Repo Man sbírá orgány ode dneška v každém kině

Klikněte pro zvětšení...ačkoliv tenhle snímek určitě není "true gothic", spolupracovala na něm zajímavá jména z hudební scény...a navíc je to taková zvrhlost, že by to Bčkovo-horrorově laděné jedince určitě mohlo zaujmout...a premiéru má dneska...






 


Sepsal: Ezechiel

Pokud spojení "temný, hororový, Bčkově zvrhlý, cyberpunkem načichlý muzikál" vzbuzuje vaši pozornost, nastražte uši a pořádně si protřete oči. Čeká vás totiž jedna z největších jízd letošního podzimu.

Píše se nepříliš vzdálená budoucnost a lidstvo začala sužovat smrtící epidemie postihující vnitřní orgány. Řešení našla korporace GeneCo, která vyvíjí a transplantuje náhrady srdcí, plic, mozků, jater a dalších artiklů potřebných k životu. Ani vyspělá medicína však nedokáže zcela zastavit smrt, a tak stárnoucímu magnátovi Rotti Largovi (Paul Sorvino), stojícímu v čele GeneCo, pomalu dochází čas. Largovou hlavní starostí nyní je, komu přenechat své obrovské impérium, neboť jeho vlastní děti Amber (Paris Hilton), Luigi (Bill Moseley) a Pavi (Nivek Ogre) nejsou ničím víc, než otroky svých zvrácených choutek. Mezi důležité postavy GeneCo patří i doktor Wallace (Anthony Head). Ten se však nevěnuje záchraně lidských životů, jak tvrdí své na smrt nemocné dceři Shilo (Alexa Vega), ale praktikuje svou lékařskou profesi trochu jinak. Nathan Wallace je totiž Repoman - noční chirurg, který vybírá vnitřnosti od těch, kteří nejsou schopní plnit své finanční závazky vůči GeneCo. Je jen otázkou času, kdy Shilo, kvůli nemoci krve zavřené v domácím vězení, dojde trpělivost a rozhodne se prozkoumat nebezpečný, ale lákavý svět za dveřmi.

 

Klikněte pro zvětšení



Už když si vyjmenujete, kdo všechno na filmu "Repo! Genetická opera" spolupracoval, začnete tušit, že nic jiného, než (v nejlepším slova smyslu) zvrhlost nelze očekávat. Začněme od pana režiséra Darrena Lynn Bousmana, známého pro svou účast na (rovněž ne zrovna konvenční) hororové sáze Saw 2-4. K němu přidejme herečku Alexu Vegu (ano, tu dívenku ze Spy Kids), jednu z nejslavnějších sopranistek Saru Brightman, sympaťáka Anthony Heada, legendu industrialu Niveka Ogreho (jinak též frontmana nepřehlédnutelných Skinny Puppy), a jako třešničku na dort posaďme Paris Hilton. Správně tušíte, že z těchhle ingrediencí se zkrátka nic "normálního" uvařit nedá. Díky Bohu se o to tvůrci ani nepokoušeli.

Jestliže divadelní předloha "Repomana" pánů Terrance Zdunicha a Darrena Smithe, měla pověst jedné z největších divočin na Broadwayi, filmová adaptace jde ještě dál. Pokud bychom jí měli dát jeden jediný přívlastek, bylo by to "bizarní". Už zápletka, evokující pořádný Bčkový krvák, je sama o sobě mírně řečeno netradiční. Druhým dechem však dodejme, že se na ní přesto podařilo vystavět neméně bizarní, ovšem funkční a poměrně silný scénář. Ten zdobí velmi černý humor, řádná dávka teatrálnosti a dobře zvládnuté retrospektivní pohledy, postupně rozkrývající úlohy jednotlivých postav v ději. Vůbec nevadí, že jsou charaktery tak těsně provázány, ostatně, o to víc tato skutečnost podtrhuje mnohovýznamnost podtitulu "opera" v názvu filmu.

