Ohlédnutí za rokem 2016 – díl druhý

Jak jsme rok 2016 viděli my? A vy? Podělte se!
Na začátek připomeňme otázky:

1) Jaké hudební nahrávky Tě v minulém roce zaujaly?
2) Jaké živé koncerty nebo parties považuješ za nejvydařenější v loňském roce?
3) Co považuješ za největší průšvih/zklamání uplynulého roku?
4) Jaké je Tvé (hudební) očekávání do roku 2017?


A jedeme abecedně:

Ash

1, Pro mě nejzásadnější desky roku 2016 jsou "Blackstar" Davida Bowieho, "Skeleton Tree" Nicka Cavea & The Bad Seeds a "You Want It Darker" Leonarda Cohena. Všechny tak moc poznamenané smrtí, každá ale jinak a každá neuvěřitelně osobní a upřímná. Ve stínu těchto velikánů mě nejvíc zaujali Covenant - "The Blinding Dark", Soviet Soviet - "Endless", Sjöblom - "6", King Dude - "Sex", Tiger Army - "V", Virgin In Veil - "Deviances", The Mission - "Another Fall From Grace" nebo třeba eponymní debut undertheskin či EP Nine Inch Nails "Not The Actual Events". Z českých stálice Oceán a jejich návratová deska "Ve smíru", "Intacto" XIII. století nebo Smrtislavův debut "Notorickej samotář", na kterém jsem si ujížděl docela dlouho.

 


Nick Cave & The Bad Seeds - Girl In Amber

 

2, Tady je to jasné – návrat The Cure na koncertní pódia. Pražský koncert po osmi letech byl neskutečný zážitek. Dál jsem si užil Hurts, IAMX v březnu v Brně, Katzkab nebo The Last Days of Jesus po strašně dlouhé době, co se objevili v Praze. A samozřejmě Prague Gothic Treffen.

3, Největším zklámáním byl hned zkraje roku odchod Davida Bowieho, tuhle ztrátu jsem rozdýchával dlouho. Na podzim další smutný odchod Leonarda Cohena, celkově to zubatá loni kosila o sto šest.

4, Z nových desek jsem nejvíc zvědavý na Depeche Mode nebo ohlášenou řadovku Nine Inch Nails, Marilyn Manson má taky v plánu album vracející se do industriálního období, dál se nechám překvapit, co všechno přijde. Z koncertů bych si nerad nechal ujít právě Depeche Mode nebo třeba Einstürzende Neubauten, Tiger Army, Nekromantix, Doyla z Misfits na samostatném koncertě v Ostravě, King Dude, Drab Majesty, Skinny Puppy, Chelsea Wolfe, Interpol, Swans nebo Cigarettes After Sex. Zajímají mě i Placebo nebo Guns N' Roses, moc se těším na premiérové vystoupení projektu Isiolia, samozřejmě si nechci nechat ujít festivaly WGT, Castle Party, Hradby samoty či Prague Gothic Treffen. Ale jako "die-hard" fanoušek se nejvíc těším na podzimní koncert Nicka Cavea & The Bad Seeds.

Demi

1. Past – Czarno / Biala, Litovsk – Litovsk, Confrontational – Kingdom of Night, L´An2000 – Illusions, Sjöblom - Sjöblom, La Scaltra – Cabaret, Nick Cave and the Bad Seeds – Skeleton Tree, Totenwald – Wrong Place – Wrong Time, She Pleasures Herself - Fetish, Perturbator – The Uncanny Valley

2. Velvet Acid Christ - Praha a Covenant / Oceán - Praha pro tlak, Placebo - Praha, The Cure - Praha pro emo a The Devil and the Universe na Castle Party pro ultimátní atmosféru.

3. Problém najít v Praze dostatečně stylový a vyhovující klub pro párty.

4. Plánované koncerty a festivaly a… Guns n´ Roses!!! :)

 


Past - Warszawa

Ezechiel

1. Na prvních místech určitě mí miláčkové The Devil & The Universe s hudebně, zvukově i konceptuálně fantastickou deskou "Benedicere", velmi příjemně překvapil debut undertheskin "undertheskin" nebo noví Mission. Bavili mne i Ash Code "Posthuman", Soviet Soviet "Endless" i demiho objev Sjöblom "Sjöblom".

2. Pochopitelně PGTčko, to je vždycky balzám na duši i uši. Navíc tentokrát s undertheskin. z koncertů pochopitelně The Cure, The Devil & The Universe, Whispers in the Shadow a KatzKab s The Last Days of Jesus. Příjemně překvapili Youth Code (čekal jsem) a Christian Death (nečekal jsem). 

3. Za sebe opět čím dál větší hromadu prošvihnutých koncertů a akcí. Včetně WGT, damned. Nebo Killing Joke. Nějak mi poslední dobou ten work/live balance hapruje...

