Hororový březen

Otravný sníh konečně mizí a člověk už si bude zase moci krátit čas na zastávce čtením, aniž by mu mrzly pazoury- třikrát HURÁ! Ale bude co číst?

Naše první cesta však už tradičně vede do kinosálů. Na nového "Vetřelce" si ještě chvíli počkáme, ale to neznamená, že by nám z vesmíru nehrozilo žádné nebezpečí! Vezměte si třeba co se děje na Marsu. Badatelé si tam ve filmu "Život" ("Life") vesele bádají a vůbec netuší s čím si zahrávají. Režisér Daniel Espinosa jim hodlá pořádně zatopit a lidstvo je zase jednou v průšvihu!

"Snímek Život vypráví příběh šestičlenné posádky Mezinárodní vesmírné stanice, která se ocitá na samotném pokraji jednoho z nejdůležitějších objevů lidských dějin: prvního důkazu o existenci mimozemského života na Marsu. Jak členové posádky pokračují ve svém výzkumu, mají jimi uplatňované metody nezamýšlené následky, a forma života, kterou zkoumají, se ukazuje být mnohem inteligentnější, než kdokoliv očekával."

 

Život - trailer


Pamatujete si na Candymana? Stacy Title jej asi ráda má a tak ve svém nejnovějším snímku stvořila "The Bye Bye Mana", který se zároveň stává jeho hlavním záporákem. V českých kinech se její horor bude jmenovat "Skryté zlo". Uvidíme, jak moc tohle zlo bude zlé!

"Když tři kamarádi z vysoké školy narazí na hrůzný původ skrytého zla, zjistí, že existuje jediný způsob, jak se vyhnout této kletbě: nemyslet na ni, nevyslovovat ji. Ale jakmile skryté zlo pronikne do vaší hlavy, je to právě to, co všechno řídí. Existuje způsob, jak se vymanit z této posedlosti a přežít?"

 


Skryté zlo - trailer
 

A jsme zpátky na zastávce. Ani tento měsíc se nekonají hororové žně. Buďme proto vděčni třeba za pokosení "Černookých Zuzan". Román Julie Heaberlin slibuje odkrývání minulosti, která není zrovna z nejidiličtějších. Českým čtenářům jej předkladá vydavatelství Omega.

"Když jí bylo šestnáct, byla Tessa Cartwrightová nalezena na poli v Texasu, polomrtvá mezi pohozenými kostmi a jen se záblesky toho, jak se tam dostala. Od té doby ji pronásleduje tisk jako přeživší „Černookou Zuzanu“, což je přezdívka daná obětem této masové vraždy kvůli žluté vrstvě lučního kvítí, která vykvetla na jejich společném hrobě. Tessiino svědectví o těch tragických hodinách poslalo muže do cely smrti.Nyní, o téměř dvacet let později, je Tessa umělkyní a svobodnou matkou.

Je studený únor a Tessa pod oknem do ložnice ke svému zděšení najde trs čerstvě zasazených černookých Zuzan – květin, které kvetou jen v létě. Vyděšená tím, co by to mohlo znamenat – že poslala do vězení toho nepravého a skutečný vrah je stále na svobodě –, se Tessa obrátí na právníky, kteří se snaží muže čekajícího na popravu zprostit obvinění. Ale samotné květiny nejsou dostatečným důkazem a forenzní zkoumání neidentifikovaných kostí postupuje příliš pomalu. Nevinný život visí na vlásku. Tým právníků se snaží Tessu přesvědčit, aby podstoupila hypnózu a sdílela své kresby z terapie těsně po její záchraně, aby tak získala zpátky své ztracené vzpomínky. Nevědí ale, že Tessa a ta vystrašená, křehká dívka, jíž byla, si kolem sebe vybudovaly pevnost plnou tajemství..."

 


Černooké Zuzany - trailer


Ani další kniha není vyloženou žánrovkou, ale napětí by si s ním čtenář měl užít víc než dost. Nakladatelství Ikar totiž vydalo román Sandry Brown "Mean Streak". Vtipné je, že nakolik je čeština hravý jazyk, i tentokrát došlo na absolutně neoriginální název "Skryté zlo", který našincům přišel supr i na výše zmíněný film. Jinak spolu kniha a film nemají ani zbla společného. 

