Ohlédnutí za rokem 2009 - díl třetí

ohlednuti0903Třetí (a poslední) díl ohlédnutí za rokem 2009, zahrnující názory umělců např. z The Dreamside, The Last Days of Jesus, Depressive Disorder a řady našich tuzemských i zahraničních kolegů. Příjemné čtení!







Ptali jsme se na otázky:

  1. Jaké hudební nahrávky Tě v minulém roce zaujaly?
  2. Jaké živé koncerty nebo parties považuješ za nejvydařenější v loňském roce?
  3. Co považuješ za největší průšvih/zklamání loňského roku?
  4. Jaké je Tvé (hudební) očekávání v roce 2010?


ROMAN (The Dreamside)

roman_ds_rvsd1) Pro mne osobně to byla realizace videoklipu „Sternenkind“ a to, jak kombinace textu a hudby ožila v animovaném světě. Slova mají velmi osobní význam a bylo vzrušující, jak je režisér klipu transformoval v postavy a krajiny. Vůbec poprvé naše texty interpretoval někdo jiný, než sama kapela, a v průběhu celého procesu, který začal roku 2008 a trval celý loňský rok, jsme neustále každý týden dostávali nové obrázky a návrhy. Proto můžu upřímně říct, že právě toto osobně považuji za nejzajímavější hudební nahrávku roku 2009.

2) Křest Dreamside, kde jsme hráli dohromady s Crüxshadows a dali s Roguen živě „Open Your Eyes“. I když jsme tenhle song nahráli před pěti lety, nikdy jsem nedoufal, že bych měl tu možnost zahrát ho živě. Že se to podařilo spojit rovnou se křtem nové desky bylo opravdové štěstí a mimořádná událost, a to včetně publika, které bylo velmi vděčné. Kouzelná noc…

3)  Zvyšující se počty nezákonného stahování našich desek a zjištění, že nahrávací studia stále nezlevňují, ačkoliv je situace s prodejem desek opravdu špatná.

4) Doufáme, že se našim fanouškům bude líbit „Lunar Nature“ a že začneme pracovat na našem DVDčku. Stejně tak započneme velmi brzy s přípravami nového alba, tudíž očekávám, že rok 2010 bude velmi umělecký a kreativní.

MARY0 (The Last Days of Jesus)

maryO_rvsd1) Tak v minulom roku ma potešilo opäť dosť nahrávok. Určite medzi ne patrili The Prostitutes s doskou „Hometown Zombies“. Z tej som doslova hotový dodnes. Ďalej by som nemohol nespomenúť novinku od francúzskej kultovky Indochine „La république des météors“. Ďalšou očakávanou peckou roku 2009 bol pre mňa New Model Army a ich „Today Is A Good Day“. Celkom ma potešil aj nový Depeche Mode. Ale na tom hlavne skladba
„Wrong“, ktorá sa zaradila medzi moje najobľúbenejšie skladby vôbec. Dosť mi sadol  do nálady aj nový Iggy Pop s „Preliminaires“. Klasicky dobrý je aj Nim Vind „Stillness Illness“. Potešili aj The Sounds s „Crossing The Rubicon“.

2) Minulý rok som si veľmi užil 3 veľké koncerty - Die Toten Hosen v Berlíne, Indochine v Nice, Depeche Mode v Bratislave. Ale páčili sa mi aj The Dead Sexy Inc. na festivale Minikvas.

3) Ani neviem, bolo toho tiež dosť. Ale určite nás mrzelo nutné zrušenie niekoľkých koncertov našej kapely v zahraničí... Bolo to zo zdravotných dôvodov.

4) V prvom rade, že už konečne donahrávame tribute kapelám východného bloku 80. rokov „Vtedy na Východe“. Ďalej, sa chystáme do štúdia robiť na novom albume + v čo najkratšom čase chceme vyprodukovať nový videoklip.

LEO (Promofabrik)

leo_pmf1) Moje objevy roku jsou Neotek, Der Blaue Reiter a Kilowatts&Vanek. Těžko se určuje jedna nejlepší nahrávka, ale tak například „Arena“ od Informatik, nebo nová deska Rome "Flowers from Exile".

