Ohlédnutí za rokem 2011 – díl třetí

ohlednuti2011_3A máme tu třetí a poslední díl Ohlédnutí za rokem 2011. Tentokrát svou troškou do mlýna přispěli Jeremy Inkel (FLA a Left Spine Down), Frank Vollman (Frank The Baptist a další), Arco (Sonic Area, Chrysalide), Ivan Munoz (Vigilante), promotér a šéfredaktor Gothic magazínu Thomas Thyssen a Bruno Ferrari / Samir Hauser. Na úplný závěr jsme se zeptali na názory uvnitř redakce. Přispějete svým pohledem i vy?


 
 

A na co že jsme se to ptali?

1. Jaké hudební nahrávky Tě v minulém roce zaujaly?
2. Jaké živé koncerty nebo parties považuješ za nejvydařenější v loňském roce?
3. Co považuješ za největší průšvih/zklamání loňského roku?
4. Jaké je Tvé (hudební) očekávání v roce 2012?


jeremyinkelJeremy Inkel (Left Spine Down, Front Line Assembly)


1) Trentmoller – "Into the great white yonder",  Amon tobin – "sam", OhGR – "unDeveloped"

2) deadmau5 (hexiington cat tour), Amon tobin (isam tour), Ohgr (western fallout tour). Z našich pak všech 50 koncertů s Front Line Assembly po severní Americe a Evropě, předskok s Left Spine Down před OhGR. Sakra, a taky jsem byl v Disneylendu!

3) Moc se nevrtám v tom, co mne zklame :).

4) Co nejvíc koncertovat s novou deskou Left Spine Down, podařilo se nám upsat Metropolis Records (málem jsem na to zapomněl :P).

Frank Vollman (Frank The Baptist / Telegram Frank / The Dirty Weather Project) frankthebaptist

1) Moc se mi líbil sedmipalcový singl od The Deadfly Ensemble, skladby jsou skvělé a je to naprostá sběratelská rarita, protože vyšel v limitovamé edici a mohli jste si vybrat ze čtyřech různých přebalů. A pak mne hodně bavily nové věci od švédských First Aid Kit.

2) To by musel být koncert The Chameleons Vox 18. prosince v Berlíně. Byl jsem nadšený, že jsem tam mohl být i kvůli tomu, že Frank The Baptist tam hráli taky. Ale pak jsme se stejně se všemi známými shodli, že to byla nejlepší show Chameleons, kterou jsme kdy viděli. Bylo skvělé sledovat Lucase při Dirty Weather 2 tour a také vystoupení The Cinema Strange a The Damned na WGT byla prvotřídní! Všechny tyhle koncerty pro mne byly velmi inspirativní. A také The Black Angels na berlínském festivalu předvedli velmi dobrý výkon. Nikdy předtím jsem je neviděl a moc jsem si to užil.

3) Byl jsem zklamaný pouze několika vlastními pokusy.

4) Nevím o plánech dalších, ale osobně plánuji další album Frank The Baptist a turné k němu. A také případnou desku Dirty Weather Project a také k němu šňůru. Totéž s Telegram Frankem.

arcoArco (Sonic Area, Chrysalide)

1) Puscifer – "Conditions Of My Parole", to je velmi kreativní a inspirativní album. Mnoho čerstvých nápadů a silných zvuků.

2) Scorn (Mick Harris), je bezepsporu čím dál lepší a lepší, NAO – francouzská kapela s fantastickou energií na pódiu.

3) Aphex Twin živě v st. Malo – hrozná ostuda. Jenom nudný chaos nesmyslných smyček. Měl by to přestat předvádět živě.

4) Určitě nové album Hint, je to pravděpodobně moje nejoblíbenější kapela vůbec. Udělali tři vynikající desky a šušká se, že chystají novou... Ve skutečnosti s nimi dělám na novém albu Sonic Area, které už je skoro hotové.

thomasThomas Thyssen (šéfredaktor magazínu
Gothic, spoluzakladatel a DJ akcí Pagan Love Songs a When We Were Young, promotér)

1) Úplně nejlepší že všech desek roku 2011 je podle mých uší beze stopy pochybnosti "Wild In Wildlife", fantastický debut londýnských Ulterior. Žádné vycpávky, jen hity. Skladby jako "The Emptiness We Share", "Big City Black Rain", "Sex War Sex Cars Sex", "Dream Dream", "Too In Love To Fuck" a další jsou nedostižné klenoty, které konečně přinesly zpět tolik potřebný přístup. Mou druhou volbou musí být "Void Of Life", nejnovější album Porla Kinga (Ex-Rosetta Stone) a jeho projektu miserylab, které je zároveň jeho nejlepší prací. "People" je dost možná právě ta skladba, ze které mi loni nejvíce spadla čelist. Neuvěřitelně dobrá. A mou třetí a poslední volbou je trilogie "Die Aesthetik Der Herrschaftsfreiheit" od Rome se skladbami jako "You Threw It At Me Like Stones" a "Automation", které opět dokázaly, jak skvělým skladatelem Jerome Reuter vlastně je.


