Rozhovor s IAMX

Chris CornerDen a půl před vystoupení projektu IAMX v Praze vám přínášíme přepis našeho rozhovoru s ústřední postavou formace, Chrisem Cornerem. Povídali jsme si nejen o nové desce "Kingdom of Welcome Addiction", ale i o odvrácených stránkách osobnosti, kloboučkovém fetišismu, vztahu IAMX ke gotické scéně a moha dalších tématech.






CZ Sanctuary: Ahoj Chrisi, jak se máš?

Chris Corner:
Mám se dobře, jsem v klidu, uvolněný…ano, myslím, že se dá říct, že se mám dobře.

CZ Sanctuary: Děláme rozhovor pro webzine CZ Sanctuary, který je převážně věnován příznivcům gotické subkultury. Cítíš nějakou spřízněnost s touhle scénou?

Chris Corner:
Myslím, že ano, ačkoliv scénu příliš dobře neznám, a nemám kontakt s žádnými umělci z ní. Nicméně vážím si toho, že lidé z gotické subkultury mají obecně celkem rádi mojí hudbu, a chápu i důvod, to spojení, proč tomu tak je. Upřímně se moc neztotožňuji s ničím, a tak asi ani nejsem součástí žádné "scény", ale těší mne, že právě tito lidé poslouchají a rozumí hudbě IAMX. Ve zkratce by se tedy dalo říci, že spřízněnost v něčem cítím, a v něčem ne.

CZ Sanctuary: Loni jsi hrál na festivalu Castle party, který by se dal určitě označit jako gotický, jak to na Tebe působilo?

Chris Corner:
Myslím, že to bylo skvělé. Na gotických festivalech mne zaujalo, kolik je tam toho k vidění. A nemyslím jen kapely, ale i návštěvníky, kteří používají kostýmy a třpytky stejně, jako mnoho umělců, a dají si se svým zevnějškem opravdu práci. V tomhle ohledu to bylo bláznivé a skvělé, a stejně tak místo konání – je to taková zajímavá kombinace všeho. Nemůžu říct, že bych zrovna rád hrál na festivalech, ale tenhle se mi líbil.

CZ Sanctuary: Když už mluvíš o té vizuální stránce, myslím, že IAMX jí také nezanedbává. Máš na to nějakého poradce, nebo image kapely vytváříš sám?

Chris Corner:
Dělám si jí sám, protože si myslím, že je důležité, abych písně a hudbu vyprávěl i na jiných úrovních, než čistě zvukových. Právě proto je i image čistě mojí zodpovědností, protože si myslím, že by někdo jiný nemusel zcela přesně porozumět filosofii hudby a textů a jeho interpretace by pak nebyla přesná. To je důvod, proč si vlastně většinu věcí kolem kapely dělám sám, včetně toho kombinování vizuálu s živým hraním, které je podle mého velmi podstatné, a pokud se podaří, tak i silné.

CZ Sanctuary: A kde bereš vizuální inspiraci? Máš nějaké návrhářské sklony?

Chris Corner:
(smích) To bych neřekl, spíš jsem tak nějak neposedný, a dost rychle mne věci začnou nudit - proto rád experimentuji v podstatě se vším, co je kreativní, nebo umělecké. Miluju hudbu, miluju filmy, mám hodně rád malování, vědu, a spoustu dalších a dalších věcí. Mám takovou, dalo by se říci, posedlou povahu, že když něco dělám, vrhnu se do toho celou svou osobností. Ohledně módy…nemyslím si, že bych byl nějaký elegán, upřímně řečeno většina mých oblečků je vyrobená doma z nějakých pokažených kusů oblečení, které slepuji a sešívám. Myslím, že je to víc punk, než móda. Rád zkrátka dělám kreativní pokusy ve všech odvětvích IAMX.

CZ Sanctuary: Symbolizuje něco Tvá kloboučková fetiš, která je k vidění snad na každém koncertě nebo fotce?

