Rozhovor s Covenant

S Eskilem Simonssonem o rodině i historii Covenant, PGT, tvorbě desky, oslepení temnotou, noisu i neofolku, Elvisovi na drogách, četných vedlejšácích a dalších zajímavostech. 


SANCTUARY.CZ: AHOJ ESKILE, JAK JE?

Eskil:
Ahoj, tady je Eskil Simonsson z Covenant a posílám pozdravy z Berlína! Zrovna jdu z veletrhu elektronických nástrojů SuperBooth, sluníčko svítí a vůbec to byl skvělý víkend. Včera jsem tu narazil na pana Schneidera, pak na zakladatele MUTE Daniela Millera, Dave Smitha z Dave Smith instruments a tak. Byla tam hromada skvělého vybavení, takže to byla vážně inspirativní návštěva.

SANCTUARY.CZ: TO ZNÍ IDYLICKY. SAMOZŘEJMĚ SE ALE PRVNÍ OTÁZKOU NEMŮŽEME VRÁTIT K JINÉMU VÍKENDU – K PRAGUE GOTHIC TREFFEN, KDE JSI LONI VYSTOUPIL JAKO SPECIÁLNÍ HOST. JAK SIS TO TU UŽIL?

Eskil:
Děkuji za optanou, prožil jsem tam překrásné časy. Byla to skvělá akce, fakt jsem si užil jak projížďku na lodi, tak DJování. A taky ten piknik na kopci s výhledem na Prahu. Bylo také krásné počasí a spousta vydatné kultury.

SANCTUARY.CZ: JE PRAVDA, ŽE’S VYPADAL, ŽE SI TEN VÍKEND UŽÍVÁŠ NA MAXIMUM. BYL SES DOKONCE PODÍVAT I V NEDĚLI NA TEN DEATHROCKOVÝ KONCERT NA SEDMIČCE…

Eskil:
Jojo, v tom studentském klubu, že? To bylo taky zábavné. Já jsem ve Švédsku taky studoval na vysoké škole, takže mi ten prostor vyvolal spoustu vzpomínek na tu dobu.

Eskil na PGT


SANCTUARY.CZ: MY JSME SPOLU DĚLALI ROZHOVOR PŘED VAŠÍM VŮBEC PRVNÍM PRAŽSKÝM KONCERTEM PŘED PĚTI LETY…

Eskil:
Jo, už bylo na čase to zopakovat, moc se na ten koncert těším! Máme připravenou i novou skladbu, protože ve studiu doma ve Švédsku připravujeme nové album.

SANCTUARY.CZ: ONO SE TOHO VŮBEC V PRŮBĚHU TĚCH PĚTI LET ZMĚNILO V ŽIVOTĚ COVENANT MNOHÉ. TŘEBA SESTAVA JE VLASTNĚ DOST JINÁ. MŮŽEŠ NÁM PROZRADIT, KOHO VLASTNĚ MOMENTÁLNĚ V KAPELE NAJDEME?

Eskil:
Jo, mám veliké štěstí, že mám kolem sebe zrovna tyhle lidi. A tím myslím i koncertní členy kapely Daniela Jonassona a Andrease Catjara. Joakim už s námi nevystupuje, ale pořád je naplno součástí projektu. Spolu pracujeme ve Švédsku ve studiu. S Danielem a Andreasem se známe už dlouho. Když jsme natáčeli naše debutové album, Andreas měl studio hned vedle toho našeho. A Daniel byl zase promotérem ve Švédsku a členem kapely Dupont.

SANCTUARY.CZ: TAKŽE SE ZNÁTE PŘES TŘICET LET?

Eskil:
To zase ne, ale je fakt, že od nějakých našich dvaceti se známe. A to je skvělý základ. Dá se říct, že s těmi dvěma rodina Covenant prostě jen rozrostla.

SANCTUARY.CZ: PROSLÝCHÁ SE, ŽE JSTE SVOU POSLEDNÍ DESKU „LEAVING BABYLON“ CHTĚLI VYDAT NA VLASTNÍM LABELU. PROČ K TOMU NEDOŠLO?

Eskil:
On byl plán zkusit to po Skandinávii s tím, že po Evropě by to vyšlo ve spolupráci s naším partnerem Dependent a v severní Americe u Metropolis Records. Nakonec jsem ale neměl čas se tomu věnovat a vydat to na naší značce aspoň v té Skandinávii, na které jsem chtěl vyzkoušet, jestli to vůbec bude fungovat. Takže nakonec to Stefan Herwig z Dependent Records vydal i tady. Ale bylo to v pohodě.


