Když se řekne "found footage"...

foundtape_sNašli jste doma nějaké zahrabané videokazety? Nebo snad nějaké „náboje“ z rodinných kamer (čím starší tím lepší)? Nevyhazujte je. Třeba na nich bude něco děsivého. Potom stačí vhodně sestříhat a následně se z vás stanou milionáři....nebo taky ne... Je náhoda, že první dva horory, které jsou letos v programech kin, jsou právě "found footage"? A co že vlastně ta dvě slova ve světě filmů znamenají?




 

V roce 1980 bylo v Itálii pořádně živo. Nebo spíš nemrtvo. Dario Argento seslal na zemi „Inferno“ a pod taktovkou Lucia Fulciho byl dokončen kultovní „Páter Thomas“. Šok veřejnosti však způsobil docela jiný snímek. Ten stvořil Ruggero Deodato a má jméno „Cannibal Holocaust“. Kanibalové tehdy u makarónů frčeli. V roce 1972 všechno zelené šílenství nastartoval Umberto Lenzi. Jeho „Vymítač kanibalů“ (opravdu vtipný český název) alias „Deep River Savages“ či „Il Paese del Sesso Selvaggio“ vzal diváky do džungle, kde musel hlavní hrdina snášet nějaké to mučeníčko, než si ho divoši osvojili a nechali jej vesele kopulovat s místní krasavou.

Deodato se na kulinářské téma vrhnul prvně v roce 1977. Tehdy vznikl snímek „Ultimo Mondo Cannibale“ (u nás „Poslední kanibalové“), který do jisté míry připravil půdu právě pro zmíněný „holokaust“, jenž nás dnes zajímá z jednoho prostého důvodu. Byl totiž zpracován jako pseudodokument. Od té doby se totiž našla spousta „autentických záznamů“ kdejakých hrůz, které byly později použity (jakože) ve filmu a dnes se těmto snímkům říká „found footage“.

cannibal-holocaust-movie-poster-1980

Ještě dnes mám v živé paměti, kterak svého času mezi návštěvníky videopůjčoven kolovala pověst o zaručeně pravém dokumentu „Kanibalové“. Není se čemu divit. Deodato šel na celou věc bez servítek a také si za své dílo užil zatčení a snímek sám byl zakázán v několika zemích. Důvod? Příliš mnoho krve, sexuální násilí a zabití šesti zvířat při natáčení.

Příběh filmu sleduje záchrannou misi, která jde po stopách ztracené čtyřčlenné výpravy do pralesů v jižní Amazonii. Ta najde filmové materiály, které zachycují cestu Alana Yatese, jeho přítelkyně Fay a dvou parťáků, jejich první incidenty s domorodci i následnou tragédii, jež byla díky chování vetřelců nevyhnutelná. Ač vše tak trochu zavání samoúčelným násilím, film také poukazuje na fakt, že hranice mezi úrovní takzvané civilizované společnosti v konfrontaci s divochy nemusí vyznívat úplně jednoznačně. 

Později následovalo několik nesmělých pokusů, jako v případě
„Alien Abduction: Incident in Lake County“ (tam si, jak název napovídá, na nebohé Amíky vyšlápli mandloocí), nebo „The Last Broadcast“ (parta mlaďochů natáčí pro svůj dokumentární cyklus díl o „Jerseyském ďáblovi – následuje běhání po lese, nějaké to zohavení...).

 


The Blair Witch Project - oficiální trailery

 

Poletování po lese se však stalo kultem jednoznačně až s americkým běhacím hororem „The Blair Witch Project“. V roce 1999 jsme v kinech sledovali záznamy z kamer tří studentíků, kteří se vydali na vlastní pěst do lesů poblíž Burkittsville, po stopách místní legendy o blairské čarodějnici. Film byl natolik sugestivní, a tudíž úspěšný, že jeho tvůrci Daniel Myrick a Eduardo Sánchez z vložených 25 tisíc dolarů nakonec vyždímali nějakých 240 milionů.

Vzniklo také pokračování, které už nebylo zdaleko přijato tak, jako původní film. Natočil ho také jiný režisér, s daleko větším rozpočtem. Pokus rozvinout legendu okolo Elly Kedward, Rustina Parra atd. byl pro mne koukatelný hlavně díky roztomile „creepy“ Kim (Kim Director). Daleko zábavnější jsou další bonusové „dokumenty“ k filmům, které najdete na obou DVD. U prvního filmu je to „Kletba Blair Witch“ a u druhého „Stíny Blair Witch“. Sympatická snaha ponořit fanouška do mystifikace co nejhlouběji je rozhodně vtipná.