 

Klikněte pro zvětšení



Scénáři byla propůjčena chladná cyberpunková atmosféra, střídaná brutálními krvavými lázněmi i naopak ironizujícími momenty, které film nadlehčují. Podobně sympatický nadhled by se dal najít například ve vynikajícím "Pátém elementu". Zde se také skrývá vzkaz pro všechny diváky, kteří by snad "Genetickou operu" chtěli brát příliš vážně, nebo se chtěli cítit znechuceně - situace typu "teenagerská rebelie" (jakoby obšlehnutá z videa Avril Lavigne) za účasti rockové ikony Joan Jett totiž jasně ukazuje, že se tvůrci u natáčení filmu sami královsky bavili. Místy je navíc snímek tak strašně "drsný", až se sám záměrně shazuje a působí komicky - a za tuhle přiznanou Bčkovost si filmaři rozhodně získají sympatie alespoň části publika. Nesnaží se totiž hrát si na nějaké "vysoké umění", ani si neplní ambice o tom "udělat něco seriózně kultovního, nebo mysteriózního" (ačkoliv možná proto si snímek pár kultovních příznivců najde). Ne, Bousmanova novinka je spíše něčím jako pokřiveným zrcadlem, odvrácenou stranou veselých středoškolských muzikálů bez gymnastických tanečních choreografií. Pokud se Vám líbil například Burtonův Sweeney Todd, nebo Rocky Horror Picture Show, mohlo by vás "Repo" zaujmout. Ale zpět k filmu

 


Repo! Genetic Opera trailer



Výše nastíněnou atmosféru doplňuje parádní výprava, vytvářející svět blízké budoucnosti plný megakorporací, sci-fi vymožeností, pouličního černého trhu s drogami, epidemií, chladných hrobek a závislostí na operacích, kterým proplouvají vyšinuté charaktery, dealeři, vykradači hrobů, šílenci, prostitutky, fetišistické zdravotní sestřičky, a nemilosrdný Repoman. O žádné z bizarně oblečených postav se (snad kromě hlavní hrdinky Shilo a možná Slepé Mag) nedá říci, že je "dobrá". Každý ve světě "Repo" má svá temná tajemství, obskurní pohnutky, či zvrhlé úchylky. Nezištné dobro byste tu zkrátka hledali marně. Vizuálně je snímek uchopen velmi dobře, a zapojení komiksových pasáží film příjemně žene kupředu. Ostatně až na pár míst má celek velmi pěkné a svižné tempo. Vše, od plíživého úvodu až ke grandióznímu, vlasy ježícímu finále na prknech futuristické opery (jako vystřiženému z řecké tragedie či tvorby Giuseppe Verdiho) zkrátka odsýpá, a tak vám ani nepřijde, že sedíte v kině téměř sto minut.

Hudba má v muzikálech snad ještě větší důležitost, než obrazy a tak jí věnujme zvýšenou pozornost. Právě tady totiž narazíme na pár, znalcům "dark" muziky jistě známých jmen - jsou tu samozřejmě Skinny Puppy, dále se na soundtracku podílel kytarista Daniel Ash (Love and Rockets, Bauhaus), basák David J (působivší tamtéž), Eric Powell stojící za projektem 16Volt, nebo třeba Tommy Clefetus (Rob Zombie Band). Nečekejte však nějakou gothic rockovou záležitost, svou troškou do hudebního mlýna přispěla i celá řada dalších lidí například z formací Jane's Addiction, Guns'N'Roses, Rasputina, Korn apod. Spíše než "gothic" je tedy soundtrack příjemně pochmurný, s místy ostřejšími pasážemi a výlety do kabaretu, teenage punku, opery míchané tvrdými kytarami (vzpomínka na Waltari by určitě nebyla mimo mísu), a podobných vod. Můžeme najít i odkazy na tvorbu Toma Waitse, rockovou operu Jesus Christ Superstar, možná i Mobyho, a další a další vlivy. Atmosférou a pojetím má hudba asi nejblíže ke zvukové stopě "Královny prokletých" (zejména díky částečné "numetalovosti"), ovšem oproti "Queen of The Damned" má "Repo! Genetická opera" převahu hned několikanásobnou - je silná vizuálně, má celkem funkční příběh, a celé to dohromady prostě "šlape".