Covenant - Thy Kingdom Come


SANCTUARY.CZ: A S NOVOU DESKOU TO BUDE STEJNĚ?

Eskil:
Uvidíme, hlavně se chci soustředit na práci ve studiu. Ostatně hádám, že přesně kvůli tomu máš své vydavatelství, které Ti pomůže řešit vydání a propagaci alba. I to je totiž hromada práce.

SANCTUARY.CZ: V JAKÉ FÁZI NAHRÁVÁNÍ NOVÉ DESKY TEDY ZROVNA JSTE?

Eskil:
Asi tak někde v polovině (smích). To je ta fáze, kdy se všechno zdá těžké, a na povrch vyplývají pochybnosti, jestli je materiál dobrý. Pracujeme na tom už dlouho a všechno to zní nějak… jinak… Ale takhle to je s každou deskou. Pokaždé zapomenu, jak těžké to bylo posledně a kolik pochyb člověk měl.

SANCTUARY.CZ: TAKŽE KOLIK SKLADEB AKTUÁLNĚ MÁTE?

Eskil:
No, žádnou (smích)! Ne, samozřejmě máme spoustu písní, ale zatím žádnou dokončenou. Pracujeme souběžně na několika skladbách zároveň a nakonec se to všechno spojí dohromady. V průběhu těch posledních týdnů to pak prostě nějak vyleze.

SANCTUARY.CZ: ALE ŘÍKAL JSI, ŽE V PRAZE ZAHRAJETE NĚCO NOVÉHO…

Eskil:
Jo, dáme novou písničku. Je to zatím spíš takový demáč, ale je hrozná zábava hrát živě nové skladby. A já se z jejich koncertního hraní dozvím spoustu věcí – vidím, když nějaká pasáž třeba tolik nefunguje, a která naopak ano a má smysl jí rozvinout.

SANCTUARY.CZ: TO JE ASI FAKT. A DĚLÁTE TO TAK SE VŠEMI SKLADBAMI?

Eskil:
To bych hrozně rád. Koncert v Praze nám pomůže formovat novou desku. Zpětná vazba, kterou živě dostaneme na nový track, a srovnání s pocitem z těch starých rozhodně ovlivní náš další nahrávací proces.

SANCTUARY.CZ: TAKŽE JE TO VÁŠ BĚŽNÝ POSTUP…

Eskil:
Jo, to je normální. Vždycky hrajeme nové skladby hned, jak jsou napsané, abychom je vyzkoušeli.

SANCTUARY.CZ: NICMÉNĚ PŘED PODZIMNÍM TURNÉ UŽ ASI BUDETE MÍT DESKU VYDANOU…

Eskil:
Ano, určitě. Předběžným datem vydání je září a na tour vyrazíme v říjnu.

The Blinding dRk


SANCTUARY.CZ: NOVINKA SE BUDE JMENOVAT „THE BLINDING DARK“. CO TEN NÁZEV VLASTNĚ ZNAMENÁ?

Eskil:
Když o významu toho názvu mluvím s klukama z kapely, každý na to máme úplně jiný pohled. Pro mne je vyjádřením toho, co se děje v Evropě, která prochází a bude procházet velmi dramatickými a zlomovými změnami. Někdy jsme prostě oslepeni temnotou.

Já totiž vidím světlo jako symbol zdroje vědění, něco, proti čemu v dávných dobách stály nejrůznější skupiny. Například církev nebo jiné orgány moci, které se své občany pokoušely odstřihnout od možnosti nabývat vědomosti, aby lidé na jejich základě náhodou nezačali jednat nezávisle. Myslím si, že povinností jedince je informovat se o tom, co se děje, a příliš nevěřit tomu, co se říká. A také povzbuzovat ostatní v tom, aby si každý udělal na věci vlastní názor.

SANCTUARY.CZ: TO ROZHODNĚ. ALE KDYŽ SE VRÁTÍME K DESCE – PLÁNUJETE I NĚJAKÉ ROZŠÍŘENÉ EDICE CHYSTANÉ DESKY?

Eskil:
Jo, jasně, samozřejmě. Už jenom proto, že živé verze skladeb jsou většinou jiné než ty, které jsou na desce. Ale taky mám rád staré klubové remixy, kde jsou delší instrumentální části s beatem, refrény a místy, kde hudba celá jakoby spadne. Čili určitě budou různé verze singlů a nejspíš se  něco takového objeví i na desce.