Chris Corner:
Ani Ti nevím, klobouky a pokrývky hlavy se zkrátka staly něčím, v čem se cítím dobře. To ale neznamená, že jednoho dne nezmizí z mého šatníku. V současné době mi ale spíše pomáhá ztratit nad sebou zbytečnou kontrolu. Nevím proč, ale klobouk je pro mne symbolem atraktivity, silné nespoutané energie, a i na živo mi pomáhá, že si mám s čím hrát. Často si hraju s předměty na scéně, a pokrývka hlavy je velmi vděčná – můžeš ji smeknout, házet…vlastně celá ta věc s klobouky asi začala spíše jako praktický prvek show, a teprve později se z něj stal módní doplněk IAMX. Ale jak říkám, nejsem jím zase až tak posedlý, a dost možná i pokrývka hlavy jednoho nedalekého dne zmizí.

CZ Sanctuary: Jsou nějaké další předměty, nebo místa, která Ti takhle pomáhají třeba při psaní hudby?

Chris Corner:
Ano…jen musím na chvilku zapřemýšlet… Mám rád velmi malé místnosti, vyhovuje mi takový ten podivný klaustrofobický pocit. Musím taky mít ticho a emocionální prázdnotu, aby mne nic nevyrušovalo, protože když píšu, cestuji velmi hluboko do nitra své hlavy, nerad se dívám a nechávám ovlivňovat okolím. Pomáhá i červené víno, a někdy se dobře tvoří ve vlaku, nebo obecně na cestách. Když se totiž pohybuju skrz mnoho prostorů, nějak mne to přibližuje meditaci. Obecně jsou to místa, na kterých se můžu ponořit sám do sebe, inspiraci pro IAMX zvenku příliš nevyhledávám.


IAMX - Think of England (live video)


CZ Sanctuary: Co vůbec znamená ta zkratka IAMX? Spousta lidí si klade tuhle otázku a téměř nikomu se nedaří najít vysvětlení…

Chris Corner:
(smích) Já taky nedávám žádná vysvětlení. Obecně je několik různých způsobů, jak IAMX chápat. V první řadě jsem chtěl použít písmeno „X“, které vnímám jako symbol, značku, vyjadřující umění, změnu, filosofii…věci, které můžeš přijmout do svého života na základě vlastních zkušeností. To, co se mi líbilo, bylo říct „I am X“ (jsem X), ačkoliv to nebylo spojeno s ničím konkrétním. To, co jsem si na IAMX oblíbil je, že pokaždé, když dělám novou desku nebo mám nový nápad, můžu tenhle název bez problémů propojit s deskou – vždy je to jako vzít si úplně čisté plátno. Kdybych se jmenoval třeba „1998“, bylo by to sice velmi konkrétní, ale až příliš určené, svázané. IAMX je mnohem otevřenější. Navíc, jako poměrně technická, vědecká osoba se symbolem „X“ nějak vnitřně souzním.

CZ Sanctuary: Nová deska se jmenuje „Kingdom of welcome addiction“ (Království vítaných závislostí“) – jaká je Tvoje "vítaná závislost"?

Chris Corner:
Mám spoustu vítaných závislostí, stejně jako mám spoustu těch nevítaných. Mezi ty vítané počítám například svou práci, vášeň pro objevování (momentálně jsem posedlý terapiemi), svou hudbu, vztahy, kapelu, mé umění. Myslím, že to vždycky souvisí s mou tvořivostí. Měl jsem ale i hromadu těch nezdravých, oplzlých závislostí jako hedonismus, drogy, sex a všechna ta rockandrollová klišé, ale už jich moc nemám, což je dobré.

CZ Sanctuary: Na Tvé poslední desce a singlu „My Secret Friend“ hostuje Imogen Heap, jak jste se poznali?

Chris Corner:
Potkali jsme se kdysi dávno v Londýně, tou dobou jsem o ní vlastně skoro nic nevěděl, byla to prostě kamarádka kamaráda. Postupem času se z ní, poněkud podivně, stala fanynka hudby IAMX, která chodila na naše koncerty. Jednou jsem se s ní dal nějak víc do řeči a přišla mi velmi nezávislá, inspirující, a správně zvláštní. Navíc jsem vždycky chtěl udělat s někým duet, takže když jsem napsal song „My Secret Friend“, zavolal jsem právě jí a zeptal se, jestli by měla zájem. Řekla „ano“, i když jsme spolu nikdy předtím nepracovali…nevylučuji ale, že se to stane v budoucnu zase, protože se z nás stali přátelé a ta spolupráce byla velmi příjemná. I následné natáčení klipu v Berlíně, který jsem režíroval, bylo milé, a myslím, že výsledek vypadá skvěle.