 

Klikněte pro zvětšení



Co do pěveckých výkonů velmi příjemně překvapí Paul Sorvino, samozřejmě brilantní Sarah Brightman, a ani zbytek si vůbec nevede špatně (nebo se nepouští do zbytečných intonačních výletů a drží se spíše v napůl recitační poloze - inu proč ne, když to funguje). Genetická opera má navíc štěstí, že se podařilo najít spolupracovníky, kteří svou roli dokázali zvládnout i po stránce herecké. Zde vyniká především (opět) Paul Sorvino, skvěle rozpolcený Anthony Head, slizký Nivek Ogre, agresivní Bill Moseley a ulicí ošlehaný Terrance Zdunich, který (jak již bylo řečeno) je zároveň i spoluautorem předlohy. O malinko slabší, ale stále nad hranicí průměru se drží výkon Alexy Vegy, Sary Brightman a, ano, i Paris Hilton.

Tak tedy resumé: "Repo! Genetická opera" má jistě potenciál nadchnout příznivce alternativních uměleckých proudů, kteří se dokážou přenést přes to, že se obrázky hlavních hrdinů brzy objeví na blogískách dospívajících temných slečen (pokud už tam nevisí). Bousmanova opera rozhodně není pro každého, přesto si pro svou originalitu a odvážné experimentální pojetí své místo na slunci (a hodnocení "jen o trošku slabší 9/10") rozhodně zaslouží. Dost možná se ostatně stane pro menšinovou část divácké obce "filmem podzimu 2008", ačkoliv je možné, že běžného diváka "popcornáře" otráví, znechutí, nebo v nejlepším případě nenadchne. To je zkrátka daň za výlety do nových končin.