 

noroi

 

Dalo se čekat, že relativně snadná cesta k penězům tvůrců Blairského mýtu inspiruje mimo fandů také kdejakého vyčůránka. Rádobydokumenty se tak začaly podle očekávání množit jako zombíci po radioaktivním dešti. V „The Collingswood Story“ se neběhá, nýbrž sedí u počítače. Jistá vědma tu „vyřeší“ problémy jednoho páru dost svérázným způsobem. V „The Last Horror Movie“ zase sám autor snímku morduje lidi, jejich vraždu natočí a odnese do videopůjčovny. Až si jeho film někdo půjčí, sleduje ho domů a tam mu dá místo autogramu co proto, zabíjačku natočí a co následuje dál už tušíte.

Japonský snímek „Noroi“ ("The Curse") přidává k již známému zase kus svérázné asijské mytologie. Konkrétně se v tomto případě dozvíte něco o démonovi, který si říká Kagutaba a umí lecjaký kousek. Zombie „dokument“ „The Zombie Diaries“ vznikl na britských ostrovech a ve Spojených státech se pro změnu proběhli po lese hrdinové filmu „The Hunt“. Ti šli nejdřív lovit jeleny, a aby to nebyla nuda, vyměnili si posléze role a sami se stali lovnou zvěří.

 


Exhibit A - oficiální trailer

 

Kamery nainstaluje neodbytný honipírek do bytu hrdinky jeho mokrých snů ve filmu „Alone with Her“. Pokus navázat na kanibalské "dokumenty" se ne úplně povedl ve snímku „Welcome to the Jungle“. Ceněna tu byla nakonec spíš příroda. V „The Poughkeepsie Tapes“ najdou detektivové VéHáeSky se záznamy mordiád. Jiná káva se servíruje v kamerových záznamech ze života ne zrovna šťastně fungující rodinky, který se ubírá dost děsivým směrem. Film „Exhibit A“ rozhodně není z těch vykalkulovaných a hloupých. Jen to, že si lidé občas sami umí uchystat moc pěkné peklo. Duchařina "Death of a Ghost Hunter" není natolik vyjímečná, ale i na tu se dá koukat. Jinak ale přinesl rok 2007 dvě výrazná jména.

 

paranormal_activity_xlg


Tím prvním je opět duchařina. "Paranormal Activity" je dnes už zažitou značkou, kterou část lidu zbožňuje a část zase nesnáší. V této sérii si duch zasedl na ne příliš sympatickou hrdinku, dovoluje si čím dál víc a neodradí ho ani kamery rozmístěné po domě. Přiznám se, že jsem při návštěvě v kině promítané dvojky regulerně usnul, nedá se tedy říct, že jsem největším fandou. I tak série svoje fanoušky má (už díky hutné promomasírce). Zrovna touto dobou běhá v kinech bratránek série (s podtitulem "The Marked Ones") a do konce roku tam dorazí i regulerní pokračování s číslovkou 5. O tom, že se jedná o nejstrašidelnější film všech dob, jak tvůrci rádi informují, se dá s úspěchem pochybovat, ale už fakt, že se vyrojila také spousta napodobenin a parodií, svědčí o úspěchu a pozornosti filmových maniaků.

Blíž se na děj této série podíváme při příležitosti zmíněného pátého dílu v kinech a teď spíš hádejte, který to "found footage" film tentýž rok vynikl. Nápovědou budiž, že se narodil ve Španělsku, vzápětí dostal i pokračování, americký remake a tak dále a tak dále. Na nemrtvý zoubek se mu podíváme příště a také si zmapujeme, co následovalo. Teprve potom se totiž semlela pořádná "dokumentární" smršť, která dosud trvá. Ne náhodou jsou první dva letošní hororové snímky v kinech tohoto ražení. "Devil´s Due" je za dveřmi kinosálů!

 


Devil´s Due - oficiální trailer

Pokračování příště...

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

super článek =) REC předpokládám bude v pokračování ;-)
Jak jinak :) Taková nápověda žeo!...za odměnu získáváš 24 hodin v barcelonském činžáku ;)
:lol: paráda, kde si můžu vyzvednout výhru ;-)
Sakra:) Ehm...koktkokt...nestačil by činžák v Libni?:))) A třeba 24 minut?:))

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.