Rozhovor s Chain Cult: Z materiálu na novou desku máme obrovskou radost

První setkání skvělých řeckých postpunkerů s českým publikem se blíží a my jsme si s kapelou popovídali nejen o jejich začátcích, kořenech, plánech, o stavu scény v Athénách, či o životě v Řecku...

 

POSÍLÁME POZDRAVY DO ŘECKA. JELIKOŽ JE TOHLE NÁŠ PRVNÍ SPOLEČNÝ ROZHOVOR, MOHLI BYSTE SE NAŠIM ČTENÁŘŮM PŘEDSTAVIT. JAK JSTE SE DALI DOHROMADY, JAKÉ BYLY VAŠE HUDEBNÍ ZKUŠENOSTI, KDYŽ JSTE SE DALI DOHROMADY A CO VÁS PŘIVEDLO K TOMU ZALOŽIT NOVOU KAPELU?

Dino: Zdravím vás všechny! Jsme Chain Cult, post-punková kapela z řeckých Athén založená roku 2017. Poprvé jsme se potkali díky našemu zapojení se v řecké DIY punkové scéně a stali se z nás dobří kamarádi, už víc jak dekádu nebo tak nějak. Vyrostli jsme v Athénách, ale někteří z nás studovali i jinde, takže když jsme se opět všichni vrátili do Athén, rozhodli jsme se, že založíme kapelu a že budeme hrát něco trochu jiného, než jsme hráli předtím - bylo to víc do hardcore punku... Chain Cult tvoří Jason, zpívá a hraje na basu, Vangelis hraje na bicí a já jsem Dino a hraju na kytaru.

JE JASNÉ, ŽE NEJSTE ŽÁDNÍ ZAČÁTEČNÍCI A MÁTE MNOHO ZKUŠENOSTÍ Z PŘEDCHOZÍHO HRANÍ. MŮŽETE NÁM POVĚDĚT NĚCO O VAŠICH MINULÝCH KAPELÁCH? MÁTE TEĎ NĚJAKÉ JINÉ PROJEKTY KROMĚ CHAIN CULT?

Dino: No, hráli jsme v opravdu hodně kapelách a stále ještě v nějakých hrajeme paralelně s Chain Cult. Z minulých kapel bychom rádi zmínili Conspiracy Of Denial a Injekting Khaos (Jason), Λήθη / Lethe (Dino), Gutter (Vangelis). Kapely, které jsou teď pozastavené: Lifewreck (Jason & Vangelis), Dirty Wombs (Dino). A teď hrajeme v Feral Kids (Vangelis & Dino), Αρχή Του Τέλους (Vangelis), Junkheart (Vangelis), Gun Fever (Jason) atd.! (smích)

VAŠE EP "WE ARE NOT ALONE" JE JEDINÁ NAHRÁVKA V HISTORII, KTERÁ OD NÁS DOSTALA V RECENZI 100%. SLEDUJETE RECENZE V DOBĚ, KDY JSOU UŽ TY TIŠTĚNÉ V PODSTATĚ MRTVÉ A ELEKTRONICKÁ PODOBA TLAČÍ KAŽDÉHO DO STÁLE VĚTŠÍ STRUČNOSTI A POVRCHNOSTI?

Zaprvé, děkujeme vám za kladnou recenzi, hodně to pro nás znamená! Myslím si, že stále sledujeme recenze, i v digitálním formátu, ale většinou kapely, které máme rádi, které známe nebo ty, které nám někdo z našich známích doporučil. Na druhou stranu, tištěné recenze/časopisy poskytovaly určité kouzlo hladovým čtenářům, kteří tak mohli kapely poprvé objevit a uslyšet. Díky nim jsem objevil spoustu úžasných kapel.

 

 

 


 

VÍM, ŽE NĚKTEŘÍ Z VÁS TAKÉ OSOBNĚ VYDÁVALI ZIN. VZPOMÍNÁTE SI NA NĚJAKÉ Z NICH? JAK SI PAMATUJETE DOBU, KDY SE ČASOPISY JEŠTĚ POSÍLALY PO SVĚTĚ POŠTOU?

Dino: Dělal jsem jeden společně se svým kamarádem. Jmenoval se "Winterview" (k nahlédnutí ZDE) a podařila se nám vydat dohromady 3 vydání, která obsahovala rozhovory jak s řeckými, tak i se zahraničními kapelami, články, recenze a mojí oblíbenou část: tour reporty! Byly to super časy! Začal jsem si kupovat časopisy cca 15 let zpátky a udělal si vlastní cca 10 let zpátky, to zase není taková doba. Nicméně mám krásné vzpomínky na to, jak si schovávám jedno číslo několik měsíců a čtu ho dvakrát nebo třikrát, doslova hltám každou jednotlivou zmínku na jeho stránkách.

