Electronic Body Music

Ať už podle vás EBM na gotickou hudební scénu patří či nikoliv, určitě neuškodí se na tento žánr v našem vzdělávacím seriálu blíže podívat...

 

Překlad, kompilace: Ezechiel
Zdroj: Wikipedia, internet

...alespoň proto, že se kapely z tohoto ranku velmi často vyskytují na předních gothic festivalech a playlistech uznávaných DJů na "dark scéně" po celém světě...

Electronic body music (známější pod zkratkou EBM) je hudební žánr, který kombinuje prvky industrialu a electronic punku.

Tento žánr se začal objevovat v druhé polovině 80. let jako spojení industriální hudby (Throbbing Gristle, Cabaret Voltaire), evropského electropunku (DAR, Liaisons Gangereuses, Portion Control) a přímočaré elektroniky (Kraftwerk).

Charakteristika

EBM je charakteristické svými tvrdými, často tanečními elektronickými rytmy, většinou zkresleným zpěvem, křikem a hluky s dlouhými dozvuky, echy a repetitivní sekvencerovou melodickou linkou. Během rozvoje žánru se používaly nejčastěji syntetizéry Korg MS-20, Emulator II, Oberheim Matrix, nebo Yamaha DX7. Typický rytmus EBM je postavený na čtyřčtvrtečním taktu, okořeněném pár synkopami, které mají připomínat rockovou rytmiku.

Front 242 - Headhunter (1988, Režie: Anton Corbijn)


Etymologie

Termín electronic body music se připisuje belgické formaci Front 242, kteří tak popsali v roce 1984 své EP "No Comment". Ti tak pravděpodobně navázali na německé DAF, kteří použili pojem "Körpermusic" (body music) jako charakteristiku tanečního electropunku několik let před nimi. Koncem 80. let se v Německu používal i termín "aggrepo", cože je zkratka spojení "agresivní pop".

Historie

1981 - 1993

Počátkem 80. let začaly projekty jako Front 242 a Nitzer Ebb (oba ovlivněné tvorbou Deutsch-Amerikanische Freundschaft, Cabaret Voltaire a Throbbing Gristle) kombinovat německý electropunk s prvky britské industriální hudby. Výsledkem tohoto mixu byl přímý taneční zvuk, později pojmenovaný jako "EBM". Za význačná EBM alba se běžně označují "Official VErsion" od Front 242 a "That Total Age" Nitzer Ebb - obě vydané roku 1987.

V druhé polovině osmdesátých let začaly americké a kanadské kapely Front Line Assembly, Ministry, Batz, Without Flesh, nebo Schnuty Acht používat typické evropské EBM prvky, které kombinovaly s tvrdostí amerického post industrialu (Revolting Cocks). Zanedlouho poté začala hrstka kapel typu Nine Inch Nails vytvářet rockovější styl ovlivněný syntetizátory a sekvencery EBM. Nejznámější výsledek těchto snah (včetně hitu "Head Like a Hole") byl vydán roku 1989 pod jménem "Pretty Hate Machine".

 

Nine Inch Nails - Head Like a Hole (1989)


Mezitím se EBM stalo populárním, především na evropské undergroundové scéně. V tomto období patřili mezi nejsilnější labely belgický PIAS, Antler-Subway a KK, Animalized z Německa, severoamerický Wax Trax! a švédský Front Music Production. Kromě Front 242 a Nitzer Ebb v tu dobu fungovali i Die Krupps, Vomito Negro, Signal Aout 42, Insekt, Force Dimension, Bigod 20 a Electro Assassin. Mezi kapely, které produkovaly podobnou hudbu, aniž by byly počítány mezi EBM formace, patří i A Split-Second, AAAK, The Weathermen, The Klinik, Borghesia, The Neon Judgement, Attrition, nebo Philadelphia Five.