2) Killing Joke v Agře na Wave Gotik Treffen v Lipsku, následovaní mocnými Ulterior na N. B. I. v Berlíně a francouzští Frustration v berlínském King Kong klubu. Skoro odpálili střechu!

3) Těch je příliš mnoho na to, abych je všechny vyjmenovával. Ale snažím se co nejvíc neztrácet čas s hudbou, která mne prostě nezajímá.

4) Už se doopravdy těším na další ohlášené album Killing Joke, protože jejich deska "Absolute Dissent" z roku 2010 byla geniální. Doufám, že i Ulterior se vrátí s nějakým novým materiálem. A kromě toho nám všem držím palce, aby se zničehonic objevila nějaká nová překvapení na scéně, jako letos třeba věci od Soft Kill, Dream Affair, Winter Severity Index, The KVB atd.

Ivan_vigilanteIvan Munoz (Vigilante)

1) No, letos jsem objevil pěkných pár kapel, které se mi fakt líbily, třeba Skrillex, Enter Shikari, The reaction, ale hodně čerstvý a zajímavý mi přišel i mix dubstepu a metalu na poslední desce Korn "The Path of Totality".

2) Jeden z nejlepších koncertů, které jsem loni viděl, byla show mých kamarádů Punish Yourself, když jsme spolu hráli v Belgii. Velmi intenzivní, silné a divoké!

3) Ani nevim, loni se objevilo tolik muziky, která se mi nelíbila... ale hlavním zklamáním je asi exploze "tribute" kapel, které se objevily v mé zemi. Někdy je toho prostě až moc a navíc se mi obecně tenhle přístup k hudbě vůbec nelíbí.

4) Pokud všechno půjde podle plánu, měl bych v dubnu vyrazit na své první americké turné s industriálními Roughhousen, chystá se i má šestá tour po Evropě, poprvé budu hrát na Castle Party s Hocico, Leaether Strip, Combichrist a dalšími skvělými kapelami. Budu dál propagovat své zatím poslední album "The New Resistance" a pracovat na EP "Turning Point" s Douglasem Mallettem, autorem knihy "Turning Point", bývalým inženýrem programu amerických vesmírných letů, režisérem dokumentu "Awakening" a zakladatelem Cybernated Farm Systems. Jsem si jist, že tento rok bude rokem plným změn a revolucí a doufám, že toho budu součástí a budu lidi inspirovat svou hudbou i aktivismem. My jsme nový odpor!!

hauser-samir-4add8e8a044d0_150x225Samir Hauser / Bruno Ferrari



1) Pouze ty moje.

2) Jen ty, který si pořádáme sami. Takže Limbo club night samozřejmě.

3) To, že v hudbě zavládlo přísné přizdisráčství.

4) Nová deska Bruna Ferrariho.

 



A na úplný konec pohled do redakce.

Ezechiel

1) Peter Murphy – "Ninth", miserylab – "Void of Life", Sopor Aeternus – "A Strange Thing To Say" / "Have You Seen This Ghost?" / "Children Of The Corn", Ulterior – "Wild In Wildlife", Vendemmian – "One in A Million", Necro Facility – "Wintermute", Gary Numan – "Dead Son Rising" (alespoň některé skladby). Ze samostatných tracků třeba David Lynch – "I Know" nebo Conjure One – "Like Ice".

2) The Damned na WGT (vysoká škola stylotvorného muzikantství par excellance!!!), Roger Waters v Praze (sice "nežánrové", ale srdci neporučís...), Does it Offend You, Yeah? v Lucerně (sice také "nežánrové", ale koncert, kdy po 40 vteřinách od začátku skáče celý klub, prostě nejde jen tak odzívat). Výbornou kondici měli The Last Days of Jesus na WGT, Messer Chups v Akropolis, Vendemmian a Whispers in the Shadow na Goth Rock Over Prague. Z parties hlavně DJské hraní DJů De´Atha a Cyberpagana na PGT 6 a Silvestru.

