Horrorpunk

Vzdělávací program CZ Sanctuary pokračuje, tentokrát přichází se zpracováním žánru horrorpunk.

 

Zdroje: www.wikipedia.org, www.horrorpunk.org
Sepsal: Paesant

Na úvod je nutné poznamenat, že žánr horrorpunku je velmi často přímo prolínán a stavěn na stejnou úroveň jako žánry death rock či psychobilly. Je tedy pochopitelné, že v článku, a to zejména v otázce kořenů stylu, které jsou prakticky úplně stejné, zazní fakta, na která už jste mohli v předchozích textech narazit. Nicméně celý tento komplex článku vznikl s úmyslem naše čtenáře vzdělávat a jak říká staré, klišovité ale pravdivé úsloví - opakování je matka moudrosti8-)

**Charakteristika**
Horrorpunkové skupiny jsou založené ze všeho nejvíce na - fascinaci nízkoropočtovými béčky, záhrobní image, textech, které vyprávějí hororové mysteriózní story protkané krutým černým humorem a syrovém prostém zvuku punkrockových předchůdců. Horrorpunk byl (stejně jako některé deathrockové skupiny) odjakživa spojován především s estetikou a tématy zombie filmů. Dnes, po zhruba třiceti letech existence, se tento žánr neustále rozvíjí, jak na internetových stránkách s databázemi starých klasik a nově vznikajících kapel, tak i v rámci setkání "přátel nemrtvých", nebo na proslulých festivalech jako např.Fiend Fest.

**Z historie:**
Pokud bychom měli sáhnout do nejhlubších kořenů žánru horrorpunk, vydali bychom se časem až do dnes již téměř zapomenutých 50.let, do doby velkého rozkvětu černobílých snímků o gigantických záporáckých monstrech padajících z vesmíru, umělých inteligencí za bouře ožívajících pod rukama šílených vědců v laboratořích skrytých v hradním podzemí, a sexy zmalovaných upírkách vstávajících žíznivě o půlnoci z hrobu. Tento "boom" béčkové kultury zanechal na několik dalších desítek let na poli hudební scény nadšení ze strachu, děsu, nechutností, samozřejmě se značnou dávku nadsázky.
Za úplně první horror-rock´n´rollovou nahrávku je považována skladba "Monster Mash" zpěváka Bobbyho "Borise" Picketta a skupiny The Cryptkickers.

 

Tato skladba se brzy stala velmi oblíbenou a byla ihned prohlášena oficiální hymnou svátku Halloween. Od jejího vzniku se prodalo asi čtyři miliony kopií a samotná píseň byla několikrát předělána řadou skupin, o nejznámější z MonsterMash coverů se zasloužila jak jinak než horrorpunková legenda Misfits.

V 60.letech na scénu přichází zásadní osobnost rockové hudby silně ovlivněné horrorovou kulturou Alice Cooper a prochází řadou skupin, nakonec se ale v 70.letech uchýlí k sólovému projektu. V této době vznikají nejznámější hitovky a jeho zvuk a image, tenkrát přijímána jako "podivná a bizarní" a vůbec odsuzována, se stala nejen inspirací pro vznik heavy metalu, ale ovlivnily i nadcházející horrorpunkovou generaci.

 

 

Do kořenů horrorpunku dále řadíme díky revolučnímu vizuálnímu ztvárnění show (plivání ohně, krve, dým vycházející z kytar atd.) americkou skupinu 70.let Kiss. Ti se na vrchol popularity prodrali se svou na tehdejší dobu velmi kontroverzní image s typicky pomalovanými obličeji na pomezí horroru a superhrdinského komixu. Sami si dokonce v roce 1978 zahráli ve Sci-fi/horor - béčkovém snímku Kiss Meets the Phantom of the Park, který měl udržet jejich popularitu, ale na umělecké úrovni totálně propadl.

