Rozhovor s The Devil & The Universe

Dekadentní léto, počátky gotické literatury, skládání v lesní kapli, tajemství úspěchu, nekromancie, nový projekt NEO – o tom a dalších zajímavostech jsme si povídali s předákem goatwave okultistů.

CZ SANCTUARY: AHOJ ASHLEY, JAK SE MÁŠ?

Ashley Dayour: Dobře, dobře. Trochu unaveně, ale fajn.

CZ SANCTUARY: JAK SIS UŽIL LETOŠNÍ ZIMU?

Ashley Dayour: No, zimu… jakou zimu (smích)? Tady ve Vídni vlastně žádná zima nebyla. Ale aspoň jsem měl čas natočit desku s novým projektem Near Earth Orbit. Také jsme odehráli pár koncertů v Itálii, s The Devil & The Universe jsme byli hrát ve Švédsku a s Whispers in The Shadow v Německu. Čili takhle jsem strávil zimu.

CZ SANCTUARY: SPOLU S KONCEM ZIMY SE VRÁTÍTE DO PRAHY S THE DEVIL & THE UNIVERSE TÉMĚŘ NA DEN PŘESNĚ NA JARNÍ ROVNODENNOST. MÁ PRO TEBE TOHLE DATUM NĚJAKÝ ZVLÁŠTNÍ VÝZNAM?

Ashley Dayour: Ony všechny ty rovnodennosti a slunovraty lidstvo slaví už tisíce let, takže svým způsobem to určitě výjimečný den je.

CZ SANCTUARY: URČITĚ BUDE VÝJIMEČNÝ I TEN KONCERT. VY SE SEM VRACÍTE PO DVOU LETECH, KDY JSTE TADY ODEHRÁLI SVÉ SNAD VŮBEC PRVNÍ ZAHRANIČNÍ VYSTOUPENÍ S THE DEVIL & THE UNIVERSE. CO SE OD TÉ DOBY ZMĚNILO?

Ashley Dayour: Stalo se toho hodně. Odehráli jsme spoustu koncertů, objevili se na hodně festivalech a tahle naše společná věc The Devil & The Universe za tu dobu celkem vyrostla – vlastně mnohem rychleji, než jsme čekali. A samozřejmě jsme také udělali nové album a vydali 12palcové EP „What time is love“ s předělávkou skladby od KLF. Ale tou nejdůležitější věcí je samozřejmě nová deska.   


The Devil & The Universe - Danaus Plexippus

 
CZ SANCTUARY: JAK JSI VLASTNĚ PŘIŠEL NA KONCEPT NOVINKY „HAUNTED SUMMER“?

Ashley Dayour:
Celá tahle záležitost s dekadentním létem je něco, co mne zajímá už delší dobu. Vlastně už úplně první album Whispers in the Shadow z roku 1997 jím bylo signováno – vybral jsem pro něj název „Laudanum“ podle drogy, kterou onehdá Lord Byron a ostatní užíval ve svém domě na břehu Ženevského jezera. Už v těch devadesátých letech mne to nějak fascinovalo. Svým způsobem všechno, co se tam stalo – s Lordem Byronem, oběma Shellyovými a Johnem Polidorim – můžeme vidět jako jakýsi počátek celé gotické literatury. Myslím tím gotické literatury ve skutečném významu toho slova.

CZ SANCTUARY: … A JAK JSI DOŠEL K TOMU, ŽE SE TOMUHLE TÉMATU CHCEŠ VĚNOVAT I TEĎ?

Ashley Dayour: Jednoho dne jsem se probudil a věděli jsem, že tohle bude námět nové desky (smích).

CZ SANCTUARY: … TAK JEDNODUCHÉ...

Ashley Dayour: Jo, přesně (smích).
 
TDADU Haunted Summer

CZ SANCTUARY: TAKŽE CELÝ TEN KONCEPT VYCHÁZEL I Z TVÉ FASCINACE ONÍM „POČÁTKEM“ GOTICKÉ LITERATURY…

Ashley Dayour: Jo, já to vnímám tak, že tady svým způsobem můžeme vidět i původ celé současné gotické scény. To byla jedna z věcí, která mne zaujala. A samozřejmě to, že se tam tihle umělci sešli a věnovali se tomu, čemu se věnovali. I umělecky. Celý upírský žánr se totiž zrodil během onoho léta, protože Polidoriho dílo „Upír“ bylo snad vůbec první povídkou o upírovi, kterou kdy kdo napsal. A samozřejmě zde vzniknul i „Frankenstein“ Shelleyho ženy Mary. Bylo to léto obrovské kreativity, což mne fascinuje.