SANCTUARY.CZ: PRACUJETE NA ALBU JEN VE ČTYŘECH, NEBO SE MŮŽEME TĚŠIT I NA NĚJAKÉ HOSTY?

Eskil:
Jojo, na nové desce rozhodně chystáme nějaké spolupráce. Budou tam dva duety – jeden s Elenou Alice Fossi z Kirlian Camery v písni, kterou jsme dělali dohromady s Angelem s Kirlian Camery. To bude hezká spolupráce. Druhou skladbou bude předělávka skladby, kterou původně napsal Andreas, a zazpíváme ji spolu se zpěvačkou z jeho druhé kapely (tedy pravděpodobně Ericou Li Lundqvist – pozn. Ez). Baví mne pracovat s dalšími lidmi, tak uvidíme, co z toho vyleze.

SANCTUARY.CZ: HEZKY! ZROVNA U NÁS JE HODNĚ FANOUŠKŮ KIRLIAN CAMERY…

Eskil:
My si tu skladbu dokonce za dva týdny vyzkoušíme spolu živě na festivalu Kasematen, protože tam Krilian Camera bude hrát taky.

Covenant


SANCTUARY.CZ: TAK TO BUDE PĚKNÉ. KDYŽ UŽ JSI ZMÍNIL TOHO ANDREASE, ON VNESL DO ZVUKU COVENANT VÍCE ZVUK KYTAR.

Eskil:
To je pravda, ačkoliv on na ní hraje s e-bow, takže to není takový ten klasický zvuk, ale víc to zní jako těremin. Hraje to skvěle a používá to i na koncertech, má to před sebou položené na stole a myslím, že díky tomu to na pódiu vypadá víc jako v laboratoři. Ale on tam má vůbec spoustu různých věcí, nějakou modulární sestavu a tak.

Nikdy jsme toho tolik nehráli živě jako v současnosti. Navíc Andreas je s námi už pět let a píše s námi i skladby, do kterých přenáší svou osobnost. A ještě je miláčkem žen, vždycky před sebou má nějaké fanynky (smích). Zpívá i doprovodné vokály, zkreslené i přes vocoder… prostě částečně to, co na koncertech dělával Joakim.

SANCTUARY.CZ:  A CO DANIEL MYER?

Eskil:
Jo, s ním jsme v kontaktu, loni nám pomáhal na těch klasických koncertech v Lipsku s filharmonií. A možná spolu na novou desku uděláme nějakou společnou skladbu. Byl jsem hodně spokojený s písněmi, které jsme spolu dělali v minulosti, třeba „The Beauty And The Grace“.

SANCTUARY.CZ: CO ZASE UDĚLAT NĚJAKÝ ŽIVÁK?

Eskil:
Vydáme záznam toho našeho koncertu s orchestrem. Hned, jak doděláme další studiovku, vrhneme se na tohle. Natočili jsme totiž celý ten úžasný koncert s filharmonií v Lipsku, čili to bude takový výběr živých skladeb. Na našem webu a Facebooku prosíme fanoušky, aby hlasovali o svoje nejoblíbenější skladby, abychom věděli, které vydat. A také máme takový fanouškovský projekt, jehož cílem je vydat z tohohle vystoupení i DVD.

SANCTUARY.CZ: A KDY SE TAK NA TO MŮŽEME TĚŠIT? TŘEBA ZAČÁTKEM PŘÍŠTÍHO ROKU?

Eskil:
Asi tak. Hádám leden/únor 2017. Čili co se týče vydávání, máme plné ruce práce.


Covenant – Bullet (živě v Lipsku s filharmonií)



SANCTUARY.CZ: COVENANT SE TEDY ROZHODNĚ JEN TAK NUDIT NEBUDOU. ALE PODÍVEJME SE TEĎ NA TROCHU MÉNĚ ZNÁMOU TVÁŘ ESKILA SIMMONSONA A TOU JSOU TVOJE VEDLEJŠÍ PROJEKTY. TŘEBA PRO NÁS VLASTNĚ NEZNÁMÉ JMÉNO AARON SUTCLIFFE, KTERÝ ZNÍ TROCHU JAKO ELVIS NA DROGÁCH…

Eskil:
Jo, to je pravda (smích). Udělali jsme spolu dvě desky. Vzniklo to, když jsem produkoval album Elegant Machinery a Johan Malmgren se mne zeptal, jestli bych s ním nechtěl udělat projekt, který by se věnoval elektronickým předělávkám Elvise Presleyho. To znělo zábavně, a tak jsem do toho šel. Nejdřív jsme vydali EP s Johanovým zpěvem, a pak desku, kde je spousta předělávek různých elektronických žánrů.

