Recenze: Buzz Kull - Fascination

Nedalo nám to a museli jsme se ještě jednou a podrobněji ohlédnout za jednou z desek, kterou jsme zmínili v souhrnu Top 2022. Hledáte li nekompromisní taneční nášleh, tady máte jedno z nej alb, které minulý rok nabídl.

Buzz Kull - Fascination
Vydal: Avant!, (39 min)

Projekt Marca Dwyera vtrhnul na temnou elektronickou scénu silou srovnatelnou s chlapíkem, který byl inspirací jeho jménu - Kullem dobyvatelem. Debut Buzz Kull v roce 2017 šokoval spoustu posluchačů hitovostí a svérázným soundem, který je na jednu stranu nekompromisně taneční, ale zároveň absorbuje spoustu vlivů. Podobně na tom byla i druhá deska "New Kind of Cross", která následovala rok po dlouhá léta piplané prvotině "Chroma". EBM, synthwave, cold wave - to vše a mnohem víc najdete v přitažlivě klubovém soundu, který odráží spoustu nálad a emocí a překládá je do tanečního jazyka, jímž si interpret bez potíží porozumí se všemi posluchači.

Ten, kdo prožil kus nočního života v tanečním klubu, záhy pochopí ústřední motiv novinky "Fascination". Nezřízené požívání všech možných radostí, situace, které by člověk jinak nezažil, souznění s vibracemi na parketu, ztráta ponětí o čase, ostudy všeho druhu, ale i splynutí duší nebo sexuální napětí. "Back From the Grave" člověka hodí bez rozmyslu do víru dění a vy lítáte po klubu jako smyslů zbavené a nevíte co dřív. Zvuk Marcovy třetí desky je dosud nejmocnější a melete se v něm od první chvíle jako v obří pračce. "Do You See" malinko přibrzdí, ale o to intenzivněji a zlomyslněji s vámi tříská. Po skončení tohoto válu by vám hvízdalo v uších ještě hodinu. Ale to jen v normálním světě, ne v tom vylepšeném.

 


Buzz Kull - Last In the Club

 

Tam startuje masakrální dvojzápřah toho nejlepšího, co je na téhle placce k slyšení. "Last In the Club" je do pěti minut nahuštěná taneční tyranie, která vás donutí dávat si koleny do zubů a lítat od zdi ke zdi. Marc do bitevní vřavy bucharů odosobněně promlouvá bez snahy pokoušet se o nějaký zpěv a místo mlhy vypouští synťákové oblaky, které zahalují zabijáckou rytmiku. Jeden z hitů roku.  Nojo. Jenže je tu "Man On the Beat". O chlup volnější, ale naprosto stejně intenzívní vál, který má melancholickou náladu, kterou rozeženete jedině neúnavným dupáním.

Carpenterovské intermezzo "Beyond the Ceiling" přijde po takovém masakru vhod. Kór když po člověku vzápětí skočí titulní "Fascination", která je esencí íbíemkové energie. Oblíbený recept rozvážných synťáků a nerozvážné rytmiky rozkomíhá vaše neposlušné tenisky s takovým drivem, že budete tančit i po stropě. "Dead Inside" jede s podobným nasazením, alevíc tu prosakuje krvavě rudý synthwave odkaz hororového všeuměla Johna Carpentera.

 


Buzz Kull - Rise From Your Grave

 

Nezastavujeme, máme zpoždění. "Dancing With Machines" je nelidská a kovově blouznící mašinerie, udržující svižné vojácké tempo a jakkoliv postrádá vítanou nálož emocí, nahrazuje ji nelidskou energií. Závěrečná "Burn It To the Ground" mi znovu vrací na mysl Carpyho vizionářství a filmovou náladu. Spolu s outrem "Heaven Will Find Me" můžete v tomhle duchu příjemně dojet a...jít domů?

Spíš ne. Spíš dáte znovu play a z alternativního podzemního světa, kde místo slunce svítí stroboskopy, místo vzduchu dýcháte mlhu a místo lidí potkáváte zajímavé a mnohdy přitažlivé ufony jen tak nevylezete. Buzz Kull vám ten návrat tedy rozhodně neulehčí. Nahrál svou dosud nejlepší desku a jsem zvědavý, s čím se vytasí příště, protože tohle je sakra nelidský!

Hodnocení: 90%
 

 

Tracklist:

1. Rise From Your Grave
2. Do You See
3. Last In The Club
4. Man On The Beat
5. Beyond The Ceiling
6. Fascination
7. Dead Inside
8. Dancing With Machines
9. Burn It To The Ground
10. Heaven Will Find Me

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.