CZ SANCTUARY: V MATERIÁLECH PROVÁZEJÍCÍCH NOVÉ ALBUM SE NAZNAČUJE, ŽE JSTE SI K OŽIVENÍ TOHOTO TÉMATU VYPOMOHLI MIMO JINÉ I NEKROMANCIÍ. ZNAMENÁ TO, ŽE JSTE SE POKOUŠELI EVOKOVAT NĚKOHO Z ONĚCH DOB?

Ashley Dayour:
No… (smích). Já o tom procesu, jak jsme se k téhle desce dostali, vlastně nechci moc mluvit. Možná by to posluchačům změnilo pohled na to, co si o desce myslí. Sešli jsme se v kapli ve štýrských lesích v Rakousku, kde jsme začali psát album. A ano, rozhodně jsme při skládání opět použili různé okultní techniky – stejně jako v případě našeho debutu. Ale nechci zacházet do detailů.

CZ SANCTUARY: TO JE JASNÉ, ALE ZKUSIT JSME TO MUSELI. VY SAMI MIMOCHODEM V TOMHLE PŘÍPADĚ DODÁVÁTE, ŽE JDE „VÍCE O EFEKT A SVOBODNÝ PŘÍSTUP“. CO TÍM MYSLÍTE?

Ashley Dayour:
Jak bych to řekl… Asi takhle: někdy je způsob, kterým se k něčemu dostáváš, nakonec důležitější než skutečný výsledek. A tady to bylo svým způsobem podobné. Celkový koncept alba nám diktoval, jak to nakonec celé bude znít.

CZ SANCTUARY: TY UŽ JSI ZMÍNIL, ŽE DESKA VZNIKALA V OPUŠTĚNÉ KAPLI UPROSTŘED ŠTÝRSKÝCH LESŮ. JAK MOC PODLE TEBE TOHLE PROSTŘEDÍ OVLIVNILO KREATIVNÍ PROCES PSANÍ ALBA?

Ashley Dayour: Hmm, to je dobrá otázka. Vždycky je kolem Tebe nějaké prostředí a Ty si můžeš zvolit, jestli se jím necháš ovlivnit, nebo jestli ne. A my jsme kapela, která si záměrně vybere nějaké prostředí, do kterého pak jede a schválně ho na sebe nechá působit. Pro nás je velmi důležité, kde nahráváme, a hlavně, kde skladby píšeme. Právě proto jsme tam jeli – abychom byli někde jinde, mimo město. Abychom byli sami se sebou.
 


CZ SANCTUARY: NĚKDE JSME ČETLI, ŽE JSTE TAM BYLI SNAD ČTYŘI TÝDNY. TO ZNAMENÁ, ŽE JSTE TAM STRÁVILI V PODSTATĚ MĚSÍC V KUSE TVORBOU A NAHRÁVÁNÍM, NEBO JSTE TAM SPÍŠ TAK NĚJAK DOJÍŽDĚLI A SKLÁDALI TO PO KOUSKÁCH?

Ashley Dayour:
Bylo to spíš tak, že jsme tam jeli a složili dema, načrtli základní myšlenky nové desky. Pak jsme se vrátili do Vídně do pořádného studia, kde jsme to všechno poskládali dohromady. Ale ty první počáteční nápady jsme nahrávali tam a pocházejí odtamtud..

CZ SANCTUARY: UŽ JSME TADY MLUVILI O TĚCH OKULTNÍCH TECHNIKÁCH, KTERÉ POUŽÍVÁTE, ALE POJĎME SE TEĎ PODÍVAT TROCHU VÍC NA TECHNICKOU STRÁNKU VAŠEHO KREATIVNÍHO PROCESU. PRACUJETE DOHROMADY JAKO KAPELA? MÁTE TO TŘEBA NĚJAK ROZDĚLENÉ, ŽE BY NAPŘÍKLAD DAVID DĚLAL AMBIENTNÍ PLOCHY, STEFAN MĚL ZA ÚKOL VŠECHNY RYTMICKÉ ZÁLEŽITOSTI A TY MELODIE NEBO TAK NĚCO?