SANCTUARY.CZ: A JEŠTĚ FUNGUJETE?

Eskil:
No, už jsme spolu nic neudělali skoro 15 let. Ale byla to sranda. Když jsme koncertovali, hrál jsem na basu.

SANCTUARY.CZ: KROMĚ TOHO MÁŠ JEŠTĚ NOISOVÝ PROJEKT CEMENT…

Eskil:
Jo, to je taky pravda, před pár měsíci jsem s ním hrál v Dublinu. I s ním je spousta zábavy, nemá to žádný rytmus ani melodie. Pro mne je to tedy prostě hlavně způsob, jak ventilovat své nápady, které se nehodí do Covenant. Ale kdo ví, zrovna pracujeme na tracku, který by se mohl dostat mezi bonusový materiál limitované edice desky – a ten by mohl být postavený na nahrávkách, které jsem dělal s Cement. Ale uvidíme, co z toho vyleze.

SANCTUARY.CZ: A S CEMENT SE TAKY CHYSTÁŠ NĚCO VYDAT?

Eskil:
Možná jednou, nicméně na scéně je spousta skvělých darkambientních a noisových umělců a pro mne je prostě jen zábava si s tím hrát.

Covenant


SANCTUARY.CZ: A VYPADÁ TO, ŽE TĚ TYHLE DARKAMBIENT/INDUSTRIAL/NOISOVÉ VĚCI FAKT BAVÍ. VYHRABALI JSME JEDEN STARÝ ROZHOVOR S TEBOU, VE KTERÉM ŘÍKÁŠ, ŽE MÁŠ RÁD POMĚRNĚ DOST EXPERIMENTÁLNÍ VĚCI Z VYDAVATELSTVÍ TOUCH.

Eskil:
Jojo, jasně, ten vydává super věci. Před pár týdny jsem viděl vystoupení Wrangler, což je projekt Stephena Mallindera z Cabaret Voltaire. A jiný bývalý člen, Chris Watson, zase dělá úžasné field-recording věci, které vycházejí u Touch. Tyhle věci jsem teď poslední dobou hodně poslouchal.

SANCTUARY.CZ: A JAKÁ DALŠÍ JMÉNA MÁŠ Z TOHOTO RANKU RÁD?

Eskil:
Je to hodně jiný styl, a protože trávím tolik času ve studiu, tak když nepracuju, relaxuju poslechem dark ambientu. Baví mne projekty z kanadského vydavatelství Cyclic Law, které vydává pár opravdu skvělých umělců jako je Švéd Kammarheit. Nebo Northaunt. Ten jeho poslední dvojdisk je úžasné dílo.

SANCTUARY.CZ: TO TEDY JE. TAK TŘEBA NĚKDY NĚCO UDĚLÁTE SPOLU. MIMOCHODEM, KDYŽ SE ČLOVĚK PÍDÍ PO SKLADBÁCH, KDE JSI HOSTOVAL, DOBERE SE AKORÁT TŘÍ KAPEL – HOSTOVAL JSI NA DESKÁCH FRONT LINE ASSEMBLY, AUTO AGRESSION A AND ONE. NECHCE SE NÁM ALE VĚŘIT, ŽE BY TVŮJ SVÉBYTNÝ HLAS NEBYL SLYŠET JEŠTĚ V MNOHA A MNOHA DALŠÍCH SKLADBÁCH…

Eskil:
No, je pravda, že já většinu času věnuji práci s Covenant, ale přiznávám, že se momentálně angažuju i v pár dalších projektech, takže toho brzy bude povícero. A to je zábava. Strávíme totiž tolik času ve svém vlastním studiovém vesmíru Covenant, že je příjemné si ty hranice občas trochu rozšířit. Přizvat lidi do rodiny Covenant a zároveň být součástí rodin dalších kapel.

Covenant


SANCTUARY.CZ: A DĚLAJÍ TO I OSTATNÍ ČLENOVÉ? FUNGUJE NAPŘÍKLAD DANIEL JEŠTĚ S PROJEKTEM DUPONT?

Eskil:
Mají rozdělané skvělé album, ale ještě na něm pracují. Jsou tam ale fakt výborné skladby, takže pokaždé, když potkám Rickarda, který píše většinu skladeb, se je snažím pošťouchnout, aby to už konečně dodělali. Ale on teď má rodinu, takže je v trochu jiné životní fázi. I tak ale vážně doufám, že v sobě najde dostatek motivace, aby to album dokončili.

