Rozhovor s Whispers in the Shadow

Už dva roky uplywitsashley14 snuly od poslední návštěvy Whispers in the Shadow v Praze. Za takovou dobu se toho stihne udát dost. O novinkách, čerstvé desce, filmech, alchymickém "Velkém díle", Tarotu, crowdfundingu, lásce k živákům,  vedlejšáku The Devil & The Universe, transmutaci, absenci happy endů, nahrávání ve strašidelných mlýnech nebo nejistotě, jestli Whispers ještě vůbec někdy něco vydají jsme si popovídali s frontmanem kapely Ashleym.

 


CZ SANCTUARY: AHOJ ASHLEY, UŽ JSOU TO SKORO DVA ROKY, CO SE WHISPERS IN THE SHADOW OBJEVILI NAPOSLEDY V PRAZE, ČILI – CO JE U VÁS NOVÉHO?

Ashley: Už je to vážně tak dlouho? Zdá se to jako včera – sranda, jak ten čas letí… No, nejdřív ze všeho máme velikou radost, že se zase vrátíme k vám. Praha je jedním z mých nejoblíbenějších měst v Evropě, jak víš. No a co se stalo nového? Inu, kromě nového alba a DVD teď máme nového bubeníka a já měl poslední rok a půl plné ruce práce s Whispers in the Shadow a The Devil & The Universe.

CZ SANCTUARY: JO, JEDNOU Z TĚCH NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH NOVINEK JE URČITĚ ČERSTVÁ DESKA „BEYOND THE CYCLES OF TIME“. O TÉ SE MLUVÍ JAKO O ZÁVĚREČNÉ KAPITOLE ČTYŘALBOVÉHO CYKLU – JAK TĚŽKÉ PRO TEBE BYLO NAJÍT TOU ČERSTVOU NAHRÁVKOU „POINTU“ PŘEDCHOZÍCH TŘÍ DESEK?

Ashley: Hlavně co se týče textů bylo tohle album velmi těžké vytvořit, celkem dost jsem je přepisoval. Chtěl jsem, aby tahle deska byla jiná než ty předchozí – chladnější a mnohem vzdálenější. A myslím, že se mi toho podařilo dosáhnout. Chtěl jsem, aby to znělo jako prázdné sály a katedrály. Poslední album znělo víc jako prázdné pustiny, tak nějak „přírodněji“. Tohle má mnohem dystopičtější, téměř městský zvuk.

CZ SANCTUARY: CELÝ TENHLE CYKLUS BYL INSPIROVÁN ALCHYMICKÝM „VELKÝM DÍLEM“. A JAK JE ZNÁMO, BĚHEM TOHOTO PROCESU SE TRANSFORMUJE NEJEN MATERIE, ALE I SÁM ALCHYMISTA. MYSLÍŠ, ŽE TI PRÁCE NA TOMTO ČTYŘALBOVÉM POČINU TAKÉ NĚCO DALA – NEJEN Z HLEDISKA KAPELY, ALE I TEBE SAMOTNÉHO?

Ashley: Myslím, že dala. Stačí si jen srovnat, kde byla kapela roku 2008, když jsme tenhle cyklus načínali, a kde jsme teď. A to platí i pro tu osobní rovinu, myslím. Je zábavné vidět, jak jednotlivé fáze korespondovaly s mým vlastním životem.



Whispers in the Shadow – Crowdfunding 2014


CZ SANCTUARY: JE PRAVDA, ŽE – JAK JSI I SÁM ZMÍNIL – NOVÉ ALBUM ZNÍ O DOST „CHLADNĚJI“ NEŽ TO PŘEDCHOZÍ. BYL TO ZÁMĚR, ZNÁZORNIT ONU „CHLADNOUCÍ“ ČÁST POTÉ, CO „VELKÉ DÍLO“ PROJDE VŠEMI ČTYŘMI ETAPAMI A JE DOKONČENO, NEBO TO BYL SPÍŠ PODVĚDOMÝ VÝSLEDEK TVÉ SÓLOVÉ PRÁCE S THE DEVIL & THE UNIVERSE?

