15 nejčtenějších článků roku 2020 na Sanctuary.cz

 Jaké články vás loni na našem webu zaujaly nejvíc?

Starý rok je nenávratně v prachu a přišel čas bilancování. Každý rok se zajímáme o to, které články si na Sanctuary.cz čtete nejraději. Pojďme se tedy společně podívat na seznam patnácti premiantů za rok 2020.

1. Report ze sobotního koncertu Front 242 aneb Když EBM funguje na sto procent (15.1.2020, přečteno 12987x)

V lednu se covidová hysterie odehrávala především v Číně a nikdo tehdy netušil, co se ve zbytku světa během pár týdnů rozpoutá. Dva vyprodané koncerty Front 242 v pražském Paláci Akropolis by ale pravděpodobně i tak patřily k největším hudebním událostem roku. A tak není překvapením, že vavříny za loňský nejčtenější článek si připsal report z prvního, tedy soboního koncertu, psaný perem Pavla Zelinky. Taky se vám to zdá jako celá věčnost, když jsme hromadně vzývali belgické EBM božstvo?

2. Neuskutečněné koncerty, aneb kapely, které nikdy nehrály v Česku (1.6.2020, přečteno 12194x)

V červnu už bylo jasné, že letošní koncertní sezóna bude zdecimována všemožnými zákazy a rušení či přesunování termínů se stalo hlavní činností všech hudebních promotérů. Nephilim tehdy vytvořil seznam koncertně aktivních interpretů, kteří do Česka (a Slovenska) prozatím nezavítali, byť patří ve svém žánru k největším hvězdám a mají za sebou mnohaleté kariéry. Stačilo to na stříbrnou příčku.

3. Dvacet nejvlezlejších refrénů temné scény (19.6.2020, přečteno 11216x)

Co se stane, když se hit stane odrhovačkou? Doma už si ho prostě nepustíte, ale když připlujete na taneční parket v povznesené náladě posilněni alkoholem či jinými substancemi, musíte dát všem okolo hlasitě najevo, že pár veršů z refrénu dobře znáte. Poněkud odlehčený článek s dvaceti tracky, které patří k těm nejznámějším (a zároveň nejotravnějším) na temné scéně, sepsal Nephilim. Právě k němu putuje i bronz za třetí nejčtenější článek loňska u nás na webu.

4. FRONT 242: Tělo na tělo s lovci hlav (17.1.2020, přečteno 10335x)

A máme tu Front 242 podruhé. I když se během lednového víkendu našlo dostatek fanoušků, kteří absolvovali oba koncertní dny (kdo z vás byl dvakrát, přiznejte se!), samozřejmě jsme chtěli pokrýt obě vystoupení samostatnými reporty, aby si i nedělní návětěvníci mohli počíst o 'tom svém' večeru. Nedělní sumář má na svědomí Martin Čermák a bramborová medaile je velmi hezké ocenění jeho spisovatelských schopností.

 

5. Autopsia přichází nečekaně s koronavirovým albem Innenräume (24.6.2020, přečteno 8034x)

Tohle je jednoznačně největší překvapení letošního toplistu nejčtenějších článků. V Praze domestikovaný projekt Autopsia v polovině roku přišel s novým materiálem, což do novinkové zprávy shrnul Pavel Zelinka. Vůbec nechceme snižovat kvality tohoto dlouholetého tělesa, ale takhle vysoko jsme ho zkrátka nečekali. A pro nás o důvod víc věnovat se i interpretům, kteří nepatří mezi celospolečensky profláklá jména. Ostatně, zkuste si pustit něco z jejich loňské desky a třeba Autopsii propadnete taky.

6. Recenze Twin Tribes - Ceremony (24.2.2020, přečteno 7994x)

O tom, že čtenáři našeho webu pozorně sledují aktuální trendy, svědčí i výborné umístění recenze texaského darkwave souboru Twin Tribes, který funguje pouhé tři roky. Rozbor jejich druhé desky, o který se zasloužil Demi Mortuus, shlédlo téměř osm tisícovek párů očí. Ale buďme upřímní, deska "Ceremony" si to opravdu zaslouží, protože se jedná o parádní počin. A pokud zdravotní situace opravdu dovolí letos kapele dorazit premiérově do Evropy, jak mají Luis a Joel v plánu, rozhodně byste si je neměli nechat ujít. Kdo ví, třeba se mihnou i u nás...

7. Pojďte dnes spolu s námi oslavit návrat párty života na PodRoušení Live (27.6.2020, přečteno 7310x)

Po březnovém lockdownu se kulturní život zastavil a následující tři měsíce jsme trpěli absencí živých akcí. Mezidobí jsme využili ke spuštění série livestreamů, které jsme nazvali příznačně PodRoušení a které pro vás nepravidelně připravujeme doposud (ostatně, další díl si můžete naladit už ve čtvrtek 14.ledna). A zcela pochopitelně se Demiho novinka o první party po dočasném uvolnění restrikcí setkala se zaslouženým zájmem. Kdo mohl tenkrát tušit, že to bude zároveň i naše poslední akce v milovaném klubu FAMU?

