Říjnové strašání

Kina jsou zavřená, takže budeme mít zase spoustu času na čtení. Naštěstí se však chystá taky nějaké to zajímavé domácí promítání. Však čtěte...
 

Když nemůžeme do kina, musí kino k nám. Podzimní sklizeň Festivalu otrlého diváka byla prozatím odložena, leč alespoň malou náplast nám organizátoři nalepí 31. října. A výhodou budiž fakt, že se tentokrát dočkají i ti, kteří to mají do měst, kde tyhle filmové rejdy normálně probíhají, trochu z ruky. Ve 20:30 tak koukejte sedět u monitorů a obrazovek - dostane se vám povídkové krmě "Špalíček otrlých pohádek". Vstupenky hledejte ZDE a vstup do kina ZDE.

"Otřesná doba si žádá otřesné filmy. U příležitosti prvního výpadu Festivalu otrlého diváka do virtuálního prostoru jsme se rozhodli umlátit vás Špalíčkem otrlých pohádek. Snímek, který vám pustíme, patří do studnice ryze amatérských hororů natočených filmovými nadšenci bez profesionálního zázemí, ale zato s velkým entuziasmem. Baltimorský režisér, scenárista, producent, střihač a tvůrce gore efektů Doug Ulrich ve svém povídkovém filmu natočeném na VHS namíchal mimořádně vyvážený mix okouzlujícího neumětelství a hovadné přímočarosti, takže výsledkem je správně lahodný brak.

Trojici hororových příběhů o Satanově náhrdelníku, zhrzeném manželovi na vražedné stopě a tajemství jednavdacáté úrovně jedné fantasy videohry jsme se rozhodli zahustit naším trademarkovým dabingem. Pětice vokálních performerů Kafilerie Zawadská, Josef Vokurka, Samantha Bifidus, Immanuel Lubrikant a Jíra Fostrá se tentokrát nezhostí dabování společně, ale vzhledem k technickým možnostem štafetově – každou povídku si vychutnáte s hlasy některých z nich. Součástí našeho virtuálního mecheche bude i drinking game, skrze kterou vám nabízíme možnost lépe se vyrovnat s nástrahami světa i tohoto snímku."

 

Špalíček otrlých pohádek - trailer


Pokud nebudete mít dost, můžete pokračovat 4. listopadu ve stejný čas na stejném místě. Je dost možné, že do té doby další Strašání ještě nebude, řekněme si tedy raději rovnou s předstihem, že dalším snímkem bude "Nindža zombák".

"Z hrobu ranně-devadesátkové popkultury se k životu probouzí nejpodivnější antihrdina kinematografie. Zběhlý v bojových uměních, těžce zkoušený životem i smrtí a vyzbrojený kolekcí orientálních zbraní i pravým americkým mulletem musí švarný sportsmen Jack proti své vůli čelit nezdolnému zlounovi Sekáčovi, který chce ukořistit Urnu Prométheovu. Tento záhadný artefakt, opředený bájnou mocí, údajně vykopal kolega Jackova kamaráda Orlana.

A přes něj se do té šlamastyky plné spoře oděných nindžů, voodoo šamanů holdujících tenisu a archeologů s brokovnicemi zaplete nejen Jack, ale také jeho čerstvá snoubenka Maggie. Nindža zombák v sobě s rozvernou nadsázkou a spojuje všechny prvky bijáků, které v osmdesátkách kralovaly videopůjčovnám, a s nesoudností vlastní nadcházející dekádě je matlá dohromady do bláznivě zábavného eintopfu natočeného za pár šupů, ale zato s nezřízenou vervou. Není divu, že se film stal Svatým grálem sběratelů filmových obskurit. Na výjimečnosti mu přidal fakt, že po jediné veřejné projekci v domácím Chicagu nebyl už nikdy nikde uveden. Režisér a scenárista Mark Bessenger se následně na devatenáct let odmlčel, načež se živil natáčením queer dramat a gay porna. V rámci coronového speciálu Festivalu otrlého diváka tento skvost uvedeme s českými titulky a interaktivními taškařicemi v podobě sofistikovaných odborných komentářů i přízemně odporných vejšplechtů na paralelním chatu."


