Nové konceptuální album Vladimíra Hirsche k "Markétě, dceři Lazarově"

Konceptuální album, op.85. Adaptace scénické hudby k divadelní hře "Markéta, dcera Lazarova" v provedení divadla DISK, Praha, 2010. Režie: Pavel Ondruch. Romantické drama, zpracované volně podle románu Vladislava Vančury, jehož děj se odehrává ve středověkém mladoboleslavském kraji. Markéta, dcera loupeživého šlechtice Lazara, zaslíbená řeholnímu životu, je zajata a v pomstě znásilněna Mikolášem ze znepřáteleného Kozlíkova rodu. V té chvíli se začíná proměna, která je sice krystalicky čistým milostným příběhem, současně však též intenzivním vnitřním dialogem mezi etickou determinací a její živou tváří, a především, zobrazením přesvědčení o transdimenzionální síle oběti.

"Hudební aplikace, detailně mapující epiku příběhu, se odvíjí se od ústředních sakrálních sborových motivů, přes okamžiky plné bolesti a vnitřní tenze či dramatické erupce vášně, násilí a vítězoslávy k osudově zlověstným či naopak velmi intimním sekvencím, naplněným pokorou a smířením. Kompozičně pečlivě propracované album přináší velmi intenzivní, strukturálně a zvukově bohatou výpověď s jednoznačně religiózním filosofickým podtextem v duchu myšlenkové strategie divadelní adaptace. Kovové perkuse, znepokojující smyčcové vstupy, temné žestě, ostinátní rytmy, surrealisticky amorfní oscilace, subtilní chladnou ambienci, těkavé běhy i těžké polytonální klavírní akordy  – to vše lze nalézt ve 42, převážně vzájemně se prolínajících krátkometrážních partech alba." (M.O.)

 
Vladimir Hirsch  Markéta The Daughter of Lazar


Hudebníci: Czech Integrated Ensemble & Choir; Vladimír Hirsch – klavír, elektronické klávesové nástroje, digitální technika, mix. Nahráno v Catch Arrow Recordings studiu, Praha; září 2009-leden 2010. Mastering: Vojtěch Haňka. Design obalu: Jan Vávra (foto), Marianna O(artwork). Celkový čas: 78:48 min. Limitovaná edice 50 ks (CDR - standardní plastikový box). Datum vydání: 22.listopadu 2010.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Mocná to záležitost - na dlouhé zimní večery myslím ideální.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.