8. REPORT: Vanessa Covid Time a Gauč ve Stromovce (31.7.2020, přečteno 7238x)

Také největší česká elektronická star stihla v létě svolat své fans na pár koncertů. Reporty z Vanessích akcí jsou na našem webu už dlouhou dobu doménou Kootchy, který je doplňuje řadou zákulisních drbů a příhod, což je pro čtenáře nejen zajímavé, ale také parádně čtivé. A i když k podzimnímu pražskému repete, plánovanému do Futura, nakonec z pochopitelných důvodů nedošlo, těšíme se na další díl série 'Vanessa, chlast, drogy a bizarnosti'.

 

9. Ničivé aggrotech hurikány Hocico a Amduscia zavlečou do Prahy gejzír divoké mexické krve (14.1.2020, přečteno 6159x)

Mexická větrná smršť, kterou jsme pro vás původně chystali na loňský duben, se prozatím neuskutečnila (ano, víme, že vám ještě dlužíme náhradní termín a určitě se dočkáte!). Demiho pozvánka na tento rozdivočelý večírek ovšem mezi návštěvníky webu zarezonovala s dostatečnou intenzitou - ostatně pokud jste byli na některém z předchozích koncertů Hocico v Praze, víte, že je o co stát. A jakmile mexická aggrotech honorace bude moci přicestovat do znovuotevřených evropských klubů, potkáme se pod pódiem!

10. Elektronické legendy NITZER EBB se po dekádě vrací do Prahy (13.1.2020, přečteno 3983x)

Dlouhou, předlouhou dobu se Nitzer Ebb neukázali v naší zemi. Demiho tisková zpráva. která premiérově informovala o chystaném koncertu, pochopitelně rozduněla EBM tamtamy napříč českým posluchačstvem. Bohužel ani tady jsme se prozatím avizovaného vystoupení nedočkali, aktuálně by pánové měli dorazit do Prahy letos v prosinci. Tak si držme palce, abychom tento toužebně očekávaný koncert nemuseli přesunovat napotřetí.

11. Report ze křtu "Ghost Army", nové desky Vanessy (8.1.2020, přečteno 3916x)

Sumář z předloňského předvánočního křtu poslední Vanessí fošny si opět vzal na bedra Kootcha a opět se mu povedlo stvořit maximálně poutavé čtivo. A pokud jste onoho deštivého večera v pražském klubu Fuchs2 chyběli, rozhodně si alespoň dodatečně vytrhněte pár vlasů z hlavy, protože se jednalo o vynikající koncert. Ostatně, ona celá deska "Ghost Army" je skvělá a pánové vlastně jen zaznamenané zlo, hnus a vztek zhmotnili na pódiu.

12. Nenechte si ujít Front 242 v dnešním pořadu Topstar na TV Prima (13.1.2020, přečteno 3773x)

Dvoudenní EBM svátek pochopitelně zaznamenala i největší česká média, svou reportáž v Paláci Akropolis natočila jak veřejnoprávní televize, tak i obě největší soukromé stanice. Zřejmě největší emoce sklidil příspěvek o chystaném vysílání v Primáckém showbiz pořadu Topstar, pod kterým se jak na našem webu, tak v jeho facebookovém zrcadle strhla vášnivá diskuse o tom, zda jsou takovéhle aktivity pro scénu přínosem nebo naopak. A co si myslíte vy?

13. Nitzer Ebb vystoupí v dubnu i v Košicích (28.1.2020, přečteno 3358x)

Ani slovenští promotéři nezaháleli. Agilní košický kulturní svatostánek Tabačka taktéž figuruje na seznamu zastávek chystaného turné Nitzer Ebb a stejně jako Praha si bude muset na britské umělce počkat do prosince. A nás těší, že pokrývání hudebního dění na Slovensku na našem webu nese své ovoce a že sloužíme také našim ex-federálním kumpánům jako zdroj informací. Zdravíme k Dunaji, bratia!

14. Koncert Nitzer Ebb přesouváne na listopad (20.3.2020, přečteno 3285x)

Dnes už neaktuální zpráva o změně termínu očekávaného koncertu. Psali jsme ji v době, kdy si ještě dvě třetiny lidstva myslely, že nás pandemie brzy opustí a na pozim už všechno bude při starém. Jak šeredně jsme se mýlili.

15. Rodina labelu Cold Transmission na nové kompilaci (26.3.2020, přečteno 3283x)

Poslední bodovaná pozice loňska patří zprávičce o vydání hudební kolekce labelu Cold Transmission a vlastně je také milým překvapením, jak vzdělané a hudbychtivé je naše čtenářstvo. Těší nás, že náš web stále navštěvujete v tak hojném počtu a věříme, že již brzy se zase náš obsah rozšíří o pozvánky na nové koncerty a hlavně o reporty z nich. Přejeme vám vše nejlepší do letošního roku!

 

Vaše Sanctuary.cz

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.