Kam letos vyrazit na festivaly?

festy13Stejně jako v minulých letech vám přinášíme stručného průvodce pro českých a slovenských festivalech, na kterých se budete moci potkat s žánrově spřízněnými interprety. Už víte, kam se letos vydáte? Snad vám náš přehled pomůže!









Vezmeme to pěkně chronologicky:

basinfirefest_2013_-_logo

 

Jedenáctý ročník Basinfirefestu představí jako každoročně celou plejádu metalových lahůdek. Ve Spáleném Poříčí se letos představí i holandští symphometalisté Within Temptation, českou scénu zastoupí např. Bratrstvo Luny či Carpatia Castle.

kdy: 28.-30. června

www.basinfirefest.cz

---------------------------------------------------------

 

rock_for_people_2013_-_logo

 

Devatenácté narozeniny letos oslaví zřejmě největší český všežánrový festival Rock For People. Letošními headlinery jsou američtí 30 Seconds to Mars, čtenáře těchto stránek jistě zaujme avizované vystoupení Amandy Palmer z The Dresden Dolls nebo britský postpunkový revival Bloc Party. A vystoupí i největší gotik Česka - Karel Gott!

 

kdy: 3.-5. července

www.rockforpeople.cz

------------------------------------------------------------

 

hradby_samoty_logo

 

Čtvrté pokračování putovního festivalu Hradby Samoty zaměřeného na darkambient, neofolk, industrial a noise tentokrát proběhne na hradě Veveří nedaleko Brna. Z line-upu jmenujme alespoň dánské neofolkaře Of The Wand and the Moon nebo švédské darkambientní veličiny Raison d'Etre a Deutsch Nepal.

 

kdy: 5.-6. července

www.hradbysamoty.org

------------------------------------------------------------

 

bazant-pohoda-hlavicka

 

Slovenský festival Bažant Pohoda potvrzuje i letos svou progresivitu neokoukanými jmény. Dorazí sem např. kanadská synthpunková excentrička Peaches, britští postpunkeři O.Children, jejich krajané Kaiser Chiefs a Bloc Party či švédská electro/industriální princezna Karin Park. Jako třešnička na dortu tu zahraje i Nick Cave a jeho znovuobnovený ansámbl The Bad Seeds.

 

kdy: 11.-13. července

www.pohodafestival.sk

-------------------------------------------------------------

 

castle_party

 

Představovat nějak podrobněji festival Castle Party v polském Bolkówě asi na našem webu nemá moc smysl. Takže jen ve zkratce: Letošním headlinerem je Lacrimosa, zahrají také VNV Nation, Icon of Coil, Aesthetic Perfection a řada dalších. České barvy letos hájí XIII. století a Akimbo.


kdy: 11.-14. července

www.castleparty.com

-------------------------------------------------------------

 


masters_of_rock_logo

 

Druhou desítku let zahajuje letošním ročníkem vizovický festival Masters of Rock. Tentokrát tu narazíte např. na finské The 69 Eyes, portugalské vlkodlaky Moonspell i bývalou zpěvačku The Gathering Anneke van Giersbergen se svým sólovým projektem.

 

 kdy: 11.-14. července

www.mastersofrock.cz

--------------------------------------------------------------

 

creepy_teepee_2013_-_logo

 

Popáté bude Kutná hora hostit alternativní festival Creepy Teepee. Ten svůj program teprve ladí, ale už teď víme, že letos nabídne např. argentinskou, industrialem a gotikou ovlivněnou dvojici Mueran Humanos, novozélandský postpunk Die!Die!Die! a brněnské taneční postpunkery Dirty Picnic.


kdy: 12.-14. července

www.creepyteepee.org

--------------------------------------------------------------

 

colours_of_ostrava_2013_-_logo

 

Colours of Ostrava letos opět boduje. Z Islandu dorazí kultovní Sigur Rós, ze Švédska fenomenální elektronici The Knife. Britské ostrovy bude zastupovat indie trio The xx či legenda 'Madchesteru' Inspiral Carpets, zahrají i Američané Girls Against Boys. Domácí scénu zastoupí The Prostitutes, Luno nebo The Rocket Dogz.

