Rozhovor se Skinny Puppy

cEvin KeyDnes večer vystoupí v pražském Lucerna Music Baru kanadská ikona electro/industrialu Skinny Puppy. Proto jsme zavolali polovině nejužší tvůrčí dvojice, cEvinu Keyovi, který spolu s Ogrem kapelu zakládal. Povídali jsme si nejen o průtazích s vydáním nové desky, inspiracích pro psaní a technickém zázemí, ale vypravili jsme se i do minulosti, zmínili cEvinovy vedlejší projekty, úmrtí bývalého člena Dwayne Goettela, plán otevřít si v Praze music café a spoustu dalších zajímavostí.


Pozn. - Za základní sadu otázek děkujeme znalcům Rodentovi a cEndovi.

CZ SANCTUARY: AHOJ CEVINE, JAK SE MÁŠ?

cEvin:
Fajn, co Ty?

CZ SANCTUARY: TAKY FAJN. MŮŽEŠ NÁM ŘÍCT NĚCO O SITUACI OHLEDNĚ NOVÉHO ALBA SKINNY PUPPY? UŽ NA NĚJ ČEKÁME HODNĚ DLOUHO…

cEvin:
Jo, problém byl na straně labelu, který se dostal do finančních nesnází. Báli jsme se, že když desku dokončíme a dáme SPV k disposici, nakonec ji vůbec nebude možné vydat. Takže jsme tak trochu vyčkávali, jak se situace bude vyvíjet. Abychom na to zapomněli, vydali jsme se loni na turné po Státech a soustředili se na skladby, které od nás lidi chtěli slyšet. Vrátili jsme se, vydavatelství sice pořád ještě nebylo zcela v ideálním stavu, ale postupně sílilo a i vnitřní procesy se začaly organizovat. Dohromady máme hotových asi třicet věcí, a nejdřív jsme nechtěli dokončovat pravé album pro případ, že by to s SPV nějak nedopadlo…byla to matoucí situace. No a momentálně je to vlastně dost podobné – tour, kterou jsme jeli po Americe, měla úspěch, tak jsme se ji rozhodli přivézt i do Evropy. A album vyjde dřív nebo později také.

CZ SANCTUARY: TAKŽE JE TO HLAVNĚ CHYBA NA STRANĚ NAHRÁVACÍ SPOLEČNOSTI, NE ŽE BY ALBUM NEBYLO DOKONČENÉ, NEBO TAK NĚCO…?

cEvin:
Ona v podstatě ani deska není úplně dodělaná. To jsou dva odlišné problémy, spojené insolventností SPV, která nám znemožňuje album vydat, ať děláme, co děláme. Takže jsme se tím přestali trápit, začali jsme řešit turné s tím, že nové album nevyjde, proto jsme přijeli lidem zahrát starší písničky, které mají rádi. Zároveň bychom možná mohli nahrávku pomalu dodělávat, ale z nějakého důvodu si pořád dáváme na čas. Mělo by to být v tomhle roce, ale spíš až jeho koncem.

CZ SANCTUARY: NAŠEL JSEM NĚKDE NA INTERNETU DATUM 7. LISTOPADU – MYSLÍŠ, ŽE BY MOHLO BÝT REÁLNÉ?

cEvin: 
O tom nic nevím – teď budeme na turné skoro až do září, a tak si neumím představit, že bychom to během září/října stihli. Můj odhad je, že novinka bude venku někdy v lednu nebo únoru příštího roku.

CZ SANCTUARY: MLUVIL JSI O MNOŽSTVÍ HOTOVÉHO HUDEBNÍHO MATERIÁLU, ZNAMENÁ TO, ŽE JSTE LONI UDĚLALI TRACKY NA DESKU, KTERÁ MĚLA VYJÍT LETOS A V PRŮBĚHU ROKU PŘIPRAVILI DALŠÍ SKLADBY NA ALBUM, KTERÉ MÁ VYJÍT PŘÍŠTÍ ROK? ŽE JDE V PODSTATĚ O DVĚ RŮZNÉ DESKY?

cEvin: 
V podstatě ano, udělali jsme druhé album pro případ, že SPV nepřežije. Nakonec to ale dopadlo tak, že jsme se rozhodli svého současného vydavatele neobcházet. Jak říkám, je to trochu zmatená situace… Zkrátka, album bude, jenom vyjde později.

