Report ze křtu nového alba „Dogma“ XIII. století

Vstupenka na krest desky XIIIstoleti DogmaPoslední dubnová středa byla ve znamení vydání nové desky XIII. století a jejich pražského koncertu. A jak to ve Futuru vypadalo?


 

Ať už je pohled lidí na tvorbu XIII. století jakýkoliv, jeden fakt je nepopiratelný: Jedná se o jednoznačně nejznámější českou gothic rockovou skupinu, oslovující širokou základnu posluchačů. Její koncerty jsou proto charakteristické různorodou směsicí diváků - od ortodoxních příznivců scény, přes beermetalově oděné jedince až po návštěvníky, u nichž si nejste jisti, zda na koncert nezabloudili náhodou. Stejně to vypadalo i ve středu ve Futurum Music Baru, který (už téměř tradičně) hostil pražský koncert kapely. Naposledy se tu skupina představila loni v září v doprovodu německých Fetisch:Mensch a ostravských Hrabě X, tentokrát se rozhodla vzít otěže večera pouze do svých rukou.

Kdo okolo osmé večerní sešel po schodech do útrob klubu,  musel si podle střídmě naplněného prostoru pomyslet, že Třináctka „už netáhne“. Ale následující půlhodina prostor spolehlivě  zahustila více než třemi sty nadšenců. Ti se v prvé řadě vrhli na stánek Nosferatu a během dvaceti minut beznadějně vyprodali veškerou zásobu nových cédéček i podstatnou část triček s motivem čerstvého alba „Dogma“.

Jihlavské kvarteto nastoupilo na pódium po deváté hodině. Od prvních tónů úvodní skladby „Fatherland“ bylo zřejmé, že současný sound skupiny je o poznání hutnější a syrovější, než jsme měli možnost v posledních deseti letech naživo slyšet. Zvuku vévodila drnčící basa Mirka Palečka a opravdu výrazné bicí Pavla Štěpána. Naopak klávesy Jany Havlové bylo slyšet jen v klidnějších pasážích. Frontman Petr Štěpán působil ve vokálech jistě a celý koncert odzpíval bez náznaku jakékoliv intonační nejistoty. Skupina představila během večera několik skladeb z nové desky („Katakomby“, „Kabarette Voltaire“, „Prokletí domu slunečnic“, „Měsíc lovce“). I když jsem skladby slyšel poprvé, byly přirozenou součástí setu a publikum je dokázalo okamžitě přijmout za své. Zasloužený ohlas sklidily koncertní jistoty Třináctky („Nosferatu is dead“, „Vendetta“, „Mystery Anna“, „Karneval“), u některých skladeb si publikum jako vždy samo odzpívalo refrén („Justina“, „Elizabeth“). Ve dvojitém přídavku došlo taktéž na klasické věci (mj. cover „Bela Lugosi‘s dead“, „Růže a kříž“).

Takřka dvouhodinový koncert byl nejen milým ušním průplachem (hrálo se opravdu hlasitě), ale hlavně poměrně jasným důkazem toho, že se kapela nachází v nebývalé pohodě a šlape jí to jako snad nikdy předtím. Osobně hodnotím tento koncert jako jeden z nejvydařenějších, které jsem od XIII. století měl možnost vidět a slyšet. Přesto si dovolím na závěr řečnickou otázku: Nestálo by za to přece jen občas obměnit setlist a oživit jej oprášením některých starších skladeb?

