Rozhovor s Ianem Astburym z The Cult

ianastbury_sS velkými umělci je to těžké - na interview po telefonu nebo povídání tváří v tvář nemají čas a aby alespoň trochu vyhověli dřívějšímu slibu, odepisují na emailové otázky během přejezdů ze svého telefonu. Podle toho vypadá i náš rozhovor s Ianem Astburym, který uveřejňujeme spíš pro zajímavost, jak hvězdy na turné odpovídají přes Blackberry.





CZ SANCTUARY: AHOJ IANE. JAK SE MÁŠ? JAKÉ TO JE BÝT ZNOVU NA TURNÉ?

Ian Astbury: 
Je to jednoduché - je to způsob života, který mám rád.

CZ SANCTUARY: PŘED PÁR LETY JSI ABSOLVOVAL DLOUHOU TOUR JAKO VOKALISTA ROCKOVÝCH LEGEND THE DOORS OF THE 21ST CENTURY/RIDERS ON THE STORM. JAK SIS TURNÉ UŽIL A JAK SE LIŠILO OD KLASICKÉ ŠŇŮRY THE CULT?

Ian Astbury:
Odehráli jsme spolu s Rayem a Robbiem celkem 150 koncertů a byl to pro mě opravdu hluboký zážitek. Asi nedokážu popsat rozdíly mezi štacemi obou kapel takto korespondenčně. Bylo jich mnoho.

CZ SANCTUARY: VRAŤME SE TEDY K AKTUÁLNÍM KONCERTŮM - V LETOŠNÍM ROCE SLAVÍME 25. VÝROČÍ VYDÁNÍ ALBA "LOVE". MÁTE HO POŘÁD RÁDI, I PO TOLIKA LETECH?

Ian Astbury: Mně tahle deska přijde pořád docela čerstvá a aktuální.

CZ SANCTUARY: MÁŠ NĚJAKÝ OBLÍBENÝ SONG Z "LOVE"?

Ian Astbury: Mám rád "Brother Wolf, Sister Moon". Ta se mnou zamává pokaždé.

CZ SANCTUARY: TO 25. VÝROČÍ VYDÁNÍ ALBA "LOVE" TAKÉ ZNAMENÁ, ŽE VAŠE SPOLUPRÁCE S BILLY DUFFYM TRVÁ TÉMĚŘ TŘI DESETILETÍ (S NĚKOLIKALETÝMI PŘESTÁVKAMI) - TO JE SKORO JAKO MANŽELSTVÍ. JAK JSTE DOSÁHLI TOHO, ŽE JSTE ZŮSTALI STÁLE KREATIVNÍ A PŘITOM (PRAVDĚPODOBNĚ) STÁLE PŘÁTELÉ?

Ian Astbury: Vynechal bych 9 let, kdy jsme si od sebe dali oraz, takže to nakonec dá jenom více než 17 let . Ale abych odpověděl na otázku – naše společná pracovní náplň je bohatší, než řada obyčejných manželství, tak to bude asi ten důvod.

CZ SANCTUARY: POKUD TI TO NEVADÍ, ODCESTOVAL BYCH TEĎ V ČASE NA CHVÍLI DO DOBY SOUTHERN DEATH CULT. BĚHEM ROZHOVORU SE SEX GANG CHILDREN NÁM PÁNOVÉ POTVRDILI, ŽE JSI TO BYL TY, KDO DAL JMÉNO GOTICKÉ SUBKULTUŘE. JE TOMU TAK?

Ian Astbury: Nedokážu na tuhle otázku dnes správně odpovědět. Už je to hrozně dávno.

CZ SANCTUARY: ZAJÍMÁŠ SE O DĚNÍ NA GOTICKÉ SCÉNĚ? EXISTUJÍ UMĚLCI NEBO SKUPINY, KTERÉ TĚ ZAJÍMAJÍ?

Ian Astbury: Nemám ponětí o současném dění na gotické scéně. My jsme původem punkové děti, které chtěly dělat svou vlastní hudbu a od nikoho neopisovat.

CZ SANCTUARY: POJĎME SE PŘESUNOUT K JINÉMU TÉMATU - TEXTY. MYSLÍM, ŽE HLAVNĚ VE VAŠICH PÍSNÍCH Z PRVNÍCH DESEK SES HODNĚ INSPIROVAL MYSTIKOU, ZEJMÉNA ŠAMANISMEM. ZAJÍMAJÍ TĚ STÁLE TYTO DUCHOVNÍ SMĚRY?

Ian Astbury: Ano. Vždy jsem se zajímal o způsoby rozšiřování vědomí.



The Cult - Everyman and Woman Is a Star


CZ SANCTUARY: RÁD BYCH SE ZEPTAL NA VAŠI NOVOU DESKU. MOHL BYS PROZRADIT NĚJAKÉ PODROBNOSTI? KDO NA DESCE HRAJE, DATUM VYDÁNÍ, PRODUKOVAL JÍ ZASE YOUTH, STEJNĚ JAKO "BORN INTO THIS"?

Ian Astbury: Desky jsou mrtvá záležitost. Tu naší letošní produkoval Chris Goss. Venku je singl „Everyman And Woman Is A Star“, který právě v těchto dnech vychází.

CZ SANCTUARY: BĚHEM KARIÉRY THE CULT PROŠLA SESTAVOU PĚKNÁ ŘÁDKA BUBENÍKŮ - PROČ? JE TĚŽKÉ VYJÍT S BUBENÍKY NEBO JSTE MĚLI PROSTĚ SMŮLU?

Ian Astbury: Proč myslíš? Fungovat se stále stejným bubeníkem je nuda.

CZ SANCTUARY: KROMĚ NOVÉHO ALBA THE CULT JSI TAKÉ V POSLEDNÍ DOBĚ PRACOVAL S NĚKOLIKA DALŠÍMI HUDEBNÍKY. NAPŘÍKLAD SES OBJEVIL JAKO HOST NA SÓLOVÉM ALBU SLASHE. JAKÉ TO JE, SPOLUPRACOVAT S TÍMTO SLAVNÝM KYTARISTOU?

Ian Astbury: Spíš než tuhle desku bych doporučil k poslechu album BXI (spolupráce s Boris) a novou desku projektu Unkle.

CZ SANCTUARY: A JAK SES SE DOSTAL KE SPOLUPRÁCI PRÁVĚ S JAPONSKOU DRONE METALOVOU TROJICÍ BORIS? JE MOŽNÉ, ŽE NATOČÍTE POKRAČOVATELE "BXI" EP?

Ian Astbury: Určitě. Tahle spolupráce mě naprosto naplňuje.

CZ SANCTUARY: A CO DALŠÍ PLÁNY DO BUDOUCNA?

Ian Astbury: Mám rozepsanou operu.

CZ SANCTUARY: JE NĚCO, CO BYS CHTĚL VZKÁZAT ČTENÁŘŮM CZ SANCTUARY A ČESKÝM FANOUŠKŮM THE CULT?

Ian Astbury: Jsem nadšený, že se poprvé podívám do Prahy

CZ SANCTUARY:  DÍKY ZA ROZHOVOR A NA VIDĚNOU V ČR.


ianastburylive

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Njn, moderni komunikace,urcite ty odpovedi psal na zachode:-D

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.