Ohlédnutí za rokem 2017 – část prvá

Co z loňského roku zaujalo umělce z Astari Nite, Antipole, Aeon Sable, SImona Cartera nebo tuzemských projektů Das Funus, Plague Called Humanity a Projekt203 ? A co se líbilo vám?


Začátek roku je ideální příležitostí zrekapitulovat ten uplynulý. Proto jsme se poptali umělců ze scény na následující 4 otázky:

1) Jaké hudební nahrávky Tě v minulém roce zaujaly?
2) Jaký byl Tvůj nejsilnější hudební zážitek roku 2017?
3) Co považuješ za největší hudební průšvih/zklamání uplynulého roku?
4) Jaké je Tvé (hudební) očekávání do roku 2018?

 

Karl AntipoleKARL MORTEN DAHL (ANTIPOLE)

1) Myslím, že rok 2017 byl pro coldwave, darkwave a post-punk celkově hodně příznivý. Poslouchal jsem hodně Double Echo "Period Rooms", Ultraviolence "Forty Knives", Hante "Between Hope & Danger", Scene Noir "From Dreams To Memories", The Shyness of Strangers "Time", Iamtheshadow "All Our Demons" a Ono Scream "S/T". Ti všichni, ale i spousta ostatních, dělají úžasnou temnou muziku. Byl to zkrátka skvělý rok.

2) Jednoznačně navázání spojení s Paris Alexanderem z Brightonu a vydání našeho alba Northern Flux u Unknown Pleasures Records.

3) Všude kolem je spousta skvělé muziky, takže nějakým zklamáním se nezabývám. Když se mi něco nezdá, tak to nechám být a poslouchám jinou kapelu.

4) Moc se těším na nová alba od Geometric Vision a ACTORS. Zvláště silná očekávání mám od nových alb She Pleasures Herself, Soft Kill, Shadows and Mirrors, Delusional Signal a LegPuppy. Na ty se těším nejvíc. Mimo to držím palce albu od Ultraviolence a Boy Harsher. Určitě ale přijde i spousta nových objevů.

MYCHAEL GHOST (ASTARI NITE) Mychael Ghost

1) "Hiss Spun" od Chelsea Wolfe je temná a nádherná deska, výborně se hodí k náladě posledních měsíců roku. A "The Demonstration" od Drab Majesty mi zase trochu rozzářila dny.

2) Jeden z posledních koncertů roku jsme odehráli na festivalu Dark Basel po boku Bestial Mouths, VOWWS, Sci-Fi Affair a 3Teeth, kteří tam měli DJ vystoupení. Ten večer byl magický, nic se nepokazilo, všechno bylo perfektní. A publikum bylo nejúžasnější, projevovali nám lásku každou minutu, bylo to skvělé.

3) Vždycky se najde někdo, kdo ocení něco, co ostatní považují za smutnou nebo špatnou událost nebo desku. Každá píseň a každé album, které jsem letos slyšel, mě něčím inspirovaly. Pokud bych měl říct alespoň něco, co mě rozesmutnilo, tak je to definitivní konec mých oblíbených HIM a jejich rozlučkové turné.

4) Co se týče Astari Nite, příští rok budeme mnohem víc koncertovat. Už teď máme potvrzeno několik festivalů a vyrazíme na pár turné, jsme nadšení, že zase potkáme spoustu nových skvělých lidí. A samozřejmě bude i nové album, to by mělo vyjít někdy v první polovině roku. A čeká nás/vás ještě několik dalších překvapení.

Simon CarterSIMON CARTER

1) Rok 2017 byl hodně silný. Vyšlo příliš mnoho dobrých desek na to, abych je tu všechny zmínil. Musím jmenovat alespoň [aesthetische], Zynic, mind.in.a.box a zvláště poslední album Funker Vogt bylo po změně line-upu mnohem lepší, než jsem očekával. Nejvíc mě ale dostala bestofka Hocico "The Spell Of The Spider". Vůbec jsem si neuvědomoval, že fungují už 20 let! Tahle nahrávka prokázala, že jejich hudba je nadčasová klasika, která si zaslouží plné uznání jako jedna ze skutečně velkých legend scény.