4. Rád bych toho stihnul víc než loni. Těším se na WGT, PGT, BatSavy, nachytané koncerty a nové desky. Třeba na novinky The Last Days of Jesus, NIN a podobně. Kdyby chtěli něco vydat Cinema Strange nebo Christ vs. Warhol, bude to prima. A samozřejmě věřim v novinku The Devil & The Universe, The Foreign Resort a Whispers in The Shadow. A nový objevy. A že se objeví nějaký zajímavý tuzemský projekty. A světovej mír. Tak snad...


The Devil & The Universe - Ascension 


Isiolia

1. V první řadě musím určitě zmínit "Blackstar" bohužel zesnulého Davida Bowieho. Už jen samotná titulní píseň je v každém směru dílem dotaženým do stavu dokonalosti. Totéž se dá prohlásit i o desce "Skeleton Tree" Nicka Cavea, která je bohužel rovněž inspirována smrtí. Do třetice mne nadchlo vynikající atmosférou nabité album "The Blinding Dark" od švédské skvadry Covenant - jakožto skalní fanynku mě neměli sebemenší šanci zklamat. Hodně mě zaujala i novinka "Paper Dolls" od projektu Ayria. Z domácích počinů pak příjemně překvapil Oceán s deskou "Ve smíru" a "Intacto" od XIII. Století.

2. Koncertů jsem sice moc nenavštívila, ale každý z nich rozhodně stál za to. Začátkem dubna jsem si konečně mohla živě vychutnat hudbu mých oblíbených Covenantů. Na tenhle koncert jsem se neskutečně těšila a maximálně si ho užila. Hned dvakrát jsem si zajela na tuzemské Oceány a v létě jsem si na Křivoklátě poslechla XIII. Století. Kromě toho mě moc bavil výstup EBM bandy Youth Code, na kterou jsem v listopadu spontánně vyrazila. 

 

 

 

3. Největší  ránou bylo nepochybně náhlé úmrtí hudebního génia Davida Bowieho. Smutek z celé události ještě umocnilo vydání alba "Blackstar" a zveřejnění videoklipu ke skladbě "Lazarus". Bohužel jsme se ale minulý rok museli rozloučit s řadou dalších velikánů nejen z oblasti hudby.

4. Pokud jde o koncerty, osobně se letos nejvíc třesu na vystoupení Depeche Mode (a jejich novou desku), Einstürzende Neubauten, Skinny Puppy, Swans a XIII. Století. Konečně bych se chtěla taky zúčastnit festivalů jako WGT, PGT nebo Castle Party. Co se týče připravovaných alb, jsem zatím asi nejvíc zvědavá na novinky projektu Cindergarden, dua Collide a kapel Blutengel a Velvet Acid Christ.


Kootcha

 1.  Mesh "Looking Skyward", Delerium "Mythologie", Nachtmahr "Mit vereinten Kraften", Covenant "The Blinding Dark", Scheuber "The Me I See", Blutengel "Nemesis The Best Of & Reworked", Wumpscut "Wuterich", Diorama "Zero Soldier Army", Torul "Reset", Faderhead "F-HX", Nachtmahr "Kampfbereit", De/Vision "13".

 2. Legend  a Frontline Assembly (s Fulberem) na E-Werk v Dresdenu. Spetsnaz, Blutengel a Suicide Commando na Amphi v  Kölnu. Mesh – Skyward tour v Kleinvieh Dresden. Covenant v Praze – Rock Café, Leather Strip v Praze – Rock Café, Vanessa - všude, Magnetik v Praze – Café v Lese.

3.  Apoptygma Berzerk - Exit Popularity Contest (nesnesitelná instrumentální deska, sedmiminutové songy zcela o hovně), NIN - Not The Actual Events (Reznor je génius, ale některé jeho dílka fakt nechápu). Jel jsem sám na Nocturnal Culture Night a na hranicích se mi pojebalo auto, takže hodiny sedím totálně nasranej v pangejtu, čekám na odtahovku a jenom si odškrtávám: „Tak teď hrajou Kite, teď Cassandra Complex, teď Fixmer/McCarthy, teď Klangstabil… no byl jsem nepříčetnej!! Konec Mortal Cabinet

4. Že se najde do Vanessy nový klávesák, že Papež obnoví Gun Dreams, že někdo v Praze udělá malej klub, kde nebude problém s gerontofilními sousedy kvůli hluku a tradičně, že se definitivně rozpadne XIII. století….

Nephilim

1. David Bowie - Blackstar.

2. Youth Code na Újezdě, The Sisters of Mercy a VNV Nation na M'era Luně, The Devil & The Universe a Skeletal Family na Castle Party, Diorama v Drážďanech, zážitek bylo po pár letech zase vidět The Cure naživo. Ale nejvíc mi dech sebralo premiérové setkání s islandskými Legend na WGT.

 


Legend - Amazon War



3. Opět žádná nová deska The Sisters of Mercy ani Fields of the Nephilim, odchod zástupu hudebních ikon v čele s Davidem Bowiem.

4. Samozřejmě festivaly, koncerty a parties, ať už jako divák, nebo jako součást pořadatelského týmu Sanctuary.cz. A snad už konečně vyjde nová deska Fields of the Nephilim!