SANCTUARY.CZ: OD VYDÁNÍ JEJICH POSLEDNÍ DESKY UPLYNULO UŽ SEDM LET…

Eskil:
(smích) Jo, to je dlouhá doba…

SANCTUARY.CZ: JE ASPOŇ ANDREAS A JEHO PROJEKTY ČILEJŠÍ? TŘEBA S UNDANTAGET?

Eskil:
Jo. On byl v devadesátých letech součástí jedné slavné rockové kapely, která se jmenovala Souls. No a ta se teď opět dává dohromady a chystá nějaká vystoupení a znovuvydání některých alb. Oni třeba natočili dvě desky s legendárním Steve Albinim a pak jeli velké americké turné s Bush.

Myslím, že největší koncert, který s Bush odehráli, byl na nějakém závodním stadionu pro auta, kde bylo 100 000 lidí. Je šílené si to i jen představit (smích).

SANCTUARY.CZ: A SKLÁDÁ I NĚCO DALŠÍHO MIMO COVENANT?

Eskil:
Ani nevím, dělá kolem všeho strašné tajnosti. Ale ano, také pracuje na své sólové desce. Měl i nějaké spolupráce s Naked Lunch, se kterými jsme loni jeli turné po Británii. Nicméně on má velmi specifický a osobitý zvuk.


Down in June – The Enemy Within


SANCTUARY.CZ: ON ALE TAKÉ DĚLAL I NĚJAKÉ NEOFOLKOVÉ VĚCI, ŽE JO?

Eskil:
Jo, Andreas natočil album předělávek Death in June pod hlavičkou Down In June. A upřímně si myslím, že jejich verze jsou dokonce snad lepší než originál (smích). Pro mne bylo třeba překvapivé, že jsem najednou uslyšel, jak skvělé skladby to vlastně jsou. To bylo super. Členové Down In June jsou vlastně všichni z kapely Lovac, jejichž debutová deska je fakt super. A před dvěma lety vydali ještě jedno EP. No a Joakim má projekt Amusik, ale ti zatím nic nevydali a hráli akorát jednou s námi jako předskok. Čili v té prodloužené rodině Covenant je spousta skvělých projektů.

SANCTUARY.CZ: A PRACUJE TEDY JOAKIM JEŠTĚ NA NĚČEM?

Eskil:
Jo, rozhodně! My máme s členy Covenant skrytou skupinu na Facebooku, ve které spolu kecáme a zhruba jednou týdně – někdy i častěji – sdílíme svůj nový materiál.  Ale stejně je úžasné, kolik sis o těchhle projektech našel! Aby ses k některému z nich dostal, musíš se ponořit celkem hluboko do internetových vyhledávačů.  Udělal sis velmi podrobný průzkum, což je lichotivé. A taky je velmi zajímavé si o tom všem materiálu povídat.

SANCTUARY.CZ: KDYŽ JSI ZMÍNIL TEN INTERNET – PODLE WIKIPEDIE JSTE SE DALI DOHROMADY ROKU 1986. JE TO PRAVDA?

Eskil:
(Smích) No…. takhle – když jsme já, Joakim a Clas spolu poprvé stáli na pódiu, psal se opravdu rok 1986.

Eskil


SANCTUARY.CZ: TO ZNAMENÁ, ŽE LETOS SLAVÍTE TŘICÁTÉ VÝROČÍ…

Eskil:
(smích) Naši první kapelu jsme založili 26. dubna 1986 po koncertu Front 242 v Malmö – takže za pár týdnů to bude 30 let.

Ale to nebyl opravdový začátek Covenant, ten počítáme až od okamžiku, kdy jsme začali vydávat CDčka, takže až od devadesátých let. To už jsme měli svůj zvuk, který znáte teď. Za bod zrodu považujeme vydání našeho singlu „Replicant“ na jedné kompilaci ve Švédsku roku 1992.  

Takže letos nic slavit nebudeme. Radši oslavíme věci, které přijdou. To byl ostatně vždycky náš typický přístup – moc se neohlížet za sebe, ale vždycky si užívat přítomnosti a těšit se na budoucnost.

SANCTUARY.CZ: DÍKY MOC, ESKILE.

Eskil:
Díky, všechny zdravím a těším se, že se uvidíme. 

Covenant

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.