Eduardo Benavente (30.10.1962 – 14.5.1983)

eduardo smallDnes uplyne 31 let od smrti zpěváka kultovní madridské kapely Parálisis Pernamente. Tato kapela významně ovlivnila španělskou gotickou scénu, proto si pojďme připomenout její vůdčí osobnost Eduarda Benavente.

 

 

 

 

 

 

 

 Svou uměleckou kariéru začínal jako bubeník s kapelami Prisma a Plastic, ale významnějších úspěchů dosáhl až s punk rockovou kapelou s prvky gotiky Alaska y los Pegamoides, silně ovlivněnou Bowiem a Siouxsie and The Banshees. V roce 1980 vyšel jejich první singl "Horror en el Hipermercado" (Horor v supermarketu) a měl velký úspěch v rádiových hitparádách, kapela navázala dalším úspěšným singlem Dancing a svojí tvorbu shrnuli na jediném LP "Greatests Hits". Vzhled a styl kapely se různě měnil podle toho, jak často se střídali její členové. Od veselého popu přes agresivní punk po gotiku. Díky těmto změnám to netrvalo dlouho a kapela se v roce 1982 rozpadla.

 

 

 

S předtuchou neslavného konce Alaska y los Pegamoides založil Eduardo v roce 1981 se svým bratrem a členy bývalých kapel postpunkovou kapelu Parálisis Pernamente. Nejprve zde hrál na kytaru, následně se ujmul postu zpěváka. Hned v roce 1981 nahráli svůj první singl "Autosuficiencia". Nedlouho po něm vzniklo debutní LP "El Acto", které bylo o poznání temnější a vážnější než předchozí Eduardovi nahrávky a příznivci tohoto alba začali tvořit první vlnu postpunkové a gotické subkultury ve Španělsku. LP také obsahovalo španělské verze písní "Heroes" (David Bowie) a "I Wanna Be Your Dog" (The Stooges) a poměrně dlouhou dobu kralovalo na první příčkách hitparád. Poslední oficiální nahrávkou kapely je singl "Nacidos para Dominar" z roku 1983.

 

 

Eduardo Benavente se také hlásil ke kulturnímu hnutí La Movida Madrileña, které vzniklo po pádu diktatury Francesca Franca po roce 1975. Hnutí propagovalo svobodu projevu, alternativní formy umění a těšilo se velké popularitě zejména mezi umělci. Jako centrum této skupině sloužila madridská čtvrť Malasaña, kde dodnes naleznete kavárny, kluby nejrůznejších hudebních žánrů, designová studia, obchody s oblečením a vůbec věci kolem alternativního způsobu života.

V roce 1983 se Parálisis Pernamente vracejí z koncertu a po vážné autonehodě jako jediný Eduardo Benavente nepřežije. Kapela odvolává nejbližší koncerty, ale nikdy se ze ztráty frontmana úplně nevzpamatuje a po pár měsících ukončuje činnost.

 

eduardo-benavente01

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.