14.5.09: L’ahká Múza slaví 25 let fungování na alternativní hudební scéně

L’ahká Múza vznikla roku 1984 jako new wave/postpunková kapela. První koncerty odehrála roku 1987, výrazněji však o sobě dala vědět až o rok později na bratislavském festivale „Čertovo kolo“, a následnou spoluprací s českým undergroundovým hnutím. Z původní sestavy zůstali v kapele jen dva zakládající členové – vokalistka Gudrun a skladatel/kytarista 677. Během fungování se v L’ahké Múze vystřídalo několik bubeníků, baskytaristů, obsluh elektroniky, ale i performerů, kteří rozšířili hudbu o další, experimentálně-vizuální složku.

Za pětadvacet let fungování natočila tato slovenská formace 5 nosičů na tuzemských i zahraničních labelech, roku 2002 vznikl i boční elektronicko/performační projekt Hieros Gamos, který dal vzniknout debutové desce o čtyři roky později. Samozřejmostí je i velké množství festivalů a koncertů, které L’ahká Múza za dobu svého působení odehrála. Od roku 2000 se navíc začala hudba Gudrun a 677 výrazněji prosazovat i v zahraničí, například na festech Wave Gotik Treffen (Německo), Beyond The Veil (Anglie), Dark Nation Day (Rakousko), Castle Party (Polsko), Kunigunda Lunaria (Litva) a dalších.  Vzhledem k vývoji na domácí scéně hraje L’ahká Múza na Slovensku jen minimálně, občas však zavítá do ČR.

Na oslavu čtvrtstoletí fungování chystá kapela „25 Anniversary Tour“, která projde festivaly v Litvě a Polsku, pokračuje přes Bratislavu a Brno až do Prahy, kde se na podzim připravuje ve spolupráci s CZ Sanctuary speciální koncert. Bližší informace přineseme později.

Hudební mp3, fotografie z koncertů a další materiály je možné najít na Myspace profilu, nebo domovských stránkách L’ahké Múzy.

L'ahká Múza - Klikněte pro zvětšení


mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.