Lednové horornovinky

To je fofr! Rok 2014 je zakopán do zmrzlého krchova věků a nám se otevírá rok 2015. Venku napadl sníh a je tedy ideální čas nalít si něco dobrého a šustit stránkami v teple domova, případně jít trochu promrznout cestou do kina. Podívejme se, co nám a hlavně hrdinům hororů, rozproudí krev v tom úplně prvním měsíci nového roku. 

Sama nocí tmou - trailer
 

Už posledně jsem naznačil, že se ke slovu zase jednou dostanou zubatky. Pokud jste se nechali unést liknavou smyslností filmu "Přežijí jen milenci", potom by vás mohl zaujmout i netradiční příspěvek režisérky Any Lily Amirpour "Sama nocí tmou" (v originále "A Girl Walks Home Alone at Night").  

"Po Zkaženém městě, domově pasáků, dealerů a prostitutek, se po nocích toulá mladá osamělá upírka a podle vlastních měřítek nastoluje pořádek. Až nečekané setkání s Perským Jamesem Deanem vytrhne Dívku z její osamělé a smutné rutiny. Mladý muž je totiž snad posledním obyvatelem tohoto města, který si uvědomuje rozdíl mezi dobrem a zlem.

Vizuálně výrazný celovečerní debut íránské režisérky Any Lily Amirpour vznikl v americké produkci a vyniká působivou ponurou atmosférou, svérázným humorem i promyšlenými odkazy na symboly západní popkultury. Mluví se o něm jako o prvním íránském upírském westernu a odráží režisérčinu zálibu v brakových žánrech. Výsledkem je chytrý a těžko zařaditelný žánrový mix, který nezapře inspiraci hororovými filmy, westernem, komiksem a íránskou novou vlnou. Slovy režisérky, je to jako kdyby spolu Sergio Leone a David Lynch měli malého íránského rockera a hlídat jim ho přišel Nosferatu."

Okno do dvora - trailer

Nemáte chuť na umělecké ani "umělecké" hokusy pokusy a potěšila by vás spíš nějaká klasika? Potom vám musí udělat radost nově restaurovaná digitální kopie legendárního napínáku Afreda Hitchcocka "Okno do dvora" ("Rear Window"). Najděte příhodné kino, vezměte víno do ruky a šmírujte spolu s hlavním hrdinou!

 "Fotograf J. B. Jeff Jeffries (James Stewart) je kvůli zlomené noze odkázán na kolečkové křeslo. Jeho společníkem se v dlouhých chvílích stane okno vedoucí přímo do dvora, odkud má Jeff výhled do bytů svých sousedů. Sledování osudů nájemníků z protějšího domu ho pohltí natolik, že začne podezřívat jednoho z nich z vraždy své manželky. Jeffries se spolu se svou elegantní přítelkyní (Grace Kelly) pustí do odhalování zapeklitě složitého řetězce událostí... Událostí vedoucích k senzačnímu a strhujícímu konci."

E. A. Poe: Podivný experiment - trailer

 

Pokud máte raději hollywoodskou rozmáchlost, bohaté kostýmy a prvotřídní hvězdy (Kate Backinsale, Ben Kingsley, Michael Caine,...), mohl by vás potěšit biják s prapodivným českým titulem "E. A. Poe: Podivný experiment" (jinak "Eliza Graves"). Jak už napovídá název sám, námětem byla režisérovi Bradu Andersonovi povídka "The System of Doctor Tarr and Professor Fether", kterou nemá na svědomí nikdo jiný, než právě Edgar Allan Poe. 

"Hrdinou filmu E. A. Poe: Podivný experiment je mladý, čerstvě vystudovaný lékař Edward, který na konci 19. století přichází na praxi do psychiatrického ústavu pro choromyslné, ležícího v mlze v odlehlém koutě hor. Zde ho přivítá šéf lékařského týmu, jeho asistent i záhadná kráska Eliza, trpící panickou hrůzou z jakéhokoliv tělesného dotyku. Edward je zasvěcován do zdejších léčebných metod a je v šoku. Dr. Lamb je příkladem osvíceného přístupu, vůči bláznům je vstřícný a svému týmu vštěpuje, aby „jedinečnost" každého pacienta respektovali: „Proč bychom se měli snažit udělat nešťastného člověka z naprosto šťastného koně?"

Ovšem děsivá a hrůzu nahánějící „léčba", jíž byli na konci 19. století duševně nemocní běžně vystavováni, je přítomna i zde: věznění, spoutávání, proudy ledové vody a elektřiny. To vše je pevně vryto do historických zdí ústavu a Edward objevuje poměrně znepokojivou pravdu. Psychiatrický ústav ovládli pacienti, zatímco skutečný ředitel je se svým týmem uvězněn ve sklepení. A tady napínavý příběh plný zvratů a překvapení teprve začíná..."


V knihkupectvích bude po předvánoční smršti nových titulů zákonitě mrtvolněji, ale aspoň bude šance dohnat resty. A co nového tam krom už probraných knih najdeme?