 


Nindža zombák - trailer
 
No a jinak si budeme číst a držet palce vydavatelům, aby nás neváhali zahrnovat dalšími a dalšími tituly, abychom si měli čím zpříjemňovat čas trávený doma. A zatím se zdá, že se nudit nebudeme a ani vyhlídka na listopad nevypadá zle.
 
Tradičně budou moci utratit nějaké peníze fandové Stephena Kinga, jemuž u Dobrovských vychází nové vydání notoricky známého příběhu z prostředí kriminálu "Zelená míle". V jedné knize a s novou obálkou.
 
"V roce 1932 se Amerika zmítala v otřesech velké krize a život se zdál být trpký a obtížný, jako ještě nikdy předtím. Příběh se odehrává ve věznici Cold Mountain, kam jsou transportováni odsouzenci na smrt. John Coffey je člověk, který si trest smrti zaslouží více než kdokoliv jiný. Tento mohutný obr byl odsouzen za smrt dvou malých dívek. Řekli byste možná, že cesta k poslední odplatě bude krátká a milosrdná – ale sami poznáte, jak se můžete mýlit. Doprovodíme společně Johna Coffeye na jeho poslední cestě, podobné zlému snu...."
 
 

 

Nového vydání v měkké vazbě se dostalo taky povídkové sbírce Stephena Kinga "Za soumraku". Pokud tedy máte raději kratší práce hororového krále, tak prosím.

"Co byste dělali, kdyby se váš dosavadní život najednou obrátil vzhůru nohama? Odpověď nabízí třináct strhujících příběhů, v nichž k takovému nečekanému obratu došlo. Dočtete se, k jakým koncům vedou laskavosti od cizích lidí: taková je povídka Rotoped o „dělnících“, kteří zasáhnou do cvičebního režimu jednoho malíře středního věku; nebo o slepé dívce Ayaně, která nečekaně navštíví umírajícího pána a políbí ho; či příběh o němém stopaři, který řidiči pomůže vypořádat se s manželčinou nevěrou.

Jiné povídky vyprávějí o posedlosti a boji o moc: Káča utíká a utíká, aby ulevila bolesti; dva sousedé soupeří o kus půdy, až se oba ocitnou v úzkých, a muž, jenž se v povídce Odpočívadlo stane svědkem domácího násilí, se musí vžít do role spisovatele detektivek, aby mohl zasáhnout. A jindy dojde k nečekaným událostem, které lidem od základů změní život: David a Willa čekají po vlakové nehodě na příští spoj, až je nakonec zlákají světla hostince v nedalekém městečku. Zajdou si poslechnout pár písniček – a budou poslouchat už navěky. Tím výčet nekončí, ale ponaučení je zřejmé: buďte velmi opatrní při výběru svých přání, mohla by se splnit."

 


Na své si přijdou i milovníci obskurních světů H. P. Lovecrafta. Na světě je totiž antologie "Černá křídla Cthulhu 5", kterou tradičně sesbíral S. T. Joshi. Jestli jste některou z předchozích knih četli, potom víte, že se můžete těšit na krátká díla různých autorů, inspirovaná kultovním HPL. Stejně jako předchozí pokračování vydal Laser.
 
"Již pátá kniha oceňované antologie, která představuje ty nejlepší moderní lovecraftovské povídky. S. T. Joshi, největší žijící odborník na Lovecrafta a jeho dílo, opět namíchal delirický koktejl starých mistrů, vycházejících hvězd i jmen spojených doposud s hororovým undergroundem. Skvělé čtení pro fanoušky díla H. P. Lovecrafta, vesmírné hrůzy i moderního hororu."

 

 

Bylo by libo trochu klasiky? Potom si dopřejte výběr sira Arthura Conana Doylea "Tajemství a záhady", který vydalo nakladatelství Leda.