CZ SANCTUARY: A BYLO BY MOŽNÉ I PŘES INFORMAČNÍ EMBARGO O NOVÉ DESCE ODHALIT ASPOŇ NĚCO? JAKO TŘEBA HLAVNÍ TÉMA NAHRÁVKY, HOSTUJÍCÍ MUZIKANTI A PODOBNĚ?

cEvin:
V současné době bych nerad zveřejňoval jakékoliv podrobnější informace. Album ještě není dokončeno, ve hře je třicet tracků a já zatím ani nevím, které se na desku dostanou. Je to tajemství.

CZ SANCTUARY: A JAK BUDE NAHRÁVKA ZNÍT? STARŠÍ ALBA ZNĚJÍ KAŽDÉ ÚPLNĚ JINAK, NATOŽPAK VE SROVNÁNÍ S NOVĚJŠÍMI POČINY…

cEvin:
Jo, každá deska, kterou uděláme, je jiná. Myslím, že je to hlavně proto, že měníme lidi, protože princip „sednout si a psát“ máme pořád stejný. Já se třeba hodně těším, až uslyším, jak dokončené album bude znít. Jsem i zvědavý, jaké songy producent Mark Walk a Ogre nakonec zvolí. Písně jsou rozmanité a deska tak může jít mnoha různými směry. Bude to zajímavé a tím, že se na tom ještě pracuje, nemůžu víc přiblížit, protože to ani nevím. Pomáhá nám i živé hraní, při kterém si oprášíme naše staré skladby, a člověk se do nich znovu dostává. Je zajímavé jít po svých vlastních stopách a pozorovat, jak jsme o hudbě přemýšleli dřív. Myslím, že i třeba od minulého alba, nebo od minulého roku se moje hudební chutě zase změnily a tím i moje tvorba.

CZ SANCTUARY: A MŮŽEME SE NA TOUR TĚŠIT I NA NĚKTERÉ NOVÉ SKLADBY?

cEvin:
Improvizujeme některé z těch nových věcí a navíc, jak jsem řekl, zatím ani my sami nevíme, co se nakonec na nové desce objeví…

CZ SANCTUARY: PODLE NĚKTERÝCH INFORMACÍ PUPPY PŘIJEDOU DO PRAHY I TŘEBA S MARK WALKEM. KDO VŠECHNO TEDY V TÉ SESTAVĚ BUDE?

cEvin:
Ne, Mark s námi nejede. Jedu já, Ogre, Justin Bennett na bicí, Tim Hill za vizualizace, a Ken „Hiwatt“ Marshall jako zvukař.



Skinny Puppy - Assimilate (live 2010)


CZ SANCTUARY: MÁŠ NA KONCERTECH ČAS POSLECHNOUT SI I KAPELY, KTERÉ VÁM PŘEDSKAKUJÍ?

cEvin:
My nemáme jednu stálou předkapelu, liší se to podle lokality. V Dánsku budou Leaether Strip, to je jediné co vím. Do toho je tam šest festivalů, v Praze asi nikoho nepředskakuje. Ve kterém klubu vlastně hrajeme? Je to tam lepší, než v Roxy?

