Linea Aspera: Texty jsou místa, kam pohřbívám své příběhy

  O příbězích, rozpouštění ega, přírodě, návratu na scénu a dalších zajímavostech se zpěvačkou Zoè v předvečer jejich pražského vystoupení.

SANCTUARY.CZ: AHOJ, JAK SE MÁTE? CÍTÍTE NĚJAKÉ ZMĚNY S PŘÍCHODEM NOVÉHO ROKU? A JAKÝ VLASTNĚ PRO VÁS BYL ROK 2019 A CO ČEKÁTE OD LETOŠKA?

Zoè:
 Ahoj, z důvodů souvisejících s mým osobním životem opravdu cítím vstup do nového desetiletí tak trochu jako úsvit nové doby. Pokouším se nemít od budoucnosti nějaká velkolepá očekávání, zvlášť když vezmeme v úvahu, v jakém stavu se náš současný svět jeví – na okraji politického a environmentálního zhroucení. Ale kupodivu jsem celkem optimistická, alespoň z hudebního hlediska.

SANCTUARY.CZ: JE SUPER MÍT VÁS ZASE ZPÁTKY. ZDÁ SE, ŽE OŽIVENÍ LINEA ASPERA JE PRO SOUČASNOU DARKWAVE/COLDWAVE SCÉNU VELKÁ VĚC. JAK TO ALE ZATÍM VNÍMÁTE VY SAMI

Zoè:
 Je to hezké.

SANCTUARY.CZ: NO TO JE DOBŘE. ALE I TAK – TRVALO TO ŠEST LET. PROČ TAK DLOUHO? A JAKÝ BYL VLASTNĚ HLAVNÍ IMPULS, KTERÝ TUHLE MYŠLENKU SPUSTIL? JAK JSTE POZNALI, ŽE NASTAL TEN PRAVÝ ČAS ZASE SPOJIT SÍLY?

Zoè:
 Oba jsme se prostě rozhodli, že bychom zase rádi pracovali na tomhle stylu hudby.

 

 



SANCTUARY.CZ: TY JSI, ZOE, V OBDOBÍ PAUZY LINEA ASPERA MĚLA I TAK DOST NAPILNO – NEJDŘÍV S KELUAR A POTOM SÓLOVĚ JAKO ZANIAS. JAKÁ BYLA TA NEJDŮLEŽITĚJŠÍ POUČENÍ, KTERÁ TI TATO DOBRODRUŽSTVÍ PŘINESLA?

Zoè: Naučila jsem se vystačit si sama: v produkci hudby, skládání, domlouvání koncertů, a dokonce i s vydáváním desek, protože posledních pár let vedu label Fleisch. To jsou všechno skutečně důležité znalosti, díky kterým bylo všechno zařizování kolem našeho návratu na scénu mnohem snazší než při naší první inkarnaci.

A také si myslím, že moje účast v projektech, které neměly tak okamžitý úspěch mi doopravdy pomohla ocenit kolik tvrdé práce hudební kariéra stojí. Ta byla nejspíš ta vůbec nejdůležitější lekce ze všech. Moje ego nemělo jinou možnost než se rozpustit. A jsem za to velmi vděčná.

SANCTUARY.CZ: A ZNAMENÁ TO, ŽE SE TEĎ BUDEŠ SOUSTŘEDIT JEN NA LINEA ASPERA, NEBO BUDEŠ PRACOVAT NA DALŠÍCH DESKÁCH ZANIAS?

Zoè:
 Mám hotové dvě EPčka Zanias a letos je vydám. Co se týče koncertů, bude Linea Aspera teď chvíli moje priorita. Zanias ale zůstane ventilem pro všechno ostatní, co se rozhodnu tvořit sama a taky pro DJování (které pořád miluju!).