Ashley Dayour:
No, to ve skutečnosti celé závisí na konkrétní skladbě, to je pokaždé jiné. Některé udělám víceméně celé sám a jiné zase vzniknou stylem kapely. A někdy i David přijde s rytmickými nápady a Stefan s nějakými zvukovými plochami. Vlastně každý svým způsobem dělá všechno. Ale vážně závisí na skladbě.

CZ SANCTUARY: ZDÁ SE, ŽE THE DEVIL & THE UNIVERSE JSOU POSLEDNÍ DOBOU ČÍM DÁL TÍM VĚTŠÍM JMÉNEM, COŽ JE SUPER. ČÍM SI ALE MYSLÍŠ, ŽE TO JE?

Ashley Dayour:
To je dobrá otázka – nevím (smích). Možná proto, že je celá tahle naše věc velmi „úplná“. Už od začátku do sebe všechno velmi dobře zapadá, ale aniž bychom to původně nějak plánovali! Vážně nevím, jen doufám, že to tak zůstane. Možná je to vážně tou „úplností“ celého projektu, která lidi zaujala.

Svým způsobem je to, co děláme, tak nějak unikátní, divná směs věcí – jsou tu inspirace hororovými soundtracky, pak takové tribální a téměř neofolkové vlivy nebo v některých skladbách skoro EBM až technoidní beaty. Je to prostě podivná směsice, kterou nejspíš nikdo moc nedělá. Tak možná proto. A navíc je tu ta kozlí maska… (smích)  
 

TDADU
 
CZ SANCTUARY: JAKÉ MÁŠ SNY S THE DEVIL & THE UNIVERSE?

Ashley Dayour: No, prostě pokračovat… Nahrát další desky, zůstat tvůrčí a ideálně pokud tenhle projekt poroste tak, jak roste teď. A hrát co nejvíc to půjde.

CZ SANCTUARY: A CO DALŠÍ NÁMĚTY NA DESKY, JSOU?

Ashley Dayour: No jéje, těch je spousta (smích)! Koncem roku bude další album a ještě předtím vydáme dvě EPčka. První z nich na Valpuržinu noc, tedy na čarodějnice koncem dubna, to druhé bude venku někdy v září a s deskou počítáme na prosinec. Prostě námětů je spousta.

CZ SANCTUARY: A CO WHISPERS IN THE SHADOWS, KDYŽ JSI TAKHLE AKTIVNÍ S THE DEVIL & THE UNIVERSE?

Ashley Dayour: Jo, to je otázka, na kterou se ptám i sám sebe (smích). Letos budeme hrát na spoustě festivalů po celém světě – objevíme se v Británii, Belgii, Německu, Rakousku.

Ale co se týče nového alba, vlastně zatím netuším, kam ho budeme směřovat. Jediné, co vím, je, že bych ho rád udělal „rockandrollovější“ než to předchozí, které bylo více klávesové a elektronické. Teď bych rád udělal fakt kytarové album. Pokud uděláme něco nového, bude to velmi hlasité, přímočaré a kytarové, ale to je ještě ukryto hodně daleko v budoucnosti. Zatím jsem pro Whispers ani nezačal psát skladby. Nejdřív si dáme ty festivaly a pak se uvidí.

Ashley Dayour


CZ SANCTUARY: JE FAKT, ŽE SE NENUDÍŠ, PROTOŽE KROMĚ WHISPERS A THE DEVIL & THE UNIVERSE JSTE SI TEĎ S ARTAUDEM SETHEM Z MERCIFUL NUNS ZALOŽILI I ZBRUSU NOVÝ SCI-FI/APOKALYPTICKÝ PROJEKT. POVĚZ NÁM O NĚM NĚCO.

Ashley Dayour:
Projekt se jmenuje Near Earth Orbit, zkráceně NEO, a na začátku května mu u Solar Lodge (stejného labelu jako Whispers in the Shadow) vyjde první deska. My jsme se totiž s Artaudem už delší dobu bavili o tom, že bychom chtěli udělat něco společně, protože máme tak trochu podobné hudební nápady a vizi, jak by hudba měla znít. Bylo tedy asi jen otázkou času, než začneme dělat něco spolu.  

Když jsme se domluvili, vyvíjelo se to už velmi rychle – celé nové album bylo komplet hotové asi za měsíc, za měsíc a půl. Ale baví nás to, uvidíme, jak to půjde dál.