CZ SANCTUARY: NO, JE TO TROCHU MENŠÍ, SPECIFICKÝ PROSTOR S KRUHOVÝM PÓDIEM…A POKUD JE DOBRÝ ZVUKAŘ, TAK JE TO TAM BEZ PROBLÉMŮ…

cEvin:
Ken je šikovný a máme celkem dobré vybavení, tak to snad dopadne…

CZ SANCTUARY: DÁME SI DALŠÍ OTÁZKU – CÍTÍŠ ROZDÍLY MEZI AMERICKÝMI, EVROPSKÝMI A JAPONSKÝMI FANOUŠKY SKINNY PUPPY?

cEvin:
Myslím, že všichni mají společné to, že s nimi sdílíme lásku pro podobnou zajímavou hudbu, podobné umění, podobný styl. To je spojuje, ať už jsou v Japonsku nebo v Evropě – je to stejný druh osobnosti. Je to naše i jejich společná půda.

CZ SANCTUARY: V SRPNU TO BUDE 15 LET OD TRAGICKÉ SMRTI VAŠEHO BÝVALÉHO KOLEGY DWAYNA GOETTELA. BUDETE SI TO NĚJAK PŘIPOMÍNAT?

cEvin:
Jo, vím, že už je to patnáct let. Naše tour končí 22. srpna, takže potom pojedeme do Amsterdamu, abychom to výročí 23. srpna připomněli nějakým obřadem, večeří, nebo tak něčím. Dvacátého srpna to zároveň bude i deset let, co se Skinny Puppy dali v Drážďanech na Doomsday festu znova dohromady a je zvláštní, že obě tato výročí jsou tak blízko u sebe. Samozřejmě se budeme snažit každou show odehrát, jak nejlíp umíme, protože to je ve skutečnosti to jediné, co s tím vším můžeme doopravdy dělat. Americká šňůra se líbila jak nám, tak fanouškům, proto doufáme, že podobně bude vypadat i ta evropská. Myslím, že by se vám to mohlo líbit – pokud máte rádi Skinny Puppy, bude se vám líbit i tahle šňůra.

CZ SANCTUARY: TAK TO SE TĚŠÍME. NICMÉNĚ BUDE TĚ NĚKDY MOŽNÉ VIDĚT I S MARKEM SPYBYM A PHILEM WESTERNEM V DOWNLOAD, NEBO JE TO UŽ PRO TEBE UZAVŘENÁ KAPITOLA?

cEvin:
Kdepak, tahle kapitola je pro mne naopak velmi otevřená. Ve skutečnosti jsme s Markem Sybeym hráli těsně před začátkem evropské tour DJ set v Londýně. No a v trojčlenné sestavě se jako Download chystáme v září, hned po turné Skinny Puppy, vyrazit na šňůru po Státech. V půlce září jedeme na osm koncertů na východní pobřeží a v lednu 2011 pak osm koncertů na západní pobřeží. Budou tam Download, Dead Voices on Air, PlatEAU, Philovy sólové kousky, moje sólové kousky a tak – zkrátka velký bláznivý mejdan.

CZ SANCTUARY: NO A CO KDYBYSTE S NÍM PŘIJELI I NA STARÝ KONTINENT?

cEvin:
Takový je plán, jen na tom musíme zapracovat. Ale nemělo by to být obtížné, protože jsou všichni z téhle aktivity nadšení. Samozřejmě se pokusíme, aby tuhle show mohla vidět i Evropa.



Download - Glassblower (1996)


CZ SANCTUARY: NAŠE KLASICKÁ OTÁZKA PRO ELEKTRONIKY – HARDWARE, SOFTWARE, NEBO OBOJE?

cEvin:
Myslím, že směs obojího funguje dobře. Je potřeba studovat oba způsoby, protože nikdy nevíš, co z nich vypadne. Někdy jsem dostal neuvěřitelné výsledky ze software syntetizátorů, některé plug-iny a virtuální nástroje jsou úžasné. Ale samozřejmě mám rád i hardware, nedávno jsem si i postavil Euro modulární syntetizátor – název ovšem nemá nic společného s Evropou. V podstatě jde o to, že si do racku postavíš kousek po kousku takový syntetizátor, jaký chceš, a já zrovna pracuji na jednom opravdu velkém. Má to výhodu, že veškeré zvukové textury a zvuk jako takový je hodně otevřený a můžeš s ním dělat neuvěřitelné věci. Vlastně jsem se teď opět hodně nadchnul pro hardware…