 

H. P. Lovecraft se dostal na trh i v předvánočním shonu. Pokud jste však fanatičtí fandové tvorby tohoto klasika a máte jeho dílo kompletně zmapované, potom nebude na škodu dát raději šanci souboru povídek, jenž je výmluvně nazván "Černá křídla Cthulhu". Tuhle antologii sestavil S. T. Joshi a našel pro ni hromadu povídek, které inspirovalo právě dílo legendy hororu. Vydává Laser-books.

"Dílo H. P. Lovecrafta inspiruje umělce už celá desetiletí. Stephen King o Lovecraftovi prohlásil, že je „největším tvůrcem klasického hororu dvacátého století".

V tomto svazku nám S. T. Joshi, nejvýznamnější současný expert na Lovecrafta a vše s ním související, jenž mimo jiné restauroval jeho povídky pro jejich nedávná definitivní, anotovaná vydání, představuje jednadvacetpovídek kosmické hrůzy, inspirovaných jak dílem, tak myšlenkami a životem „podivného pána z Providence".

Do své první lovecraftovské antologie vybral povídky od renomovaných současných autorů hororu, jako jsou Laird Barron, Ramsey Campbell, Caitlín R. Kiernanová, Darrell Schweitzer, Michael Marshall Smith a další, jež nechává rozehrát temné variace na věčné téma střetu člověka se závratností tajuplného, neprobádaného vesmíru."


kompeltní seznam povídek:

- Caitlín R. Kiernan: Pickmanova modelka, 1929 (Pickman's Other Model, 1929)
- Donald R. Burleson: Pouštní sny (Desert Dreams)
- Joseph S. Pulver, Sr.: Vyrývání (Engravings)
- Michael Shea: Jak dostat chapadláka (Copping Squid)
- Sam Gafford: Panoptikum duchů (Passing Spirits)
- Laird Barron: Hotel Broadsword (The Broadsword)
- William Browning Spencer: Uchvácení (Usurped)
- David J. Schow: Denkerova kniha (Denker's Book)
- W. H. Pugmire: Obyvatelé Strašidlesa (Inhabitants of Wraithwood)
- Mollie L. Burleson: Kupole (The Dome)
- Nicholas Royle: Rotterdam (Rotterdam)
- Jonathan Thomas: Přízrak nad Providence (Tempting Providence)
- Darrell Schweitzer: Vytí v temnotách (Howling in the Dark)
- Brian Stableford: Pravda o Pickmanovi (The Truth about Pickman)
- Philip Haldeman: Tunely (Tunnels)
- Ramsey Campbell: Korespondence Camerona Thaddea Nashe (The Correspondence of Cameron Thaddeus Nash)
- Michael Cisco: Násilí, dítě důvěry (Violence, Child of Trust)
- Norman Partridge: Nižší démoni (Lesser Demons)
- Adam Niswander: Záhadná záležitost (An Eldritch Matter)
- Michael Marshall Smith: Záměna (Substitution)
- Jason Van Hollander: Susie (Susie)

 

 

O první "Pragocalypse" Jana Urbana jsme u nás už psali. Počátek roku 2015 je tedy svědkem druhého pokračování, které opět vydává Beletris s podtitulem "Krev padlých andělů"

"Praha - poklidné srdce Evropy plné tajemných zákoutí, soch, kostelů, holubů, předražených taxikářů, zkorumpovaných politiků a ruských nevěstinců... Této idylce však právě zvoní umíráček!

Hlava království českého je v obležení nepřátelských sil. Počet bojechtivých cizáků, stupňujících útoky a sabotáže, roste každým dnem. Nejsou ovšem jedinými hráči ve vražedné soutěži o ovládnutí magické moci skrývající se v Praze. O slovo se hlásí jiní, mnohem silnější a nevyzpytatelnější soupeři.

Bohové a jejich nohsledi. Dimenzionální trhliny do neznámých světů přibývají geometrickou řadou a starobylé síly už nedočkavě klepají na dveře. Jediní, kdo mají v rukách páku změnit nepěkně se vyvíjející chod dějin, jsou členové tajného řádu založeného Rudolfem II. na sklonku šestnáctého století, oplývající výjimečnými schopnostmi.


Jenže řád má problém. Elixír mládí, který mnohé z řeholníků udržoval celá staletí při životě, dochází. Skupinka, která byla vyslána, aby našla poslední scházející ingredienci nutnou k vytvoření nové dávky, byla rozprášena. Klíčová členka řádu je unesena a nezbývá, než ji ze spárů mocichtivých únosců zachránit. Právě v jejích rukou totiž může ležet osud nejen matky měst a českých zemí, ale celého světa.
Apokalyptická mračna se kupí. Boj o Prahu teprve začíná..." 

Tolik tedy k začátku nového krvavého roku a těšme se, co hrůz si na nás knižní a filmový průmysl připraví v jeho dalších fázích. Budeme jim na stopě! 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.