 

 

Zatím jsme hovořili především o využití vizuálních prvků hororu v hudbě, ale samozřejmě nemůžeme zapomenout na druhou nedílnou součást tohoto žánru, kterou je samotná punková vlna. Stručně shrnuto, kořeny punkové vlny se situují do americké scény konce 60.let a začátku 70., kdy se začínají objevovat do té doby nevídané energetické výboje a agrese skrytá v syrovém rock´n´rollu , jakou předváděli například Iggy Pop and the Stooges, Dead Boys nebo Ramones. Krátce na to se začíná punková vlna rozvíjet i v konzervativní Anglii, kde ale vykračuje vlastní cestou a je brána spíše jako šokující neřešitelný sociální problém tehdejší společnosti. Období největšího rozmachu Sex Pistols přineslo šílenství a agresivitu na vystoupeních, charakteristický syrový britský punkrockový zvuk a to nejpodstatnější - udělalo z hnutí rychle se šířící trend a dalo mu svou charakteristickou podobu anti-autoritářských mladých rebelů z předměstí, navlečených do otrhaných hadrů držících hromadou sicher. Skupiny jako Clash, Sex Pistols nebo Damned převrátily hudební evoluci, ovlivnily generace na další desítky let a jejich popularita přetrvává dodnes.

Když hovoříme o tomto období, nemůžu se nezmínit o poněkud paradoxním faktu spojeném s image revoltujících punkrockerů začátku 70.let, která se ve snaze šokovat vyznačovala ze všeho nejvíce nošením totalitních symbolik. Například tričko s hákovým křížem ze všeho nejraději nosily takové legendy punku právě jako Pistols nebo Ramones. Na tento fakt už se na dnešní punkové scéně, stojící v ortodoxní opozici neonacismu, raději zapomímá./

 

 

Ale zpět k horrorpunku... V roce 1972 zakládají dva hudebníci s pseudonymy Lux Interior a Poison Ivy newyorskou punkrockovou skupinu The Cramps spadající do generace CBGBs.

Ti vystupují odění do černé kůže a sametu, s tvářemi mrtvolně bledými a černými linkami kolem očí. Jejich texty jsou založené na hororových filmech, strašidelných komixech a 50´s monster-filmech. Hudebně se pohybují mezi rockabilly/surf rock/garage rock, ale je z nich cítit silná fascinace záhrobím. Například bývalý kytarista kapely Bryan Gregory byl známý svou sbírkou zeminy z různých hřbitovů po státech.

 

 

Označení horrorpunk jako takové se rodí v roce 1977 v New Jersey se založením skupiny Misfits, která celému žánru "vdechla život" (nebo spíše smrt?) . Tu dal dohromady zpěvák a textař Glenn Danzig, ke kterému se přidal baskytarista Jerry Only. Název vznikl jako pocta poslednímu snímku s Marilyn Monroe. Misfits silně ovlivnili žánr heavy metalu, punku a rockové hudby obecně. Za svůj vzor je otevřeně přiznávají skupiny obrovské popularity jako Metallica, Slipknot, Pantera, Slayer, Rob Zombie nebo Marilyn Manson.

Na počátku tvorby Misfits se jednalo o melodickou hudbu s rozsáhlými polohami hlasu Danziga inspirovanými italským tenorem a "doo-wop" (vokál typický pro mainstreamový pop 50.let) . Jejich skladby byly plné přitažlivých, chytlavých chórů podkreslených klávesami s distorzí a hrubými kytarovými riffy. Do podvědomí nevstoupili ale jen díky chytlavosti písní, ale především díky charakteristickému "corpse paintu" (kostlivecký make-up) a účesu Jarryho Onlyho označeného jako "devil lock" (vlasy po stranách ulízlé dozadu a vepředu ve špičce přilepené v půlce čela na obličej).
V roce 1983 Glenn Danzig kapelu rozpouští a vydává se na vlastní metalovou dráhu. Po 10 letech se však znovu dávají dohromady a kapela je ještě dnes stále aktivní, momentálně slaví 30.výročí existence.

V 80. letech se žánr rozvíjí a vznikají skupiny jako The Undead, Samhain, Mourning Noise nebo Danzig, všechny samozřejmě ještě více opěvující hororvý žánr a styl. Od let 90. je zlomem na scéně již zmíněné znovuobnovení legendy Misfits okolo roku 1996 (již bez Glenna Danziga) a objevuje se nová generace kapel - Blitzkid, AFI, Cryptkeeper Five, Mad Sin, Mister Monster, Eerie Ln, ale plno dalších kvalitních i když méně známých "ghoulish bands" .
Vřele doporučuji databázi kapel na http://www.horrorpunk.org/index.php?option=com_wrapper&Itemid=3