CZ SANCTUARY: A MÁŠ NĚJAKÉ OBLÍBENCE V DIGITÁLNÍM A ANALOGOVÉM SVĚTĚ?

cEvin:
Ani nevím, poslední dobou pracuji hlavně na tom svém Euro modularu, takže je můj nejoblíbenější právě ten. V něm je spousta kousků od nejrůznějších výrobců, třeba od Livewire, Plan B, Make Noise, nebo Dopplera.  Co se týče počítače, tady využívám hlavně sekvencer a v poslední době bojuji mezi svými dvěma oblíbenci, což je Renoise 2,5 a Logic 9 – to jsou mé oblíbené digitální kousky.

CZ SANCTUARY: DÍKY ZA PODROBNOU ODPOVĚĎ. ALE PŘESUŇME SE DÁL. MYSLÍŠ, ŽE BUDE ZASE MOŽNÉ VIDĚT TĚ HRÁT NA „DRUMOSAURA“ SE SKINNY PUPPY?

cEvin:
Hehe, to bych rád. Mám z něj všechny součástky, ale potřeboval bych ho přestavět. Nicméně přemýšlel jsem o nějakém využití, například založit kolem něho nějaký projekt, nebo tak něco. Naposledy hrál na sólovém turné Ogreho a šňůře Download roku 1996 – tedy v dobách před znovuobnovením Skinny Puppy. Ty bicí tady jsou, ale v té samé sestavě bohužel aktuálně neexistují.

CZ SANCTUARY: KDYŽ JSI NAKOUSNUL ZNOVUOBNOVENÍ SKINNY PUPPY NA LEGENDÁRNÍM FESTIVALU DOOMSDAY – EXISTUJE MOŽNOST, ŽE BY SE ZÁZNAM TOHOTO PAMÁTEČNÍHO KONCERTU VYDAL NA DVD, NEBO JE TA MYŠLENKA DEFINITIVNĚ POHŘBENA? KAMARÁD TAM KDYSI BYL A ŘÍKAL, ŽE TO BYL NEJLEPŠÍ KONCERT, KTERÝ KDY V ŽIVOTĚ VIDĚL…

cEvin:
Jo, na tomhle koncertu bylo něco magického. Mohli jsme tehdy použít roboty, velké ohně a vůbec spoustu speciálních efektů. Já myslím, že pár lidí to zaznamenalo na video, ale nevím, kdo to byl. Na internetu je spoustu klipů, vystříhaných z těchto záznamů, ale nevím, kde je těm originálům konec. K tomu máme nahranou zvukovou stopu z  koncertu, takže myslím, že jednoho dne někdo bude muset najít ty původní matrice a vyzkoušet, jak to půjde dohromady se zvukem. Label Nettwerk se o to měl postarat, ale nakonec zjistili, že by to stálo dost peněz a tak tu myšlenku opustili.

CZ SANCTUARY: TROCHU KLASICKÁ, ALE PRO SKINNY PUPPY URČITĚ ZAJÍMAVÁ OTÁZKA – JAKÉ JSOU TVÉ INSPIRACE PRO PSANÍ HUDBY?

cEvin: Ani nevím, Musí mne něco zaujmout a donutit jít do studia nebo vytvářet zvuky. Celkem mi pomáhá cestování, mám dvě oblíbené destinace - Japonsko a Jamajku. Nevím proč, ale tyhle dvě kultury opravdu nastavují mou mysl pro příjem inspirace. Vždycky, když se vrátím, mám jinou, čerstvou perspektivu na svou práci, nevím, čím to je, ani jak to funguje. Pro mne je cesta většinou začátkem tvorby, ten proces ale může spustit i třeba pořízení nového kousku vybavení, nebo použití nějaké starší věci tak, jak jsem jí nikdy předtím nepoužil. Pak se z nich pokouším dostat nějaké výsledky. Každé nové album se pokouším psát za používání úplně nových metod. Líbí se mi opět mít ten pocit, že vlastně přesně nevíš, co děláš. V tom je jistý půvab, když něčemu zcela nerozumíš. Někdy tak dojdeš k lepším výsledkům, než když dokonale víš, kam sáhnout, protože to zní až moc organizovaně. Trocha zmatku věci jenom prospěje.


