Ohlédnutí za rokem 2017 - část třetí

Tentokrát se o své pohledy podělil Alex ze Second Still, Rosetta ze Spiritual Bat, Julian z Chemical Sweet Kid, Emke nebo zástupci She Pleasures Herself.

Jenom připomeňme otázky a hurá na to.

1) Jaké hudební nahrávky Tě v minulém roce zaujaly?

2) Jaký byl Tvůj nejsilnější hudební zážitek roku 2017?

3) Co považuješ za největší hudební průšvih/zklamání uplynulého roku?

4) Jaké je Tvé (hudební) očekávání do roku 2018?

 

ROSETTA (THE SPIRITUAL BAT):

1) Věřte tomu nebo ne, ale pro nás je hodně těžké poslouchat desky. Občas si něco pustíme na internetu, ale jen zřídka si najdeme čas na celé album. Když už něco posloucháme, tak nikdy ne podle data vydání. Život je zkrátka komplikovaný… Máme hrozně málo volného času, takže ho spíš věnujeme naší vlastní hudbě, ať už jde o podchycení nápadů, psaní, skládání, zkoušení, nahrávání, mixování nebo promo… Může to znít sebestředně, ale pro nás je to otázkou přežití a to i po duchovní linii.

2) Musím přiznat, že mixování našeho alba bylo obzvláště introspektivním momentem, kdy jsme se museli naučit rozpitvávat naši vlastní práci, projít si určitým druhem nigreda a po celou dobu věřit, že to dokážeme. A také koncerty, které jsme odehrály, byly úžasné.

3) Kdybychom se měli bavit o nahrávkách ostatních umělců, pak vzhledem k důvodům uvedeným výše vážně nevíme. Co se ale týká našeho vlastního hudebního světa, tak největším zklamáním bylo, že jsme nehráli víc živě!

4) Jednoduše mít rok plný hudby! Zejména se těšíme na návrat do Prahy!

 

 

ALEX (SECOND STILL):

1) LP „Lazy Karaoke“ od Human Leather byla nejspíš mou nejoblíbenější nahrávkou roku 2017. Mezi vší tou temnou hudbou, která aktuálně panuje na post-punkové scéně, je osvěžující slyšet tak povznášející nahrávku od novější kapely, která je načichlá new wave soundem. Každý song zní jako jeden z top 10 hitů z osmdesátek. Taky mi moc líbilo EP „Country Girl“ od Boy Harsher, druhé LP Sextile „Albeit Living“, Sally Dige – „Holding On“ a „Virgo Rosiny“ od Sixth June.

2) Jedna z mých nejoblíbenějších kapel vůbec je Brian Jonestown Massacre. Miluju je v podstatě už od puberty. Jsou nejspíš jedním z nejlepších příkladů DIY scény, kde si dělají věci po svém a bez jakýchkoliv nutných kompromisů, které jsou běžně potřeba pro upsání se velkému labelu nebo lepšímu prodeji desek. Dělají dobrou muziku už od roku 1991, ale jisté dávky pozornosti, kterou si zaslouží, se jim dostalo až posledních pět nebo šest let zpátky. Měl jsem šanci je vidět v březnu na festivalu NRMAL v Mexico City a byl to neuvěřitelný zážitek, být tam se všemi těmi cizími lidmi, kteří všichni do jednoho po celou dobu zpívali s kapelou. Všichni znali slova, což bylo neuvěřitelné. Vidět tuhle kapelu, která se i přes všechny nesnáze dokázala dostat na vrchol na mě hluboce zapůsobilo. Mezi vší zkorumpovaností a nespravedlností dnešního světa bylo ohromující vidět kapelu, která tak tvrdě maká pro to, aby byla tam, kde je. Myslím, že to byl nejsilnější hudební zážitek uplynulého roku.

3) Příšerný festival Cloak & Digger v Los Angeles. Lineup byl sice víc než dobrý, ale organizace příšerná a navíc počet prodaných vstupenek se pohyboval vysoko nad hranicí kapacity, takže bylo neskutečně narváno. Nicméně těšil jsem se, že tam uvidím Jesus & Mary Chain, ale musel jsem čekat půl hodiny ve frontě, než jsem se dostal dovnitř, zatímco kapela už hrála. Takže jsem stihl jen dvě písničky a byl konec. Celé jsem to propásnul! Obrovské zklamání!

4) Přesto přese všechno si myslím, že rok 2017 byl pro muziku skvělý. Zdá se, že post-punk, darkwave, synthwave a všechny tyhle žánry opět nabírají kurz. Jsem moc rád, že se objevuje tolik nových kapel, protože tohle byly vždycky mé oblíbené žánry. Nemusím ani zmiňovat všechny ty reedice mnoha výborných undergroundových desek z osmdesátek, které jsou teď mnohem snáze dostupnější na vinylech. Očekávám, že tento trend bude pokračovat a i v roce 2018 se nám dostane spousta skvělých nahrávek, ať už půjde o debuty nováčků nebo alb zavedených projektů.