V první polovině devadesátých let se spousta EBM skupin rozpadla, nebo začala do svého hudebního stylu přidávat zkreslené industriální prvky, nebo prvky rockové, či metalové. Album průkopníků Front 242 "Tyranny For You" a pár následujících počinů iniciovalo konec EBM epochy osmdesátých let. Tím, že původní EBM scéna přišla o své tahouny (Nitzer Ebb se postupně přerodili na elektronic rockovou skupinu) začala její síla chabnout, až nakonec celá tato hudba v polovině 90. let zmizela.

Vývojové trendy

Nové kapely, jako Laether Strip, :wumpscut a rané Suicide Commando začaly kombinovat hrubé zkreslené beaty se syntetizérovými melodiemi, díky čemuž prošel evolucí i termín EBM, který začal být vnímán jako kontroverzní, často alternovaný pojmem "electro-industrial", případně (hlavně v Německu a jižní Americe) zkrátka "elektro". Mezi významná jména tohoto období patří i Allied Vision, Psychopomps, Controlled Fusion, rané Decoded Feedback, a NVMPH.

Druhou vývojovou větví této éry bylo dark electro, které mixovalo pochmurné elektronické zvukové plochy s různým vrčením a bručením a zvláštním důrazem na zoufalství a temnou atmosféru. Důležitá jména jsou v tomto případě yelworC, Mortal Constraint, Trial, a Tri-state.

 

 

Suicide Commando - Bind, Torture and Kill 


Obroda

Koncem devadesátých let a po roku 2000 se (zvláště švédské a německé) kapely jako Spetsnaz, Dupond, C.A.P. a Proceed vydaly na některých deskách cestou napodobování starého EBM stylu. Spousta současných formací promítá do své tvorby i prvky dříve sledované u postpunku a (zejména) darkwave, která je považována za průlom ve spojování postpunku a post industrialu.

Vlivy

Někteří EBM umělci byli rovněž inspirováni styly jako new beat nebo goa trance (např. Juno Reaktor, Astral Projection, Eon Project).

Electronic body music
Kořeny: industrial music, electropunk
Původ: 80. léta, Belgie, Anglie, Německo, Kanada
Typické obsazení : syntetizátory, automatický bubeník, sekvencer, klávesy, sampler
Související žánry: new beat - goa trance - electro-industrial - dark electro