Ashley: Ne, to byl plán už od samého začátku. Pokud bys mne chtěl opravdu nachytat na švestkách, je pravda, že aby tohle album odpovídalo průběhu finální části Rubedo (rudnutí), mělo by být vlastně velmi hřejivé a otevřené – stejně jako ona závěrečná fáze. Tady ale žádný happy end není.  Na konci této cesty není nic takového. Žádná absolutní pravda. Cyklus je uzavřen, konec je začátek je konec.

CZ SANCTUARY: POUŽÍVAL JSI PŘI PSANÍ NOVÉHO MATERIÁLU WHISPERS PODOBNÉ TECHNIKY JAKO U THE DEVIL & THE UNIVERSE? MYSLÍM TÍM TAROT A PODOBNĚ…

Ashley: Ne, to by nefungovalo, protože Whispers je daleko písňovější a rockovější kapela než The Devil & The Universe a chci to tak nechat. Rád píšu rockové skladby. The Devil &  The Universe je jiná věc, nechci to moc míchat dohromady. Ale připouštím, že tu samozřejmě je pár podobností a skladby jako „Lilitu’s Claws“ nebo „Adversarial Light” mají určitý nádech The Devil & The Universe. Ale to by nikoho nemělo překvapit, protože obě alba vznikala ve stejnou dobu.

CZ SANCTUARY: OTÁZKA NA TECHNIKU SKLÁDÁNÍ PŘOSTŘEDNICTVÍM TAROTU NÁS VEDE K JINÉ – VY JSTE TOTIŽ PRO SVÉ FANOUŠKY PŘIPRAVILI VLASTNÍ SADU TAROTOVÝCH KARET WHISPERS IN THE SHADOW. JAK VÁS TO NAPADLO?

Ashley: Já měl už od začátku v plánu, že na závěr cyklu budeme mít vlastní tarotové karty. Tenhle balíček se skládá z vizuálů použitých na našich posledních čtyřech deskách – všechny má na svědomí dlouholetý spolupracovník Whispers in the Shadow SPINE (www.facebook.com/LaboratorioSpine), který se nám stará o přebaly. Všechna témata aktuálních skladeb odpovídají kartám, takže tahle sada Tarotu je nedílnou součástí celku.

 

wits tarot



CZ SANCTUARY: TEN TAROT NÁS PROPOJUJE S DALŠÍM TÉMATEM – CROWDFUNDINGOVOU KAMPANÍ K NOVÉ DESCE. PODPORA, KTEROU JSTE OD FANOUŠKŮ DOSTALI, BYLA VELIKÁ. BYLA TO VAŠE PRVNÍ ZKUŠENOST S CROWDFUNDINGEM? JAK JI HODNOTÍŠ? ZOPAKOVALI BYSTE TO NĚKDY?

Ashley: Bylo to fantastické! Nikdy by nás ani nenapadlo, že skončíme s 220 % vybírané částky! Doufal jsem, že se nám podaří dosáhnout na těch 100 %, ale 220 % je mnohem víc než jsme čekali. Jsme šťastní a stejně tak cítíme i pokoru, že máme tak podporující fanouškovskou základnu. Je to úžasné, fakt. Bez této kampaně bychom desku neudělali – alespoň ne takhle. A jestli to někdy zopakujeme? Nevím – řekl bych, že to záleží na tom, jestli vůbec ještě někdy něco zopakujeme ;).

CZ SANCTUARY: KROMĚ TÉ NOVÉ DESKY JSTE LONI TAKY DALI ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁZNAM VAŠEHO KONCERTU Z WAVE GOTIK TREFFEN. TO NEVYPADÁ, ŽE BYSTE SE OBÁVALI, ŽE SI KVŮLI TOMU LIDI NEKOUPÍ VAŠE NOVÉ ŽIVÉ DVD „IMAGES & ORACLES“…

Ashley: Ne, ani ne. Ono především „Images &Oracles” je DVD a ta nahrávka z WGT je v podstatě jen audio. Navíc obě mají odlišný playlist. Je to naše třetí DVD a já si upřímně myslím, že je zdaleka nejlepší.

CZ SANCTUARY: JE PRAVDA, ŽE VYDÁVÁNÍ ŽIVÝCH DVD EVIDENTNĚ MILUJETE. ČÍM JE TO PRO VÁS TAK ZAJÍMAVÉ, VYDÁVAT ŽIVÁKY?

