zmatenou organizaci.

CZ SANCTUARY: V SOUVISLOSTI S GARDEN OF DELIGHT JSEM POUŽIL SLOVO "BÝVALOU". VÍM, ŽE JE TO ASI VELMI ČASTÁ OTÁZKA, ALE STEJNĚ: PROČ JSI SE ROZHODL ROZPUSTIT GARDEN OF DELIGHT A ZALOŽIT ZCELA NOVÝ PROJEKT MERCIFUL NUNS?

Artaud Seth: GOD je mou neoddělitelnou součástí a já tomuto projektu spoustu dlužím. Paralely jsou samozřejmě nevyhnutelné, vždyť se i na novém projektu podílí stejný producent, skladatel a zpěvák, ale ta základní filozofie je jiná. Kde byli God bombastičtí, možná až nepřiměřeně bombastičtí, tam se Nuns vracejí víc ke kořenům. Z hlediska produkce a také po technické stránce bylo mým cílem stvořit plnější a modernější zvuk, kombinovaný s typickými prvky pozdních Joy Division. Dále silné, plné a přímočaré bicí, charakteristické hally, hlubokou basu a prchavé kytary. Navíc jsem chtěl dost prostoru pro své zpěvy. Osobně si myslím, že se mi to celkem povedlo.

CZ SANCTUARY: JAK NA TOTO TVÉ ROZHODNUTÍ REAGOVALI OSTATNÍ ČLENOVÉ GOD?

Artaud Seth: Jádro kapely a realizační tým zůstal stejný, takže celkem dobře.

CZ SANCTUARY: MYSLÍŠ, ŽE JEDNOHO DNE MŮŽE DOJÍT I KE VZKŘÍŠENÍ GOD?

Artaud Seth: Není to v plánu. Jsem zaměřený na Nuns.

CZ SANCTUARY: DOBRÁ, DOST MINULOSTI. POJĎME SE PODÍVAT NA SOUČASNOST A TVOU AKTUÁLNÍ KAPELU. JE PODOBNOST JMÉNA MERCIFUL NUNS S LEGENDÁRNÍMI SISTERS OF MERCY  ČISTĚ NÁHODNÁ, NEBO TO BYL ZÁMĚR?

Artaud Seth: Náhoda to určitě není. Mám rád zvuk toho jména a zároveň ten odkaz na Sisters of Mercy z období poloviny 80 let. Mám moc rád zvuk té doby. A mimo to, nechci čekat dalších 20 let, než se jednoho dne Sisters rozhodnou vydat nové album. Nakonec by se mi pravděpodobně stejně asi nelíbilo, a tak jsem se rozhodl napsat své vlastní Retro-Goth album. Stejně – kdo by to mohl udělat lépe než já? Nikdo jiný mě nenapadá. Merry Thoughts snad, ale ti už také nehrají.

CZ SANCTUARY: SETKAL SES S NĚJAKÝMI ŠPATNÝMI REAKCEMI NA NÁZEV KAPELY TŘEBA OD FANOUŠKŮ, MÉDIÍ NEBO DOKONCE SAMOTNÝCH SISTERS?

Artaud Seth: Ne. Taky ale nevěřím, že by se Andrewovi Nuns líbily. Spíš si dokonce myslím, že je nenávidí a já jsem rád nenáviděn (smích).

CZ SANCTUARY: S NUNS JSI ZAČÁTKEM ROKU VYDAL NOVÉ ALBUM "HYPOGEUM II". JSI S NÍM SPOKOJENÝ?

Artaud Seth: Mám z něj dobrý pocit a jsem opravdu spokojený s úspěchem, jaký toto Retro-Goth album má. Musím uznat, že to předčilo má očekávání. Opravdu hodně to pro mne znamená. Nuns vznikly z momentálního vrtochu, pocitu, že bych rád stvořil něco, co by mě vrátilo zpět do časů, kdy jsem objevil svou lásku k muzice. Fakt, že spousta lidí mě na této cestě doprovází, a je jedno, jestli si také chtějí tu atmosféru znovu prožít anebo zažít jako něco zcela nového, mě naplňuje velkou pýchou.

CZ SANCTUARY: CO VLASTNĚ ZNAMENÁ "HYPOGEUM"?

Artaud Seth: Je to něco jako podzemní chrám, se kterým se můžeš setkat v některých starověkých kulturách


NunhoodLogo


CZ SANCTUARY: VAŠE HUDBA A VŮBEC CELÁ AURA MERCIFUL NUNS SE ZDÁ BÁT OVLIVNĚNA THELÉMOU, MAGICK, ALEISTEREM CROWLEYM, OKULTISMEM A SVOBODNÝM ZEDNÁŘSTVÍM. DOKONCE I SVÝM FANKLUBŮM ŘÍKÁTE "LÓŽE" NEBO "KLÁŠTER". JE TO PROTO, ŽE SE TI TAHLE TÉMATIKA PROSTĚ LÍBÍ, NEBO JSI V TĚCHTO VĚCECH I SÁM AKTIVNÍ?


Artaud Seth: Samozřejmě mne tato témata fascinují, ale rozhodně nejsem jakýmkoliv způsobem okultista. Cílem „Kláštera“ je zapojení ostatních do naší věci, a proto se snažíme zakládat víc a víc Lóží v zemích nakloněných gotické scéně. S těmito Lóžemi jsem v úzkém kontaktu a budu s nimi v jednotlivých zemích pravidelně připravovat i něco speciálního – třeba ve formě rozhovorů nebo setkání s námi. V dohledné době (a hned, jak mi to čas dovolí) vznikne na www.grandlodge.de i virtuální knihovna. V ní chci nabídnout vhled do podstaty mých textů. Pouze členové „Kláštera“ budou přizváni a bude jim dovoleno, aby vstoupili. V jistém slova smyslu se tak stanou Zasvěcenci, pokud budou chtít. Tedy k Tvé otázce na Svobodné zednářství – jistě zde je nějaké spojení, ale nepřikládal bych mu přílišnou důležitost. Můj primární zájem o zednářství je omezen pouze na jejich vizuální a kódový systém – nic jiného.