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

zase nco nového ... inak pěkny članek .. ;-)
Co dodat. Prostě EBM je moje srdcovka :-)
ja by jsem rekla ze to do gothiky patri a jsou tam skvele kapely a skvostne se na to da tancit na party to mam rada 8-)
Sirael: To je prave ono! Ja jsem otevreny cemukoliv, ale moc nerozumim tomu, jak se da na party tancit na devitiminutove balady typu Bela Lugosi is dead :-D :-D to by to tam za chvili vypadalo, jak spanelska verze Draculy z roku 31 bez kulis :D ....../a to nic proti ty skladbe, je jedna z nej. 20.stoleti, hlavne v podani Reznora
EBM je nádhera, muzika u který se dá odpočívat tak se rozproudit,<br />dle mě to je královna electro-undergroundu to se jinak nedá nazvat :-)
Jsem zvědavá, co na to řekne kamarádka, až jí vezmu někam na EBM, ona gothic má ráda, ale chodí i na technopárty, a tohle je mnohem lepší, než tupý duc duc.
[4] jaksi jsem jeste nevidela moc lidi tancit na Belu... cim to asi bude? Mozna tim, ze to neni hudba urcena k tanci ;-) narozdil od jinych veci ze... ale podle me se da "skvostne" tancit na cokoli, vemte si jak lidi vinou na melodie psychedelickeho rocku... takze jakesi male (bez)vyznamne plus pro EBM bych v tanci rozhodne nevidela :D
Onnea: Ja to zkousel a moc to nejde no.....jedine pak v leze a to je pak opravdova psychedelie :-D ....ale kdyz nad tim tak premyslim - napriklad na Cure jsem spatril jeden ci dva psychedelicke tance, pote co si nekdo po nekolika pivech vylezl nad tribunu nez spadl dolu...vypadalo to dost zajimave :-D :-D ...stare dobre uslovi: vsechno jde, atd...
Peasant: prave, tudiz by to slo i na Belu, kdyby nekdo hodne chtel ;-) ale ja osobne, kdyz jsem byla na Cure Party ve Styxu, kde hrali tuto hudbu, jsem si zatancovala celkem dost, a to, jestli jsem u toho vypadala vice ci mene sporadane, to uz sama neposoudim ;-) :D koneckoncu. obcas zalezu s lidma ze skoly i na diskoteku, kde hrajou vselico a nedela mi problem na to tancit... takzeee... co z toho vyplyva? No opet to co jsem psala uz vys :D
Aaaaaaaa kdyz uz jsme u toho tance a EBM...uz konecne chapu, jak ono se to na to oldschoolove ibiemko tanci, tady je HODINA TANCE na FRONT 242! http://www.youtube.com/watch?v=Xv5wyzSCy5A ....pomoooc :D:D:D
[10] LOL! Ale na velikonoční hell.cz party ve Styxu byli i hustší tanečníci. Nezapomenu na tlustého pána s ledvinkou, jehož pohyby byly opravdu jako z jiného světa. :D
Já doma na Belu tančím normálně,klidně se přijdte podívat :-D
[12] ja na Belu ne, ale na Dead Souls jo... dycky parim a rvu "Tej kiip koooolin miiiiiiiiiiiii" :D:D
teda "Dej.."..
Paesant: Tady máš další :-) http://www.youtube.com/watch?v=easyPWLdqKs
Ale třeba EBM má pravidelný rytmus, jako třeba ty skladby na aerobik ;-) Proto bych na to mohla kalit celý den. To by byl teprv mazec.
[16] chichi, ja aerobic (nebo neco v tom smyslu) cvicila dycky na disco verzi The Chair od 69 eyes, fakt zazitek :D
Onnea: Akorát na to EBM se tancuje o hodně agresivněji. Hlavně na harsh EBM.
pěknej článek nikdy jsem se nepohyboval na EBM scéně a nerozumim jí. Budu si muset rozšířit obzory a to díky tomuto článku, respektive tamů uvedeným kapelám, půjde celkem snadno - nebo snad lépe. Díky za něj.<br /><br />Jinak pokud jde o tanec na Belu Lugosi´s Dead - nejlépe v originálním podání Bauhaus - viděl jsem to, de to a neni to vůbec špatný - pouštim ho když hraju a nejen já a je vidět že něco si na to tancechtivý posluchač vymyslí vždycky...<br /><br />CarpeNoctem !
Ale musíš uznat, že některá hudba je předem určená k tanci, a o tom EBM je. Na to si člověk nemusí nic vymýšlet, ta hudba ho vede sama...
Tarake: O tom neni sporu... ;-) Otazka je, kolik lidi to oceni a kdy se prolomi hranice ostychavosti a tanecni parket konecne bude pripominat bezne fungovani, tak jak ho muzeme videt na zahranicnich akcich :-) Aneb znovu muzu citovat yesternight.pl "?the way it always looks in Prague ? no wild crowds at the dance floor ? ;-)
ja to mam rada 8-)
Paesant: Aby ses nedivil. Teď půjdu 18 tého znovu do Drážďan na EBM party, a poprvé co jsem tam byla, tam trvalo lidem hodinu, než se ožrali(nejspíš) a začli tančit(to znamená 3 hodiny po začátku akce, v Německu se často začíná hodně pozdě v klubech). Je ale pravda, že když není nikdo na parketě, tak se mi tančit nechce (na akce většinou chodím bez doprovodu kamarádky). Já jsem společenský člověk, sama pro sebe si můžu tančit i doma :-)
Tarake: Tak to je samozrejmy, ze to nejakou dobu trva...to nejsou tanecni, ale party, ktera se nejdriv musi rozjet :D Problem nastane, kdyz se parket plni opilci, ale jen v podobe prehnane primeho kontaktu s parketem :-D

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.