Recenze Cathedral in Flames - Children of the Blackest Hole

Po dlouhých letech se znovu zalesklo jméno, které dávno zapadalo prachem a vrcholem zmrtvýchvstání pražské gothic rockové party je debutové EP.

Cathedral in Flames - Children of the Blackest Hole
Vydal: Cathedral in Flames, (21 min)

Kdo si počká, ten se dočká. Tohle okřídlené přísloví platí u pražské kapely Cathedral in Flames dvojnásob. Gothic rock totiž hrnula už na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Debutové EP „Children of the Blackest Hole“ je však venku o nějaké tři dekády později. Zdá se, že si muzikanti splnili nutné životní povinnosti a po letech se jim trochu uvolnily ruce k tomu, aby se zase mohli věnovat tomu, co mají rádi. V případě Cathedral in Flames je to tedy gothic rock.

V době, kdy se smazávají hranice mezi hudebními žánry, přichází čtveřice našinců s čistokrevnou stylovkou. Zaplňují tak u nás jistou díru na trhu, protože XIII. století si takřka hraje vlastní ligu a zbytek netopýřích rockerů koketuje s dalšími vlivy od postpunku přes cold wave až po Daniela Landu. V těchto časech neváhají CiF vrazit klóbrc do čela a vyrazit po cestě, která je možná trochu zatuchlá a zarostlá pavučinami, přesto však bude někomu vonět víc, než moderní neóny osmdesátkových synth reinkarnací či drogami nasáklé ozvěny berlínského undergroundu.

 


Cathedral in Flames - Python



Po dramaturgické stránce je EP poskládáno poměrně netradičně, protože po dvou svižnějších gothic rockových skladbách tvoří druhou polovinu volnější a poklidnější kousky. Díky pestrým aranžím to však naštěstí neznamená velkou potíž. Úvodní klipovka „Python“ vysází většinu karet na stůl. Hned od začátku je totiž jasné, že vokál a bicí automat budou spíš do počtu a většinu hodnotnější práce nabídnou kytarové harmonie, mile tradiční postupy a šikovně udělané synťáky.  „Red Car“ je potom přímočařejší rockovou skladbou, a pokud se Cathedral in Flames pustí do koncertování, potom bude určitě živě fungovat na výbornou.

Na druhou stranu však člověk dostává odvar z těch nejtradičnějších klišé, čímž je jasně dáno publikum, kterému bude nahrávka určená. Asi není náhodou, že úplný úvod titulní skladby zavání westernovou náladou a je jasné, na kterou stylovou legendu tahle drobnost může poukazovat. Jinak jde o baladickou věc, která by měla odhalit nedostatky vokálu víc, než svižnější songy, ale kupodivu tomu tak není. Phil Lee Fall se snaží víc zpívat a proti hluboko posazenému mručení, které občas zní trochu násilně, mi tady mírně připomíná barvou hlasu Jyrkiho z rock´n´rollových upírů The 69 Eyes (samozřejmě s přivřeným uchem). Naznačuje tak, že se má se svým zpěvem kam posouvat.

 



Předposlední věc „Hungry as the Grave“ je sice o chlup svižnější, ale zachovává si poklidný zvuk, který elektrické kytary spíš koření, než aby jej tlačily kupředu. Osobně mívám často problém s rádoby operními zpěvačkami v rockové muzice, ale vokál Ambry von Bernstein je tu, i na EP obecně, využit natolik šikovně a decentně, že jej naopak kvituji a cením. „Gunslinger´s Blues“ nás nakonec znovu vrací na vyprahlé pláně, přes které vás (možná) převeze parní lokomotiva a nezbývá než smeknout zaprášený klobouk, že ani tahle pomalá balada neunudila a možná i díky krátké stopáži celé nahrávky vše proběhne bez závanu nudy.

Bylo by záhodno zmínit také fakt, že EP vyšlo nejen na pěkných vinylech, ale v limitované edici kapela nechala vyrobit také luxusní rakvičky, v nichž najdete flashku s muzikou i klipem, zapalovač a skládací katedrálu. Rozhodně můžu doporučit všem sběratelům a fajnšmekrům. I to jak si kapela pohrála s vizuálem dává tušit, že si se svojí tvorbou dává práci a že o ní ještě uslyšíme.

 

 

Pojďme sumírovat. Jisté je, že se v našich končinách dlouho nezjevil natolik zajímavý gothic rockový debut, ale jedním dechem je třeba dodat, že konkurence je u nás takřka nulová. Určitě je na čem pracovat a co vylepšovat, o tom nemá cenu se přít. Ne každý umí udělat z nevýhody výhodu, jako to v případě bicího automatu zvládali Angels of Liberty, ale třeba na zpěvu se dá pracovat vždycky. To jsou největší bolesti, kterým by mohl do budoucna pomoct i obecně lepší zvuk. Nicméně je to debut, uvidíme s čím přijdou pánové a dáma příště.

Hodnocení: 70%


 


Tracklist:

1. Python
2. Red Car
3. Children of the Blackest Hole
4. Hungry as the Grave
5. Gunslinger´s Blues
 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Výborná deska!

vcelku dosť gýč, nie?

Přidat komentář

Vzhledem ke zvýšenému množství spamu je diskuse moderována. Schválení vašeho komentáře může trvat až 48 hodin.


Zadej správnou odpověď.
randomnessec13