Kniha KMENY si posvítí na současné městské subkultury, včetně gotiky

Módní portál CzechOriginalFashion.cz a label Bigg Boss vydají v prosinci publikaci o vizuálním stylu českých subkultur. Kniha s názvem KMENY vzniká pod vedením Vladimira 518 a ve fotkách a textech představí aktuální podobu pražských komunit od hip hopu a hardcore, přes gotiky a neohippies, až po motorkáře či milovníky japonské popkultury. Jejich vizuální a životní styl mapuje více než 300 snímků fotografa Tomáše Součka.

 

Kmeny_1

 

„Cílem KMENŮ je zachytit momentální stav různorodých městských subkultur, které cirkulují kolem sdílených středobodů, jako jsou hudba, móda, hry, umění či závislosti. V krátkém úseku léta roku 2011 jsme nastavili zrcadlo všem těmto aktivitám, abychom tím navždy zachovali zprávu o tom, jak žije naše hlavní město a lidé v něm. KMENY umožní čtenáři nahlédnout mezi skupiny lidí, do nichž se běžně nemá šanci podívat, a třeba si ani zatím neuvědomil, že taková společenství vůbec existují,“ říká rapper a výtvarník Vladimir 518.

 „Do knihy jsme se snažili dostat co možná nejširší spektrum nejrůznějších soudobých alternativních životních stylů. Objeví se v ní třeba sběratelé či fotbaloví hooligans, a došlo i na skupiny z virtuálního prostoru,“ doplňuje spolutvůrce knihy publicista Karel Veselý.

Na knize KMENY se podílelo pětadvacet domácích autorů, kteří dají nahlédnout do historie i současnosti jednotlivých městských subkultur. Kay Buriánek z kapely Sunshine se například rozepsal o emo kultuře, rapper James Cole o hráčích počítačových her a publicistka Jana ‚Apačka‘ Kačurová zmapovala partičky kolem tetovacích salónů. O gotické scéně se rozepsal náš kolega a redaktor CZ Sanctuary Pavel Zelinka. Jejich úvodní text doplňují rozhovory s kmenovými „domorodci“. Autorem předmluvy o historii subkultur u nás je guru domácí alternativní kultury Josef Rauvolf. Příslušníky jednotlivých kmenů zachytil v jejich autentickém prostředí fotograf Tomáš Souček, který říká: „Vždycky mě přitahovali lidé, kteří dělají věci jinak a žijí si po svém, a teď jsem s nimi mohl strávit několik velmi intenzivních chvil.“

Křest publikace KMENY je naplánovaný na 1. prosince do smíchovské MeetFactory.

 

Více informací o KMENECH bude postupně zveřejňováno na www.czechoriginalfashion.cz, www.biggboss.cz a http://www.facebook.com/pages/Kmeny/281442785199500.

 

Kmeny_3

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Perfektní projekt, lidem za ním patří velkej respekt - jediná velká škoda je, že se musím připojit ke kritice ohledně nepříliš zdařilejch fotek..Když už je to kniha založená na nich a team si na tom dal tolik záležet, čekal bych o něco nápaditější kousky. Co myslíte?
Radil bych počkat, až fotky uvidíte tak, jak mají skutečně vypadat - tedy vytištěné v knize. Tohle je zatím jako si poslechnout úryvky ze singlu v bitrate 96 Kbps a tvrdit, že deska nestojí za nic. (A to píšu s vědomím toho, že jsem spoluautor a tedy zaujatý.)
Rád se samozřejmě nechám překvapit, ale jakožto někdo, kdo k řemeslu lehce přičuchnul musím oponovat, že dobrej nápad se dá vyčíst už z 96 Kbps :) Uvidíme!

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.