3) Prošvihnutí Death in June, Dirty Weather Project v Praze a Castle Party. Zvukař na WGT, který totálně popravil Ulterior. Čím dál méně času na všechno! A na závěr bych se opět mohl opakovat – zdá se mi to, nebo se tu vážně dělají čím dál lepší akce, které zajímají čím dál méně lidí? Ale věřme ve světlejší (vlastně temnější...) zítřky. Kdy jindy než ten "poslední rok", ne?

4) Těším se na Joy/Disaster s Cabaret Grey v Praze, další PGT, Zombie Walk, Post Apo party a vůbec všechno kolem Sanctuary. No a dál... nevím, jestli je to přímo očekávání, ale tak nějak podezřívavě čekám na Hookovu živou prezentaci Joy Division. No a kromě toho samozřejmě WGT, Depressive Disorder na Castle Party a vlastně veškeré jejich aktivty. Taky jsem napnutý, co vypadne z osvědčených jmen (Fields, noví Killing Joke, jak to bude s NIN...) a hodně se těším na spoustu nových a slibných tuzemských projektů, které se objeví na CzScene.cz!


Nephilim


1) Ulterior – "Wild In Wildlife", Necro Facility – "Wintermute", Controlled Collapse – "Things Come To Pass", Daft Punk – "Tron:Legacy OST".

2) Vrcholem loňských koncertů pro mě byli The Damned na WGT. Moc se mi líbili Diorama a Diary of Dreams na Castle Party, Tying Tiffany z WGT bere body za největší živé překvapení loňska, největší nářez byli určitě Vigilante v Rock Café. Z parties jednoznačně Prague Gothic Treffen. Speciálního Bludišťáka ode mě dostávají Vendemmian za jejich pražskou návštěvu a VNV Nation za "Perpetual" v Lucerně.

3) Stále žádná nová deska The Sisters of Mercy ani Fields of the Nephilim, mizérii s návštěvností většiny tuzemských akcí už asi nemá cenu dokola opakovat.

4) Jsem hodně zvědavý na reunion Dead Can Dance a jejich novou řadovku, už teď se nemůžu dočkat dalšího WGT, držím palce klukům z Depressive Disorder, ať konečně ukážou Evropě, že i u nás se dělá špičková muzika. Těším se na všechny aktivity se Sanctuary a nějaký pořádný objev na domácí scéně díky CzScene ...a třeba už Eldritch konečně něco vydá!

Paesant


1) V rámci neshnilosti české scény: Kill the Dandies – "Those Who Hold the Flame", tradiční monster chupacabra jízda Messer Chups – "Bermuda 66". Narozeninová balada roku: Iwrestledabearonce – "You know that ain't them dogs' real voices".

2) Čest přicmrndávat na podiovém surfu při divoké jízdě s Messer Chups a popíjet whiskej litou do chřtánu lady Zombierellou. Premiérově vychutnat brusiče Nicka Cavea. Levitovat v Meetfactory na překvapivém setu gothpoperky Zoly Jesus. Bourat hovězí stereotypy extrémního metalu na vystoupení Wolves in the Throne Room. Zažít Iggyho lámání končetin v Rumunsku. A mnoho dalších eskapád úspěšně skrytých kdesi v diáři, bohužel ne v hlavě...

3) Neproběhnutá nakládačka mezi Lydonem a harakiri fanouškem na Colours of Ostrava.

4) Soundtrack Prokletí Indiánské Chaty vol. 2.

Pavel Zelinka


1) Nej zahraniční desky: VNV Nation – "Automatic", miserylab – "Void Of Life", Necro Facility – "Wintermute", Vigilante – "The New Resistance", John Foxx And The Maths – "Interplay", Peter Murphy – "Ninth", Degrees – "Dream on Dreamy", Fractured – "Beneath the Ashes", HTRK – "Work [Work, Work]", Nej domácí desky: Magpie – "Sleepwalking EP", Tábor radosti – "Agartta". Letošní objevy: The Telewire – "EP", Freaky Mind – "No More Manifests", The New Division – "Shadows", The Foreign Resort – "The Foreign Resort EP". 

