BloodPact: Nemáme žádné limity ani mantinely

V sobotu se po boku Suicide Commando a Siva Six postaví na pódium Rock Café také brněnská dvojice, kterou můžete mimo jiné znát díky tracku na kompilace "Dark Tunes from Czech and Slovak Caves". Víc vám o BloodPact už poví Paula a Yak.


SANCTUARY.CZ: PRAHA ZDRAVÍ BRNO! JAK SI VE ŠTATLU UŽÍVÁTE PŘÍCHOD JARA

Bloodpact: Skvěle.

SANCTUARY.CZ: ZAČNĚME POPOŘADĚ. NESMAZATELNOU ŠMOUHU JSTE NA ČESKÉ HUDEBNÍ SCÉNĚ ZANECHALI V KAPELE PIČA Z HOVEN.  JAK DĚLÍTE PRIORITY MEZI NI A BLOODPACT? JSTE MOMENTÁLNĚ ČINNÍ JEŠTĚ V NĚJAKÝCH JINÝCH PROJEKTECH?

Paula: Momentálně Piča z hoven nehraje. Tři z členů kapely mají děti, ostatní jsou vytíženi nebo v Praze. Já jsem byla ještě u zrodu kapely Frau Frankenstein und Spullboys, kde jsem zpívala, ale pak jsem odešla, abych se mohla věnovat už jen BloodPactu a našemu dítěti. Teď kromě BloodPactu tedy další kapely už nemáme. 

Yak: Tak já do PZH tak úplně nepatřím, začal jsem hrát až místo Pauly. Když byla těhotná, tak jsem zaskakoval za ni na klávesy… Ucelenější tracky momentálně pouze v rámci BloodPact.

 


SANCTUARY.CZ: PIČA Z HOVEN BYLA VŽDY HUDEBNĚ HODNĚ EXPERIMENTÁLNÍ PROJEKT, OTEVŘENÝ VŠEM MOŽNÝM VLIVŮM. V TOMHLE SMĚRU JE BLOODPACT O NĚCO KONZERVATIVNĚJŠÍ. JAK SE STALO, ŽE JSTE POCÍTILI POTŘEBU ZALOŽIT SI KAPELU BLOODPACT?

Paula: BloodPact vznikl spontánně v našem vztahu. Kuba produkoval hudbu už delší dobu. Kromě toho hraje jako DJ pod jménem Yak. Já jsem hrála v PZH na klávesy a to mě postupem času přestalo stačit, chtěla jsem se podílet i na vokálu a tvořit trochu víc punkovou a pro mě osobitější hudbu. Punkový a experimentální byl možná název kapely, ale její tvorba byla určitě víc mainstreamová a popovější než BloodPact. Líbila se mi hudba, kterou dělal Kuba a začala jsem do toho psát texty a zkoušet zpívat. Nikdy jsme si neřekli, jaký styl budeme hrát. Tato podoba se vyvíjela postupně a myslím, že se bude ještě vyvíjet dál. Nemáme žádné limity ani mantinely, cítíme se v tomto svobodně. 

Yak: Souhlas. PzH je zase o jiném kolektivu, v poslední době možná více random, momentálně u ledu. Těžko říct, který z projektů je otevřený více stylům. Myslím, že oba mnohým.

SANCTUARY.CZ: KDO TEDY KONKRÉTNĚ TVOŘÍ BLOODPACT? MŮŽETE SE NÁM A ČTENÁŘŮM TROCHU PŘEDSTAVIT?

BloodPact: Pavla Kantorová a Jakub Nečas.

 


 

SANCTUARY.CZ: VNÍMÁTE TROCHU VĚTŠÍ PROVÁZANOST S TEMNĚ ELEKTRONICKOU SCÉNOU, NEŽ TOMU BYLO V PIČI Z HOVEN?