CZ SANCTUARY: VYPADÁ TO, ŽE NEO NENÍ JENOM ČISTĚ HUDEBNÍ PROJEKT, ALE ŽE JE ZA TÍM I NĚJAKÝ PŘÍBĚH. JAKÝ JE?

Ashley Dayour:
Jo, pro nás bylo strašně důležité, aby to bylo víc, než jen další kapela dvou trochu známých postav na gotické scéně. Chtěli jsme vytvořit něco, co bude velmi silné i vizuálně. Proto Artuad vytvořil interaktivní stránku na www.nearearthorbit.org, kde o projektu můžete najít všechno.

Nechci toho prozrazovat moc, protože si myslím, že by se lidi měli podívat sami a vpustit příběh do svých hlav napřímo. Rádi bychom nechali trochu zahalené tajemstvím, o co opravdu jde.
 

 

CZ SANCTUARY: A KDO SE STARÁ O TU OBRAZOVOU ČÁST V NEO? MÁTE NA TOHO NĚKOHO EXTERNÍHO?

Ashley Dayour: Ne, to je celé Artaudova práce. Já jsem, když jde o Photoshop, grafické programy a vizuál obecně, úplně k ničemu. Já tam prostě jenom jsem a řeknu: „ano“ (smích). Ale je fakt, že mně se vždycky líbily jeho vizuály a přebaly desek.

CZ SANCTUARY: NO A Z TÉ HUDEBNÍ STRÁNKY – NEBYLO TO TROCHU OTRAVNÉ, ŽE TI NAJEDNOU NĚKDO DALŠÍ SAHÁ NA TVOJE NÁPADY? ZVLÁŠŤ, KDYŽ MÁŠ ZA SEBOU TOLIK DESEK, NAD KTERÝMI JSI MĚL NAPROSTÝ UMĚLECKÝ DOHLED?

Ashley Dayour:
Ne, ne, vlastně je to přesně naopak! Byl jsem vážně rád, že je tu najednou někdo, kdo mi může dát nějaké vstupy a pomůže mi roztřídit dobré nápady od těch méně dobrých. Někoho, kdo mne tak trochu vede jiným směrem.

Váha posledních desek Whispers in The Shadow a The Devil & The Universe totiž spočívala v podstatě jen na mých ramenou, abych tak řekl. Najednou je tedy vlastně celkem úleva, když toho v tomhle projektu není tolik na mně samotném. Je to zábava. A i z té hudební stránky mi přijde, že to velmi dobře funguje. Vzájemně ze sebe vytahujeme věci, které bychom ze sebe sami nebo se svými kapelami nedostali.

CZ SANCTUARY: CO TEDY BUDE S NEO DÁL, JSOU NĚJAKÉ DALŠÍ PLÁNY?

Ashley Dayour:
Jo, jo, to určitě. Zrovna jsme začali pracovat na druhé desce, což je šílené – ta první ještě ani nevyšla a my už makáme na další! A pak uvidíme. Nevím, jestli budeme třeba hrát živě, záleží na tom, jak lidi celý tenhle projekt přijmou. Ale pokud bude třeba, abychom hráli s NEO i koncerty, samozřejmě bych tenhle materiál strašně rád vzal na pódia. Všechno je to ale na ohlasech lidí. Možná bychom příští rok zkusili pár koncertů udělat. Zatím ale není nic jasné.

TDADU


CZ SANCTUARY: TAKŽE TO MÁME WHISPERS IN THE SHADOW, THE DEVIL & THE UNIVERSE, TEĎ NEAR EARTH ORBIT… CO PŘIJDE DÁL?

Ashley Dayour:
No, se všemi třemi je toho spousta, co se dá dělat (smích). Jedna věc, na které teď pracuju, je soundtrack k hororu, ale zatím nevím, kdy to bude dokončené. Hádám ale, že to bude práce tak na rok. Ale kromě toho musím říct, že tři kapely jsou až dost (smích).

CZ SANCTUARY: TO VLASTNĚ CHÁPEME. TAK JEŠTĚ POSLEDNÍ VĚC – CO BYS CHTĚL ŘÍCT NAŠIM ČTENÁŘŮM PŘED NÁVRATEM DO PRAHY?

Ashley Dayour: Doufám, že se zase všichni ukážou na kozlí show. Těším se, že se uvidíme…

 

TDADU Praha

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.