Report z Cyber Futurum III.

Cyber Futurum 3Už třetí pokračování temnějšího večírku přichystala pro své příznivce čtveřice Tear, která si pro tentokrát přizvala do útrob pražského klubu Futurum zvučné německé darkwave elektroniky Absurd Minds. Středa, navíc vprostřed letního června, sice není ideální marketingové datum, ale i přes tyto vstupní indicie byl příjemný smíchovský klub slušně zaplněn.





Když zpětně o středečním večírku přemýšlím, na mysl se mi dere otázka, proč kapela, která měla jednoznačně vyhrát, nakonec skončila pomyslně na lopatkách. A pozor, tou partou, kterou jsem měl na zřeteli, nebyli Absurd Minds, ale domácí Tear. Mají jasněji vyprofilovaný vlastní „ksicht“, na živo to umí rozbalit jak se sluší a patří a jejich playlist je nabouchaný elektropopovými hity jako víno. To se o Absurd Minds říci nedá, přesto si z Futura návštěvník odnesl silnější zážitek právě z německého setu. Jak se to přihodilo?

Je to jednoduché. Němci s sebou přivezli profesionální zvukařský support, který z PA smíchovského klubu vymáčknul maximum. Zatímco set Tear, s klasickými hity prvního alba i připravovanými novinkami plaval na vodě, z níž se tu a tam vybořilo více basy, tu houslí a jindy elektroniky, usazený sound Absurd Minds neměl daleko k čitelnosti studiových nahrávek. Až se někteří začali obávat playbackové taškařice.

Tear přitom mají všechny předpoklady zválcovat kdejaké publikum, a nejenom žánrově vyhraněné. Ještě, že ve středu hráli před „svými“, kteří je nenechali ve štychu. Člověka by to až svádělo k myšlence přijmout současný stav jako realitu, se kterou v ČR nic nesvedeme. Vzhledem k tomu, že jsem slyšel produkci Zdeňka a spol. už i ve výborném provedení (druhá polovina loňského předskakování The Crüxshadows a loňské vystoupení na WGT), tak se s tímto mávnutím nespokojím. Na druhou stranu, tak velký průšvih to nakonec zase nebyl. Je pravdou, že basa na konci setu z repráků už pouze předsmrtně chroptěla, ale energie Futurem lítala vzduchem ve slušných dávkách i díky vždy pozitivnímu přístupu celé čtveřice.

Když po velmi rychlé výměně začala produkce Stefana Grossmanna a spol., od baru jsem stále myslel, že DJ Mirage stále soutěží o nové CD kapely Pandique. Mírné intonační ochylky a rytmické mikroškobrtnutí padisty Timo Fischera ale prozrazovala, že se jede naživo. Trio Absurd Minds hrálo na jistotu. V tracklistu se vybíralo především z desek "Noumenon" a "The Focus", první polovinu koncertu jsme setrvali spíše ve středních tempech a teprve konec přitlačil na pilu s vydechnutím v podobě coveru "Hurt" od Nine Inch Nails (slyšeli jsem jej nedávno na WGT v podání Petera Murphyho a snad již pozítří také vyslechneme od samotného autora v O2 aréně). Jak jsem řekl, Němci hráli s nasazením na elektropopovou jistotu, ale i to v kombinaci vynikajícím zvukem a slušnými světly přineslo citelný tlak směrem k posluchačům, kteří v druhé polovině setu rozhýbali své kostrče do tance nebo alespoň k pohupování na místě. Trojice se vrátila ještě jednou s jedním přídavkem a bylo po všem. Tedy zábava probíhala ještě dále vesele v režii DJ Mirage, ale to už mé kroky zvolna směřovaly k domovu. Otevřeně se přiznávám, že jsem neměl směrem k Cyber Futurum žádné zvláštní očekávání, a možná i proto je moje hodnocení tak pozitivní.

Čtvrté pokračování Cyber dýchánku má už jasně narýsováným scénář - 15. října přivítají Tear v útrobách klubu další dvě německé formace Masters of Dark Fire a Bionic Angel. See you soon in Futurum.

Vizuální ochutnávku najdete v naší Galerii.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.