Recenze: Varsovie - Pression à froid

Už pátou dlouhrající desku vydala postpunková dvojice z francouzského Grenoblu a my jsme si na ni posvítili v recenzi.

Varsovie - Pression à froid
Vydal: Icy Cold Records, (40 min)

Minule jsem Varsovie chválil, že kadence vydávání jejich alb se neustále zrychluje a oni nepolevili a po rekordních dvou letech je na světě další dlouhohrající kolekce, která navazuje tam, kde ta předchozí končila. Změnou je snad jedině to, že na obale poprvé není dvounohá, nýbrž čtyřnohá kočka. Ale aby to nevyznělo nějak negativně. Arnault Destal a Grégory Cathérina svůj sound neustále pilují a leští k dokonalosti, jen nemají potřebu honit se za co nejsoučasnějším zvukem a jdou cestou, kterou si už dávno sami vyšlapali.

 


Varsovie - Perspective Nevski

 

Alfou a omegou se postupem času stala spolupráce basy a bicích. Když se na basu zaměříte, dostanete zcela specifický zážitek, který má svou vlastní dějovou linku. Je hravá, rozhodně jen netvrdí muziku a naopak na sebe bere zásadní roli. Bicí jsou tvrdé, agresivní a dá se o nich říct to, co o tlustostrunné kolegyni. Kytara se potom proplétá s basou a tvoří nálady pro Varsovie tolik typické.

Je zajímavé, že nejminimalističtějším a nejvíce strohým dojmem působí skladba „Pochodeň číslo jedna“, kterou kapela věnovala památce na Jana Palacha, jenž se v roce 1969 upálil na Václavském náměstí na protest proti všem těm svinstvům, které se u nás tehdy děly. Ovšem vzhledem k lyrice to dává smysl. Výjimečně použitý studený synťák dokresluje mrazivou a temnou náladu, jež z tracku dýchá a dokonale vystihuje bezmoc a strach, který musel mladík v posledních dnech a hodinách svého života prožívat.

 


Varsovie - Pochodeň číslo jedna

 

Vypíchnout si určitě zaslouží i fakt, že je nahrávka pestrá a každá skladba má svůj děj a svoje místo. Přísná věc „Perspective Nevski“ z člověka vymlátí duši, „Synesthésie“ je pro mne svým nábojem a chytlavou melodikou jakousi připomínkou starších alb kapely, „Artefacts“ zpomalí, ale na naléhavosti nesleví ani na moment a je prostě kouzelná, „Sous les Radars“ šturmuje do útoku a poslední „The Ghost of Kyiv“ je tak trochu jiná, jako vlastně všechny poslední songy z desek Varsovie.

Strašně důležitým prvkem nahrávky je atmosféra, která v člověku často probouzí ne zrovna příjemné pocity, spojené s tematikou songů kapely. V takové „Une Force dehors“ člověk málem slyší křupat sníh pod nohama někde na hranicích, tají dech ve strachu z odhalení a potom vás při poslechu ve sluchátkách odrovná jedno jediné vyštěknutí psa. I takové drobnosti dotvářejí tohle umělecké dílo, které svou sílou navazuje na předchozí alba a já vám ho můžu jedině doporučit. Jó a nezapomeňte na únorový koncert v Praze!

Hodnocení: 90 %

 

 

Tracklist:

1 Perspective Nevski
2 Pochodeň číslo jedna    
3 Synesthésie    
4 Artefacts     
5 Sous Les Radars     
6 Une Force Dehors    
7 Structure     
8 Pression A Froid     
9 The Ghost Of Kyiv

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.