"Nechme se okouzlit vypravěčským mistrovstvím Arthura Conana Doylea, jehož dílo vyzařuje žíznivou zvědavost, roznícenou fantazii i neuhasitelnou touhu po lepším světě, což ho jednoznačně vřazuje do jednadvacátého století. Tento první svazek zahrnuje Doyleovy prózy s tajemstvím, a to v moderním a jiskřivém českém překladu. Dvě z těchto próz vycházejí česky vůbec poprvé, jsou to Záhada údolí Sasassa a Strašidlo pro Goresthorpe Grange.

Svazek obsahuje mimo jiné novelu Parazit, která reflektuje autorův celoživotní zájem o paranormální jevy. Druhý svazek, jenž vychází současně, nese výmluvný název Dobrodružství na moři i na souši. Následující třetí se bude jmenovat Doktoři a další vědci a čtyřdílnou Doyleovskou sérii uzavřeme novým překladem slavného Psa baskervillského, jenž vyjde s doprovodem působivých dobových ilustrací."


 


Nejspíš jste už někdy zaznamenali pohnuté osudy Djatlovovy výpravy - ať už ve filmu, v dokumentu či knižně. Pokud vás tohle mrazivé dobrodružství zajímá, zkuste sáhnout po knize "Hora mrtvých" Jeremyho Batese, kterou vydává nakladatelství XYZ.

"Tragická smrt devíti ruských vysokoškoláků, která se odehrála roku 1959 na Sibiři na úpatí uralské hory Cholat Sjachyl přezdívané „Hora mrtvých“, se stala jednou z nejzajímavějších a nejděsivějších záhad, jež nebyla nikdy zcela objasněna. Existuje však nespočet teorií, které od té doby nedají mnoha lidem spát. Jedním z nich je i americký spisovatel Corey Smith, který se vydává po stopách expedice odhodlaný nalézt odpovědi a zjistit, kdo nebo co zavraždilo členy Djatlovovy výpravy."


 


Nezahálejí ani čeští autoři. Nakladatesltví Golden Dog představilo novinku Jiřího Sivoka "Smrt bývá nehezká". Jaký máte vztah se svým autem?

"Vy znáte příběh svého auta? Spisovatel Daniel Hejtman se vyrovnává s životní ztrátou. Po smrti dcery se rozpadá i jeho manželství. Ale zůstává ještě jeden stín. Stín uvnitř jeho starého vozu. Stín na starých fotografiích… Je temná postava přítel? Cesta, jak se spojit s mrtvými? S milovanou dcerkou? Anebo se Dan chystá na cestu krvavé temnoty?"

 


Povídkovou novinku představí Martin Jiroušek, jenž svou knihu nazval "Fialoví ďábli". Ta mu vyjde do konce tohoto měsíce u nakladatelství Protimluv.

"Vydejte se po stopách organizovaného zločinu s tlupou Fialových ďáblů. Záhy zjistíte, že se ponoříte do špinavé stoky lidských vášní a nefalšované hrůzy. Můžete očekávat beznadějný útěk hluboko za hranicemi lidských sil, zastihne vás živelná katastrof měnící bohabojné občany na krvelačné bestie. A co teprve, když se parta hrdlořezů překvapivě sama ocitne ve smrtelném ohrožení? Cestu jí totiž zkríží ješte zlověstnější neznámá síla.

Nenechte si ujít netradičně zpracovaný motiv zaživa pohřbeného, potkejte zákeřně svůdného upíra, lidské zrůdy a ohavné příšery, před kterými zbledne závistí i slavný Sloní muž. Z podzemí se budou ozývat přízraky huhlajících horníku a na sále zazáří v bělostných pláštích šílení vědci operující ženské žlázy k výrobě elixíru mládí. Čeká vás přiměřená porce černé magie, astrální démoni, krvavé rituály… Jednoduše příběhy budící úžas i děs zároveň. Červenou nitku uprostřed nachové mlhy šílenství vytvoří předválečný ostravský folklór. Všem příběhům a místům zůstává výjimečný kontext, společensko-sociální ukotvení 20.–30. let, místy až překvapivě nadčasové."


 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.