Rozz Williams si přesně před patnácti lety vzal život

rozzwilliams_sPrávě dnes si připomínáme smutné výročí úmrtí jedné z nejzásadnějších postav kalifornského deathrocku. Jako nejvhodnější způsob pocty předákovi Christian Death a dalších projektů se nám jeví multimediální medailonek, který nám poskytla ostřílená postava (nejen) tuzemské alternativy, Michael Kyselka. Děkujeme.




 

Byl to blázen, takové dítě Boží ..

Je, byla to náhoda či záměr? Rozz Williams si vzal život před patnácti lety na April´s Fool´s day, tedy 1. dubna, 1998. Odpověď je jednoduchá – jedině náhoda je zákonita, a tedy Svatá.

Na Rozzovi nás uhrane, aniž bychom chtěli znít vážně či ironicky, jeho všestrannost.

Tam kde Lou Reedové nechají vazbit kytaru, kde Iggy Popové nepozorovaně pošilhávají po žebříčku Top Ten, kde divadelníci v čele s klarinetem vsunou klezmerovou baladu anebo Kokolja pod mostem oponuje Warholovi, tam kde se Duše setká s Tělem při vpichu jehly, tudy RW nechodil; tady všude bydlel.

Krve na rukou si ostatně všiml již při první skladbě první desky, a naopak – při comebackovém koncertu Christian Death zářil tak, jak umí jen ten, jenž ví víc než člověk má… a právě na to zapomněl.

A tyhle kecy by mi odpustil stejně tak jako ostatním nešikovným reportérům, kteří ho poctili otázkou či dvěma. I Valorovi.

A byl také nesmělý, to je slyšet v hlase, obzvláště když mluví.

Potkali jsme se, když Hookers jednou v Tampě v klubu Masquerade otvírali pro jeho kapelu, a pak jsem si od něj osobně koupil tričko s Ježíšem. Rozz měl kraťasy a byl příjemný, kdo by býval byl řekl, že je to Kaliforňan. Ale vlastně proč ne, byl příliš New York a příliš Anglie, než aby odtamtud pocházel. Akorát možná nebyl příliš tenhle svět aby neodcházel...



http://media.rozhlas.cz/_audio/886893.mp3
Radio Vltava – Čajovna, věnovaná Rozz Williamsovi

rozz4opt

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.