Vícenásobnou recenzi alba „Dogma“ můžete na našem webu čekat během příštího týdne. Bohužel se nám tentokráte nepodařilo nafotit žádné fotky, ani natočit ukázky. Děkujeme za pochopení.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

me se koncert taky libil skoda ze nejsou videa rada by jsem si to pripomnela a dogma se mi libi B)
Futurum jsem bohužel prošvihla. <br />O to víc se těším teď ve čtvrtek do do Polný . Zatím jsem slyšela samou chválu což mě těší i překvapuje . <br />Dogmu jsem ještě taky bohužel neslyšela,snad nebude chybět shop ani v Polné :lol:
[quote name="siouxsie"]Futurum jsem bohužel prošvihla. <br />O to víc se těším teď ve čtvrtek do do Polný . Zatím jsem slyšela samou chválu což mě těší i překvapuje . <br />Dogmu jsem ještě taky bohužel neslyšela,snad nebude chybět shop ani v Polné :lol:[/quote]<br />Budeme tam... Mám místo v autě, jestli chceš.
[quote name="Anonymní"][quote name="siouxsie"]Futurum jsem bohužel prošvihla. <br />O to víc se těším teď ve čtvrtek do do Polný . Zatím jsem slyšela samou chválu což mě těší i překvapuje . <br />Dogmu jsem ještě taky bohužel neslyšela,snad nebude chybět shop ani v Polné :lol:[/quote]<br />Budeme tam... Mám místo v autě, jestli chceš.[/quote]<br />skvělý. akorát se omlouvám, komu pod Anonymem reaguju , myslím v tom smyslu jestli se známe nebo neznáme . ..<br />Jedním autem vyrážíme taky,ale třeba by se to dalo nějak prokombinovat..
Kdo jedinej prodává ofiko merch XIII.? Chceš rezervovat nějakou velikost?
Silver : to jsem teda trdlo ,že mi to nedocvaklo. :cheer: <br />Velikost ? Tu největší, ale jestli máte největší XL tak aspoň tři, ať to můžu sešít do jednoho a vytvořit z nich svoji velikost :-) <br />myslela jsem spíš CDčko víš,ale už mi včera Dogma přišla,každopádně díky za reakci.<br />Zítra na viděnou, už se fakt moc těším,Dogma se mi překvapivě taky docela líbí
Nějaké fotečky jsou na http://galerie.albumfotek.cz/26062/
Hansi, děkujeme za doplnění ;-)
Mám tři místa v autě, ale musim jet už ve čtyři z NOSFERATU, má někdo zájem? Kdyžtak na 604263696 Díky.
Musím uznat, že Polná byla povedená. Místo + lidi + atmoška
souhlasím,Polná byla naprosto jedinečná,Místo naprosto parádní a XIIInáctka - jeden z nej koncertů který jsem od nich kdy viděla a slyšela.. Ne-li nej ... Držím palce ať tohle udrží co nejvíc posluchačů a příznivců :lol:
Tak jsem naposlouchal novou nahrávku Dogma a můžu vám říct, že mě vůbec nepřekvapila. Dostalo se všem to , co chtějí. V dobrém pro fanoušky. Nelze vytýkat vlastně nic. Petr je geniální postava upíra hudby,divadelního umění i textů. On již od HNF měl talent na vykradení toho nejlepšího z nejlepšího. V tom je opravdu geniální. Od začátku své tvorby je to eklektik par excelence.(Pozn.--Eklektik:..přístup, který nestaví na vlastním novém přínosu ani nenavazuje na jeden vyhraněný myšlenkový či umělecký podnět, ale vybírá si to, co mu vyhovuje z různých předloh a tyto prvky pak spojuje ve více či méně jednotném celku...je provázen nepůvodností a tvůrčí sterilitou...).Petr je zářný příklad sebestředného eklektika. Co je ale teď na nové nahrávce nejvíc citelné, je to. že se stal eklektikem sama sebe. Obdivuhodné. Četl jsem velmi zdařiý názor na novou nahrávku od Boba Lučana. Autor je jasně znalý věci a musím říct , že je opravdu velmi milosrdný. Nehaní ani nekriticky nevyvyšuje jak to (přirozeně) dělají fanoušci či zapřísáhlí odmítači Petrovy tvorby,ale velmi jemně a s uměleckým nadhledem hodnotí novou nahrávku.A ještě malinko ke skupině.Skupina XIII. století nikdy neexistovala,byl to vždy jen e jen Petr Štěpán band a nic víc ani míň.Sebestředný dlouholetý sólový projekt jednoho nadaného, snaživého eklektika.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.