Dvojrecenze Whispers in the Shadow – Beyond The Cycle of Time

wits btcot sKdy lépe se podívat na novou desku Whispers in the Shadow než před její koncertní premiérou na našem územi? Jakého završení se dočkalo Velké dílo? 






 

 

Whispers in the Shadow – Beyond The Cycle of Time
Vydal: Solar Lodge


Pohled Ezechiel

 

Už šest let kráčejí Whispers in the Shadow po transmutační cestě inspirované nejvyšším tajemstvím alchymie – Velkým Dílem, které proměňuje věci neušlechtilé ve věci ryzí. Po fázích černění, bělení a žloutnutí, které se zrcadlí v deskách „Into The Arms of Chaos“, „The Eternal Arcane“ a „The Rites of Passage“, vstoupil kvintet pod vedením Ashleyho Dayoura do fáze závěrečné, rudnutí.

Už samotný vizuál přebalu nenechává nikoho na pochybách, že „Beyond the Cycles of Time“ logicky navazuje na předchozí alba. S tím koresponduje i intro desky, které nás samply a mocnými ranami kotlů podvědomě propojuje s otvírákem „The Rites of Passage“. Spojení je to ale pouze částečné, neboť tam, kde na předchozí desce zněly rituální invokace, dnes doléhají zvuky vzdáleného kosmu a hlasy počítačů řídících věží. Změnu zvuku naplno odhaluje rozjezd burácející „Crossroads“. Stojíme na křižovatkách, ze kterých nás vytrhne až šlapavá „His Name Is Legion“ – v nejlepším slova smyslu parádní hitovka střihu současné vlny gothic rocku.

 


Whispers in the Shadow – Crowdfunding 2014


Snad ve všech zmínkách o nové desce Whispers se skloňuje jistý zvukový i aranžerský chlad, který do ucha naplno vtrhne jako studený tep zneklidňující skladby „Left Hand Anthem“ se syntetizátorovými plochami, které nás pocitově vedou k Ashleyho sólovému projektu The Devil & The Universe. Tento vliv se ostatně dá pocítit v povícero písních na albu – a určitě ne jen v těch zjevných, tedy instrumentálkách „Adversarial Light“ nebo skvělé „Lilitu’s Claw“. Dokonce i v trochu netradiční „Safe and Sound“, operující žánrově někde na území mezi The Cure, Bauhaus a shoegaze, vystrkují v pozadí růžky bubínky rototom, charakteristické právě pro TDADU.

I oněch slibovaných mrazivých momentů se na albu najde požehnaně. Slyšíme je v zatloukačce „The Sacrament“ s vířivými vortexovými kytarami i v plíživé, jakoby jinovatkou potažené prázdnotě „Incantacion“, porcované kanonádou bicích a zajímavou „drhnutou“ vyhrávkou. Její nálada pak přesně vyvolává otázky, které slyšíme v textu: „Have we learned our lessons. Do we know who we are? Have we asked all the questions? Or did we go too far?“. Mocný závan chladu s sebou přináší také mírnější a atmosferičtější „Zástupce Chaosu“ nebo příjemně svižná „End of Future“

Neustále vzrůstající pocit izolace a odcizení ve velikém prostoru světa, umocňovaný Ashleyho charakteristickým naléhavým vokálem, završuje těžkotonážní, až dystopicky osudová „The Departure“. So this is departure, so this si good bye. The last chapter is now written… Kruh se uzavírá, Uroboros požírá sám sebe v nekonečném universálním koloběhu a počátek je konec je počátek. Dokonáno jest.

 

wits banner


Co tedy říct závěrem? I když na „Beyond the Cycles of Time“ nenajdeme exotické orientální motivy, jakými oslňovala její ohnivá předchůdkyně, Whispers in the Shadow opět připravili desku nabitou výpravným, velmi atmosférickým gothic rockem „s přesahem“. Slyšíme tu ozvuky postpunku, dark/goatwave, shoegaze i syntetické polohy, umně skloubené do celku, který má hlavu a patu. Pánové zase postoupili o krůček jinam a odvedli skvělou práci skladatelskou, aranžérskou i producentskou. 

V tomto ohledu se tedy pětici podařilo naplnit transformační podstatu Opus Magnum beze zbytku. Čtyřalbový cyklus přetavil víceméně klasickou gothicrockovou skupinu v sebevědomou, ryzí a svébytnou kapelu s unikátním rukopisem zdaleka přesahujícím škatulku jednoho žánru. Jen doufejme, že budeme mít možnost se z jejich tvorby těšit i nadále, Byla by škoda o ni přijít.

Hodnocení 80 %

P.S. Pokud se kapele podaří tento materiál naservírovat dnes večer v Rock Cafi se stejnou intenzitou, jako to předvedla posledně, bude se na tenhle koncert nejspíš zase dlouho vzpomínat...

 

Whispers in the Shadow – Beyond Cycles of Time

 

Pohled Demi

 

Jednou to přijít muselo. Každý "seriál" jednou končí, a tak je tomu i s tetralogií rakouských okultistů. Na začátku seriálových epizod nám tvůrci většinou připomínají, co se událo v předchozích částech. Můžeme tak vzpomenout na zaříkávání v jednom z nejsilnějších songů (bez přehánění), jaké jsem kdy v daném stylu slyšel - "The Arrival". Na rozruch, jaký tehdy kapela připravila fanouškům svým koncertním programem, v němž se podařilo nemožné - přenést alchymii desky i na pódium. Viděli jsme Babylon a klesli do hlubin nejtemnějších vod, které měl dosud před očima jen sám H.P.L. Byli jsme svědky Urielova epického pádu, zaříkávání gothic rockovými spády i orientálními experimenty. Pocítili jsme majestát hymny "The Rites of Passage". A teď je tu konec. Konec, který je počátkem.

 

Ashley se svými kumpány si předchozími alby nasadili laťku proklatě vysoko. Určitě museli vnímat tlak, který si takto nevědomky sami sobě způsobili. Neudělat kopii již řečeného, zachovat koncept a sílu materiálu - to byly nelehké úkoly, se kterými se však nakonec poprali se ctí. Dá se říct, že celkově vnímám závěr Opusu Magnum dost podobně jako Ez. "Crossroads" nelehký úkol hitového otvíráku zvládá, následný děj se daří odvíjet poutavě a za sebe můžu vypíchnout kupříkladu onu "The End of Future", která působí jako světlo ve tmě a moc mne baví. A naštěstí to zdaleka není jediný moment. Došlo i na fatalistický hymnus, kterým je tentokrát "The Departure". 

 

1450236 10152080278711255 385632358 n

 

Hodnotit se dá dvěma způsoby. Pokud mám mluvit jen o novém CD, pak řeknu, že tentokrát drží čelist na svém místě. Ale vůbec to neznamená, že by bylo slabé. V mých očích zůstal nejsilnějším článkem cyklu ten první. Jenže ten je natolik úžasný, že není žádná ostuda s ním o chlup z netopýra prohrát. Když však budu hodnotit poslední čtyři alba jako celek, pak budou procenta sahat až k cifrám nejvyšším. Pokud hledáte v hudbě něco víc a nekončíte tím, že zmáčknete play, potom si prostě musíte tohle veledílo pořídit kompletní. A listovat - a nacházet každou drobnost - a pročítat - a hledat spojitosti - a luštit ve sluchátkách každý zvuk... Vyplatí se to. A já doufám, že se brzy dočkáme další parády v jejímž záhlaví bude stát "od tvůrců Opusu Magnum - Whispers in the Shadow"! 

 

Hodnocení: 80 %

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.