 

JULIAN (CHEMICAL SWEET KID):

1) Alice Cooper – Paranormal. Sedmdesátník a stále jede!

2) Nejlepším momentem bylo hraní na WGT a taky tour s Hocico a Rabia Sorda.

3) Nové album Marilyna Mansona. Mnoho lidí sice říká, že je ve stejné kondici jako v devadesátkách, ale já si to nemyslím, i když to album není úplně špatné.

4) Těším se na nové album Combichrist a Rabia Sorda. 

 

EMKE (BLACK NAIL CABARET):

1) Mé největší objevy v roce 2017 byly Boy Harsher, Gazelle Twin a Sevdaliza, ale většina písní, které jsem poslouchala, nebyla vydána v roce 2017. Také jsem se na první poslech zamilovala do „Utopia“ od Björk.

2) Vidět Boy Hausher v Budapešti bylo naprosto hypnotické! Kdybych měla zmínit události spojené s naší vlastní hudbou, tak pro Black Nail Cabaret to bylo jednoznačně vystoupení na WGT a Shattenwelt festivalu. Taky jsem nesmírně šťastná, že se mi na konci roku podařilo vydat sólové EP.

3) Abych byla upřímná, nevybavuji si žádná velká zklamání.

4) Těším se na objevování muzikantů, které ještě neznám a určitě dělají skvělou muziku. Co se týká našich vlastních projektů, rádi bychom se představili novému publiku v zemích, v nichž jsme dosud nehráli. Zatím to vypadá, že se plán začíná slibně naplňovat. Už máme pár vystoupení domluvených!

 

SHE PLEASURES HERSELF:

1) Ahoj a šťastný nový rok všem. Naše nejoblíbenější nahrávka z roku 2017 jsou Drab Majesty – „The Demonstration“, ale je i pár dalších, které máme moc rádi: Supernova 1003 – „Unique World“, Marilyn Manson – „Heaven Upside Down“, Silent Runners – „The Directory“, Double Echo – „Period Rooms“, Then Comes Silence – „Blood“, Sextile – „Albeit Living“, Second Still – „s/t“, Crying Vessel – „A Beautiful Curse“, Priest – „The New Flesh“ a tak dále

2) Nejsilnější zážitek, jaký jsme loni měli s hudbou, je jednoznačně splnění našeho snu – vydání alba „Fetish“ na nádherně rozbarveném vinylu a taky tour po Itálii a Německu.

3) Pro nás to bylo nové album Depeche Mode. Sice nedělají špatnou muziku, ale jakožto od jedné z největších světových kapel a našich velkých oblíbenců nebylo album „Spirit“ to, co jsme očekávali a stejné to je vlastně s jejich novou live show. A dalším zklamáním bylo, že SPHS nebyli pozváni ani na jediný z velkých dark festivalů. Doufáme, že rok 2018 bude lepší.

4) Děláme na novém albu, které vyjde během roku 2018 a oproti loňsku chceme i víc hrát živě. Doufáme, že si zahrajeme po celé Evropě jak v klubech, na fesťácích, tak i na fetish parties. Chceme navštívit i vás v Praze a doufáme v alespoň jeden z těch velkých gotických festivalů. Tak snad se naše přání vyplní a brzo se uvidíme… hihihi ;)

 

A na závěr pro vás máme odpovědi od Andreje Strojlova, který vede vydavatelství Synth-Me. Vytvořil pro nás seznam top nahrávek roku 2017 v různých žánrech, čímž se sice vymyká nám položeným otázkám, ale výběr je podle nás natolik zajímavý, že ho zveřejníme:

SYNTH:

01. Absurd Minds “Tempus Fugit”

02. Zynic “Neon Oblivion”

03. Me the Tiger “What is Beautiful Never Dies“

04. Massive Ego “Beautiful Suicide”

05. T.O.Y. “Pain is Love”

06. deZeption “Mature”

07. Legend “Midnight Champion”

08. Mind.In.A.Box “Broken Legacies”

09. Elektrostaub “Birthday and Death”

10. Llumen “The Memory Institute”

 

EBM/DARK ELECTRO/TBM:

01. Intent:Outtake “Schmerzmaschine”

02. [:SITD:] “Trauma: Ritual”

03. Machinalis Tarantulae “Diptyque”

04. The Psychic Force “Welcome to ScarCity”

05. Synthetische Lebensform “Extravagant”

06. PreEmptive Strike 0.1 “Through the Astral Gold”

07. Strong Product “Product III”

08. tEaR!dowN “Shades of Apathy”

09. Miseria Ultima “Phosphor”

10. Massive in Mensch “Am Port der Guten Hoffnung”

 

GUITAR DARK MUSIC:

01. Miazma “Walk the Wire”

02. The Birthday Massacre “Under Your Spell”

03. The Stompcrash “Swear by the Moon”

04. Then Comes Silence “Blood”

05. Mono Inc. “Together Till the End”

06. DarkLeech “The Light Will Shine”

07. Subterfuge “Blind to Reason”

08. Second Still “Second Still”

09. Soror Dolorosa “Apollo”

10. The Nightchild “Shadows of the Time”

 

