Report z Oomph! v Praze

OomphPřes spolupráci s Legion W. jsme se dostali k reportu z nedávného koncertu Oomph!, který napsala Veronika Nyssa. A protože jsme si říkali, že by mohl zajímat i naše čtenáře a získali jsme povolení jej použít, přinášíme jej i na naše stránky.







"We are OOMPH! from fucking Germany and this is our very first club show in the Czech Republic!"... Ale ne, nebudeme předbíhat, jen pěkně popořádku. Pokud někdo opravdu poznal, co je to pořádná energická smršť dokonalé a dokonale interpretované muziky ve směru "Die neue deutsche Härte", pak jsou to právě fanoušci OOMPH!, kteří 25. dubna 2010 navštívili koncert v pražském klubu Exit Chmelnice.

Předskakovala jim kapela Dark Gamballe, která se své role zhostila na výbornou. Bývá zvykem, že předkapely mají špatný zvuk a nedostatek prostoru pro svou performaci, na této akci se ale předkapele nepříjemnosti vyhnuly. První riffy Dark Gamballe zazněly přesně úderem osmé a provázely nás téměř po celou hodinu. Kapela hrála s velikým nasazením téměř hodinu a přesvědčila velikou část publika, že byla vybrána správně.

Po cca půlhodinové pauze již začali fanoušci netrpělivě vyvolávat své hvězdy, německé Oomph!, kteří u nás dosud vystupovali pouze na festivalech a toto byl jejich první klubový koncert zde. Nadšení obecenstva se ani nedalo změřit, když na potemnělou stage přišla první tmavá postava, ve které fanoušci poznali basáka Hagena, následovaná bubeníkem Leem. Hagen ani Leo nejsou stoprocentními členy Oomph!, jezdi s nimi pouze po živých vystoupeních, veškerou tvorbu a nahrávání zvládá trojice Dero, Crap & Flux sama.

Tato silná trojka nastoupila na stage za přímo ohlušujícího řevu a ihned zahájila svou premiéru songem "Beim Ersten Mal Tut's Immer Weh". Tato vypalovačka se ovšem stejně jako začátek následující "Träumst Du" potýkala se zvukovými problémy, kdy nebyl většinu času vůbec slyšet zpěv. Fanoušci ale kapelu nenechali na holičkách a poctivě zpívali s nimi, takže tento zvukový nedostatek byl lehce překonán.

Zpěvák Dero během celého koncertu lítal ze strany na stranu, poskakoval a házel své pověstné ďábelské škleby, v tom ho velice podporovali jak fanoušci, tak oba kytaristi a zejména vlevo stojící Flux, který se během celého koncertu také nezastavil, neustále házel hlavou a pařil ostošest. Vpravo stojící Crap je sice trošku křečovitější, to ale naprosto vynahradily jeho pohledy, které věnoval fanynkám před (pod) sebou :).

Při "Sex" si publikum zažilo hromadný orgasmus (všichni fans vědí, o jakou pasáž se jedná). Velikou změnou a zajímavým zážitkem byla performace songu "Sex Hat Keine Macht" akusticky, kdy Leo přešel od bicích dopředu a usedl na cajon, Flux si vzal akustickou kytaru a Crap se usadil za klávesy. Takto pak navázali ještě dalším kusem, "Auf Kurs".

V pauzách mezi songy si Dero krátil chvíli komunikací s fanoušky a bavil je svými veselými průpovídkami. Zmínil se například o tom, že "vy jste tu všichni tak sexy, kdybych měl 10 tun viagry, tak bych vás všechny ojel, jenže nemám, takže se musíte ojet sami (you have to fuck yourself!)". Také chtěl od fanoušků slyšet nejsprostější česká slova, načež kdosi zařval "kurva", což Mr. Goi nadšeně opakoval se svou vtipnou výslovností. Následovala ještě slova "kunda" a "hovno", to poslední šlo Derovi vyslovit nejlépe. V momentě, kdy zpěvák dav rozdělil a nechal řvát pouze mužskou či ženskou část, ta ženská s přehledem zvítězila a nejen proto, že jich byla v sále převaha. Poté se ještě zeptal na transvestity, po řevu několika jedinců konstatoval, že "to je docela dost". A takovýchto momentů tam bylo nespočet, jednoduše od začátku do konce. V zápalu pařby během songů dokonce skočil do davu fanoušků a nechal se unášet na vlnách rukou.

Na úvod "Revolution" si Dero dal proslov amerického prezidenta, začínající slovy "I am Barrack Obama!...", při kterém všechny fanoušky vyzval ke skandování "Yes we can! Yes we can!...", v "Augen Auf" prozměnu nechal všechny počítat. Po songu "Labyrinth" kapela poprvé opustila stage a nechala se vyvolávat. Po zhruba 10ti minutách jekotu, tleskání a dupání se kapela vrátila zpátky  na podium a pokračovala v hraní. Po poslední pauze následoval poslední přídavek, tvořený posledními dvěma songy, potom se už kapela opravdu rozloučila, Leo rozhodil paličky, Crap zase trsátka... a pak se muzikanti ze stage vytratili nadobro.

Pro věrné fanoušky, kteří po koncertě zevlili okolo, potom kapela uspořádala menší podpisovou akci, s úsměvem podepsali všechny booklety, postery a jiné předměty a usmívali se do cvakajících fotoaparátů. Tato kapela si prostě svých fanoušků váží a moc dobře ví, jak je potěšit.

Premiérový pražský koncert německých Oomph! patří mezi ty legendární, na které se prostě nezapomíná. Zahráli nejlepší výběr, jaký mohli, a všechny songy zpívali ve svém rodném jazyce (navzdory novému výběrovému albu Truth or Dare, ke kterému jedou tour a které je nazpíváno v angličtině). A přesně to si všichni přáli. Doufáme, že Vás tu zase brzy uvidíme, a těšíme se na Vás, hoši, protože... "die Oomph! sind göttlich!!!"

Zdroj: Metalpussy.cz (Megareport: OOMPH! - 25.4.2010, Exit Chmelnice, Praha)

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.