Retrorozhovor s Alvaréz Peréz

Dnes si pro vás Nephilim připravil opravdovou lahůdku. Je to "RETRO" rozhovor s Alvaréz Peréz z roku 1999, ze kterého byly navíc vybrány otázky a znovu položeny kapele. A jak se za téměř deset let změnily postoje a názory brněnské darkrockové stálice? Čtěte dále...
 


Autor: Nephilim

Brněnská hudební stálice Alvaréz Peréz vydala před několika týdny další, v pořadí čtvrté řadové album s názvem "Unmasked" (jeho recenzi jsme vám přinesli ZDE). Následující rozhovor jsme pojali jako jakousi retrospektivu toho, co se událo v kapele Alvaréz Peréz od doby vydání debutu až do dnešních dnů. Vycházíme ze článku, který byl otištěn v roce 1999 v někdejším hudebním týdeníku Big Beng!, kde byli tehdy zpovídáni Ellen a Yyan. V našem zájmu je zjistit, v čem se dnes jejich názory liší, na co mají po letech jiný pohled?

CZ Sanctuary: Jak dnes vypadá sestava Alvaréz Peréz?

Ellen Alvaréz: Jádro se vůbec nezměnilo - já a Yyan jsme zůstali.V roce 2001 se k nám přidal klávesák Pollo a vokalistka Raluca a jsou pevnou součástí Alvaréz Peréz doposud.

Yyan Peréz: ...takže dnes vypadá sestava Alvaréz Peréz ještě krásněji (myslím tím fyzicky). Ještě je tu jedna změna oproti roku 1999, že si "jádro" vyměnilo nástroje. Což už ví málokdo, že jsem v A.P. začínal jako basák...

CZ Sanctuary: Problematickou otázkou byl u AP vždy post bubeníka. Jak ji řešíte nyní?

Ellen Alvaréz: Poté co nás opustil Titan který s náma hrál hooodně dlouho jsme si chtěli od bubeníků odpočinout, na jak dlouho to se uvidí....v každém případě se cítíme strašně svobodní se všema těma mašinkama a toho místa co je teď v autě :))))

Yyan Peréz: Je to momentálně naše cesta, dává to Alvaréz Peréz takový chladnější rozměr, což byl u nových skladeb záměr. To ovšem neznamená, že by to tak mělo být již navždy. Každý bubeník, který s námi chce hrát prochází náročnou zkouškou, kterou bohužel málokdo přežije :)

CZ Sanctuary: Změnila se brněnská hudební scéna? Cítíte se být s některou z moravských (potažmo českých) skupin hudebně spřízněni?

Ellen Alvaréz: Myslím, že se toho moc nezměnilo - nezávislá scéna je nyní ještě ve větším "undergroundu". Pro kapely je daleko méně příležitostí si zahrát a veškeré pokusy o originalitu jsou pošpiněny internetovými pseudokritiky, kteří sami nic nedokázali.... Na druhou stranu co se tyká "dark scény", pořádají se stále častěji a kvalitněji opravdu povedené koncerty a akce.

Yyan Peréz: U kapel si vždy vážím odvahy jít proti proudu a takových je v Čechách málo a hlavně nevydrží...ono ji ten nezájem, pachtění a obhajování tak nějak "uondá" neboli vyčerpá.....

CZ Sanctuary: Jste spokojeni s tím, čeho jste jako skupina dosáhli? Jaké jsou dnes vaše cíle?

Ellen Alvaréz: Já osobně jsem ráda, že tu pořád jsme a že lidi stále (už 15 let) zajímá naše muzika. Je velice příjemné zjistit, že můžeš oslovovat stále nové mladší obecenstvo, tím pádem nestárnu:)) Momentální cíl je dostat k lidem naše nové skladby z "UNMASKED".

Yyan Peréz: Myslím, že je toho celkem dost. Nahráli jsme 4 desky, hráli jsme ve Švýcarsku, Španělsku, ve spoustě německých klubů a letos i na Wave Gotik Treffen, což je na českou kapelu, která za zády nemá vydavatelskou firmu dost. Naše songy se hrají v různých goth-laděných rádiích po celém světě...nejvíc se nám ozývají z Jižní Ameriky a všechny dopisy začínají stejně : "Proč proboha Alvaréz Peréz...".

CZ Sanctuary: Textová složka byla vždy důležitou součástí tvorby AP. Zůstal výrobní proces stejný?

Ellen Alvaréz: Ano texty byly, jsou a budou vždy pro nás velice důležité, zatím má Yyan pořád co světu sdělovat. Na "Unmasked" se textově podílela i Raluca.

Yyan Peréz: Výrobní proces je stále stejný - hudba i text vznikají téměř současně. Když skládám novou skladbu, vím přesně o čem bude, i když ještě někdy nemám potřebná slova. Hudbu používám, abych do ní pečlivě uložil své příběhy a obrazy a je na každém, jak si je vyloží...

CZ Sanctuary: Máte stále potřebu utíkat od reálného světa do "svých světů"? Stále u vás převládá pesimistický pohled na život?

Ellen Alvaréz: Alvaréz Peréz je ten útěk z reálu...to nám pomáhá vyrovnat se s tísněmi života.

Yyan Peréz: Já jsem vlastně skrytý optimista. Stále doufám, že je naděje i když vím, že se to tu posere a to dřív než si myslíme.

CZ Sanctuary: Pokuste se zhodnotit vaši dosavadní tvorbu. Kterou vaši desku máte nejraději?

Ellen Alvaréz: Jelikož je každá deska jiná, tak mám ráda všechny. Promítají se v nich různé etapy našeho života na které ráda vzpomínám. Na každé desce jsme byli obklopeni jinými lidmi, kteří v hudbě i v nás zanechali nesmazatelný otisk.

Yyan Peréz: Úplně každá skladba co jsme kdy udělali měla a ještě má smysl, protože je v ní sdělení, nálada a příběh, který se snažíme předat lidem. Proto tak rádi "recyklujeme" některé naše staré songy.

CZ Sanctuary: Pojďme se podívat na novou desku, která vychází téměř pět let po předchozím počinu Thanatophobia. Jak byste tuto nahrávku definovali? Co způsobilo tak dlouhou pauzu?

Ellen Alvaréz: Po vydání "Thanatophobie" jsme rok koncertně propagovali tuhle desku, pak jsme měli dva roky prázdniny :), kdy jsem se věnovala svému dítěti. Na podzim roku 2006 jsme poprvé znovu hráli, deska měla vyjít již v roce 2007, ale sérií nešťastných a tragických událostí, které postihly členy kapely se vydání posunulo...

Yyan Peréz: Definice této desky je UNMASKED, odhalování, odkrývání lidské duše, emocí, strachů a tužeb v hudebních příbězích, které jsou v kulisách temné fantasy a new weird literatury, avšak odráží se v nich reálie a chlad dnešní doby. Každá píseň na této desce je jeden střep zrcadla. Když je všechny složíte, uvidíte celý svůj odraz. Lidskou bytost.

CZ Sanctuary: Závěrečná otázka : Kde vás můžeme v nejbližší době vidět a slyšet?

Yyan Peréz: Na podzim je těch koncertů hodně : Praha, Bratislava, Warszawa, Dresden a ještě v dalších městech....vše najdete na našem webu http://www.alvarezperez.com, nebo http://http://www.myspace.com/alvarezperez.

CZ Sanctuary: Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně nápadů a tvůrčích sil

A teď již pohled do minulosti, do roku 1999:

 

 

Klikněte pro zvětšení

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

dik moc za zveřejněný rozhovor!

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.