2) Pro mě osobně vydání mých dvou alb „Lost In Time“ a „The Retro Electro Remixes“. Zvláště druhé zmíněné bylo něco, co jsem chtěl udělat už roky, ale zároveň to byl obrovský risk, protože zvukově a stylově vůbec neodpovídá cílovému publiku labelu Alfa Matrix. Oni to i přesto pod svou značkou vydali, za což jsem jim neskonale vděčný.

3) Jsem součástí několika undergroundových elektronických scén a jediná věc, kterou jsem nikdy nedokázal ocenit, jsou nevybíravé a sarkastické komentáře vůči muzikantům a spřáteleným fanouškům. Vždycky jsem očekával spíš otevřenou a chápající hudební scénu. Velmi inkluzivní skupinu lidí, kteří dokáží přijmout kohokoliv a dokonce i většinu hudebních žánrů. Naneštěstí  se do temně elektronické scény dostalo několik nežádoucích vlastností, což je poněkud smutné a doufejme, že to rychle vymizí, protože jinak asi začnou postupně mizet sami umělci...

4) Pokud bude rok 2018 stejně silný jako 2017, pak se máme na co těšit. Jsem obzvláště natěšený na nové album Psy'Aviah, na které jsem přispěl dvěma remixy a samozřejmě na nové vydání od Project Pitchfork hned zkraje roku, na to se opravdu hodně těším.

DIN-TAH AEON (AEON SABLE)din-tah-aeon

1) Nic, co byste očekávali. Nejvíc mě chytla aktuální deska švédské bandy Bondage Fairies pojmenovaná „Alfa Gaga Cp Wifi“. Nemůžeš dostat větší rock’n’roll než tohle.

2) Naše největší zážitky za rok 2017 bylo hraní na WGT a Amphi.

3) Že Sisters Of Mercy OPĚT nevydali album ani singl… leckdo si na tenhle stav už zvykl, ale moje naděje zůstává věčná.

4) Jediné album chystané na rok 2018, o kterém jsem zatím slyšel, je debut Leaving With Ghost, na to se vážně těším a dál už se nechám překvapit.

Ondra203ONDREJ (PROJEKT203)

1) Asi najviac ma zaujal nový album formacie Laibach. Je zaujimave, ako sa tato kapela hudobne posuva. Album "Also Sprach Zarathustra" je velmi silny ako celok a uz sa neviem dockat na marec, ked uvidim aj jeho live prevedenie.

2) Jednoznačne live prevedenie mojej skladby "Bráň ma" s orchestrom. O takom niecom som vzdy iba snival a tento rok som to naozaj aj zazil. Sissi Enns spievala, orchester ju doprevadzal a ja som sa po prvy raz v zivote vzil do role divaka a vychutnal si vlastnu skladbu. Mrazivy pocit. Odporucam kazdemu :-).

3) Jednoznacne nezaujem medii o elektronicku hudbu. Absolutna ignoracia. Z toho mnozstva medii, ktore mame na SK a CZ bolo ochotnych rozpravat sa asi 5 percent. Ostatne ani neodpisali na mail. Smutne...

4) My – teda Projekt203 – chystame v roku 2018 prvy oficialny album. Mali by s nami spolupracovat zname mena. Bude to nieco ine, ako to, na co su ludia od nas zvyknutí. Rok 2018 chcem nas projekt konecne posunut.


ALEX (PLAGUE CALLED HUMANITY)Alex PCH

1) V letošním roce vyšla spousta zajímavých věcí, ale vyberu to nejzajímavější: The Devil and The Universe na "Folk Horror" opět přinesli velice silný materiál, kterým mně opravdu nezklamali. Temna náladotvorkyně Chelsea Wolfe na desce "Hiss Supn" navázala na předchozí doomově laděnou nahrávku, ale částečně se vrátila ke svým neofolkovo pisničkařskym začátkům. Velice mně potěšil návrat EBMkovych Seven Trees. Jejich EP "Trauma Toxicity" se velice vyvedlo. The Birthday Massacre jako vždy nezklamali, ba naopak, podle mě natočili nejlepší desku za poslední léta. A taky novinky od Gagarin, The Chrome Corpse, C-Lector a Human Drama. 

2) KOZY! Jasně že The Devil and The Universe! V těsném závěsu jsou za nimi She Past Away. 

3) Bohužel zase KMFDM, jedna z mých nejoblibinějších kapel je čímdál nudnější.

4) Nechám se překvapit :). Ale byl bych rad za nové Youth Code a Schwarzprior.