 

 

 

 

VŠEOBECNĚ MÁTE POZITIVNÍ PŘÍSTUP K DIY. MŮŽETE POPSAT, CO TATO TŘI PÍSMENA PRO VÁS JAKO UMĚLCE ZNAMENAJÍ?

Dino: Je to pro nás stav mysli. Je to nejupřímnější a nejhumánnější forma vyjádření sebe sama prostřednictvím umění a kreativních věcí na osobní i kolektivní úrovni.Je to založeno na respektu mezi všemi zúčastněnými částmi, členy kapely, kapelami a těmi, kteří hudbu poslouchají, promotéry, místy pořádajícími koncerty, nezávislými vydavatelstvími vydávajícími hudbu, těmi, kdo píší o hudbě, všemi. Tento duch nás formoval jako osobnosti a je velkou součástí nás samých. Nejsou potřeba striktní hranice a každý může mít o DIY trochu jinou představu, ale základy zůstávají stejné.
 

VŠIML JSEM SI, ŽE ŘECKÉ KAPELY MAJÍ ČASTO SPECIFICKÝ SMYSL PRO MELODII. AŤ UŽ JSOU TO BLACKMETALOVÉ NEBO DARKWAVE KAPELY, ČASTO ZNĚJÍ JINAK A OSOBITĚ. MÁTE TAKÉ SVŮJ VLASTNÍ ZVUK, PODLE KTERÉHO VÁS POSLUCHAČ IDENTIFIKUJE. PROČ SI MYSLÍTE, ŽE TO TAK JE?

Dino: Abych byl upřímný, nejsem si jistý, jestli to dokážu říct všeobecně pro žánry jako black metal nebo darkwave, ale přinávám, že zejména řecký hardcore punk má opravdu zvláštní a osobitý zvuk, ozvlášť kapely z konce 80. let a začátku 90. let. Naše darkwave věci by podle mě mohly být snadno na stejné vlně s kapelami z jiných zemí. Dalo by se říct, že Řekové přebírají taky vlivy z východní hudby a ze sousedních zemí. Neřekl bych ale, že my máme takové vlivy. Nedokážu vlastně říct, proč jsou naše melodie stavěné tak, jak jsou, jen si myslím, že z nás tak nějak přirozeně vycházejí. S jistotou mohu říci, že milujeme když je naše hudba melodická a když uvízne v hlavě a donutí vás si ji „zpívat“ po skončení každé skladby. Je to v podstatě to, co taky máme rádi u jiných kapel.
 

JAKÁ JE DNES ŘECKÁ DARK SCÉNA? DOPORUČILI BYSTE POSLUCHAČŮM NĚJAKÉ NOVÉ KAPELY? A JAK JSOU NA TOM ATHÉNY DNES? LZE NAJÍT NĚJAKÉ GOTICKÉ AKCE/KLUBY, KDE BY SE DALO SI ZATANCOVAT? ČASTO JSTE TAKÉ HRÁLI VE SQUATECH. DEJTE NÁM TROCHU NAHLÉDNOUT DO SOUČASNÉHO STAVU UNDERGROUNDU VE VAŠEM MĚSTĚ A ZEMI.

Dino: Darkwave, synth, post-punk a goth jsou dnes v Řecku velmi populární. Téměř každý týden se koná nějaká akce, je zde několik barů, které hrají pouze tento styl hudby a téměř všechny dobré kapely tohoto žánru v Aténách hrály. Lidem se to moc líbí a vždycky to tak bylo. V 80. letech jsme měli velmi zajímavou darkwave scénu s několika nádhernými obskurními drahokamy! Minulý rok skončil jeden z nejstarších dark-wave barů, Rebound discoteque a to byla velká rána pro noční scénu. Tímhle místem prošlo tolik lidí a protančilo se tu mnoho hodin až do pozdního rána. V Řecku jsme hráli pouze ve squatech, DIY místech, náměstích, univerzitách, ulicích, venkovních prostorách a tak, ale nikdy v klubu nebo tak. Měli jsme tolik svobodných, DIY a nekomerčních možností, takže jsme nikdy necítili potřebu hrát jinde. Bohužel se situace velmi zhoršila a mnoho z těchto míst již neexistuje a policisté se teď snaží zabránit každé události, která se může konat ve veřejném prostoru, takže vlastně nevím, co budoucnost přinese. Ale obecně jsme vždy měli velmi živou, radikální a antikomerční undergroundovou scénu!

