Report z Killing Joke

Killing JokeJsou kultovní kapely, které mají oddanější publikum než jiné. Mezi ty klubové atrakce, s nimiž cestují fanoušci po celém světě ve velkém, patří i angličtí postpunkoví veteráni Killing Joke v čele s charismatickým Jazem Colemanem. Přesvědčit jsme se o tom mohli i v pondělí 4. října 2010, kdy kapela přijela do Čech po čtyřleté koncertní pauze.




Srovnávat letošní koncert s trojicí předešlých domácích moc nejde. Kapela se v současné době veze na vlně oslav třiceti let fungování a před dvěma roky, pod vlivem neočekávané smrti basáka Paula Ravena, se dala dohromady v původní sestavě. To znamená, že vedle stálic Jaze Colemana a kytaristy Kevina "Geordie" Walkera se ke kapele přidali i basák Martin "Youth" Glover a bubeník Paul Ferguson. Návratová chemie zafungovala na jedničku, a tak letošní výroční turné nebylo jen vzpomínkou na úctyhodné výročí, ale také představením čerstvé desky “Absolute Dissent“.

Setlist podzimního turné byl těmto dvěma událostem zásadně podřízen, což charakterizovala hned vykopávací "Tomorrow's World" z třicet let starého debutu. Mimochodem, bezejmennou první desku jsme si vychutnali během večera ještě pětkrát. Řetěz koncertu ale nahodila až následující, notoricky známá "Love Like Blood" a poté se kapela pohodně usadila ve středních tempech a postpunkovém duchu, ze kterého vystoupila až v EBM singlovce "European Super State" z letošní novinky. Z té musí mít radost klávesák Reza Udhin, předák elektrořezníků Inertia, které se na koncertě tísnil se svými klávesami legračně na pravém křídle pódia Lucerna Music Baru, mimo středový půlkruh, do kterého mířila všechna světla místního parku.

Když už jsme u často kritizovaného klubu, od "Love Like Blood" si na zvuk nemůžu stěžovat. Všechno bylo (až na doprovodný vokál Youtha) slyšet tak jak mělo a kapela k tomu přidala plnokrevný výkon, postavený na vcelku střídmém showmanství Jaze Colemana. Ale zpět do běhu koncertu.


Killing JOke v Praze


Po dubové novince "Ghost of Ladbroke Grove" a dalších dvou vzpomínkách na začátky kapely přišlo zařazení dalšího rychlostního stupně. Metalové odlesky, které kolegovi Paesantovi nešly moc pod fousy, byly ty tam, a kapela se od "Eightees", druhé vzpomínky na desku “Night Time“, jasně přihlásila ke svým punkovým kořenům. To už ve velmi solidně zaplněném klubu vládlo mocné kotlení, které překvapivě neustalo ani při silnějším přísunu dalších položek nové desky.  Není divu, Jaz a spol. vybírali ty nejúdernější položky “Absolute Dissent“, které jak na desce, tak naživo prokázaly svou kvalitu. Pak už ale přišlo loučení a po mocném vytleskávání dvojitý přídavek s magickou "Pandemonium" na konci.

Po hodině a třičtvrtě bylo vymalováno. Většina „zasloužilých“ kapel se po koncertě ukryje v backstage, aby posléze rychle přeběhla do svého tourbusu nebo na hotel. Ne tak Killing Joke. Všichni návštěvníci byli po koncertě pozváni do nedalekého klubu na afterpárty, kam se členové kapely vyhrnuli brzy po skončení koncertu. Jak ta dopadla možná poreferuje někdo v komentářích pod článkem. Jisté je, že cestou domů možná hlodal červíček zklamání z vynechání experimentálnějších poloh tvorby kapely, ale ve srovnání s drtivými kladami, které ocenila i domácí smetánka (Honza Dědek, Jarda Stuchlý, Petr Štěpán, Samír Hauser ad.), to byl jen drobný flíček na jinak výborném večírku.

Setlist:

1. Tomorrow's World (Killing Joke, 1980)
2. Love Like Blood (Night Time, 1985)
3. In Excelsis (In Excelsis EP, 2010)
4. Wardance (Killing Joke, 1980)
5. Absolute Dissent (Absolute Dissent, 2010)
6. Bloodsport (Killing Joke, 1980)
7. European Super State (Absolute Dissent, 2010)
8. This World Hell [Die, Long Pig!] (Absolute Dissent, 2010)
9. The Fall Of Because (What's THIS For...!, 1981)
10. Ghost of Ladbroke Grove (In Excelsis EP, 2010)
11. Madness (What's THIS For...!, 1981)
12. Requiem (Killing Joke, 1980)
13. Eighties (Night Time, 1985)
14. The Great Cull (Absolute Dissent, 2010)
15. Fresh Fever From The Skies (Absolute Dissent, 2010)
16. Asteroid (Killing Joke, 2003)
17. Depthcharge (Absolute Dissent, 2010)
18. The Wait (Killing Joke, 1980)
19. Pssyche (Wardance Single, 1980)

Přídavek:

20. Change (Killing Joke, 1980)
21. Pandemonium (Pandemonium, 1994)

Fotky najdete v naší Fotogalerii, videa brzy přidáme na Cz Sanctuary Youtube profil.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.