Ice Das FunusICE (DAS FUNUS)

1) Jsem na gothic scéně aktivně už přes deset let, takže už mě bohužel jen tak něco nepřekvapí a nevyrazí dech tak, jako když jsem před lety poprvé objevil třeba Joy Division. Koncem roku 2017 jsem byl však ohromen. The Frozen Autumn "Fellow Traveller" –  tohle nové album mě velmi překvapilo. Dlouho se od The Frozen Autumn nic neobjevilo a je vidět proč. Čekání stálo za to. Celé album je mnohem tanečnější a oproti minulé tvorbě obsahuje spoustu nových prvků. Opravdu naprosto skvělé! A můj druhý objev je starý darkwave Psyche. Když jsem ho před měsícem objevil a zaposlouchal se do alba "Unveiling The Secret" se stejnojmenou  skladbou, doslova mě vytrhlo ze židle. Pokud máte rádi 80's, tak doporučuji! Na tomhle albu je všechno, co si pod pojmem správná temná 80's synth hudba predstavuji. Poslední objev byl krátce před koncem roku 2017, kdy jsem v Rádiu 1 uslyšel skvělý post punk z Prahy. Jmenuje se ±0 (Plus Mínus Nula). Hráli track "Letná" a absolutně mě to dostalo. Tak jsem si na jejich Bandcampu našel celé jejich nové album a při poslechu jsem měl pocit, že jsem našel nejllepší postpunkovou kapelu na světě. Skvělé texty v ČJ co perfektně pasují do hudby, výrazná baskytara, tribální rytmy bicích jak ze šamanských rituálů a melancholická kytara často však znějící téměř deathrockově. Zdají se mi tady v Čechách jako zjevení. Nechápal jsem kde se tady vzala taková kapela.

2) Nejsilnějším hudebním zážitkem bylo pro mě nahrávání v Německu ve studiu Young and Cold. Bylo to pro mě vůbec poprvé, co jsem nahrával v profesionálním studiu. Před tím vždy jen ve svém domácím. Smutné na tom je, že naše domácí studio bylo krátce na to vykradeno a nahrávky z Německa tím byly ztraceny. Jinak z koncertů si nejsem jistý, bylo jich mnoho. Ale asi polský festival Return to The Batcave. Nebo německá DecaDance party s kapelou Holygram. 

3) Jak už jsem se zmínil, pro mě osobně to bylo vykradení studia. Zpozdilo to vydání naší tvorby o pár měsíců, protože jsme museli obnovovat všechna data z částečných záloh. Bohužel jsem nezálohoval počítač tak pravidelně jak bych měl. Od té doby si dávám pozor, pravidelně zálohuju a taky jsme provedli jistá bezpečnostní opatření proti krádeži. Zatím to vypadá že s novým materiálem vyjdeme v druhé čtvrtině roku 2018. Skladba "Six Feet Under" vydaná na kompilaci "Dark Tunes", byla uvolněna ven jako taková ochutnávka toho, co teprve přijde. Nebýt ale toho vykradení, mohli bychom toho nabídnout na kompilaci více.

4) S novým Das Funus to já a Valggrind myslíme vážně. Nechceme mít jen hudební projekt se zpěvákem a rádoby klávesákem co přijde na podium s počítačem, pustí samply a do toho dělá, že hraje a jejich hlavní zájmem je vydávání skladeb na internetu. Chceme velkou plnohodnotnou synth kapelu, co hraje co nejvíce živě a dělá to jako kapely za starých časů (viz. například koncerty Clan of Xymox, Depeche Mode a Jean-Michel Jarre nebo třeba Kraftwerk). Takže jsme koncem roku 2017 přibrali druhého klávesáka, kterého ještě zveřejníme začátkem roku 2018. Kromě zmíněného vydání digitálního CD bychom také rádi vydali plnohodnotné CD, LP a kazety, ať mají naše retro srdce radost. V polovině roku nás čeká vydání "Six Feet Under" na jedné německé kompilaci, kterou zatím nemůžeme zmínit jménem. No a konečně také koncert, který by byl reálný snad někdy od poloviny roku 2018. Nějaké ty možnosti zahrát si se už rýsují jak v Čechách, tak v Německu. Podrobnosti se ale teprve dozvíte v průběhu roku.

Další pohledy budou následovat... a jak jste rok 2017 viděli vy?

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.