 

 

 


 

NEBOJÍTE SE SVOU HUDBOU PŘEDÁVAT POLITICKÉ NÁZORY. TAKŽE SE VÁS ZEPTÁM – JAK SE VÁM DNES ŽIJE V ŘECKU?

Situace je zde opravdu těžká a bezútěšná. Životní náklady jsou velmi vysoké, zatímco platy jsou velmi nízké a tenhle kontrast je den ode dne intenzivnější. Většina nájmů není dostupná a ceny zejména v centru Athén jsou šílené. Ve skutečnosti se domnívám, že stát chce, aby se z centra odstěhovali prostí lidé s normálním zaměstnáním a ne se spoustou peněz a přenechali ho výhradně cestovnímu ruchu, velkým realitním společnostem a zahraničním investorům. Vláda je zároveň super zkorumpovaná, super nevzdělaná, s krajně pravicovou agendou, hluboko ve sračkách různých skandálů, jako jsou ekonomické, politické a mediální skandály, skandály týkající se sexuálního zneužívání a zneužívání dětí atd. A je velmi smutné, že tito lidé můžou být znova zvoleni. Myslím si, že po všech těch letech ekonomické krize Řekové ztratili svou naději, svou sílu, své ideály, jsou velmi unavení a nedokážou čelit tomuto monstróznímu systému. Stále jsou tu lidé, kteří bojují a snaží se tohle místo zlepšit a poskytnout alespoň útočiště lidem, jako jste vy a my, ale je potřeba udělat toho ještě víc.
 

KDYBYCH SE VÁS MĚL ZEPTAT NA JEDNU JEDINOU VĚC, KTERÁ VÁS MOMENTÁLNĚ NAPROSTO ŠTVE, A NAOPAK NA NĚCO POZITIVNÍHO, CO VÁS V POSLEDNÍ DOBĚ OPRAVDU POTĚŠILO?

Dino: Opravdu nás štve, že žijeme ve státě, který je spíše brán jako vtip. Neříkám, že jiné země jsou na tom mnohem líp nebo tak něco, ale tady je to, jako by se vám každý den posmívali. A tím, že s kapelou cestujeme do zahraničí a vidíme, co se děje na jiných místech, je to, co tady popisujeme, pro nás viditelnější než kdy jindy. Ale jsme velmi rádi, že se konečně celá věc s Covidem zdá být u konce a všechny ty věci, které jsme milovali a byli v našich běžných životech, jako třeba možnost jít na pěkný koncert nebo jít se napít a zatancovat si do baru, jsou konečně zpátky!


NEJPRVE VÁM V POSLEDNÍCH LETECH PADLO AMERICKÉ TURNÉ, PAK Z LOGICKÝCH DŮVODŮ PADLO RUSKÉ. JAK VELKÉ TO PRO VÁS BYLO ZKLAMÁNÍ A CO PRO VÁS HRANÍ NAŽIVO ZNAMENÁ?

Dino: Zrušení amerického turné bylo pro nás všechny velkou ranou. Vždy jsme jako teenageři snili o tom, že si zahrajeme v Americe s punkovou kapelou – jednou jsem to udělal a bylo to nejlepší období mého života – a víš, že v určitém okamžiku se to stalo skutečností i s Chain Cult a pak se to za pár týdnů zhroutilo. Všechno bylo perfektně domluvené, stálo to spoustu peněz a nakonec to bylo k hovnu. A víte, do té doby jsem si nepředstavoval, že by hraní s punkovou kapelou mohla přinést tak velké zklamání. Nechtěl jsem, aby to tak bylo. Ale pak znovu, s trochou odstupu a zamýšlení se, celý svět se v těch dnech zhroutil a život musel pokračovat pro každého člověka na světě za nových podmínek, takže naše turné mělo velmi druhořadý význam. S naším ruským turné, které bylo také plně obsazeno, jsme byli připraveni na jakýkoli možný scénář po zkušenosti s USA, takže nás to na úrovni kapely opravdu netrápilo, spíš jsme měli jen velkou smůlu. Ale opravdu se bojíme o všechny lidi postižené touto válkou ve větším měřítku, v této vážné situaci není místo pro turné, koncerty a podobně. Naštěstí se nám v roce 2022 podařilo odehrát spoustu koncertů a dostali jsme zpět část toho, co bylo ztraceno! Živá vystoupení pro nás znamenají celý svět, když jsme na pódiu, cítíme se být 100% sami sebou, i když je to v některých bodech stresující, a všichni lidé, které potkáváme, všechny okamžiky, které prožíváme před a po představení, jsou vzpomínky, které si vezmeme do hrobu.