 


Linea Aspera - Malarone



SANCTUARY.CZ: VELMI PODSTATNOU ČÁSTÍ VAŠÍ TVORBY JSOU KROMĚ RYANOVY PRECIZNÍ HUDEBNÍ PRODUKCE I TEXTY. ZDÁ SE, ŽE JSI HODNĚ PROPOJENÁ S PŘÍRODOU A LIDSKOU PSYCHÉ…

Zoè:
 Do svých textů vkládám spoustu času a energie, protože slova vždycky byla prostředek, ve kterém se cítím pohodlně a který má potenciál přidat do hudby velké množství dalších komunikačních vrstev. Texty nejsou jen pouhým nosičem melodií, je to místo, kam pohřbívám své příběhy.

Své propojení s přírodou nevnímám jako nějak extra zvláštní. Když to dovolíte, všichni jsme s ní rovným dílem spojeni. Pokud si to nepřipustíte, upíráte vlastní lidské povaze něco, po čem velmi hluboce touží. Ale ano, vždycky mne velmi zajímala psychologie a lidské chování. Shledávám nás fascinujícími výtvory evoluce.

SANCTUARY.CZ: ZNOVUOŽIVENÍ KAPELY DOPROVÁZELO VYDÁNÍ NOVÉ DESKY „PRESERVATION BIAS“, POSKLÁDANÉ Z DŘÍVE VYDANÝCH EPČEK A KOMPILACÍ. CO BYLO DŘÍV A CO VEDLO K ČEMU – ALBUM, NEBO REUNION?

Zoè:
 Vydání alba byl nápad Joshe Cheona a právě z diskuse nad touto myšlenkou vzešla idea návratových koncertů. Čili myslím, že to byl ten spouštěč a všechno ostatní následovalo.

SANCTUARY.CZ: NOVÁ DESKA VYŠLA (STEJNĚ JAKO TA PŘEDCHOZÍ) U VYDAVATELSTVÍ DARK ENTRIES. JAK JSTE SE K TOMUTO LABELU DOSTALI? JOSH BYL PŘED MĚSÍCEM V PRAZE A VYPRÁVĚL O TOM, JAK SE K VAŠÍ HUDBĚ DOSTAL, CELKEM PĚKNOU HISTORKU…

Zoè:
 Já myslím, že Josh prostě našel naše skladby online a poslal nám e-mail. Nepamatuju si o moc víc než tohle. Bylo to velmi přirozené a snadné s ním pracovat.

 


SANCTUARY.CZ: A JSOU NĚJACÍ DALŠÍ KOLEGOVÉ Z LABELU NEBO OBECNĚ SOUČASNÉ DARK WAVE/COLD WAVE KAPELY, SE KTERÝMI CÍTÍTE NĚJAKOU SPŘÍZNĚNOST? NECHYSTÁTE V TOMTO OHLEDU NĚJAKÉ SPOLUPRÁCE?

Zoè:
 Mám velký respekt k velmi malému počtu současných umělců, kteří mne nepřetržitě ohromují, ale nemyslím, že bych dokázala vybrat jeden, se kterým bych cítila vyložené napojení s Linea Aspera.

SANCTUARY.CZ: A CO NĚJAKÉ SPOJENÍ MEZI VÁMI A PRAHOU?

Zoè: Nic význačného, ale vždycky tu ráda hraju!

SANCTUARY.CZ: CO OD VÁS TEDY MŮŽEME ČEKAT V PRAZE? PŘICHYSTALI JSTE NĚCO EXTRA K TĚM 9. NAROZENINÁM RARE? ZNÁTE DALŠÍ KAPELY, KTERÉ VYSTOUPÍ?

Zoè: Uslyšíte některé starší skladby a pár nových. Každé vystoupení je svým způsobem ojedinělé. Zbytek lineupu je fantastický, se spoustou přátel. A strašně se těším, že uvidím Years of Denial, protože jsem o jejich koncertech slyšela spoustu dobrých věcí.

SANCTUARY.CZ: TO MY TAKY. JE JEŠTĚ NĚCO, CO BYSTE CHTĚLI VZKÁZAT VAŠIM FANOUŠKŮM V ČECHÁCH A NA SLOVENSKU?

Zoè:
 Díky, že jste na náš návrat čekali tak dlouho a doufám, že si show užijete.

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.