Recenze Grausame Töchter – Glaube, Liebe, Hoffnung

CoverSoloSZmalej
Hledáte zvrhlý sex? Pak jste doma! Hledáte násilí? Jste doma! Hledáte rouhání? Dostanete jej. Provokace? To jsou Grausame Töchter! Už v sobotu poprvé v Praze, a tak se podívejme na jejich čerstvé album.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
GRAUSAME TÖCHTER - Glaube, Liebe, Hoffnung
Vydal: Scanner/Dark Dimensions, (1:05+0:45)

Není tajemstvím, že se v tomto bolestiplném vesmíru všechno točí kolem charismatické paninky, která slyší na jméno Aranea Peel. Ta se někdy v roce 2009 dala do spolku s Gregorem Hennigem a vcelku rychle bylo hotové první demo, které se okamžitě dočkalo příznivých reakcí. Aby ne. Kombinace originální a chytlavé elektroniky s provokativním vizuálem, který zahrnuje nahotu, krev a vlastně všechno, po čem cenzor pase, nemohla zůstat nepovšimnutá. Do této chvíle tak vznikla řada nestoudných klipů, dvě studiové desky („Mein Eigentliches Element“ – 2011, „Alles für Dich“ – 2012) a krom toho Grausame Töchter stále pilují svoje pro někoho šokující, pro někoho propracované, živé vystoupení do dokonalosti.
 
Grausame Töchter - Lust und Tod
 
Za pár dnů předvedou „kruté dcerky“ svou nejnovější show i v Praze. Při té příležitosti dovezou dozajista i novou desku, která dostala jméno „Glaube, Liebe, Hoffnung“. Jestliže mám pocit, že se Aranea snaží všechno, co se týká vizuální prezentace, hnát do stále většího extrému („laveyovsky“ cirkusácké obracení křížů), potom hudebně trochu sundala nohu z plynu. Ne snad, že bychom dostali pohár naředěné krve, to ne. Spíš se paní domácí snaží všechna jmenovaná témata přednést i jinými způsoby a v jiných polohách (ehm). Hned v prvním, úderném a titulním tracku se předvede v plné parádě cello Bojany Tadic, které je novinkou i na koncertech. 

Pravdou je, že podobně prudce tanečních válů je na nové placce míň, než tomu bylo zvykem dřív. To nic nemění na faktu, že „Ficken ist ein schlimmes Wort“ je zase puberťácky pobuřující a „Mensch und Tier“ roztomile laškovní i pro GT specifickým způsobem vtipná. „We eine Hyäne“ bude živě zase naprosto zničující. Možná chybí výraznější šupa, jako jsou „Blut Geleckt“ či „Ich darf das!“. I tak však nepostrádají novinky typickou energii a údernost věcí starších.
 
10659434 872272412797141 7567881848421789615 n
 
Minimálně dvě třetiny alba se však odehrávají ve středních tempech. Pozor však! Neznamená to, že by docházelo k nějakému měknutí a popovatění. „Lust und Tod“ umí být i tak přitažlivě zvrhlá a další klipovka „Verlassen“ ublíženě útočná a plná jedu (i dík působivým sborům). Když jsem zmínil cello, musím dodat, že není na místě, čekat nějakou Apocalypticu. „Solipsismus“ je díky němu nervní, psychotický a zneklidňující. „Blutwalzer“ a „Paradies“ zase posluchače vezmou do pořádně zvrhlého (možná i zvlhlého) kabaretu. Co se týče oné jedovatosti – ta se vlastně rozlézá celou nahrávkou jako virus.

Zvlášť bych rád zmínil „Quid pro Quo“. Nálada tohoto songu se nese přesně v nesmlouvavém duchu „něco za něco“. „Sex in Latex“ je zlomyslná pecka, která se vám svým refrénem vysměje přímo do obličeje. „Tränen in einer toten Welt“ zase překvapí, neboť Aranea ukáže poněkud křehčí a posmutnělejší tvář. Mým osobním fetišem je potom intermezzo „Zukunftvision“, které mi svou retro náladou připomíná drásavý soundtrack Rize Ortolaniho ke kontroverznímu snímku „Cannibal Holocaust“ (klonovaný s německým šansonem).
 
Grausame Töchter - Verlassen
 
Na druhém disku najdete ještě třináct skladeb, které přepracoval Ludwig Schytte do komorních a tísnivých instrumentálních neuróz pro klasický klavír a cello. Doporučuju k nočnímu mučení partnera, domácího mazlíčka, nebo kohokoliv jiného. Rozhodně se však jedná o zajímavý a interesantní počin. Jen je k poslechu třeba mít tu správnou náladu. 
 
Jak to celé shrnout? Nová deska možná není až tak divoký „(elektro) punk“ jako dřív a zatím se mi nepovedlo najít výraznou hitovku, jako tomu bylo na předchozích fošnách. Zároveň však je vyzrálejší jako celek. Barevnější a jakoby vážnější. Obraťte kříže a vyhrabejte ze skříně koženou kuklu na hlavu. Víru, lásku a naději je cítit všude kolem.
 
Hodnocení: 80%
 
1560514 608820962559691 1437132876043969538 n
 
Sestava:
 
Aranea Peel - vocals
Era Kreuz - bass
Bojana Tadic - cello
Neila Fynn - keyboards
Charona & Harpyiena - backing vocals, performance
Gregor Hennig - mix, drums
 
Tracklist:
 
CD1
01. Glaube Liebe Hoffnung
02. Lust Und Tod
03. Verlassen
04. Solipsismus
05. Mensch Und Tier
06. Tränen In Einer Toten Welt
07. Ficken Ist Ein Schlimmes Wort
08. Blutwalzer
09. Sex In Latex
10. Zukunftsvision
11. Bete Und Arbeite
12. Quid Pro Quo
13. Wie Eine Hyäne
14. Paradis
15.Ich Bin Gott
 
CD2
01. Beleidigte Engel
02. Wie Eine Spinne
03. Blut Geleckt
04. Rosen Für Dich
05. Tanz Für Dich
06. Wie Eine Schlange
07. Freundin
08. Untergang
09. Liebeslied Für Dich
10. Therapie Für Dich
11. Mein Messer
12. Blut Geleckt (Klavier)
13. Blutwalzer
 
CoverSoloSZ
 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.