 

 


Chain Cult - We´re Not Alone

 

JAK SE VÁM DAŘÍ SLADIT ŽIVOT MUZIKANTA S NORMÁLNÍM ŽIVOTEM? PRÁCE, RODINA...

Dino: Je velmi těžké udržet takové tempo života v Řecku. Umění a hudba jsou tak málo respektované a tak málo podporované státem, že téměř nikdo nemůže přežít jen tím, že dělá umění. Přitom platy jsou velmi nízké a práce na částečný úvazek, které by mohy být za slušné peníze, téměř nikdy neexistovaly. Takže v podstatě hodně pracujete a nemáte dost peněz ani času věnovat se věcem, které milujete. Všichni máme normální zaměstnání a usilovně se snažíme najít zlatou rovnováhu mezi prací a kapelou a počítáme naše dny chybějící do důchodu...! Nikdo z nás nemá rodinu. To by celou věc časově značně ztížilo.

 

VÁŠ STYL VÁM UMOŽŇUJE HRÁT JAK S PUNKOVÝMI KAPELAMI, TAK MEZI GOTIKY. CÍTÍTE NĚJAKÝ ROZDÍL MEZI LIDMI Z TĚCHTO SCÉN? KDE SE CÍTÍTE VÍCE DOMA?

Dino: Rozdíl samozřejmě je! Hraní pro punkery na punkových koncertech je trochu jako cítit se být doma. Víme, jaké to tam je, známe to tam a cítíme se díky tomu v pohodě. A víme, co všechno na nás může čekat, včetně všech výhod a nevýhod. Hraní pro goth publikum je pro nás trochu neprobádané území, i když je to velmi zajímavé a bylo by vtipné to dělat víc souběžně s punkovými koncerty. Můžeme říct, že jelikož je to pro nás a i pro gotiky nová věc, je tu ten krásný skromný, romantický a plachý pocit mezi námi...v černém! Většina lidí, které jsme v této scéně potkali, je velmi laskavá.

 

 

 


 

HLAVNÍM DŮVODEM NAŠEHO ROZHOVORU JE VÁŠ KONCERT V PRAZE. UŽ JSTE NĚKDY BYLI V ČESKÉ REPUBLICE? CO OD TÉTO PÁRTY OČEKÁVÁTE A CO OD VÁS MOHOU ČEKAT FANOUŠCI?

Dino: Všichni jsme byli v České republice dříve, někteří na dovolené, někteří na Fluff festivalu a někteří dokonce tak, že jsme tudy prolítli z jiné země s jinými kapelami. Nicméně jako Chain Cult jsme zde ještě nikdy nehráli a jsme velmi nadšení. Určitě bychom rádi věděli, jak vypadá scéna v Praze, poznali místní, popovídali si a poznali nové přátele. A samozřejmě rádi bysme poznali Prahu! Doufáme, že se hodně lidí rozhodne strávit sobotní večer s námi. Buďte si jisti, že zahrajeme velký set se skladbami ze všech našich desek.

JAK DALEKO JSTE V SOUČASNOSTI S PRACÍ NA SVÉM DRUHÉM ŘADOVÉM ALBU?


Dino: Máme pro vás dobrou zprávu, protože jsme už začali psát nový materiál pro druhou desku! Máme z toho obrovskou radost, vlastně nám to po skončení léta opravdu zlepšilo náladu a cítíme se na tento proces připravenější než kdy jindy. Už jsme pracovali na několika skladbách a máme nápady pravděpodobně na celé album. Vše, co potřebujeme, je nějaký čas, abychom se na to po skončení turné podívali.
 

VAŠE HUDBA JE VELMI ENERGICKÁ, JSTE TAKOVÍ I JAKO OSOBNOSTI? NĚJAKÉ PROJEVY ADHD? :) NEBO JSTE SPÍŠE KLIDNÉ POVAHY A SVOU ENERGII SI VYBÍJÍTE JEN NA PÓDIU?

Dino: Myslím, že jako osobnosti máme tendenci být více energičtí a intenzivní (smích). Nicméně pokud jde o naši hudbu, jsme si jisti, že je to kvůli našemu silnému hardcore punkovému pozadí. Vždycky jsme hodně poslouchali hardcore, hráli ten styl a nebylo nemožné nedat tuhle energii i do Chain Cult.


MOC DĚKUJEME ZA ROZHOVOR, TĚŠÍME SE NA VÁS V PRAZE!

Dino: Už se nemůžeme dočkat, moc se těšíme!!

 

Chain Cult (GR) + Huta Plastiku (PL)
Chapeau Rouge, Praha
vstup: 350 CZK, pouze na miste
FB event

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.