Na závěr je důležité dodat, jak se velmi trefně píše na oficiálním webu horrorpunku, že tento styl není jen o tom obléknout se do halloweenského kostýmu mimo svátek, halit se do černého sametu a kůže, zmalovat se jako zombie, plivat umělou krev a zpívat o mimozemských bytostech a hřbitovních scenériích. Za tím vším se skrývá poselství, které je třeba vyčíst mezi řádky (riffy, slokami?). Skrývá se v něm sociální a politická kritika, nenávist, strach, individualita a řada dalších tendencí vycházejících z revoltujících nálad spojených s punkovou ideologií. Jen jsou zaobaleny do nemalé vrstvy ironie a prezentovány skrze hororovou hudbu. Jak se dále píše na horrorpunk.com - "Horrorpunk is for that the Monster in all of us.", tedy "Horror punk je vlastně monstrem v každém z nás" ...

 

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

pěkné....miluju horrorpunk .))
great..;-)..tenhle clanek se opravdu povedl...;-)
Kvalitní článek,zejména v rychlosti dobře a výstižně sepsaný. v četně dobových ukázek.Mistfits mám hodně rád,takže není co řešit.Líbí se mi i Danzig i když už je to trošku z jiného soudku,přesto je Glenův hlas i zde specifický.Jinými slovy mám rád i Mistfits i Danzig.Takže díky Pessante za dobře volená slova a pěkný článek..Brzy bude DDF,tak se tam trošku toho horror punku nabažíme.S pozdravem Bobas
Diky moc za vase reakce, je tezky to sepsat nejakym zpusobem "nove", protoze co se tyce tech korenu vsechno se to fakt neuveritelne proplejta..dulezity je,jestli je z toho cejtit dostatecna davka tech horrorovejch prvku,protoze o to tady jde v prvni rade, hudebne se ty rozdily u horrorpunku uz hledaji narocneji :-) A videa pobavi, hlavne ti Kissaci asi :-D
asi by jsem si mela nektere ty kapely sehnad zni to dobre a ta videa jsou take skvostna :-D
Jo clanek je fajn, ale dost me zarazili Mad Sin v jake souvislosti tam jsou uvedene.<br />... znovuobnovení legendy Misfits okolo roku 1996 (již bez Glenna Danziga) a objevuje se nová generace kapel ? Blitzkid, AFI, Cryptkeeper Five, Mad Sin...<br />Pritom Mad Sin maj svoje prvni album z roku 1988!!
Fakt je, ze pokud ted slavi 20 let existence zní to v kontextu divne,co? :-) Ale stejne bych je radil spis k ty "novejsi vlne" a generaci v ramci zanru kvuli zvuku. Ale rozhodne to zadna mladicka kapela teda není, to je jasna vec 8-)
**Paesant napsal/a:** >>Ale stejne bych je radil spis k ty ?novejsi vlne? a generaci v ramci zanru kvuli zvuku<< No nevim, slysel jsi vubec to jejich prvni album Chills and Thrills in a Drama of Mad Sin and Mystery? Ja bych osobne nerekl, ze za tech 20let nejak vyrazne zmenili svuj styl. Uz od zacatku to bylo rychly a tvrdy psychobilly, ktery pak jeste se zhutnilo po prichodu druhe kytary. A taky nevim proc jsou uvadeni ve clanku o Hororpunku, kdyz je ty psychobilly jako prase ;-)<br /><br />No jinak nekdy o tom muzem pokecet. Jsi ten Paesant co chodil na gyml v Pocernicich, ne?
Martin: Yuph 8-) muzeme pohororovořit, u kazdyho z tehle serie clanku o historii hudebnich subzanru najdes neco spornyho, navic jak vsude piseme - je to tak neuveritelne propojeny a podobny (ted nerikam ja nevim, ze Antiworld je hudebne to samy co MadSin...), ale sepisujeme to predevsim pro to, ze spousta lidi porad u nas nema tuseni, ze takovy skatulkovani existuje...rozhodne se ale nepovazuju za superznalce, spis za zprostredkovatele informaci nastudovanych ze zahranicnich webu, takze pokud se najde nejaka chybka nebo sporne misto - jsme rad, kdyz se nekdo ozve a uved eto na pravou míru! ;-)
trapny :-x :-x :-x :-x :-x :-x
Milujem horrorpunk, ale patri don aj Wednesday 13.....na toho ste zabudli!!!

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.