CZ SANCTUARY: V PRŮBĚHU 30. A 40. LET MINULÉHO STOLETÍ BYLO V ČESKÉ REPUBLICE VELMI SILNÉ HERMETICKÉ A OKULTISTICKÉ HNUTÍ.  ZNÁŠ NĚJAKÉ ČESKÉ OKULTISTY? A CO SI MYSLÍŠ O STÁLE DISKUTOVANÉM ALEISTERU CROWLEYM?

Artaud Seth: Ve své knihovně mám několik knih Franze Bardona, ale nepamatuji si teď jejich názvy. A co se týče Crowleyho – jako okultista nebo autor mě pro zajímá jen pramálo. Tento muž ale značně ovlivnil své prostředí a dosud inspiruje lidi, kteří se zajímají o magii. Mne však daleko více zajímají zdroje JEHO inspirace. Jak se jemu podařilo dosáhnout takového vlivu a samozřejmě kdo JEHO ovlivnil. Podle mých dedukcí dojdeš při troše hledání až k egyptskému a řeckému mysticismu jako k základům jeho thelémistického učení. Zlatý úsvit. Svobodné zednářství. Rosenkruciáni. To vše byla témata, která prosákla do našeho debutu „Lib. 1“. Dále Israel Regardie, inspirace „Magickým systémem Zlatého úsvitu“ v jeho původní dvousvazkové podobě z anglické lóže Svobodných zednářů, který mi představil bývalý zednářský Mistr. Podstatnou inspirací k „Lib. 1“ byl i Haditův  kult.

CZ SANCTUARY: ZAJÍMAVÉ... ALE ZPĚT K HUDBĚ. JAKÉ TO BYLO, ZAHRÁT SI PO BOKU SKVĚLÝCH FIELDS OF THE NEPHILIM? A JAK SE TO VŮBEC PODAŘILO?

Artaud Seth: Zeptej se Carla, jaké to bylo zahrát si s Nuns. To je tak jediné, co k tomu můžu říct...

CZ SANCTUARY: MYSLÍŠ SI, ŽE BY RANÝ GOTHIC ROCK MOHL OPĚT NABÝT SVÉ PŮVODNÍ SLÁVY?

Artaud Seth: Myslíš tím, jestli by mohly být kapely jako Nuns tak slavné jako gotické kapely v osmdesátých? Ne. Jestli Fields a Sisters prodají tolik desek jako tehdy? Také ne. Opravdová gotika dnes nemůže být nikterak velká, protože většina hudebních posluchačů vyhledává popové a party skladby. Jsme naprosto v undergroundu a já to miluju!


MercifulNuns1800


CZ SANCTUARY: A CO SI MYSLÍŠ O SOUČASNÉ GOTICKÉ SCÉNĚ? ROSTE, NEBO UPADÁ?


Artaud Seth: Scéna už dobrých deset let stagnuje. Máš tu buď všechny ty EBM-techno-pop kapely, které jsou totálně nudné, nebo takové ty polo-rockové bandy s naučenou temnou image. Nenajdeš tu téměř nic opravdového, co by odpovídalo kořenům gotické scény. 

CZ SANCTUARY: A JSOU TEDY NĚJAKÉ SOUČASNÉ KAPELY, KTERÉ BY TI PŘIŠLY ZAJÍMAVÉ?

Artaud Seth: Bohužel ne. Ale nepřestávám hledat nové záblesky tam venku…

CZ SANCTUARY: NECHYSTÁTE SE PŘEDĚLAT I DALŠÍ SKLADBY OD JOY DIVISION?

Artaud Seth: Myslím, že ne. Volba „The Eternal“ byla celkem snadná – moc se mi líbí ta ponurá atmosféra písně. Proto taky skvěle zapadla do zvuku Nuns.

CZ SANCTUARY: MOŽNÁ JE TO TROCHU OSOBNÍ OTÁZKA, ALE STEJNĚ – JE MOŽNÉ SE V SOUČASNOSTI UŽIVIT HUDBOU A VLASTNÍM LABELEM, NEBO CHODÍŠ DO PRÁCE? A POKUD ANO, PROZRADÍŠ, CO DĚLÁŠ?

Artaud Seth: Být v těchto dobách muzikantem znamená, že nezbohatneš, ale vyděláš dost na to, aby ses nějak protloukl.

CZ SANCTUARY: JE NĚCO SPECIÁLNÍHO, CO S SEBOU PŘIVEZETE DO PRAHY? NĚCO, CO BY ČEŠTÍ A SLOVENŠTÍ FANOUŠCI GOTHIC ROCKU MĚLI VĚDĚT, POKUD SE TEPRVE ROZHODUJÍ, JESTLI PŘIJEDOU?

Artaud Seth: Doufám, že vás všechny uvidím v dubnu v Praze – neprošvihněte unikátní show Nuns! Je ojedinělá, je temná a není z tohoto světa..

CZ SANCTUARY: SKVĚLÉ, DĚKUJEME ZA ROZHOVOR A BUDEME SE TĚŠIT NA VIDĚNOU.

Artaud Seth: My taky, už jen pár týdnů...

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Ač jsou odpovědi na notorické otázky na slovíčko stejné jako v lóži, celkově pěkný rozhovor - díky. MN zrají jako víno a je radost jejich tvorbu sledovat. :-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.