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Paris Hilton? Tak to vidět nemusím, to si raději dám nějaký starý drsný dobrý japonský horor, který rozhodně nevoní komercí (ti japonci to mají neuvěřitelně zmáklé, stačilo včera v Bunkru - Analog s. to tam při svém vystoupení promítal) a kde se opravdu budu bát, rádoby zpěvačky a herečky, to už tady bylo.... :-? Nové, ale stále roztomilé otázky ;-)
[1] No, já si myslím, že srovnávat takovou kultovní záležitost jako je Tetsuo (které jsi včera viděla v Bunkru) s muzikálem, který jde oficiální distribucí do oficiálních kin dost dobře nejde ;-). A navíc, jak jsem psal, tahle záležitost rozhodně nemá být "stará" a "drsná", ale spíše vtipně Bčková - ale každému, co jeho jest, chápu, že třeba Tebe by zřejmě nezaujal ;-) P.S: Jeslti jsou otázky "roztomilé"m, znamená to "dobré", nebo "špatné"? :-D
Ezechiel - samozřejmě dobré :-))) Nějak jsem se unáhlila, a když jsem viděla Paris Hilton - tak jsem to přestala číst, takže se moc omlouvám, že mluvím do toho, co si ani kvůli své "nesmyslné podrážděnosti" neumím pak celé přečíst - jinak co říkáte na Evil Dead I. a ještě II je dobrá - takový kultovní Béčkový flmek - ten se mi dost zamlouvá ;-)
Teda filmek - nesnáším překlepy, teda jen ty vlastní [3] ;-)
[3] Tak jestli dobré, tak děkujem 8-). Hehe, no, určitě nejsi jediná, kdo se do něčeho pustí, aniž si to přečte, ale je dobře, že sis to uvědomila a poučila ses z toho - osobní vývoj v praxi, hezký :-). Evil Dead je taky slušnej, o tom žádná ;-)
Co kdybych uspořádala v nějakým klubíku Evid dead Párty a že by se tam pouštěl ten filmek a pak by byla nějaká ta "music"??? Přišel byste někdo? :-D 8-O No a o tom poučení, nebojím se přiznat své chyby, omyly, neřesti :D , ale jinak všechny vaše články čtu, tady mne odradila ta "Paris" ( jsem holt tvrdohlavá :D )
[6] Hele, my jsme dělávali takovýhle komorní akce s horrory na Halloween (předtím, než se začal pořádat Moonlight Mayhem), a myslím, že to určitě mělo svoje kouzlo. :-) Je dobře, že čteš články a ještě lépe, že jsi překonala své předsudky - tak to s tou tvrdohlavostí nebude tak tragický ;-)
Tak tohle vypada vazne dobre, chystam se co nejdrive:-))
Ezechiel - Tak já něco zkusím pozjišťovat a pokud to půjde tak hlavně podniknout :-) protože nechci jen "kvákat" ale hlavně "činit" a nemusí se to odehrávat nutně jen na Halloweena :-) a pokud mi to vyjde, a hlavně mi vyjde nějaký majitel z nějakého fajn klubíku vstříc, tak se snad doufám, všichni setkáme a budeme se společně bát - a samozřejmě, že prvním dítkem té mé vysněné, a posléze snad uskutečněné Evil dead party bude stopro EVIL DEAD. ;-) 8-)
I pres pritomnost Paris Hilton to vypada moc pekne "dark" a hudba je taky spickova, uz mesic mam doma OST :-)
Na Repo! se těším už pěkně dlouho, do kina určitě zajdu. Trailery vypadají luxusně velice velmi. Btw. nechápu to rozhořčení nad účastí Paris Hilton, sluší jí to a pro něco takového není třeba shakespearovských herců...
[9] Ano, to je příkladný přístup - jenom mluvit nepomáhá, tak jestli něco seženeš, dej vědět ;-) ....tím více se ukazuje nutnost mít nějaký vlastní prostor, kde by se dělaly nejen party a koncerty, ale například i pravidelné projekce nějakých takovýchhle snímků... Třeba něco jako bývala Neosféra, jak "pamětníci" jistě pamatují... akorát se to holt nezaplatí, no... život není peříčko... :-D
[12] Hm, vlastní prostor ještě nevlastním :-) - ale třeba se jednou poštěstí, zatím se musím smířit s tím, že snad budu mít u nějakého majitele štěstí a tu párty zorganizuji co nejdříve :-))) Neznáš Exit na Žižkově? Ale ne Chmelnici, ale takový potemnělý klubík, tam bych se mohla zeptat, majitel je v pohodě, ale nebývá tam každý den. Půjdu tam co nejdříve a třeba bude ruka v rukávu :-) 8-)
je to fakt dobry a nema to chyb. 8-O
je to absolutně boží
hlavně je to muzikál:-)
Bolo to super ... chcem esteee :D
Film byl boží, bavili jsme se od začátku do konce. Hudba je dokonalá, teď mi opět zní v uších. Celé to je velmi vtipné ;-)
Pripojuji se na chvalu!! Takhle dobre sem se v kine nebavila ani nepamatuju:D..Jsem zamilovana, perfektni podivana o hudbe nemluve
Jop, zajímavý film!
Repo je naprosto skvělý.... od hudby až po to jak pěkně to odsejpá... navíc pokud pujdete v Brně do špalku, ručím vám za to, že máte kino pro sebe :-))) My byly na premiéře s kamarádkou a kromě nás tam bylo zhruba pět lidí. ;-) No, asi to fakt není pro každého. Pro mě ovšem rozhodně ano.<br />Nenechejte se odradit Paris Hilton, není tak strašná, a navíc tam sama sebe pěkně zesměšní :-) nabízí se srovnání její role s jejím reálným životem, takže kdo ji nemá rád, pobaví se taky.
Je to naprosto svělý film...Jak již bylo řečeno hudba skvělá, bylo to i vtipné a prostě těch 90 minut uběhlo jako nic... :evil: :cheer:

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.