ELECTRONIC GOTHIC MUSIC:

01. Life on Demand “Impulsion”

02. Collide “Color or Nothing”

03. Purple Fog Side “The Discord”

04. The Breath of Life “Under the Falling Stars”

05. Kolo "Etnosfera"

06. Clann “Seelie”

07. Diary of Dreams “Hell in Eden“

08. Mano Juodoji Sesuo “Svetimi”

09. The Crüxshadows “Astromythology”

10. Die Form “Baroque Equinox”

 

NEOFOLK/DARK FOLK/ETHEREAL/NEOCLASSICS:

01. Remember Your Name "Other People"

02. Ashram “Human and Divine”

03. Camerata Mediolanense “Le Vergini Folli”

04. Ozymandias “Dans Mon Monde”

05. Shireen “Matriarch”

06. Ianva “Canone Europeo”

07. Janus “Ein Schwacher Trost”

08. Kaunan “Forn”

09. Arrowwood “Eye of Ivy Thorn and Mass”

10. Prima Nocta “Lost in Time”

 

RHYTHMIC NOISE/IDM:

01. :10: “Eros”

02. NaRick “Disconnector”

03. Zavoloka “Syngonia“

04. Lyndsie Alguire “Cities of Interior”

05. Access to Arasaka / Dirk Geiger / Frode “Reports from the Abyss”

06. t_error404 “Vajrabhairava GO”

07. This Morn’ Omina “Kundalini Rising”

08. Distortion Six “Fierce”

09. Lucidstatic “Textures of Discplacement (S2 Sessions)”

10. N8STROM2618 “No Signal Input”

 

INDUSTRIAL:

01. Lingua Ignota “Let the Evil of His Own Lips Cover Him”

02. Halgrath “Existence Beyond the Edge”

03. Trepaneringsritualen “Kainskult”

04. Theodor Bastard “Utopia”

05. Le Silence des Ruines “Quis ut Deus”

06. Sektion B “When Democracy is No Longer Enough”

07. KK Null “Extropy Ground Zero”

08. Dark Awake “Atropos of Eudaimonia”

09. Prurient “Rainbow Mirror”

10. Hybryds “Only Darkness”

 

EP/SINGLE/DEMO:

01. Lucidvox “Dym EP”

02. 1920 “Bataliony EP”

03. Sturmmann “Ich Bin Bereit EP”

04. Black Spring “Love Through Descipline EP

05. Artesia “En Cette Fin de Jour EP

06. Chromevelour "Diary EP"

07. Intent:Outtake “Eclipse EP

08. System Noire “Dead Inside EP

09. Märtha Frans “Klubb Borderline EP

10. Subhumannihilation “Subhumannihilation EP”

 

COMEBACK:

01. T.O.Y.

02. The Psychic Force

03. Boytronic

04. NamNamBulu

05. Kolo

 

LABEL:

01. Alfa Matrix

02. Echozone

03. ScentAir Records

 

ZKLAMÁNÍ ROKU:

01. Halalnihil “#trendek2017”

02. Latexx Teens “Be Wrong”

03. [X]-Rx “Gasoline and Fire”

04. The Quinsy “Planet of Monkeys”

05. Barto "Light Tomorrow

06. Gothminister “The Other Side

07. Horskh “Gate

08. Alphaville “Strange Attractor”

09. The Spiritual Bat “Your Own World (And the Vision of Sound)”

10. The Devil and the Universe “Folk Horror”

 

DEBUT:

01. Lingua Ignota “Let the Evil of His Own Lips Cover Him

02. Elektrostaub “Birthday and Death

03. Llumen “The Memory Intitute”

04. Shireen “Matriarch“

05. Miseria Ultima “Phosphor“

06. Priest “New Flesh”

07. Sick Man “Sick Man”

08. THXM “Future Might Be Delayed”

09. Projekt 26 “Violets and Violence”

10. Schwarzschild “Radius”  

 

KOLABORACE:

01. Mono Inc. & Ronan Harris from VNV Nation

02. Elektrostaub & Henris Iversen z NamNamBulu

03. Kirlian Camera & Covenant

04. PreEmptive Strike 0.1 & Schwarzblut

05. Massive Ego & Maggie K DeMonde

06. Les Anges de la Nuit & Johan Hansson z Unitary

07. Merzbow & Alessandro Cortini

08. Grendel & The .Invalid

09. Projekt 26 & Plastic Noise Experience

10. Ost+Front & Ulrike Goldmann z BlutEngel

 

ÚPLNĚ NEJVÍC TOP ROKU 2017:

01. Lingua Ignota “Let the Evil of His Own Lips Cover Him”

02. Absurd Minds “Tempus Fugit”

03. Remember Your Name "Other People"

04. Zynic “Neon Oblivion”

05. Intent:Outtake “Schmerzmaschine”

06. Me the Tiger “What is Beautiful Never Dies”

07. Ashram “Human and Divine”

08. [:SITD:] “Trauma Ritual”

09. Halgrath “Existence Beyond the Edge”

10. :10: “Eros”

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.