Ambientní tvář Jana Jiskry má jméno Neden

Jana Jiskru známe už léta jako retro elektronika, který tvoří svižnou muziku jako Moduretik. V letošním roce představil i svojí umírněnější, ambientní tvář, kterou schovává spolu s Adamem Holubem za přezdívkou Neden.

 

Neden - Neden

 

Vlivy německé elektronické hudby konce 70. let s posunem k plánovitější, „klasické“ harmonicko-melodické struktuře jsou obsahem bezejmenné prvotiny, kterou Jan Jiskra a Adam Holub natočili v průběhu loňského roku jako Neden. Ambientní melodie a atmosférické sekvence jsou tvořeny převážně na analogových elektronických nástrojích v kombinaci s prvky akustickými (kytara, flétna či klavír).  Pro ty, kteří chtějí přirovnání, se přesuňme myšlenkově do druhé poloviny 70. let, kdy svoje zasněně elektronické desky tvořili Hans-Joachim Roedelius, Popol Vuh, Klaus Schulze, krautrockové veličiny jako Can, Neu! nebo hromada dnes téměř zapomenutých muzikantů, kteří tvořili elektronickou muziku na tehdy drahých analogových instrumentech. Tvorbu Neden berme jako poctu téměř čtyři desítky staré elektronické vlně, která ovlivnila i dnešní podobu populární muziky.

LP „Neden“ vyšlo v limitovaném ručně číslovaném nákladu sta kusů na novém českém DIY labelu Mata-Mata Records, který se postaral o ruční sítotisk, jímž je pokryt kartonový přebal. Nahrávalo se ve studiu Jana Jiskry (Moduretik) a mastering si vzal na svá analogová bedra Moimir Papalescu. - See more at: http://www.the-aardvark.cz/aktuality/vyslo-debutove-lp-kosmicky-pritazliveho-projektu-neden#sthash.yCWPt6Ng.dpuf

 

Tracklist "Neden":
1. Far from the truth 4:07
2. Phantom marriage 5:47
3. Useless nest 4:32
4. Modument 1:50
5. Carousel of the damned one 3:12
6. Gleaming meadows 6:11
7. Peacock theme 3:11
8. Shallow tar pits 3:44
9. Cat hat 1:39
10. Ode to night 2:15

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.