CZ Sanctuary: Přemýšlel jsi i o dalších spolupracovnících, jako třeba o Alecu Empireovi, který dělal remix Tvého songu „I Am Terryfied“?

Chris Corner:
Jo, to dělal…jak to víš?

CZ Sanctuary: (smích) Dělali jsme s ním rozhovor asi před měsícem

Chris Corner:
Aha (smích). S Alecem bych určitě rád něco udělal, moc se mi líbí jeho práce a myslím, že kombinace mého písničkářství s jeho agresivnějším přístupem by mohla vyústit v něco opravdu zajímavého. To by byla pěkná kooperace. Po mnoho let jsem taky toužil spolupracovat s Davidem Sylvianem, jehož hudbu jsem miloval jako dítě, ale bohužel někam zmizel, pravděpodobně do Ameriky. Moc rád bych ho kontaktoval a zeptal se ho, jestli by ho neměl zájem o spolupráci. Nebo s kapelou Suicide ze sedmdesátých let bych rád něco spáchal - ti byli hodně inovativní a zajímaví. To jsou umělci, kteří mne v tenhle okamžik napadají, ačkoliv bych se rád pohnul i více směrem k vizuálnu, k tvorbě filmů a podobně. Velmi, velmi rád bych udělal něco například s Davidem Lynchem, i kdyby mi měl jenom udělat remix, protože vím, že sám skládá hudbu, a myslím, že takováhle předělávka by IAMX velmi slušela.

CZ Sanctuary: To určitě ano, ačkoliv Lynch asi bude trochu komplikovanější osobnost na domluvu. Což mi připomíná, že sám v rozhovorech tvrdíš, že na pódiu se z Tebe stává někdo úplně jiný, než jsi ve skutečnosti – jaký tedy jsi ve skutečnosti?

Chris Corner:
Hmmm…nemyslím, že by IAMX byl pravý opak mého skutečného já, je spíše jeho prodloužením, rozšířením. Je to ventil pro ty části mé osobnosti, které nepoužívám ve svém běžném, každodenním životě. Myslím tím ty extrémy v líčení, oblékání a jistá agresivita vystoupení - to jsou v podstatě jen přehnané projevy výbušných částí mé duše...které má ostatně každý. Každý je bytostí mnoha rozměrů a má spoustu osobnostních variant, a IAMX mi umožňuje zkoumat agresivní část sám sebe. Přiznávám, že je to občas trochu jako být schizofrenik, ale když vystoupím na pódium, cítím, že jsem jiná osoba. Není to ale žádné divadélko, spíš spínač v mozku, který zapíná „monstrum“, a když slezu z podia, zase ho vypne. Ale co se dá dělat, je to zkrátka součást mého já…

CZ Sanctuary: Myslím, že každý v sobě má Jekylla a Hydea…

Chris Corner:
Rozhodně, určitě ano. Mám zkrátka štěstí, že můžu toho druhého ukazovat, vypustit, když je potřeba.

CZ Sanctuary: Tak ještě poslední otázku, máš nějaké plány po konci říjnové šňůry?

Chris Corner:
Plánuji ztratit se do hor, odjet pryč úplně sám na dva měsíce, a uvidíme, jestli zešílím, nebo budu dělat hudbu, nebo jestli už se nikdy nevrátím…netuším… Potřebuju se zastavit a něco změnit, takže to je to, co se chystám v listopadu udělat – zmizet.

CZ Sanctuary: Budeme Ti držet palce, aby se to podařilo tak, jak sám chceš.

Chris Corner:
Díky moc, mějte se krásně.

Klikněte pro zvětšení

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

B) <br />teeeda, timhle rozhovorem jste mi udelali radost =]] :-) <br />Jak chytnul podezreni s tim Alecem :D Meli jste rict, ze vite vsechno =]]<br />Protoze jestli budete v rozhovorech pokracovat timhle tempem, budete brzo dedove Vsevedove..a my s Vami =] =] super

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.