 

kdy: 18.-21. července

www.colours.cz

---------------------------------------------------------------

 

mighty_sounds_2012

 

Táborský ska-punkový večírek Mighty Sounds letos návštěvníkům nabídne např. francouzské horrorové zombíky Banane Metalik, populární kanadské The Creepshow i čtvrtstoletí slavící psychobilly partu Mad Sin. Tuzemská scéna do boje vytáhne opět s domácími Gangnails.

 

kdy: 19.-21. července

www.mightysounds.cz

----------------------------------------------------------------

 

benatskanoc_2013_-_logo

 

Benátská noc stejně jako v loňském roce nově obsadí Vesec u Liberce. 21. ročník nabídne např. vůbec první české vystoupení někdejší britské superhvězdy James, svůj set tu odehraje i XIII. století.

 

kdy: 26.-28. července

www.benatskanoc.cz

---------------------------------------------------------------

 

 podparou2013


Jedenácté pokračování festivalu Pod Parou se uskuteční opět v Moravské Třebové. Headlinerem akce budou američtí Bad Religion, na akci se představí i Jello Biafra, britští psychobilly bouráci Frantic Flinstones nebo naši staří známí Bloodsucking Zombies from Outer Space.

 

kdy: 1.-3. srpna

www.podparou.cz

----------------------------------------------------------------

sazavafest_2013_-_logo

Třináctý Sázavafest opět mění místo konání, tentokrát se musíte dostavit do Světlé nad Sázavou. Letošní lineup nabídne např. britské synthpopové duo Monarchy nebo české Luno.

kdy: 1.-3. srpna

www.sazavafest.cz

 ---------------------------------------------------------------

 

brutal_assault_2013_-_logo

 

Festival Brutal Assault letos slaví plnoletost. Josefovská pevnost nabídne reparát z loňského zrušeného vystoupení gothic rockových pistolníků Fields of the Nephilim, zahrají i Killing Joke nebo Atari Teenage Riot.

kdy: 7.-10. srpna

www.brutalassault.cz

----------------------------------------------------------------

 

openairfestival_2013_-_logo

 

Počtvrté se sejdou hudební fandové v Panenském Týnci na Open Air Festivalu. Ten letos sází na někdejší britské rockové hvězdy Skunk Anansie, jejich krajany O.Children nebo tuzemské Cartonnage.

kdy: 8.-10. srpna

www.openairfestival.cz

----------------------------------------------------------------

 

trutnov_festival_2013_-_logo

 

Nejstarší český festival Trutnov Open Air je letos věnován obětem násilného poválečného odsunu. Program se teprve ladí, jedním z headlinerů bude bluesman John Mayall.

kdy: 15.-18. srpna

www.festivaltrutnov.cz

-----------------------------------------------------------------

 

rock_for_churchill_2013_-_logo

 

Čtrnáctý díl seriálu s názvem Rock For Church(ill) se odehraje opět v areálu ve Vroutku nedaleko Podbořan. Nabídne např. německé skoropunkery Donots nebo domácí Sunshine.

kdy: 30.-31. srpna

www.rfch.cz

------------------------------------------------------------------

 

Obsáhnout celou českou festivalovou mapu je velmi obtížné. Jestli se chystáte na jiný festival, nebo nám některá z důležitých kapel vypadla, dejte nám vědět do komentářů pod článkem. A nezapomeňte, léto si nejlépe užijete s dobrou muzikou!

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

btw, na Pod parou taky The Brains!
A co Hradby Samoty?
No vidíš, na Hradby Samoty jsem úplně zapomněl...doplním :-)
15.6.2013 se koná i minifestival Tolenstein Fest. Je to v obci Dalečín (Žďár nad Sázavou), Vystoupí Tezaura (CZ), Tezaura, Digital Angel(PL), Chaos in Head (CZ), Golden Apes(D), Interitus (CZ), Root (CZ), Silent Stream Of Godless Elegy (CZ), Illnath(DK), Carpatia Castle (CZ)<br /><br />http://www.tolensteinfest.cz/index.php?stranka=uvod2.html&titulek=TF - Úvod

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.