Report z mělnického koncertu Past

Na celkově osmou zastávku turné polského objevu jsme vyrazili do Mělníka. Jaké to tam bylo?

Okolnosti mi zamezily navštívit sobotní For Liberation Fest 2017, jehož line-up ozdobili polští post-punkeři Past, toho času žnoucí jednu chválu za druhou za aktuální LP „Czarno/biala“. Naštěstí se však kvartet dva dny předtím zastavil na svých toulkách po naší zemičce v blízkém Mělníku a já se toho rozhodl využít. 

Vlastně se mi i zamlouvalo, že proti Praze budou ve čtvrtek hrát jen dvě kapely a Past budou těmi „důležitějšími“. Nutno pochválit hned z kraje klubík Stará Mydlárna, který staře rozhodně nevypadá a u píva se v něm sedí jedna radost. Moc lidu se do něj sic nevejde, ale protože byla na eventu akce přihlášena dvacítka hlav a druhá dvacítka měla zájem, spíš mne tahle okolnost uklidnila, než cokoliv jiného. 

 



Před cestou do Čech nemocný Darek už vypadal zdravě a místo něj zachumlaná popíjela grog zpěvačka Gosia. Na dobrou náladu to naštěstí vliv nemělo a nepokazili ji ani domácí punkeři The Junk Food, kteří tuhle akci pořádali. Jejich singl „We Don´t Have a Hit“ mi nijak zvlášť neučaroval, ale jeho zvuková učesanost naštěstí vzala živě za své a protože jsou kluci sympaťáci a vtipálci, nakonec živě obstáli. Bylo to proti studiové nahrávce rychlejší, uvolněnější, nechyběla báseň o práci. Zvlášť pobavil nezúčastněně sborující basmajstr („uchuuu“) a na závěr došlo i na cover The Stooges „I Wanna Be Your Dog“.   

Past po vydání povedeného „Dema“ vyměnili kytaristy a Kamila vystřídal Slavik, který není z Madridu, i když by tomu mohlo napovídat, že dřív zpíval u rozverných Miguel and the Living Dead a znát jej můžete i z Hatestory. Začátek koncertu začal podle mustru aktuální desky, tedy „Smutno“, skvělá „Zdenerwowana“ i starší „Ulrike“. Bylo znát, že domácí publikum předkapelu přeci jen zná líp a chvíli mu trvalo, než se chytilo, ale nakonec energičtější a rychlejší podání skvělých emoválů Poláků vzalo za své.

 



Ze známých kousků zazněla taky skvělá „Warszawa“ (o jejichž kapelách traduje, že se zásadně po dvou deskách rozpadají), nebo hitovka „Pytanie“. Překvapivě dost prostoru dostaly hned čtyři nové songy, konkrétně „Miłość“, „Demon“, „Ćma“ a „Sama“. Vliv nového kytaristy je znát už v trochu nervnějších motivech a závěrečný song byl zase netradičně vážnější a temnější. Gosia svoje party živě zvládla a jedině škoda jen půlhodinového vystoupení, které uteklo jako nic. I tak však výlet do Mělníka splnil očekávání a uvidíme, kam se posune studiová tvorba Past dál.

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.