Ashley: Jo, to milujeme. Já Whispers in the Shadow považuji mnohem víc za živou kapelu než za studiovou. Trvalo nám 4 desky, než jsme doopravdy zjistili, jak tu živou energii dostat i na nahrávku. A vlastně si i dneska myslím, že všechny skladby fungují živě lépe než na desce. Vždycky to tak bylo. Čili jo, podle mě dává smysl čas od času vydat živák.

 


Whispers in the Shadow – Drowning like the Moon (Images & Oracles DVD 2014)


CZ SANCTUARY: OPĚT JSME SE OTŘELI O TEN ČTYŘALBOVÝ CYKLUS. TEN JSTE TEĎ UZAVŘELI A TAK SE NABÍZÍ LOGICKÁ OTÁZKA – JAKÝ BUDE DALŠÍ KROK WHISPERS IN THE SHADOW?

Ashley: To je otázka, na kterou se mne poslední dobou ptá každý. A já se ptám sám sebe taky. Upřímně – nevím. Rozhodně bych potřeboval další „velkou“ vizi, za kterou bych se mohl vydat.  Možná to po tom všem zabalíme. Zkrátka nevím. Ale je pár věcí, které bych rád udělal. Moc rád bych přehrál všechny čtyři desky na dvou koncertních večerech za sebou. To by byla hozená rukavice, kterou bych moc rád zvednul. Momentálně jsem začal dumat jak a kdy by se to dalo udělat. Také pořád mluvíme o nápadu udělat koncert, kde bychom odehráli celou debutovou desku „Laudanum“.

Ale především, pokud bychom dělali další album, myslím, že by byl dobrý nápad zase víc pracovat jako kapela. Tuhle desku jsem v podstatě udělal sám a myslím, že to pro ni byl ten nejlepší a nejvhodnější způsob práce, ale pokud přijde čas na další, moc rád bych zase složil album jako kapela.

CZ SANCTUARY: A CO DALŠÍ PLÁNY PRO THE DEVIL & THE UNIVERSE? TAM MÁŠ TROCHU JASNĚJI? JSOU NĚJAKÉ NOVINKY?

Ashley: Vlastně je jich spousta. Chystá se nový 12“ singl, který vyjde na začátku června – právě včas před naším vystoupením na WGT. Potom máme pár dalších koncertů, jeden dokonce i v Čechách na festivalu Hradby Samoty 5. července 2014. Potom se odebereme do ústraní, vyblokovali jsme si nějaký čas v jednom strašidelném mlýně na rakouském venkově, kde začneme nahrávat naše druhé album, které vyjde v září na den podzimní rovnodennosti. A pak budou následovat další koncerty. Tématem desky bude Diodati 1816 a to je všechno, co tom řeknu ;).

 

TDADU


CZ SANCTUARY: DOBŘE, TAK JO. KROMĚ HUDBY JSI TAKY VELKÝM FANOUŠKEM FILMŮ. CO BYS NÁM TAK DOPORUČIL ZE SVĚTA KINEMATOGRAFIE?

Ashley: No, já jsem milovník hororů. Jo, toho je spousta. Zrovna nedávno jsem viděl film „Noe“, který natočil Darren Aronofsky, a strašně se mi líbil – k mému naprostému překvapení, musím říct.  Strhlo mne, jak smíchal všechny možné prameny k tomuto příběhu o potopě a udělal z toho jakousi akční fantasy podívanou. Já mám jeho práci ve veliké oblibě, myslím si, že „Fontána“ je nejlepší film, který byl kdy natočený, změnil mi život. Kromě toho zbožňuju filmy Johna Carpenter, většinou ne jen kvůli jejich soundtrackům. Je tolik dalších filmů a seriálů, které bych chtěl vidět, už prostě nestíhám držet krok. Upřímně si myslím, že vychází mnohem víc dobrých filmů a seriálů než kdy předtím!

CZ SANCTUARY: NA TOM NĚCO JE. DÍKY ZA TVÉ ODPOVĚDI, ASHLEY, TAK JEŠTĚ NAŠÍ POSLEDNÍ KLASICKOU OTÁZKU NA KONEC – JE NĚCO, CO BYS CHTĚL ŘÍCT NAŠIM ČTENÁŘŮM?

Ashley: Klasickou odpověď: Nic není pravda, všechno je dovolené!

WITS

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Já mám toho pána rád:).
Jo, to já taky :)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.