cEvin Key


CZ SANCTUARY: TO URČITĚ ANO. MIMOCHODEM, KDYŽ JSI MLUVIL O TÉ JAMAJCE – NETÁHNE TĚ TO K TOMU UDĚLAT NĚJAKOU REGGAE DESKU?

cEvin:
Chápu, že představa mých pravidelných cest na Jamajku svádí k závěrům, že nakonec budu dělat reggae. Já ho ve skutečnosti mám v sobě, miluji dub, ale přesto, když si sednu a začnu tvořit hudbu, z nějakého důvodu ze mne reggae neleze. Zdá se, že prostě výsledkem je vždycky „cEvinova“ hudba, ať už jí říkáte jakkoliv. Pak už se jen zbývá rozhodnout, jestli se výsledky hodí do spolupráce s Philem v Download nebo PlatEAU, jestli by s toho mohlo vylézt něco pro Skinny Puppy, nebo pro Scaremeister, což je můj další projekt s Kenem Marshallem pro filmový průmysl. Nebo když je to klidnější, zralejší věc, tak jí použijeme s Edwardem Ka Spelem v Tear Garden, kde děláme takovou esoteričtější, progressive-rockovější hudbu. Je tedy spoustu projektů, ve kterých se můžu realizovat, a to se mi líbí.

CZ SANCTUARY: A KDYŽ MÁŠ RÁD DUB, LÍBÍ SE TI I DUBSTEP, KTERÝ JE POSLEDNÍ DOBOU HODNĚ POPULÁRNÍ?

cEvin:
Jasně, určitě mne inspirují všechny formy hudby a zrovna dubstep, zejména jeho tvrdší formy, mám hodně rád. Nicméně já třeba nefunguju tak, že si sednu a řeknu si „tak, a teď napíšu takový a takový song“, i když je mi jasné, že spousta lidí, když slyší hudbu, která se jim líbí, chce dělat taky něco takového, připojit se k tomu. Já dubstep hodně uznávám, ale necítím potřebu, že bych se chtěl přidat a dělat dubstep.

CZ SANCTUARY: MĚL JSI NĚKDY V ŽIVOTĚ TAKOVÝ OKAMŽIK, KDY BY SIS ŘÍKAL, ŽE S HUDBOU SKONČÍŠ? PŘECI JEN, HUDEBNÍ PRŮMYSL SE NADOBRO ZMĚNIL, PIRÁTSTVÍ NA KAŽDÉM ROHU, DEVALVACE HUDBY…

cEvin:
O téhle situaci jsem přemýšlel už spoustukrát, ale já jsem hudbu vždycky dělal proto, že je, ne proto, abych prodával desky, komercionalizoval svou tvorbu. Pokud bych to tak chtěl, tak jsem měl už dávno zjistit, že pro to nedělám ten pravý druh muziky. Myslím, že hudbu budu dělat pořád – mám na mysli ten druh své osobní muziky, která vzniká přirozeně z toho, že se mi líbí. Občaas, když jsem například v Japonsku, přemýšlím i o tom, že bych přestal s hudbou a začal s něčím úplně jiným, ale nevím, co by to bylo. Někdy přijdu třeba do nějakého music café, která mají podobnou atmosféru jako amsterdamské coffee shopy, kam člověk vejde a hned se cítí jako doma. Říká si: „Panejo, to je neuvěřitelné, hrají tu neuvěřitelnou hudbu, jsou tu neuvěřitelné vibrace“. Vždycky se mi to líbilo a zajímalo mne to, ale zatím jsem neměl příležitost něco takového zkusit sám provozovat. Ale kdybych mohl, tak bych to určitě zkusil – mohl bych třeba začít v Praze.