Paula: PZH se také pohybovala v dark wave scéně. Myslím si, že je to dost subjektivní - to vnímání temnoty. PZH měla temné texty a byly české, takže jim každý rozuměl. Co se týká hudby, byla pro mě často veselá a taneční. BloodPact má oproti tomu texty o přírodě, lásce, síle, ale není tomu tak rozumět a ne proto, že je to v angličtině, ale spíš že je ten vokál tak trochu záměrné rozpuštěný v hudbě. Já osobně naši hudbu jako temnou nevnímám, přijde mi to spíš takové epické, atmosférické, někdy romantické a někdy hodně silné až magické. A ta síla není temná, i když je trochu witch. Ale nevadí nám, že nás do této scény zařazují, protože ji máme rádi. 

Yak: Z mé strany je trochu větší vliv, i tak spíše okrajově. Taky to nevnímám nijak zásadně temně.

SANCTUARY.CZ: OBECNĚ PŘÍLIŠ PODOBNĚ ZNĚJÍCÍCH KAPEL NENÍ, A KDYŽ UŽ NĚKDO DĚLÁ TVRDOU ELEKTRONIKU, SNAŽÍ SE HRÁT VĚTŠINOU TAKÉ RYCHLE. VY MÁTE TVRDÝ A TEMNÝ SOUND, DRŽÍTE SE VŠAK SPÍŠ VE STŘEDNÍCH TEMPECH. JE TO I PROTO, ABY DOSTALA VÝRAZNĚJŠÍ ROLI ATMOSFÉRA NA ÚKOR NĚJAKÉHO TANEČNÍHO ŘÁDĚNÍ?

Paula: Na to jsme v podstatě odpověděli už v minulých odpovědích. To tempo se vyvíjelo intuitivně, neřekli jsme si "pojď, uděláme něco tanečnějšího…" Kuba pracuje určitou dobu na skladbě a já se pak snažím s ní splynout a dát jí další rozměr. Takže tu základní kostru tracku přináší on a pak společně dolaďujeme, přidáváme klávesy atd…. Baví mě, když je to trochu emo, melodické pasáže a dropy. V tomto tempu mám také větší prostor pro zpěv. Ale rychlejším věcem se nebráníme…

Yak: Je to tempo, které nás momentálně baví. Myslím ale, že se to může měnit.

 


 

SANCTUARY.CZ: PRO PIČU Z HOVEN BYLA DŮLEŽITÁ PROJEKCE PŘI KONCERTECH. PŘEVEDLI JSTE TUHLE SLOŽKU I DO BLOODPACT? JAK BY MĚL VYPADAT IDEÁLNÍ KONCERT, KDYBYSTE SI MOHLI NA SCÉNU PORUČIT COKOLIV?

Paula: Ano, projekci máme. Má to určitě důležitou roli včetně mlhostroje a stroboskopu. Dělá to atmosféru. Protože jsme spíš takové statické skály, které vysílaj do lidí, tak to tvoří určitý děj - pohyb na jevišti. Kdybysme si mohli poručit cokoliv, tak bychom si určitě ulítli na nějaké šílené instalaci – jako třeba hory nebo les a do toho zapojená různá světla a barevné mlhy. A určitě tanečníky…

Yak: Projekci pro nás momentálně připravuje náš kamarád Jiří Topínka. Koncept je tady zřejmě volnější než u PzH. Mě to momentálně sedí.

SANCTUARY.CZ: JAKOU MUZIKU VLASTNĚ POSLOUCHÁTE? EXISTUJÍ KAPELY, KTERÉ BY SE DALY OZNAČIT JAKO PŘÍMOU INSPIRACI PRO VAŠI TVORBU A VÁŠ SOUND?

Paula: Odmalička mě vždycky bavily emo zpěvačky, pamatuju si jak jsem furt jela ve walkmanu Cranberries. Pak jsem hodně poslouchala punk a hc, chodila jsem na hodně koncertů této scény, bavily mě punkové kapely, kde zpívali holky, jako La Fraction, Analena, Harrum Scarrum a spoustu kapel, které jsem objevila na koncertech a už si vůbec nepamatuju jejich jména. Postupem času mě začala oslovovat spíš elektronická hudba pořád s punkovým ravem jako Kap Bambino, Crystal Castles, 64 Revolt atd. Taky jsem hodně poslouchala jedno období witchhousové Salem a Trust. Mně se líbí ale i hrdelní zpěvy a různé zvláštní spojení v hudbě. Třeba teď mě zaujala tvorba metalové zpěvačky Myrkur. Je toho hodně, co se mi líbí a co mě asi vědomě i nevědomě ovlivňuje.

