EBM pionýři Front 242 se vrací do Prahy! Berou s sebou švédskou tvrdě elektronickou dračici Rein.

Když v roce 2020 zavítali králové tvrdé elektroniky naposledy do Prahy, vyprodali dvakrát za sebou prostory pražského Paláce Akropolis. A protože se jednalo o večírek velmi vydařený, bylo jen otázkou času, kdy se trojice Belgičanů do našeho hlavního města vrátí. Máme radost, že se tak stane v prosinci letošního roku ve větších prostorách pražského Meet Factory. Navíc s velmi atraktivním speciálním hostem.

EBM legendy Front 242 se v současné době plně věnují koncertování, často s britskými souputníky Nitzer Ebb. I po více než čtyřech dekádách pánové dokážou rozpoutat v klubu digitální peklo, což je v jejich věku obdivuhodné. Navíc na koncertech skupina zařazuje po letech do svých setů nové kompozice. Znamená to, že před prosincovým koncertem se po letech dočkáme i nové studiové nahrávky? Vzhledem k tomu, kolik současných nových kapel nepokrytě čerpá inspiraci ze žánru, který Front 242 pomáhali založit, jednalo by se o ideální načasování! 

Front 242 - Headhunter (live @ Palác Akropolis 2020)

 

Důkazem toho, že Electronic Body Music není mrtvý žánr je mimo jiné i existence a tvorba švédské umělkyně a producentky Rein. Ta se v průběhu let vyvinula z EBM princezny v silnou a svébytnou osobnost elektronické scény, která přesáhla hranice temné subkultury a vystoupila i na mimožánrových festivalech jako Sziget, Eurosonic nebo Roskilde. V roce 2020 vydala Rein skvěle přijatou desku "Reincarnated", ve které EBM odkazy umně zkombinovala s jemnějšími dark/synthpopovými polohami. V současné době se umělkyně, která v posledních letech odehrála se silným ohlasem desítky koncertů na severoamerickém kontinentu, spojila s futuristickým francouzským producentem Djedjotronicem a společně připravují nový materiál Rein. Hlavní devizou postavou drobné, ale energií přetékající autorky je živelná energie, která během jejích koncertů cáká z pódia všemi směry. To ostatně zpěvačka předvedla v plné kráse na festivalu Prague Gothic Treffen v roce 2021!

Takový konec letošního roku si necháme líbit!

 

Front 242 - Reincarnate (live @ Roskilde 2022)

 


FRONT 242 (BE) + REIN (SE)

sobota 9. prosinec 2023 od 20:00 hodin

Meet Factory, Ke Sklárně 3213/15, Praha 5

vstupné: 990,- Kč + poplatky (předprodej na GoOut.cz)

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Yes, dvě mouchy jednou ranou :-)
Front 242 měli ''pár'' dobrých písní. Tyranny (For You) je poslední album kde měli též ''pár''dobrých písní. Od tohoto alba to už bude letos 33 let - co nevydali nic co by se dalo poslouchat . Jinak Ebm žánr je leta mrvej. Sláva Ebm žánru je nenávratně pryč. A to se netýká jen Front 242 , ale i zmíněných Nitzer Ebb atd. Leta už nevyšlo žádný dobrý Ebm album! Jen samé sračky! To samé se týká i např. gotickýho roku. I když jediný co mě za poslední leta opravdu potěšilo byla opravdu jediná kapela Angels Of Liberty. Ale tam bohužel zasáhla smrt. A to byla opravdu hodně dobrá kapela! Poslední dobou a za to jsem fakt vděčný že existuje metalová hudba kde se dokáže sem tam objevit i nová kapela která dokáže nahrát skvělý album. Metalové hudbě se prostě po celou dobu co existuje daří. Bohužel u Ebm , tam se to říct nedá a jiný už to nebude. Tam už je to mnoho let mrtvý a bude dlouho , protože na obzoru žádná taková hudební skupina není co by uměla a chtěla hrát chytlavý perfektní Ebm jak tomu bývalo v 80 letech a počátcích 90 let.
Takhle bych to asi nenapsal, ale v podstatě máš pravdu. Za poslednich 20 let minimum novych kapel, které me dodnes baví. Nova tvorba uz je vykrádání toho co tady již bylo...Metal neposlouchám, ale hodně se vracím ke kořenům ebm - f242, sp, fla - osmdesate leta a přelom osmdesátých a devadesátých let vyslo mraky dnes již kultovní tvorby. To byl vrchol, s prichodem hocico a vnv to slo pro mne tak nějak do řiti... Jo a k těm 242 bych určitě přihodil i up evil a off, obe desky jsou nadčasové a skvěle....az pulse me tolik nevzal. Tak na 242 je lupen doma a jiz teď se na king of ebm těšíme :-)
Já s tvrzením, že EBM je mrtvý žánr nesouhlasím. V posledních dekádách tu byla řada kapel, které temnou elektroniku posunula do nových končin - aggrotech Hocico nebo první alba Combichrist, na té melodičtější stránce zase futurepop s VNV Nation. To byly kroky do nových končin. V současné době dochází k velmi zajímavému propojování EBM s darkwave a gotikou řadou projektů na labelech Young & Cold nebo Cold Transmission. A to nemluvím o širokém meziprostoru mezi EBM a temným technem, to nabízí třeba label aufnahme + wiedergabe nebo o spojení osmdesátkové popové estetiky s EBM a metalem v synthwave. Jasně, že se hromada věcí nemusí líbit a souhlasím s tím, že tyto novoty nemají už tak velké mediální pokrytí jako když bylo EBM na přelomu 80. a 90. let v kurzu. Ale hodit díky tomu celý žánr do koše mne přijde nespravedlivé, protože ty nové impulzy opravdu přichází.
Tady jseš už víceméně na gotických hradbách samoty. F242 samozřejmě vydali spoustu kvalitních věcí, jen to prostě jako metalový fanoušek, který nemá vlastní Metaltuary.cz nevnímáš a meleš tu nesmysly. Ostatně s ohledem na to, kolik jsem potkal v posledních 10 letech na ulici metalistů jednoznačně nevítězíš. I Iron Maiden měli "pár" dobrých písní proti kterým je Angels Of Liberty a celá gotická scéna totální sračka. A ty jsi očividně akorát v pozici co sedí a čeká, kdy už se ty 80. léta vrátí. Tak hlavně ať se dočkáš.
Takhle to dopadá, když se někdo vrátí domů z dlouhé pitky a zapne si komp... (což platí i pro Tvé další dva noční příspěvky) ;)
Omlouvám se, nenarodil jsem se ve XIII. století.
jj , EBM stejne jako blues, punk či reggae. Svoji dobu uz to melo, ted uz to jen ohravaji dokola. To je ale normalka, niczvlastniho - z historie prece zname takovych prikladu hromady. Tak at si s tim klidne za par desitek let spokojene umrou.
To je na ženu kvalitní názor.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.