2) Celý Nocturnal Culture Night festival pro nezaměnitelnou atmosféru, a kromě toho vystoupení Rome na WGT.

3) Ztráta uznání kreativní práce umělců v srdcích a myslích fanoušků a návštěvníků koncertů!

4) Skvělý rok pro Nitzer Ebb a Skinny Puppy, a doufejme, že více času taky pro mé osobní hudební aktivity.

LUCY (Promofabrik)

lucy_pmf1) Neotek "Sex, Murder and Rock'n'Roll", Project Pitchfork "Dream, Tiresias!", Portion Control "Crop", Rome "Flowers from Exile", A Spell Inside "Loginside".

2) Rome živě v Mannheimu, Nocturnal Culture Night Festival v Deutzenu u Lipska.

3) Nejsou žádná zklamání!

4) Více soudržnosti na scéně – „všichni spolu“ namísto „všichni proti všem“…

RADIM (Depressive Disorder)

radim_dd1) Moc jsem to nestihal sledovat, ale jen namátkou jsou to Depeche Mode a pro mě slušný návrat Vanessy.

2)  Jednoznačně koncert U2 v Berlině.

3) Ničemu až tak průšvihovému jsem nebyl přítomen - tak zřejmě vše prošlo, tak jak mělo.

4) Těším se na nové Nitzer Ebb, Recoil a vůbec na vše, co mě hudebně letos obohatí. Rozhodně budeme pracovat na novém materiálu Depressive Disorder - tak jsem natěšen a v očekávání.

KERSTIN (A.S.S. Concerts)

kerstin_ass1) NIM VIND "The Stillness Illness" (Silverdust Records).

2) Backyard Babies, Warrior Soul, EA 80, UK Decay a My Dying Bride na WGT, The Exploding Boy, Mötley Crüe, W.A.S.P., KISS, Rammstein...těch bylo tolik…

3) -

4. European Warrior Soul Tour (doufejme), Mötley Crue, Alice Cooper & W.A.S.P. na Wacken, 20 let Backyard Babies live

JAN KRUML (fotograf, organizátor, moderátor)

jankruml1) Jednoznačně alba od The Sight Below, Access to Arasaka, Moderat, Synapscape, Taphephobia, a velkým hudebním překvapením pro mě byli Talbot & Deru, Point 7. Dál nemůžu opomenout užasnou skladbu „New York“ od Franck Vigroux. Taky jsem rád, že konečně spatřilo světlo světa dlouho očekávané album „Cask Strenght“ od Imminent, které jako dobra whiskey zrálo dlouhých 10 let.

2) Hodně jsem si užil Imminent v Bielefeldu, Klinik v Augsburgu, Butthole Surfers v Arše, Alio Die, Pražský Industriální Festival, S.K.E.T a Mono No Aware na Schlagstrom v Berlině, Ab Ovo a Xabec na Elektroanschlag, křest Vanessy a samozřejmě taky Novou Alternativu :).

3) Hudebně „No line on the Horizont“ od U2 a nepomohlo mu ani krásné deluxe vydání.

4) Je ohlášena celá řada novinek, např.: Architect, Tzolk in, ale je lepší si nic nepřát, aby se to nezakřiklo. Moc se těším a věřím, že nám rok 2010 přinese spoustu zajímavého. Tak na zdraví.

ČENDA (promotér, manažer)

cenda_s1) Akimbo „Ein Tanz Mit Dem Tod“, The Tear Garden „Have A Nice Trip“, BananaSloth „Zombie Battle 2019“, Vanessa „Ave Agony“.

2) KMFDM (10.06.09, Vídeň), Terminal State + Akimbo (28.11.09, Olomouc).

3) Situace kolem vydání nového alba Skinny Puppy.

4) Nová alba od KIFOTH, Skinny Puppy, Front Line Assembly, mluví se o novém albu Lard, tak snad jim to v r. 10 konečně vyjde. Industriální festival v Olomouci!

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.