Report z koncertu Apoptygma Berzerk

ilustr_apopPo týdenní masírce zavalující naše čtenáře pozvánkami na koncert norských synthrockerů Apoptygma Berzerk se konečně tvrdé jádro tuzemských fanoušků smečky kolem Stephana Grotha dočkalo. Jejich pondělní setkání se sice zpočátku beznadějně loudalo a návštěvnost hrozila prvním letošním fiaskem, nakonec se ale uspokojivých reakcí dočkali i předskokani Phosgene Girls. Více čtěte uvnitř reportu.

 

 

 

Fotoreport z akce najdete v naší galerii

Žádná část roku není tolik náchylná na porovnávání a přehodnocování dojmů z předešlých akcí jako je začátek toho nového. Návštěvník loňských megakoncertů kapel jakými byly například Killing Joke, Crystal Castles či v neposlední řadě Front Line Assembly má ještě čerstvě v paměti gigantické fronty linoucí se po celé délce pasáže Lucerna až na dlažbu Vodičkovy ulice. Lednový návrat do těchto prostor připravil pro každého přívržence dochvilných příchodů dosti ubohý pohled. Žádné tlačenice u výloh ani zoufalá snaha na poslední chvíli urvat poslední náznaky doprodeje vstupenek. Vysvětlení se ale dostavilo později – příchod na desátou večerní patří k Norsku stejně jako v tiskové zprávě citované fjordy nebo samotní Apoptygma Berzerk. A podle všeho se severské trendy opravdu s pondělním koncertem dovalily až do naší skromné kotliny.

 

Právě z ní také dorazil (naštěstí včasně) pardubicko-přeloučský klub vyznavatelů „sistersáckého“ gothic rocku a temných brýlí, kapelníci z Phosgene Girls. Podle kuloárních informací jim včasný příjezd umožnil především nebývale dlouho zvukovku, díky které se na druhý výstup před pražským publikem řádně ozbrojili. Zhruba s devátou večerní se kruhovitý obrys podia začal mírně zakrucovat příchozími zvědavci a pardubická nová vlna si brzy vysloužila pozornost opodál postávajících, prve evidentně nedůvěřivých návštěvníků. Jak se malé procento zúčastněných mohlo přesvědčit už na loňském halloweenovém mejdanu v Exitu, Phosgene Girls přes stále pilovanou sehranost umí publikum rychle upoutat. Na rozdíl od často nikam nevedoucích experimentů kolegů na domácí scéně, jdou na první poslech po prvoplánově chytlavých riffech, časté (ovšem ne násilné) nápodobě prověřených hudebních vzorů a umně kombinují ženský a mužský vokál. Právě zdařilé „předávání mikrofonu“ podpírané snadno zapamatovatelnou gothicrockovou rytmikou je oprávněně činí velkým objevem scény posledních měsíců. Pokud se rozjeté čtveřici podaří do budoucna vypilovat pokulhávající sehranost a třeba i dovedou žánrové tendence z gothic rockových vod k dokonalosti využitím živého bubeníka, máme co do činění s velkým kandidátem na nové tahouny tuzemské scény.

 

phosgene_girls

 

Setlist Phosgene Girls:

01. Sunlight Hero (Satan)
02. Occupant Oppressor
03. Leondragon
04. Renovatio Vitae
05. Disco'N'Roll
06. Hollow Waveguide
07. Scarecrow

 

O vedoucích pozicích scény severské, a to zdaleka nejen v úzkých mantinelech synthrockového žánru, snad nikdo z přítomných na pondělním setkání nepochyboval. Naopak se s přibývajícími desítkami fanoušků libujících si ve svižných electro rytmech prořezávaných hitovými kytarami zvyšovalo očekávání z mohutně skloňované premiéry norského kultu u nás. Energetický nástup Apoptygma Berzerk střídající odhadem půlhodinovou prodlevu na podiu vyvolal patřičné nadšení. To ale ve většině návštěvníků muselo zápasit s nemilým údivem ze selhávajícího ozvučení, doprovázejícího sérii úvodních skladeb. Minimálně v prvních dvaceti minutách bylo těžké soustředit se na všemi směry opěvované charisma pokérovaného Grotha, protože nezaplněnou akustiku Lucerna Music Baru drtila smršť přezvučené bicí soupravy, zatímco z žádné ze stran kruhového podia nebylo možné zaslechnout patrnější známky doprovodné kytary či kláves. Zvukařský prohřešek ale naštěstí padl s pokročilejším setem.

Návštěvníci, kteří se v Lucerna Music Baru sešli věru v mezinárodním složení, šli na jistotu (viz předaná fanouškovská plachta uprostřed setu), a když pátá položka In This Together spustila příval hitovek napříč celou kariérou APOP, nebylo o přízni publika absolutních pochyb. Vrcholy osmnácti položkového setu byl cover New Order Bizarre Love Triangle pouze ve dvojici Stephan-Leandra za klávesami, následující, původně přeslazená Kathy's Song, zde na konci vygradovaná do rockového finále, nejlépe zvukově ošetřená rockovka Shine On a dodnes nekompromisně šlapající EBM stařinka Deep Red. Naopak za očekáváním zaostaly (zde perem vládne Pavel Zelinka) skladbyAsleep Or Awake nebo Mercy Kill. Po základním setu přišel ještě nášup tří tracků navíc a pár minut před půlnocí bylo vymalováno.

 

Apoptygma Berzerk - Until The End Of The World (live @ LMB, Prague 2011) by GIF242

 

Jasným důkazem, že intenzivně očekávaný příjezd norských electro rockerů na pražskou scénu sklidil adekvátní ohlasy a diváckou spokojenost byl dav čítající několik desítek hlav čekající ještě v jednu hodinu ranní na zjevení kapelního lídra z útrob šaten. Minimálně to berme za záruku dobře rozjeté koncertní linie tohoto roku – přes zápolení se zvukem, které provázelo i sezónu startující Dark Exit, to zatím do nového roku vypadá na poměrně uspokojivou návštěvnost i dostatek fanouškovského nasazení. Doufejme, že souhra těchto dvou faktorů nás bude pronásledovat i v následujících 352 dnech.

 

Setlist Apoptygmy Berzerk z Prahy:

01. Starsign

02. Eclipse

03. Back On Track

04. You Keep Me From Breaking Apart

05. In This Together

06. Mercy Kill

07. Shadow

08. Love Never Dies

09. Apollo (Live On Your TV)

10. Bizarre Love Triangle (New Order cover)

11. Kathy's Song (Come Lie Next To Me)

12. Shine On (The House of Love cover)

13. Deep Red

14. Asleep Or Awake

15. Until The End Of The World

 

16. Non-Stop Violence

17. Unicorn

18. Mourn (Mesh Remix)

 


Apoptygma Berzerk - Apollo (Live On Your TV in LMB, Prague 2011) by xfreeXlovex

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Po druhé skladbě jsem už ten zvuk nemohl vydržet tak jsem poslal lépe jazykově vybaveného kamaráda at jde za zvukařem.Kupodivu uplně bez problémů vyhověl přání že zpěv není slyšet a začalo se to lepšit.Pak tam byl ještě jednou ohledně klávesistky a na to mu zvukař řekl <br />''že dnes na tom není hlasově dobře :-)''<br />Zvukař byl docela milej, prý troch zmatenej ale fajn.<br />Nakonec to šlo a byl to dobrej koncert

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.