CZ SANCTUARY: ŽÁDNÝ PROBLÉM, MÁŠ NĚJAKOU PŘEDSTAVU…?

cEvin:
Myslím, že by to měla být kavárna s opravdu bizarním vybavením, kam přijdeš na vynikající kafe a skvělou hudbu a k tomu si můžeš koupit nějaké drobnosti jako malé kytarové zkreslovací krabičky, a podobně. Myslím, že by to bylo bezva.

CZ SANCTUARY: TO URČITĚ, TAK DOMLUVENO, DOLADÍME DETAILY V PRAZE…

cEvin:
Jasně, pokud by do toho někdo chtěl jít se mnou, tak ať mi zavolá (smích).



PlatEAU - Gort


CZ SANCTUARY: KDYŽ ALE JEŠTĚ NA CHVÍLI ZŮSTANEME VE VANCOUVERU – SLYŠEL JSI NOVÉ ALBUM FRONT LINE ASSEMBLY? CO SI O NĚM MYSLÍŠ? MLUVIL JSI POSLEDNÍ DOBOU TŘEBA S BILLEM?

cEvin:
Poslední dobou jsem s ním nemluvil, viděl jsem ho naposledy před pár lety. Je stejně super, že i když je také na scéně nějakých dvacet let, je dál schopen jezdit na tour, vydávat nové desky, tvořit novou hudbu a bavit se jí. Svou pozici na scéně si rozhodně zaslouží, vložil do ni spoustu práce. Ale tu novou desku jsem zatím neslyšel.

CZ SANCTUARY: A BYL BYS NAPŘÍKLAD PRO NĚJAKOU SPOLUPRÁCI S NÍM? NA POSLEDNÍ DESKU SI BILL POZVAL TŘEBA ALA JOURGENSENA, PŘEDTÍM ZASE FRONT 242 A COVENANT…

cEvin:
Řekl jsi, že Al Jourgensen je na nové desce FLA? To jsem nevěděl…Tak to je dobré.

CZ SANCTUARY: A CO BYS TEDY ŘEKL NA NĚJAKOU SKINNY PUPPY – FRONT LINE ASSEMBLY KOOPERACI?

cEvin:
Já jsem s Billem moc rád pracoval, bývaly to dobré časy, hodně jsme se bavili. Ale to už je nějakých 25 let, hrůza, jak to letí. Abych byl upřímný, i když se mi ta kolaborace s ním hodně líbila, nevím, jestli bychom i teď našli stejnou hudební řeč. Já osobně jsem se posluchačsky hodně posunul k britské klubové vlně, progresivnímu trance a podobně, zatímco mám dojem, že on inklinuje spíše k těm tvrdším věcem. Ale těžko říct, proto asi nedokážu přesně zodpovědět i tuhle otázku.

CZ SANCTUARY: DOBŘE, NEBUDU TĚ TEDY DO NÍ NUTIT. MYSLÍM, ŽE TO PODSTATNÉ JSME PROBRALI, TAKŽE DÍKY ZA TVŮJ ČAS A NA VIDĚNOU V ČECHÁCH.

cEvin:
Jasně, uvidíme se brzy. 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Obrovské díky za parádní rozhovor!!!
Pecka!
ke cEvinově poznámce o evropských koncertech Download: turné by mělo proběhnout v prosinci, pokud má někdo zájem tento koncert udělat u nás, tak mám e-mail na booking managera<br />předběžná sestava Download: cEvin Key, Mark Spybey a je docela možné, že přijede i Phil Western
super rozhovor.<br />a včerejší koncert byl nářez. myslim, že z týhle show a hlavně z toho setlistu nemohl být nikdo zklamanej
přesně tak parádní koncert - to nemělo chybu ... ;-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.