Pavel Zelinka

1. Také bez pořadí. Zahraniční: Youth Code "Commitment To Complications", Eagulls "Ullages", The Mission "Another Fall From Grace", Bootblacks "Veins", Ash Code "Posthuman", Hante. "This Fog That Never Ends", Body Of Light "Let Me Go", Neurotech "In Remission", Hypnopazuzu "Create Christ, Sailor Boy", NU:N "Naked Until Noema", Hologram_ "Amen: Requiem For Heart Fragment". Domácí: mulpHia "Volání", Decline "Reborn EP", 580 Miles "Droit EP".

2. Chrysalide - 12. 3. 2016 (Basement Bar, Praha), Velvet Acid Christ - 18. 5. 2016 (Chapeau Rouge, Praha), Youth Code - 20. 10. 2016 (Újezd Vedle, Praha)

3. Rozesmutnila mě hromada úmrtí v hudební branži od Bowieho až po Přemka Černíka z Mighty Sounds. Pak mě žlučí hejbl Brexit + americké volby celkově. Těžce snáším téměř každé vystoupení našeho prezidenta a jeho hradní party. To je hardcore! Jsem taky hodně smutný z čím dál většího počtu xenofobně laděných domácích umělců od Ortelu až po pitomoučkou Dominiku Myslivcovou. Mrzí mě také konec Basement Baru – první scény, kterou jsem cítil, že je "naše".

4. Těším se na řadu koncertů a alb, i když z minula se mi vyplatilo spíše nic nečekat a být pak příjemně překvapen. Vždy se pak nějaká perla vyloupne. Ještě víc se ale těším na stabilizaci v pracovní rovině a dokončení původně čtvrtletní přestavby bytu, kterou bychom mohli po necelých dvou letech konečně dotáhnout do konce ;).

 


Eagulls - Velvet


Samgarr

1. Bez udání pořadí - Altar De Fey - Echoes in the Corridor, Traitrs - Rites And Ritual, Frustration - Empires Of Shame, Wormrot - Voices, Belgrado - Obraz a další, která si teď samozřejme nevybavím :)
 
2. Asi žádný výrazně nevyčnívá, ale těch dobrých taky nebylo málo - Pink Turns Blue v Berlíně, akce Sanctuary.cz, Return To The Batcave Festival ve Wroclavi...
 
3. Raději bez komentáře.
 
4. Nechám se překvapit.

 


Traitrs - Heretic


Sudlice

1.  Bez určeného pořadí David Bowie "Blackstar", The Beauty of Gemina "Minor Sun", The 69 Eyes "Universal Monsters", Faderhead "FH – X", Grausame Töchter "Vagina Dentata", Scheuber "The Me I See", Covenant "The Blinding Dark", NU:N "naked until noema", The Devil And The Universe "Benedicere", Project Pitchfork "Look Up, I’m Down There", Am Tierpark "Cherry Blossom EP", Black Nail Cabaret "Dichromat", Near Earth Orbit "Mission Eden", Harri Kauppinen, který mi tak trochu zůstal z metalových dob a jeho sólový debut Helvetin Laulut. Z domácí scény pak Výsměch? "Thorns" a hlavně Papalescu2 a jejich "Das Teleskop", který je pastvou nejen pro uši, ale ve vinylovém vydání i pro oči. Za objev roku 2016 považuju portugalské darkwave uskupení She Pleasures Herself s jejich debutem "Fetish". Mimochodem video k jejich písni "Crime" považuju za vůbec nejlepší hudební video roku 2016. Za zmínku stojí ale i video k "Somebody Else’s Dream" od In Strict Confidence, což je mimochodem sám o sobě skvělej song.

2. Má účast na koncertech byla v roce 2016 dosti tristní, takže tu samojedinou akci, na které jsem se ocitla, nemám s čím srovnávat.

3. Že umřel David Bowie.

4.Očekávám, že budu zase o trochu víc podporovat oblíbený interprety nákupem muziky a rozhodně chci zapracovat na účasti na koncertech.
 


She Pleasures Herself - Crime
 

Jako bonus připojujeme ohlédnutí Sapha, který nestihl jeho první díl.

Saph (Virgin in Veil, Masquerade)

1. Z loňského ruku mám dva favority - nové demo Radio Scarlet a desku "Nostalgia" od Tragic Black. A taky Readership Hostile vydali skvělou nahrávku.
2. Zamiloval jsem si festival Return to the Batcave!

3. Nechci mluvit o negativních věcech, spíš se budu soustředit na ty pozitivní. Není čas ztrácet čas průměrností.

4. Doufám zase v revival deathrocku! Chtělo by to víc posluchačů, tematických koncertů, parties a festivalů.
 


Radio Scarlet - Slow House

 

 
 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

1. Perturbator, novi Master´s hammer, poslendi Hocico jinak nejak jsem to enstihal seldovat :( 2. VNV ve Futuru, PGT, TRIARII, Die Krupps a Grausame Töchter na WGT, cela Castle Party :) 3. Konec Basementu, malo ceskych kapel 4. Masters Hammer na Brutalu.. pokud tedy vyrazim :)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.