Nejlepší singly: Ulterior – "Sex War Sex Cars Sex", miserylab – "Children Of The Poor", VNV Nation – "Gratitude", Project Pitchfork – "Lament", Adrian H. & The Wounds – "That Hurts", Trent Reznor & Atticus Ross – "Immigrant Song [feat. Karen O]", Austra – "Identity". 


2) Whispers In The Shadow na Goth Rock Over Prague v Exitu Chmelnice, Tying Tiffany na WGT, Spiritual Front na WGT, PGT6, Alva Noto v MeetFactory, HTRK v pražském MeetFactory, The Dirty Weather 2 v XT3.

3) Konec některých vydavatelství (Equilibrium Music, Crunch Pod., atd.), prozatím marné čekání na domácí temně rockový objev a největší zklamání je ze své vlastní nemohoucnosti.

4) Těším se na další propojování se zahraniční scénou. Hozenou rukavicí je CZScene.cz. Snad dokážeme tenhle nástroj využít k dostatečné propagaci domácích umělců doma i v zahraničí. Těším se na koncerty, které se pomalu klubají na veřejnost a samozřejmě na Wave Gotik Treffen. A v neposlední řadě se těším na Markétku. Snad se v březnu ve zdraví setkáme.

Samgarr

1) Lost Tribe – "S/T", Ulterior – "Wild in Wildlife", Silver Rocket – "Old Fashioned", Haus Arafna – "New York Rhapsody"


2) Jednoznacne The Damned na letosnim WGT. Pak me docela prekvapili Kamikaze Queens a z mimo zanrovych koncert Gride a Sheeva Yoga v prazske 007. No a nejde nezminit letosni PGT, Halloween a Silvestr.

3) Jako kazdej rok se vztekam, ze kapely vydavaji nova alba pouze na cd. Budoucnost patri digitalni distrubuci! A vinylum:).

4) Aktualne vyhlidky do roku 2012 zastinuje blizici se koncert Joy Disaster a Cabaret Grey na kterej se hodne tesim!

A jak hodnotíte rok 2011 vy? Podělte se do diskuse!

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

[b]1)[/b] TOP 10 2011:<br />00 - Project Pitchfork - First Anthology - LTD<br />01 - Project Pitchfork - Quantum Mechanics 2CD<br />02 - OHGR - Undeveloped CD<br />03 - Santa Hates You - Jolly Roger CD<br />04 - Covenant - Modern Ruin - LTD DigiCD<br />05 - Necro Facility - Wintermute CD<br />06 - Diary Of Dreams - Ego:X - Limited<br />07 - VNV Nation - Automatic CD<br />08 - Wumpscut - Schrekk & Graus<br />09 - Solar Fake - Frontiers<br />10 - Leaether Strip - The Melancholic Sessions: Untold Stories + CD-Rom Number One (2CD) (2011)
[b]2)[/b] <br />V loňském roce jsem vyrazil na velmi vydařený koncert Nitzer Ebb/Die Krupps do Blavy. Koncert hodnotím velmi pozitivně i z dnešního pohledu. Dále se mi podařilo dostat na Covenant do Prahy, se supportem Lakeside X. Koncert Covenant byl velmi povedený, co se týče odehraných skladeb a celkové show, která nám byla předvedena. Jedinou vadou na kráse bylo předčasné ukončení koncertu. A třetí koncert, který musím zmínit je koncert FLA s předskokanem Conjure One. Conjure One byl sice naživo trošku nuda, ale FLA jsem si opět skvěle vychutnal.
[b]3) [/b]<br />Zklamáním je pro mne určitě nová deska Skinny Puppy. Očekávání z mé strany veliké, zvlášť po tak skvělé sólovce ohGr. Bohužel ani po několikátém poslechu jsem novým SP nepřišel na chuť resp.od SP jsem očekával něco jiného…. No a další bodem je, i když to není otázkou pouze předešlého roku, neuvěřitelné množství kapel pouze kopírující něco co tady již dávno bylo. Na kopírky hocico začínám být pomalu alergický :o)<br /><br />[b]4) [/b]<br />V první řadě ohlášená nová deska In Strict Confidence, která má vyjít i ve sběratelském 4CD vydání. Doufám, že se dočkáme nové desky Project Pitchfork, FLA, L.Strip atd. zkrátka všech kapel, které mám rád :o) A na co se velmi těším jako divák, tak to je letošní Industrial Boom Festival v Budapešti , Castle Party v Bolkowě a v únoru se chystám na koncert Project Pitchfork do Drážďan.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.