"Emory Charbonneauová, dětská lékařka a maratonská běžkyně, zmizí na horské stezce v Severní Karolíně. Vydala se tam na trénink, ale také si chtěla uspořádat myšlenky a uvážit, zda má smysl udržovat manželství, které se rozpadá. Než policie začne po pohřešované pátrat, stopa dávno vychladla a horskou divočinu sevřela mlha a sněžení. Policie má podezření, že za zmizením Emory vězí právě její manžel. Strhující příběh, v němž nic není tak, jak se jeví, je nabitý nečekanými zvraty a prostoupený vášnivými emocemi. Vyprávění o lásce, zradě a volbě, kterou musí člověk učinit, aby přežil."

 

 

Na pulty knihkupectví se vrací také filmem "Husí kůže" o něco víc (možná) zpopularizovaný R. L. Stine. Se svým románem "Ostrov strachu", který vydává Baronet, se klasik vrací do Shadyside, města nočních můr, stínů a nefalšované hrůzy, a ke světoznámé sérii "Ulice strachu", která započala jeho kariéru spisovatele hororů pro mládež.

"Rachel Martinovou přátelé varovali, ať na narozeninovou párty Brendana Feara, která se koná v letním sídle jeho rodiny na tajemném ostrově, nechodí. Jenže Rachel je do Brendana zakoukaná a má radost z toho, že ji pozval. Oslavenec má na večírek v plánu spoustu her. Ovšem jednu hru neplánoval nikdo – hru na vraždu. Jak hosté jeden po druhém umírají, Rachel si s hrůzou uvědomuje, že jsou spolu s dalšími studenty na malém ostrově v pasti s někým, kdo je zřejmě chce všechny zabít. Jak z té smrtící hry uniknout? Rachel neví, komu může věřit. Na ostrově Strach nic není takové, jak se zdá…"

 

 

Poslední titul potěší všechny čtenáře, kteří si rádi zvyšují sebevědomí tím, že si čtou o větších kreatůrách, než jsou oni sami. Nakladateství Dobrovský totiž vydá knihu Luboše Antonína, nazvanou příznačně "Bestiář".

"V knize je představena řada tradičních oblud, nestvůr a bájných bytostí, které již od starověku tvořily zlatý fond fantastických vyprávění. Najdeme mezi nimi fénixe, salamandra, úrobora, létající i vodní hady, draky, bazilišky, Sfingu, Chiméru, Kyklópy, kentaury, Pégasa, jednorožce, Bisclareta, upíry, vampy, lamie, strygy, zombie, Satyry, Pana, Syléna, Fauny, Lorelei, rusalky, vodopanenky, Meluzinu, Sirény, mořské panny, mořské mnichy, ptáka Noha a velké množství dalších.

Základní osnova knihy je tvořena přibližně čtyřmi stovkami pečlivě vybraných a dosud nepublikovaných knižních ilustrací z období 14. až 16. století, které pocházejí z knižních fondů Národního muzea a byly uvolněny pouze pro vydání v této knize. Ilustrace - většinou dřevořezy nesporně vysoké umělecké hodnoty - zachycují výsek přírodovědeckých a náboženských postojů doby tvořící předěl středověku a novověku. Obrazovou část spolu s rozsáhlým textovým doprovodem je možné vnímat ve více rovinách, neboť kniha má přesahy do alchymické, magické i kabalistické symboliky, ale zřejmě hlavním cílem autora bylo nastavit fantazijní svět konce středověku jako zrcadlo soudobému postoji k realitě."

 

 

Věříme, že během měsíce potkáte pokud možno co největší množství příšer. Samozřejmě pokud možno na papíře a na plátnech. Za měsíc si o tom zase povíme! A na závěr by bylo libo jeden čerstvý aliení trailer?

 


Alien: Covenant - trailer

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.