Yak: Spektrum hudby, která mě ovlivnila, je velmi široké. V BloodPactu se to případně projevuje v neřízených kombinacích. Celek je intuitivní a vyvíjí se v průběhu neustálého dolaďování tracků. Úplně haluz příklad z „vašich“ vod, tady píšete o Jeanu Lucu de Meyerovi z Front 242. Jejich „OFF/Angel vs Animal“ je pro mě výjimečné album. Je toho hodně, death metal, rave, dubstep, vážná hudba. Jsou to spíše konkrétní tracky/alba, bez nutnosti zařazování.

 


 

SANCTUARY.CZ: VÁŠ ZVUK MÁ MÍSTY AŽ SOUNDTRACKOVÝ FEELING. DOKÁŽETE SI PŘEDSTAVIT, ŽE BY VAŠE HUDBA ZNĚLA V NĚJAKÉM FILMU?

BloodPact: Ano.

SANCTUARY.CZ: MÁTE RÁDI (HUDEBNĚ) NĚKTERÉ DALŠÍ ČESKÉ (POTAŽMO SLOVENSKÉ) PROJEKTY? 

Paula: Mám ráda hodně českých kapel a ráda chodím na jejich koncerty, jde převážně o přátele, tak je to i z důvodu podpory (např. I love 69 pop geju, Schwarzprior, No Fun No Fun at All in the House of Dolls, Marius Konvoj, Průmyslová smrt, Nikander, Love, Lavra, Space love, Same Twice River a mnoho dalších).

SANCTUARY.CZ: JAK JSTE SPOKOJENÍ S BRNĚNSKOU SCÉNOU? CHODÍTE NA NĚJAKÉ MÍSTNÍ PÁRTY ČI AKCE? 

Paula: Myslím, že se toho tady docela hodně děje a je z čeho vybírat. Nejvíc chodím momentálně asi na akce do Bajkazylu a Kabinetu Múz.

 


 

SANCTUARY.CZ: A CO KAPELY NA KOMPILACI „DARK TUNES“? BAVÍ VÁS NĚCO? NAŠLI JSTE NA NÍ NĚCO ZAJÍMAVÉHO?

Paula: Já jsem ráda, že jsem na kompilaci společně s kapelou Tábor radosti, které si vážím.

Yak: Většinu jsem slyšel poprvé, zajímavé věci.

SANCTUARY.CZ: NA PROMOFOTKÁCH BLOODPACT JE I NĚJAKÁ TA GUMOVÁ MASKA. JDE JEN O EXTRÉMNÍ IMAGE, NEBO MÁTE BLÍZKO K S/M KOMUNITĚ?

Paula: To je maska od jedné naši kamarádky, která je fashion designer.     

Yak: :D, rozhodně S/M.

SANCTUARY.CZ: DVA ROKY ZPÁTKY JSTE VYDALI EPONYMNÍ EP. JAKÉ OHLASY JSTE NA TĚCH PĚT SONGŮ ZAZNAMENALI? JAK JSTE DALEKO S MATERIÁLEM NA DALŠÍ STUDIOVKU? BUDE ZNÍT PODOBNĚ JAKO SKLADBA Z KOMPILACE „DARK TUNES“?

Yak: Máme řadu rozpracovaných nových věcí na další album. Chtěli bychom ho dodělat v novém studiu, které momentálně budujeme. 

SANCTUARY.CZ: BRZY SE PŘEDSTAVÍTE V PRAZE PO BOKU SIVA SIX A SUICIDE COMMANDO. CO ČEKÁTE OD KONCERTU S TĚMITO POJMY ELEKTRONICKÉ SCÉNY A CO MŮŽOU NAOPAK ČEKAT FANOUŠCI OD VÁS?

BloodPact: Snad se jim to bude líbít ;)

SANCTUARY.CZ: DÍKY ZA VÁŠ ČAS, UVIDÍME SE V PRAZE

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.